Fanlarda Belli başlı rulman çeşitleri

Basit ölçülerle anlatmak gerekirse ;

1- Sleeve Bearing: En dandik olanıdır. Avantajı sessiz ve ucuz olmasıdır. Birçok ekran kartı üreticisi bu tür rulmanları kullanıyor.
2- Ball Bearing: Bu çok daha dayanıklıdır. Dezavantajı ise biraz daha gürültülü ve maliyetli olmasıdır, Sleeve Bearing fanlara göre.
3- Fluid Dynamic Bearing: Bu diğer 2' sinden daha sessiz ve maliyetlidir. Hemen hemen tüm modelleri Ball Bearing fanlardan daha dayanıklıdır. Bazı varyasyonları ball bearingden çok daha dayanıklıdır(Hydrostatic Dynamic Bearing 300.000 saate kadar).
4-Rifle Bearing: Aşağı yukarı FDB gibi. Neredeyse Ball Bearing kadar dayanıklıdır.

Ayrıca Maglev Bearing (Manyetik Bearing): Bunu tanımlamaya gerek yok. Çünki şu an için üretimi sadece tekel, bildiğim kadarıyla (patenti alınmış).

Acizane şöyle bir sıralama yaptım; MagLev bearing > FDB(HDB varyasyonu) ≥ BB(ball bearing) > RB (rifle bearing) > SB(sleeve bearing)

Not: Bunların dışında da farklı isimlerde rulmanlar vardır ( EBR gibi, HB gibi ya da HDB gibi vs.) . Genel mânada bu rulmanlar bahsi geçen 4 tür rulmanın içindedir( alt dal gibi). Bu verdiğim bilgilerde hatalarım olabilir ( yabancı kaynaklı sitelerde bazı ihtilaflar var ).

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
DoNaMeK
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
679
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı