Darboğaz sorunu giderme. ( Bölüm 1 )

Evet arkadaşlar, isterseniz ilk olarak darboğazın tanımı ile başlayalım. Darboğaz yani İngilizce adı ile bottleneck, işlemci ile ekran kartının bir nevi uyumsuz çalışması. Darboğaz genellikle işlemciden kaynaklanır fakat ekran kartından olan darboğaz da vardır. İşlemci tarafından kaynaklanan darboğaz, çeşitli yollar ile çözülebilir. Bu sorun ile karşılaşan arkadaşlara bu blogda nasıl yardımcı olacaklarını anlatmaya çalışacağım.

1) overclock işlemi

İşlemciler voltaj verilerek veya voltaj kısılarak ( undervolt) temel çalışma frekansı arttırılabilir. Fakat OC işlemi bazı işlemcilerde sağlıksız sonuçlar bırakabiliyor. Amatör kişiler overclock işlemi yaparken işlemci bile yanabiliyor. Bu sorunun öne geçilmesi için bolca araştırma yapmak, tecrübe kazanmak gerek.

işlemcinizin çarpan kilidinin açık olup olmadığına bakmak

Intel işlemcilerin sonun da "k" ibaresi olması ve anakartın X veya Z serisi olması lazım.
FSB değeri arttırlarak OC yapılabiliyor fakat ne kadar sağlıklı bilinmez. Bunun için de Z serisi anakarta ihtiyaç vardır.
AMD tarafın da ise Ryzen serisin de bütün işlemcilerin çarpan kilidi açık olduğundan, anakart B veya X serisi olduğunda OC yapılabiliyor.

resim_2020-12-25_121602.png

evet, artık işleme geçebiliriz

Arkadaşlar overclock yapmak için çeşitli yollar var fakat bana en güvenilir gelen BIOS'tan kendi voltajınızı kendiniz vererek ayarlamanız. İşlemcilerin silikon yapısını veya kalitesini kendiniz deneyerek ayarlamanız daha faydalı olacaktır.

BIOS'a girmek için farklı kombinasyonlar kullanılabilir, genellikle Del tuşu ile girilir.
notebooklar da genellikle Advanced kısmı bulunmaz. Çünkü overclokca elverişli değildir.

FB9FF216-C375-4D66-A22C-BC1C92746E7A.jpeg

BIOS'ta Advanced kısmından veya CPU kısmının bulunduğu herhangi yerden overclock yapabilirsiniz. CPU clock radio kısmından frekansı arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Fakat artırırken 10-20MHz gibi düşük rakamlardan başlayın. En stabil değeri bulana kadar böyle devam edin. Dilerseniz voltaj arttırıp azaltabilirsiniz fakat ben undervolt dışın da voltajla oynamayı önermiyorum.

overclock işleminin stabil çalıştığını nasıl anlarım ?

Arkadaşlar AIDA64, Prime95 gibi programlar ile stabile kontrolü yapabilirsiniz.

Prime95 testi için: Prime95 Testi Nasıl Yapılır?

AIDA64 testi için: AIDA64 Stability Test Rehberi

Evet arkadaşlar ilk bölümümüz sona erdi, kullandığım kaynakları aşağıda bıraktım, dilerseniz soru sorabilir, eksiklerimi yazabilirsiniz.

www.technopat.net
www.amd.com/tr
www.intel.com/tr

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
GFYT
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.383
Yorumlar
2
Son güncelleme

Donanım kategorisindeki diğer girdiler

GFYT adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı