Evrim nedir?

Selamlar, "Evrim nedir?" bunu bilmeyenler için bir yazı hazırlamak istedim (Biraz kısa bir şekilde değineceğim). Eğer değiştirilmesi gereken bir yer varsa yazın, ben de düzelteyim. En başından söyleyeyim, Evrim'in Ateizm ile alakası yoktur.


Evrim, en kaba tanımı ile bir türün kendi popülasyonları içerisinde geçirdiği tesadüfi mutasyonlar sonucu değişimlere uğramasıdır. "Evrim geçiren bireyler değildir; evrim geçiren popülasyonlar ve nesillerdir."
Charles Darwin evrim Hayat Ağacı featuring, 50*70 cm Poster Baskı|tree of  life|tree of life posterposters posters - AliExpress

"E kardeşim popülasyon nedir?" Popülasyon ise aynı türden canlıların kendi içerisinde büyük küçük fark etmeksizin oluşturduğu topluluklardır. Şimdi biraz daha açalım Evrim'i.

Evrim'in temel birkaç kavramı vardır:
1-Doğal Seçilim (Doğal Seleksiyon)
Doğal seçilim, dış çevreye uyum sağlayan canlıların yaşayabilme ve üreyebilme konusunda uyum sağlayamayan canlılara karşı daha şanslı olmalarıdır. Ve bunun sonucunda dış çevreye uyum sağlayan canlılar yaşayıp, genlerini mayoz bölünme ile öbür nesillere aktararak güçlü bir nesil oluştururlar. Örneğin bir hayvanın avlanması daha kolaysa, hayatta kalma ihtimali daha yüksektir.

vlanma.jpg


2-Mutasyon
Mutasyon, tesadüfi bir şekilde DNA diziliminde olan değişimlerdir. Mutasyonların faydalı olma oranı, zararlı olma oranından düşüktür, Evrim'in uzun sürelere ihtiyacı olmasının sebebinden biri de budur.
Mutasyonların geneline baktığınızda, çok azının ani etkili olduğunu görürsünüz. Mutasyonların ezici bir çoğunluğu etkisiz ya da etkisize-yakın mutasyonlardır; yani hayatta kalma ve üreme başarısı üzerinde ufak bir etki yaratırlar. İşte bu ufak avantajlara sahip farkların uzun vadede sürekli seçilimi sonucu atasal türlerden yepyeni türler var olabilir. İşte o nedenle mutasyonları bir anda sizi inanılmaz güçteki yeşil dev Hulk'a dönüştürecek sihirli değnekler olduğunu düşünüyorsanız, çok ciddi bir şekilde yanılıyorsunuz. Keza, bir sineği bir ayıya dönüştüren bir mekanizma olduğunu sanıyorsanız... Fakat çok nadiren de olsa mutasyonlar çok ciddi fiziksel farklılıklar yaratabilir. Bunların büyük bir kısmı zararlıdır; çünkü bir canlının birdenbire ciddi anlamda farklılaşması, o canlının evrimsel süreçte ulaştığı dengeden bir anda sapması demektir. Bu durum, çoğu zaman hastalıklar ve ölümle sonuçlanacaktır. Zaten tam da o nedenle evrim etkisiz veya etkisize-yakın mutasyonlar üzerinden ilerler. Bugün etkisiz olan bir mutasyon, çevrenin değişimiyle avantajlı hale geçebilir ve diğer etkisiz mutasyonlarla birleşerek köklü değişimlerin temelini atabilir. Ancak bunların hepsi yavaş ve uzun vadede olur. Çok çok nadir olsa da, ani etkili ve ciddi fiziksel farkları yaratan mutasyonlar avantajlı ya da zararsız olabilir. Bu fotoğrafta birkaç örneği görülmektedir.

Albinoluk, Down sendromu, orak hücre anemi... bazı mutasyon sonuçlarıdır.


3-Varyasyon (Çeşitlilik)
Varyasyon, çeşitlilik veya değişikliktir. Örneğin kimisinin saçı siyah, kimisinin sarıdır, bu da bir varyasyondur. Bu kadar basit aslında.
Çeşitlilik Nedir? Varyasyonlar, Evrimsel Süreçte Neden Önemlidir? - Evrim  Ağacı


4-Adaptasyon (Uyumluluk)
Adaptasyon, yaşadığı ortama, koşullara uyum sağlamaktır. Doğal seçilim ile bağlantısını umarım anlamışsınızdır, uyum sağlayan hayata kalır. Adaptasyon örnekleri:
-Örümceklerin ağ örebilmeleri.
-Bukalemunların bulundukları ortama göre renk değiştirip, kamufle olması.
-Ördeklerin yüzebilmeleri için perdeli ayaklarının olması.




Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim, umarım doğru ve bilgilendirici bir yazı olmuştur.

Yorumlar

Atamız şempanzeyse ve evrimden dolayı (sıcaklık, duyguları daha iyi okuma vs.) yüzümüzde maymunlar gibi tüyler yoksa, neden hala Afganistan gibi sıcak yerlerde yaşayan insanların sakalları var? Sonuçta yüz tüyleri sıcaktan döküldü değil mi.
 
Atamız şempanze ise evrimden dolayı (sıcaklık, duyguları daha iyi okuma vs.) yüzümüzde maymunlar gibi tüyler yoksa, neden hala Afganistan gibi sıcak yerlerde yaşayan insanların sakalları var? Sonuçta yüz tüyleri sıcaktan döküldü değil mi?
Evrim bir anda gerçekleşmez. Gerçekleşmesi ve değişikliklerin gözle görülür değişikliklerin fark edilebilmesi için çok uzun yıllar geçmesi gerekli. Evrim'in bir sonraki aşamasını tahmin etmek pek kolay olmasa da vücut kılları daha da azalacaktır.
 
Evrim bir anda gerçekleşmez. Gerçekleşmesi ve değişikliklerin gözle görülür değişikliklerin fark edilebilmesi için çok uzun yıllar geçmesi gerekli. Evrim'in bir sonraki aşamasını tahmin etmek pek kolay olmasa da vücut kılları daha da azalacaktır.
O kadar yıl geçmiş alnımızda kıl kalmamış, nasıl hala Araplarda sakal var hocam? Norveçlilerde bile bu kadar yok.
 
O kadar yıl geçmiş alnımızda kıl kalmamış, nasıl hala Araplarda sakal var hocam? Norveçlilerde bile bu kadar yok.
Öncelikle coğrafi dağılıma bir bakman lazım, şimdi yazmaya üşeniyorum, klavye bozuk, ekran klavyesinden yazıyorum. Klavye alınca bunun devamını yazacağım, orada değinirim. Ama siz yine de coğrafi dağılıma bir bakın.
 
Atamız şempanzeyse ve evrimden dolayı (sıcaklık, duyguları daha iyi okuma vs.) Yüzümüzde maymunlar gibi tüyler yoksa, neden hala Afganistan gibi sıcak yerlerde yaşayan insanların sakalları var? Sonuçta yüz tüyleri sıcaktan döküldü değil mi?

Asyalılar dünyanın en soğuk yerinde yaşadılar ve oraya uyum sağladılar ve hiç kılları yok nerdiyse düşündüğünüzün tam tersi olabilir.
 
Son düzenleme:
Ve akla Wilberforce'un Henry Huxley'e sorduğu soru gelir. Bilmeyenler için bırakıyorum:
Tartışmanın bugün bile anımsanmasının temel nedeni Wilberforce'un Huxley'ye büyükanne ya da büyükbabasının maymun soyundan gelip gelmediğini sormuş olmasıdır. Huxley'nin bu soruya verdiği yanıtın, atalarının maymun olması olasılığının kendisini utandırmayacağı ancak, doğruları saptıran bir kişinin soyundan gelmiş olmanın onu daha fazla yaralayacağı biçiminde olduğu sanılmaktadır.
1860 Oxford Tartışması
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MScofield
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
1.148
Yorumlar
8
Son güncelleme
Değerlendirme
1,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

MScofield adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Film ve Dizi Önerileri
    Selamlar, bu blogumda her türden dizi ve film önermeye çalışacağım. Animasyon -Wall-E (Film)...
  • Ergenler için OKB
    Nedir bu OKB (Obsesif-Kompülsif Bozukluk)? OKB, bir psikolojik hastalıktır. Önce beyne yanlış...
  • Alive filmi inceleme
    Selamlar, kısa bir süre önce Alive adında bir film izledim. Filmi bazı kısımlar haricinde çok...
  • Kapitalizm nedir?
    Selamlar, Kapitalizmi resimli, videolu ve yazılı bir biçimde anlatmaya çalıştım. Umarım...
  • Birbirinden güzel 8 web sitesi
    Selamlar, bugün kimisi saçma kimisi eğlendiren cinsten 8 tane web sitesini sizlere göstereceğim...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı