Floyd Rose Köprü Sistemi Nedir?

Diyelim ki, usta bir gitaristi seyrediyorsunuz ve gitarda çok deneyimli değilsiniz. İzlediğiniz gitarist, tremolo koluyla bir şeyler yapıyor, ve inanılmaz tiz veya pes sesler çıkartıyor. Etkileyici değil mi? Seyretmeyi bitirdikten sonra annenizden zorla izin alıp 24 taksit ile aldığınız Stratocaster'ınızı açıyorsunuz ve aynı hareketi gitarın yanında gelen kol ile deniyorsunuz. Olmuyor. Herhalde bir şeyleri yanlış yapıyorum, biraz daha çalışmalıyım diyorsunuz, fakat hayır, sorun sizde değil. İşte bu maceranın baş karakterlerinden biri, Floyd Rose Bridge.

1. Floyd Rose Nedir?

Floyd Rose, sesin tizleştirilmesine yarayan "bend" tekniğinin sınırlarının ötesinde gerilmesini veya gevşetilmesini sağlayan köprü sisteminin patentli markasıdır. Dünya'da tekel konumdadır. Floyd Rose sisteminin, "Kol düzeneği" veya "Tremolo Köprü" olarak nitelendirildiğini duyabilirsiniz.

Floyd Rose köprü barındıran bir gitar, normal gitarların aksine köprü kısmı oyuk bir biçimdedir. İki veya üç vida ile tutturulan köprünün gerilimi, tellerin gerilimi ile dengelendiği taktirde çalınabilir konuma gelmektedir. Gitarın akord'unun yanlış yapılması, akord değiştirilmesi, tel değiştirilmesi veya uzun süre çalınmaması gibi onlarca sebepten dolayı köprü ve teller arasındaki denge bozulursa, köprü aşağı çökebilir veya yukarı doğru kalkabilir. Böyle durumlarda gitarın arkasındaki plaka açılıp vidalar sıkılıp gevşetilerek köprü ayarı tekrardan yapılır.

2. Tremolo Sistem Avantajları

Tremolo sistemin en büyük avantajı, normal gitarlarda elde edemeyeceğiniz tiz ve pes seslerin çıkartılabilmesidir. Floyd Rose, diğer tremolo sistemlerine göre daha farklı akord'ları destekleyebilmektedir.

3. Tremolo Sistem Dezavantajları

Tel değiştirmek ve akord yapmak normal gitarlara göre uzun sürer. Bir telin geriliminden diğer teller de etkilendiğinden bir teli kopartırsanız (ki Floyd'lar genelde zor tel kopartırlar) diğer teller de tamamen çalınamaz hale gelir ve akord bozarlar.

4. Floyd Rose Kullanmalı Mısınız?

Elbette kesin bir cevap vermek zor. Dünya'da epey bir gitarist Floyd Rose kullanıyor, hem de epey. Belki en sevdiğiniz grubun gitarlaristlerinin gitarlarını daha yakından inceleyebilirsiniz. Peki siz kullanmalı mısınız? Eh, bu zor bir soru. Eğer gitarda ilerlediyseniz ve daha iyi çalmak istiyorsanız, kesinlikle diğer gitarlarınızın yanına bir Floyd Rose ekleyin. Fakat kısmen daha öğrenme aşamasındaysanız ve Floyd'un avantajlarındansa dezavantajları sizin için ağır basacaksa, şimdilik uzak durmak gerekebilir.

-


İlerleyen zamanlarda tel değiştirme, akord yapma gibi muhabbetlerle ilgili yazılar yazmayı düşünüyorum. Sorularınızı belirtebilirsiniz.

Son incelemeler

Artıları: Kısa ve detaylı bir şekilde anlatılmış.
Elinize sağlık, diğer köprü sistemlerini de inceleyip ortak bir konuda karşılaştırırsanız süper olur.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Justice16
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
469
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Justice16 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı