Sürprizbozan Dragon's Dogma 2 Deneyimlerim

Bu blog girdisinde spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız blog girdisini raporlayabilirsiniz.
Merhabalar,

Oyunu 120 saatte taze bitirmiş birisi olarak, görüşlerimi paylaşmak isterim:

Not: Bazı yerlerde yan görevler ile ilgili spoiler olabilecek noktalar var, bu konuda aşırı hassas kişiler varsa uyarmış olayım.

1.Hikaye:
Oyuna, bir zindanda mahkum olarak başlıyorsunuz. Koğuş arası bir volta attıktan sonra, karakter oluşturma ekranı sizleri karşılıyor. Karakter oluşturma seçenekleri oldukça geniş, ben çok uzun uzun kurcalamadım ama kurcalayan birkaç örnek gördüm, Aragorn'dan, Angelina Jolie'ye, Frodo'dan, Gandalf'a, Geralt'dan, Kratos'a kadar birçok tiplemeyi aslına çok yakın şekilde oluşturanlar vardı.

Oyunda kalbi ejderha tarafından sökülen ve ölmeyen seçilmiş bir kişi olarak krallıktaki taht'a(Evet TAHTA, bir yanlışlık yok!) oturmak için maceraya atılıyoruz. Bu macareda yanımızda bir ana yoldaş olmak üzere 3 tane yoldaş oluyor. Birlikte dağ-tepe-vadi demeden yollara düşüyor, çeşit çeşit düşmanla mücadaleye giriyoruz.

Yanımızdaki yoldaşlar ile ilgili ek bir parantez açmakta fayda var:

1-) Oyun başında ana yoldaşımızın karakterini biz oluşturuyoruz ve bu baş yaverimiz gibi sürekli yanımızda oluyor.
2-) 2 tane da ek yoldaş yanımıza alabiliyoruz, bunlar da oyunu oynayan diğer oyuncuların oluşturdukları kendi ana yoldaşlarıdır. Bunlara haritada rastgele denk gelebiliyor ve partinize alabiliyorsunuz veya bazı noktalarda "yarıktaşı" denilen alanlara giriş yapıp oradan da seçebiliyorsunuz.

Yani 4 kişilik bir grupla oyunu oynayabiliyoruz. Tabi bu opsiyonel, biri çıkıp "kardeş ben tek yeterim bu evrene yoldaşa gerek yok" diyorsa buyursun öyle bir seçenek de var :)

2.Oynanış:

Üçüncü şahıs kamera açısı(TPS), aksiyon, hafif de RPG.

-Kamera açısı, karakteri sırtından görüyoruz, mesafesi bana yerinde geldi. Karaktere zırh, pelerin, kask vs taktığımızda görebiliyor olmamız iyi oluyor, bu tarz oyunlarda TPS kamera açısını ben daha çok seviyorum.

-Aksiyon, karakterimizin sınıfına göre rakiple yakın veya uzak çatışmaya girdiğimiz, gerçek zamanlı aksiyon. Yoldan geçerken tepelere dikkat etmek lazım, goblin düşebilir :) Haritada boss denilebilecek Tepegöz, Minatour, Griffin gibi devasa düşmanlar var, bunların üstüne tırmanma ve zayıf noktalarına vurma mekaniği güzel düşünülmüş. Özellikle haydut oynarken tırmanması güzel oluyor :)

-RPG, benim artık RPG denildiğinde ilk kıyaslayacağım örnek Baldur's Gate 3 oluyor. BG3'ü 2 kere bitirmiş biri olarak, Dragon's Dogma 2 içindeki RPG biraz hafif kalıyor, bu duruma bir yan görev üzerinden örnek vereyim:

Örnek: Oyunun başlarında bir genç asker Harpy avlamaya tek başına gitmiş, ona yardım etmemizi isteyen bir asker var ve şöyle bir diyalog geçiyor:

Asker: Bizim çocuk kendini kanıtlamak için tek başına Harpy avlamaya gitti, ama gidişi gidiş değil, korkarım ki dönüşü olmayacak. Gittiği yön şu taraf, yardım eder misin ?
Ben: "Yardım et" , "Yardım etme" şeklinde iki seçeneğin var. Seçim yapabildiğin için RPG sayılır eyvallah, ama detaylar konusunda zayıf olduğundan hafif RPG diyorum ben.

Bu görev BG3'de olsa askere yardıma gidip, bizzat Harpy'lerin başıyla anlaşıp askeri öldürür, geri dönüp "yetişemedik gardaş kusura bakmayın" diyip verdiğimiz mücadelenin parasını alır, üstüne birde köyün giriş çıkış noktalarını Harpy'lere bildirip köyü de yakardık :)

3.Grafik-Animasyon-Seslendirmeler:

Grafik: Oyunda karakter modellemeleri gayet güzel olmuş, mekan tasarımlarını, uzak çizim mesafesini yine başarılı buldum. Manzaralar çiçek gibi, 100'e yakın ekran görüntüsü aldım, birkaçını inceleme sonunda paylaşacağım.

Animasyon: Savaş sırasında karakterimizin yetenekleri kullanma şekli gayet akıcı, vuruş hissiyatı tatmin edici seviyede(özellikle çift elli kılıç kullanan savaşçı ile olan vuruşlar fena). NPC ile ile karşılıklı diyaloglardaki yüz mimikleri yeterli değil, konuşma animasyonları neredeyse yok.

Seslendirmeler: Açık dünyada gezerken, savaş sırasında müzikler güzeldi, ama üzerine biraz daha çalışılsa bir tık daha kaliteli olsa daha iyi olur dedirtti bana. Karakter seslendirmelerini beğendim, her ne kadar animasyonunu göremesek de sesleri iyiydi :)

4.Yapay Zeka:

Yapay zeka kısmını iki açıdan değerlendirmem lazım;

Birinci kısım; yanımızdaki yoldaşlar için yazılan yapay zeka müthiş bir seviyede, en beğendiğim noktalardan biriydi. Gerek yorum yapmaları, yoldan geçerken "Şurada değerli bir şey olabilir bir göz atalım istersen", veya görevle ilgili yerlere "İstiyorsan yolu gösterebilirim" diyip rehberlik etmesi çok iyi yedirilmiş. Oyun boyunca yorum yapmaları da güzeldi, mesela 3 tane kadın karakter yoldaşınız ise birisi çıkıp "farkettiniz mi bilmem ama partimizdeki yoldaşların hepsi bayan, niye acaba?" filan diyor :)

İkinci kısım; düşmanlar ve oyun dünyasındaki yapay zeka yoldaşlarla kıyaslandığında biraz orta seviye kalıyor. Düşmanlar bir yerden sonra ejderha hariç çok basit kesilmeye başlanıyor. Oyunun genelindeki NPC'ler için de keza yaşayan dünya havası verecek bir yapay zeka göremedim.

5.Görev Sistemi-Harita Düzeni:

Görev Sistemi, ana görev ve yan görev olarak iki çeşide ayrılıyor. Bu konuda oyun sizi özgür bırakıyor, hatta ben baya uzun süre haritada kafama göre gezmiştim. Başketteki ana görevlere döndüğümde, adamın biri benim 4-5 gün önce geçtiğim sınır kapısı için geçiş belgesi veriyor :), diyecektim "gerek yok biz oraları çoktan geçtik gardaş".

Harita Düzeni, harita gayet anlaşılır olmuş, çoğu oyundaki navigasyon sistemi bu oyunda yanınızdaki yoldaşlarınız ile sağlanıyor(istiyorsanız tabi). Bazı noktalara işaret atıyabiliyorsunuz, ben ev satın alıp buraya işaret atamıştım, haritada o yön belirli oluyor, işimi görmüştü.

6.Sınıflar:

Oyuna 4 ana sınıftan birini seçerek başlıyorsunuz, bunlar:

-Savaşçı(Figther): Kılıç ve kalkan ile klasik yakın dövüş sevenler için
-Haydut: 2 tane kısa hançer taşıyan seri saldırı sevenler için
-Okçu: Klasik ok atmayı, menzilli oynamayı sevenler için
-Büyücü(Mage): Bu büyücü destek odaklı hafif büyücüdür, silaha alev veya buz etkisi verip hasarını artırabilir, veya takımın canı azaldıysa can basabilir. Hasarı asıl büyücüye göre biraz kısıtlı, ama oldukça işlevseldir.

bunlardan biriyle başlayıp, daha sonra ilerledikçe ek sınıflar açılıyor. Bunlar ise:

-Savaşçı(Warrior): Diğer savaşçıdan farklı olarak, çift el devasa bir kılıç kullanıyor
-Elf Okçusu: Klasik okçudan farklı büyülü oklar kullanıyor
-Büyücü(Sorcerer): Hasar odaklı büyücüdür, can basma destek olma gibi konular yok. Ateşinden, buzuna, eletriğine kadar rakiplere her türlü ağır hasar verebilir.

Birkaç deneyim etmediğim sınıf daha var, onlar hakkında yorum yapmayayım, 2.oynanışımda deneyimledikten sonra ekleme yapabilirim.

Bu arada, oyunda sınıf sistemi ile ilgili, istediğiniz zaman sınıf değiştirebilir ve farklı sınıflarda da ustalaşabilirsiniz. Şehirlerde ilgili NPC'lere gidip sınıf değişimi yapılabiliyor. Her sınıfı deneyim etmek için çok güzel mekanik olmuş, tekrar yeni oyuna başlamak zorunda kalmıyorsunuz.

7.Olumsuz Yönler:

-Şehirlerde FPS düşmeleri yaşanabiliyor.
-Bazı görev çeşitleri bir yerden sonra bayabiliyor(Özellikle haritadaki escort görevleri)
-NPC'ler ile daha yakın bağ ve ilişki kurulabilirdi, hatta yanımızdaki NPC'ler için kendi özel görevleri yazılabilir, extra mini görev serileri oluşturulabilirdi.
-Su ile etkileşim yok, suya giremiyorsunuz. Deniz kısmına gereksiz para harcamayalım denmiş heralde, ama bir sonraki yapımda kesin bu konuya el atarlar diye düşünüyorum.

8.Sonuç:

-Genel olarak baktığımda bu yılın en kaliteli oyunları arasına gireceğini düşünüyorum, hatta optimizasyon sıkıntıları yaşanmasa, yılın oyunu adayları arasına bile girerdi.
-Oyunda mikro ödeme sistemi olsa bile, bir kere bile girip bakmadım, ihtiyaç da olmuyor. Zaten oynadıkça parayla alacağın şeyleri oyunda buluyorsun.
-Oyunda item bulma ve para kasma sistemini beğendim. Öyle adım başı yüzlerce item düşmüyor, belirli noktalarda, belirli bosslardan kaliteli itemleri buluyorsunuz. Para konusunda da sıkıntı yaşamadım, oyunu bitirirken 400k gold vardı üstümde.
-Orjinali Türkçe değil, ben yama ile oynadım ve yama ile oynanmasını tavsiye ederim. Çeviri de gayet kaliteliydi. Çeviriyi yapan kişiye de teşekkürü borç bilirim. Eline sağlık @VolkTyson hocam.
-Bu oyun umarım 3.oyun için yeterli satış rakamlarına ulaşır. Bu oyundaki eksik noktalar tamamlanır ve üzerine koyulursa 3.oyun efsane olabilir.

Not: Ufak bir tavsiye, oyunda "Arayıcı Madalyonu" diye geçen eşya var. Bu madalyonun ilkini bulduğunuz yeri bir yere not edin :)

Oyun içinden birkaç ekran görüntüsüyle incelemeyi bitirelim:
  • 1.jpeg
    1.jpeg
    247,4 KB · Görüntüleme: 40
  • 2.jpeg
    2.jpeg
    266,2 KB · Görüntüleme: 31
  • 3.jpeg
    3.jpeg
    337,3 KB · Görüntüleme: 37
  • 4.jpeg
    4.jpeg
    358,9 KB · Görüntüleme: 31
  • 5.jpeg
    5.jpeg
    134,9 KB · Görüntüleme: 33
  • 6.jpeg
    6.jpeg
    193,7 KB · Görüntüleme: 33
  • 7.jpeg
    7.jpeg
    380 KB · Görüntüleme: 24
  • 8.jpeg
    8.jpeg
    122,6 KB · Görüntüleme: 24
  • 9.jpeg
    9.jpeg
    420,8 KB · Görüntüleme: 20
  • 10.jpeg
    10.jpeg
    160,5 KB · Görüntüleme: 23
  • 11.jpeg
    11.jpeg
    145,1 KB · Görüntüleme: 17
  • 12.jpeg
    12.jpeg
    434,7 KB · Görüntüleme: 37

Yorumlar

Elinize sağlık. Yalnız oyunun RPG tarafını BG3 ile kıyaslamak pek mantıklı değil. Biri ARPG diğeri CRPG. Bambaşka kafada olan oyunlar.

Beni düşmana kilitlenememe olayı deli etti. Özellikle ekranı kaplayan bosslarda delirdim. Ayrıca oyunun çok fazla ciddi sıkıntısı var. Görev dizaynı, yapay zeka, save sistemi, hikaye, karakterler vs. uzar gider.

Oyunu düzgün bir şekilde bitirmek için ya çok dikkatli olmak lazım ya da devamlı rehber takip etmek gerekiyor.

Oyunun başından beri Fighter ve thief olarak oynuyordum. Tüm görevleri yaptım, oyunun sonuna yakınım. Sorcerer'a geçeyim dedim, tüm sınıfların tek bir ustası varken bu sınıfın iki ustası var ve büyüleri öğrenmek için bu ikisinin de görevini tamamlamam gerekiyor. İlki checkpoint rest Town'daki büyücü, diğeri mapın alakasız bir yerindeki kız. Tabii ki denk gelmedim bu kıza. Sonradan gidip yapayım dedim ama checkpoint rest Town'daki büyücüye verdiğim itemlerin aynısını istiyormuş. İtemlerde tekrar bulunmuyor, oyundaki çoğaltma mekaniği ile çoğaltmam gerekiyormuş falan filan. Alamadım büyüyü ve Sorcerer'ın bir anlamı kalmadı. Bunun gibi bir sürü örnek var.

Save sistemi ayrı bir facia zaten. Tüm ilerleme tek bir slota kaydediliyor, küçük bir hatada tüm save çöp. Görevler amelelik SIM'den farksız. Sözde Arisen'ınız, kral konumundayız ama her türlü ayak işine koşuyoruz. Saçma sapan kararlar yüzünden güzelim oyunun potansiyelini harcamışlar. Yine de ben de keyifli bir 70 saat geçirdim oyunda. Umarım doğru düzgün bir DLC çıkartırlar da gerçek potansiyeline ulaşır oyun.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
YunusYENEROGLU
Okuma süresi
5 dakika okuma
Görüntüleme
170
Yorumlar
1
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

YunusYENEROGLU adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı