Deizm esasları ve yanlış bilinenler

Konudaki yazının kısa tanımı;​

Deizm nedir? kimine göre sadece tanrıya inanan ve diğer dini kitapları ve kitaplarda isimleri geçen dini insanları kabul etmeyen (peygamberler ve kutsal kitaplar) inanmayan kişilerdir kimine göre ise saçmalık, hadi gelin bu yazımızda Deizm inancının temel esaslarını ve yanlış bilinen gerçeklerine bakalım, iyi okumalar dilerim.

Deizm inancı temel esasları;​

Tanrıya inanmak.

Hiçbir dini kitaba, peygambere veya doğa üstü güçlere inanmaması olarak net esasları bulunmaktadır.

Kısacası Deist kişi Tanrıya inanan ve diğer hiçbir unsuru kabul etmeyen kişi olarak tanımlayabiliriz.

DEİST HANGİ TANRIYA İNANIR?​

Peki ya Deist insan hangi Tanrıya inanır? günümüzde bilinen ve gözlemlediğim kadarı ile en yaygın yanlış Deistlerin Allah'a inanmasıdır, bu cevabın genel olarak kullanılması yanlıştır, Deistler tanrıya inanır ancak her Deistin Tanrısı farklı olabilmekle birlikte dogmatik bir şekilde ifade edilemez, kimine göre Tanrı ulaşılamayan ve bilenemeyen birisidir kimine göre ise kafasında kurduğu özel bir Tanrıdır bunu bilemeyiz, kısacası Deistin Tanrısı farklıdır ve kesin olarak Allah diyemeyiz örnek olarak anlatırsak;
Deist birinin Tanrısı Allah ise bu konuda bir gariplik vardır, Kuran'da geçen Tanrı olan Allah bir Deistin Tanrısı olmaması gerekir bu bir orantısızlık ve garipliktir, tamam başta dedik ki tanrısı farklı olabilir, tabii ki farklı olabilir ve kendi düşündüğü Tanrısı da olabilir bu normal ancak bir Müslümanın Müslümanlıktan çıkıp yine Müslümanlık dininin Tanrısı olan Allaha inanması gariptir, buna rağmen Müslümanlığın Tanrısına inanmak sizce de bir dinsiz için orantısız değil midir? bu Deist ya yeni dinden çıkmış hiçbir şeyi bilmiyordur ya da kendisi ile çelişiyordur. Bir diğer örnek ise Dünya üzerinde önemli bir Deist nüfusu vardır bu nüfustaki insanların önceden inandığı dinin Tanrısı yeni inandığı Deizm inancı için Tanrısı olması da büyük orantısızlıktır ve fikirsiz insan tanımına uyan kişidir. Yani bir Deist'e sen Allaha inanıyorsun neden Deistsin? demek saçma olmakla birlikte doğru değildir, Kısacası Deistin Tanrısı dogmatik bir şekilde Allah değildir ve kişi kendi kafasında kurduğu Tanrısına inanabilir bu çok normaldir ki benim yorumumu sorarsanız en mantıklısıdır.

Deistin Tanrıdan ve Cehennemden korktuğu için deist olması.​

Bir sonraki konu ise Deistin Tanrıdan ve Cehennemden korktuğu için deist olması bilinen yanlış;
Bu konuda kişisel görüşüm de olacaktır,
Etrafımda gözlemlediğim kadarı ve araştırdığıma göre 'Deistlerin Tanrıdan ve Cehennemden korktuğu için Deist olması' gibi bilenen bir yanlış var.
Öncelikle Deist bir birey mantıken Deist olmadan önceki Tanrısından korksa ve onun Cennetini istese Deist olmazdı ve önceki dinine inanmaya devam ederdi, konumuz içerisinde Müslümanlığı örnek alacak isek Müslümanlıkta cennete sadece ve sadece Müslüman olanlar girebilir deniyor, yani bir Deist Allaha inansa da cennete gidemeyecek kısacası bu yüzden bu söylemde bulunan insanlar tarafından bilenen bir yanlıştır, kısacası bana sorar iseniz o kişinin korktuğu ve kaybedeceği bir şeyi yoktur.

Deistin kötü bir insan olarak tanımlanması.​

Diğer konu ise Deistin kısacası dinsizlerin kötü biri olarak tanımlanması;
Deist yani dinsizlerin kötü biri olarak görülmesi toplumumuzda yaygındır, toplumumuzda dinsizler bazen 'kötü, isyankar, iyilik yapmayı bilmeyen, katil, sapık gibi bir sürü kötü kavrama uyarlanır, bu konuda yanlıştır, dinsizler de iyi bir insan olabilir ve sadece inanışı yüzünden katil, sapık, kötü insan olmazlar, bu düşünce Z kuşağında az bulunsa da diğer eski kuşaklarda yaygındır.

SON KISIM;​

Gelelim yazımın son kısmına öncelikle okuduğunuz için teşekkür ederim, bu yazımda yanlış bilenenleri düzeltmek istedim, bir kişi bile yanlışı doğruyla değiştirirse benim kadar mutlusu olamaz, sizlerin de görüşlerinizi yorumlarınızı okumak ve yorumlamak isterim.

- Örneklemelerde kullanılan Müslümanlık herhangi bir kötü lanse edici biçimde kullanılmamıştır ve Türkiye topluluğunun yaygını Dini olduğu için örneklemelerde kullanılmıştır.

- Bu yazıda hiçbir Dini Tanrı, terim, kitapla ilgili kötü lanse edilecek söylem bulunmaması hususuna dikkat edilmiştir.

- Bu yazıda kendi görüşümle birlikte etrafımda ve sosyal medyada, video, ve diğer yazıları baz alarak kendi görüşüm de bazı yerlerde eklidir.

- Bilmukabele dinlerin saygı çerçevesinde tartışmasına, tek taraflı konuşulmamasına, ve dinlere saygı duyulmasını rica ediyorum.

Teşekkürler.

Yorumlar

Güzel de deisti, deistten ayıran nedir? Deistleri, dinsizlikle eşleştirmişsiniz lakin aklı önceleyen bir din anlayışı da deizm olarak nitelendirilebilir.
 
Güzel de deisti, deistten ayıran nedir? Deistleri, dinsizlikle eşleştirmişsiniz lakin aklı önceleyen bir din anlayışı da deizm olarak nitelendirilebilir.
Aslında bakarsanız Deistlerin farkı dogmatik bir Tanrıya sahip olmaması diyebilirim, yani her Deist aynı Tanrıya inanmayabilir, dinsizlikle eşleştirme değil aslına bakarsanız Deist, Ateist, Agnostik gibi dinsizlik kavramı içerisindeki felsefi inanışlar olarak geçtiği için örneklemelerde bulundum.
 
Bilgi daha ekleyim.
Ateizm dünyada çok yanlış anlaşılıyor.
Ateist ile deist arasındaki tek fark var, deist kusursuz, sınırsız enerji kaynağı ve bilgeliğe sahip bir varlığın olabileceğine inananır ama ateist ise sadece bunu reddeder yani bir yaratıcı olabilir yanlız bu tanrı olamaz. Sonsuz bilinçli bir enerji kaynağını ateist birisi reddeder anlayacağınız deistlerin aksine.
 
Bilgi daha ekleyim.
Ateizm dünyada çok yanlış anlaşılıyor.
Ateist ile deist arasındaki tek fark var, deist kusursuz, sınırsız enerji kaynağı ve bilgeliğe sahip bir varlığın olabileceğine inananır ama ateist ise sadece bunu reddeder yani bir yaratıcı olabilir yanlız bu tanrı olamaz. Sonsuz enerji kaynağını ateist birisi reddeder anlayacağınız deistlerin aksine.
Kesinlikle, Ateizm de topluluğumuzda çok yanlış anlaşılıyor, blog'da anlattığım gibi ön yargılar çok fazla, 'Ateist kişilere hiçbir şeye inanmıyor boş adam, Deiste kişilere tanrıdan korkuyor ondan inanıyor, Agnostik kişilere ise biliriz bilemeyiz diyor üşengeçlik' diyen insanlar maalesef hep var olacaktır çok da takmamak gerek, doğruyu biliyorsak o bize yeter kimin ne dediğinin önemi yok.
 
Tanrı'nın kanıtlanabilirliği hususu biraz karışık bir durum ve bu da ister istemez, ucundan kıyısında dogmaya bulaşılmasına sebep olmaz mı?
Şöyle ki Deistin Tanrısı çok farklı olabilir, yazımda da bunu anlattım kısacası Deistin Tanrısı dogmatik olmaz ve kendi hayalindeki Tanrıya da inanabilir bu da dogmatik olmaya itmez, Tanrının kanıtlanabilirliği hususu size göre karışık bir durum olabilir ancak Tanrının tamamen olmadığını da kanıtlayamazsınız, yani dediğim gibi genel olarak dinsizlik felsefeleri baskıcı, dogmatik zihniyeti reddeder ve kendi düşüncesindeki dinsizlik felsefesine inanabilir, kişiden kişiye göre değişebilecek durum.
 
Bu cümle kendi başına bir mantık hatası.
Dostum demek istediğim şu ki Deistin tanrısı kendi düşüncesindeki bir şey de olabilir farklı bir şeyde, bu çok genel bir kavram sana anlatıyorum ama hangi objektiften baktığına bağlı bir durum, hem 'Deist kişilerin Tanrısı şudur buna inanacaksınız' diye bir şey yok bu olmadığında nasıl bir dogmatiklik olabilir.
 
@Zleh şu açıdan bakiyorum; mevcut şartlar altında Tanrı'nın varlığının kabulü zaten tanımsal çerçevede "dogma"dır. Lakin bu demek değildir ki şüphe bir kenara bırakılsın. Körü körüne bir dogmatizm ile farklı olgular tabii.
 
@Zleh şu açıdan bakiyorum; mevcut şartlar altında Tanrı'nın varlığının kabulü zaten tanımsal çerçevede "dogma"dır. Lakin bu demek değildir ki şüphe bir kenara bırakılsın. Korü körüne bir dogmatizm ile farklı olgular tabii.
Dediğiniz şey büyük dinlerdeki durum için geçerli diye düşünüyorum, Tanrını kabulü Dogmatiktir evet ancak Deizm'de genel kavramda Tanrının isimi ve kim olduğu bilinmediği için tek bilinen bir isime ve tanımlamaya tapma durumu yoktur, ancak mesele şu ki bu Deist olacaksan zaten anlatmak istediğim Deizm kavramını bilerek olursun, bunu bilerek olduysan 'neden dogmatik bakıyorum' diyeceğini sanmıyorum.
 
@Zleh burada alt kısımdaki ayrılıklar mevcut tabii. Misal Rousseau, insanda doğuştan mevcut olan iyilik ve adalet duygusunun sonradan kötülüğe ve eşitsizliğe dönüşebilmekte olduğunu, ancak insanın tabiatında var olan ışığın ona yeniden yol gösterebileceğini ifade eder ki bu bir yerde Tanrı müdahalesi ya da tanrısal öz olarak nitelendirilebilir. Diğer taraftan da her şeyden uzak, hiçbir konuya tesir etmeyen yaratıcı tanımları da mevcuttur.
 
@Zleh burada alt kısımdaki ayrılıklar mevcut tabii. Misal Rousseau, insanda doğuştan mevcut olan iyilik ve adalet duygusunun sonradan kötülüğe ve eşitsizliğe dönüşebilmekte olduğunu, ancak insanın tabiatında var olan ışığın ona yeniden yol gösterebileceğini ifade eder ki bu bir yerde Tanrı müdahalesi ya da tanrısal öz olarak nitelendirilebilir. Diğer taraftan da her şeyden uzak, hiçbir konuya tesir etmeyen yaratıcı tanımları da mevcuttur.
Evet yani kısacası din çok genel bir kavramdır, bence insanların ne inandığına insanın kendi karar vermeli ve umursamalı, herkes mutlu olduğu gibi yaşamalı diye düşünüyorum.
 
İyi güzel de deizmde Tanrıya inanıyoruz diyorsunuz. Ama hiçbir kitap ve peygambere inanmıyoruz diyorsunuz.
1-Siz tanrının varlığını nasıl bildiniz o zaman?
2- Tanrıya inanıyoruz diyorsunuz, bu tanrıdan nasıl haberdarsınız? Yani sizden birşey istiyor mu? Yoksa tanrı yarattı, saldım çayıra mı?
Siz kitap ve peygamberi aradan çıkartarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyorsunuz o kadar basit.
Ben şimdi oturup düşünsem birkaç tane daha akım çıkartırım bir tarafımdan. İsteyen inanır.
Her boku yapacağım ama yanında tanrıya inanacağım güzelmiş. Tanrının haberi var mı bu işten?
Siz diyorsunuz ki Deizme inanarak, sevgili Tanrıcım sen yerini lütfen bil, biz sana inanıyoruz, gerisin işlerimize karışma lütfen, Tanrıysan tanrılığını bil.
 
Son düzenleme:
Amatörce olmuş "deistlerin kısaca dinsizlerin" cümlesini pek mantıklı bulamadım.
 
İyi güzel de deizmde Tanrıya inanıyoruz diyorsunuz. Ama hiçbir kitap ve peygambere inanmıyoruz diyorsunuz.
1-Siz tanrının varlığını nasıl bildiniz o zaman?
2- Tanrıya inanıyoruz diyorsunuz, bu tanrıdan nasıl haberdarsınız? Yani sizden birşey istiyor mu? Yoksa tanrı yarattı, saldım çayıra mı?
Deist değilim ama deist perspektiften cevap vermek istedim.

1- Deistler Tanrı'nın varlığına akıl yoluyla ulaşıyorlar diyebiliriz ki aslında zaten Tanrı ideası akılla ulaştığımız bir idea. Empirist bir bakış açısıyla Tanrı konusunda bir sonuca varamayız.

2- Deizmdeki Tanrı figürü teizmle aynı değil. Deistler bu Tanrı'nın hiçbir şey istemediğine, yaratılıştan sonra dünyaya hiçbir şekilde etki göstermediğine inanıyorlar. Kısacası dediğiniz gibi saldım çayıra mantığını doğru kabul edebiliriz.
Siz kitap ve peygamberi aradan çıkartarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyorsunuz o kadar basit.
Hayır, alakası yok.
Ben şimdi oturup düşünsem birkaç tane daha akım çıkartırım bir tarafımdan. İsteyen inanır.
Hayır, çıkaramazsın.
 
Amatörce olmuş "deistlerin kısaca dinsizlerin" cümlesini pek mantıklı bulamadım.
Bir yazar değilim ve bir teknoloji forumunda da yazar kusursuzluğu beklemeniz beni şaşırttı doğrusu, haklısınız mantıksız bir cümle olmuş, ancak anlatımı kolaylaştırması için söyledim bunu çoğu kişi dinsizlik tanımlarını ve dinsizliğin de Deizm içerisindeki bir felsefe olduğunu bilmiyor, yazım yanlışım var evet kusura bakmayın, ancak bu kadar yazı içerisinden buna takılmanıza da biraz şaşırdım.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Zleh
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
928
Yorumlar
16
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Zleh adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı