F-35 Modelleri Arasındaki Bilinmeyen Farklar

F35 birçok uçağın yapacağı işleri tek başına yapması için tasarlandı. Bunun için aynı modelin birçok varyasyonu çıktı. Bu yazımda bu varyasyonlardaki göze gözükmeyen farkları anlatmak istiyorum

1- Iniş - Kalkış Şekilleri:
Biliyorsunuz ki F-35 modellerini ayıran temel unsur iniş kalkış şekilleridir. F-35A modeli standart pistler üzerinden kalkmak için tasarlanmıştır ve çoğu ülke tarafından kullanılacak model budur. F-35B modeli Dikey Iniş Kısa Kalkış(STOVL) türünde işleyen uçak gemilerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. STOVL yöntemini kullanan uçak gemileri daha az masraflı ve küçük olduğundan birkaç NATO ülkesi tarafından seçilmiştir. F-35C modeli Amerikan Donanması için tasarlanmıştır. Amerikanların Nimitz sınıfı büyük uçak gemilerinde kullanmak için tasarladıkları bir uçaktır. Iniş kalkış sistemi olarak CATOBAR sistemini tercih eder. Uçak inerken uçaktaki kancanın gemideki halatı yakalayıp tüm kinetik enerjisini halata bırakma prensibine dayanır. Kalkarken ise buhar basıncı(yeni gemilerde elektromanyetik) ile uçak hızlandırılarak çok kısa bir mesafeden kaldırılır. Belli avantajları olsa da çok maliyetlidir. CATOBAR tipi uçak gemilerini sadece ABD ve Fransa kullanmaktadır.

images.jpeg


F-35A(en sağdaki), F-35B(ortadaki), F-35C(en soldaki).

2- Motorlar:
A ve C modellerinde Pratt&Whitney yapımı bir motor kullanılırken B modelinde ise Rolls Royce motoru kullanılmıştır. B modelinde uçağı dengelemek ve ağırlık kaldırma yeteneğini arttırmak için kokpitin arkasında bir motor daha bulunmaktadır. B modelinin ana motorunun egzozu 90° aşağıya dönebilir iken A ve C modellerinde sabittir.

images (2).jpeg


F-35B'de kullanılan Rolls Royce motoru.

images (1).jpeg


F-35A ve F-35C modellerinde kullanılan Pratt&Whitney motoru.

3- Kanatlar:
A ve B modellerinde kanatlar aynıdır. C modeli düşük hızlarda kaldırma kuvveti elde edebilmek için kanatları daha geniş tasarlanmıştır. CATOBAR sınıfı uçak gemilerime inmek için gereklidir. C modelinin kanatları katlanabilir şekilde tasarlanmıştır. Gemide daha az yer kaplar.

images (4).jpeg


F-35C havadan görünümü.

images (3).jpeg


F-35C kanatları katlanmış halde uçak gemisinde.

4- Makineli Top:
A ve C modellerinde 25mm çapa sahip olan, 4 namlulu ve 170 mermi kapasiteli bir top bulunurken B modelinde motorun kapladığı yer nedeniyle dahili makineli top bulunmaz. Bunun için harici makineli top tasarlanmıştır.

images (5).jpeg


Harici makineli top takılmış bir F-35B. Alt kısımda bulunmakta.

5- Mühimmat Taşıma Kapasiteleri: Üç modelinde hava - hava görevlerinde mühimmat taşıma kapasitesi aynı iken hava - kara görevlerinde biraz farklıdır. A ve C modelleri 2 adet 2000lb JDAM bomba taşıyabilirken B modeli 2 adet 1000lb JDAM bomba taşıyabilir. 2. Motorun kapladığı alan sebebiyle 2000lb JDAM bomba alamıyor.

6- Menzil:
A ve B modellerinin muharebe yarıçapı 1100~ kilometre iken B modelinde bu değer 850 kilometreye kadar düşmektedir. Ikinci motorun kapladığı alan sebebiyle yakıt kapasitesinde bir azalma yaşanmıştır.

Yorumlar

Hocam öncelikle yazı çok güzel, çoğu makaleyi geçer. Ama benim düşüncem şu; ne F-35 ne S400 ile bu ülke gelişemez. Acilen %100 yerli milli askeri teknolojiye geçmemiz lazım. Hem adamlara para kazandırıyoruz hem diplomatik anlamda her türlü baskıyı her türlü ambargoyu yiyoruz.
 
Aslında bu F-35'lerin envanterimize girmemesi daha iyi oldu.

Neden diyecekseniz:

Bu uçaklar ABD'ye anlık olarak veri yolluyor yani ABD'nin istemediği bir şey yaptığınız zaman ABD uydu üzerinden roketleri hedefe ulaşmadan düşürebilir, pilotu fırlatabilir veya bir çok sistemini havadayken bozabilir.

İşletme maaliyetleri zaten çok daha fazla yani bizim aslında kendi MMU'ya ağırlık vermemiz daha mantıklı.

Aynı şekilde ben S400 konusunada sıcak bakmıyorum oda Rusyaya aynı şeyleri veriyor ne yapacaksak kendimiz yapalım çamurdan olsun ama başkasına muhtaç olmayalım.

F-16 Uçaklarımızın yazılımını millileştiren mühendislerimizi bilerek katlettiler ABD çıkarlarına uymadığından bunu ben değil bir çok TSK'da ki subay medyaya demeçlerinde belirtmiştir arşivlere girip bakabilirsiniz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Cruslan
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
641
Yorumlar
6
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Cruslan adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı