Hangisi daha ölümcül COVID-19 mu yoksa grip mi?

Çin'de görülen ve hızla yayılan yeni tip koronavirüsün neden olduğu, COVID-19 salgının yol açtığı can kayıpları, hastalıkla ilgili korku ve paniğe zemin hazırladı. Oysa karamsar düşünmeden önce 'ölümlü' ile 'ölümcül' arasındaki farkı mercek altına almak gerektiğini düşünüyorum.

Bir hastalığın ne kadar 'ölümcül' olduğu bu hastalığın insan hayatını ne kadar tehdit ettiğinden anlaşılır.
Ölümle sonuçlanması, iyileşme olasılığına göre yüksek olan hastalıklar 'ölümcül' olarak niteleniyor.
'Ölümlü' dendiğinde ise hastalığın yayılma hızı, menzili ve rakamlar devreye giriyor.

COVID-19
Hastalık, şu anki yayılım hızında her gün 8000'den fazla insana enfekte oluyor ve bu rakamların çoğunun Avrupa sınırları içinde olduğu tahmin ediliyor ancak bunun ile alakalı kesin bir bilgi yok.

Koronavirüs'ün sebep olduğu COVID-19 verilerine bakacak olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor;

Onaylanan toplam vaka sayısı:182,762
Tedavi edilen vaka sayısı:79,859
Hayatını kaybeden enfekte sayısı:7,161
Tedavisi devam eden vaka sayısı:95,742

Tabloyu beraber inceleyelim;

182, 800 enfektenin 80, 000'i iyileşti.
Geriye kalan 100, 000 enfektenin 7, 200'ü hayatını kaybetti.
Tedavisi devam eden yaklaşık 92.800 enfekte bulunmakta.

"İyi güzel, hastaların yarısı iyileşmiş." Diyemeyiz. Belki iyileşen hasta sayısı 80, 000'de kalacak ancak bu ihtimali de eleyen şey hastalığın seyir hızı;
Sonuç olarak hastaneye gitmeden iyileşenler de var yani bu da hastalığın herkeste farklı seyir ettiğini gözler önüne seriyor.

Şimdi hepiniz merak ettiği soruya gelelim, "Grip daha mı ölümcül?"

İlk kez Hong Kong'da görülen, koronavirüs çeşitlerinden SARS-CoV'un neden olduğu şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), 2002-2003 yılında 8 bin civarında kişiyi etkilemiş, virüsü kapanların yüzde 10'u hayatını kaybetmişti bu da 800 kişinin hayatını kaybetmesi demek.

Aralık ayında ortaya çıkan COVID-19 virüsü ise şu ana kadar 180 binden fazla kişide görüldü, 7 161 kişi ise virüsten yaşamını yitirdi.

Mevsimsel(Normal) grip olarak bilinen Influenza'da ölüm oranı 0.1 yüzdelikle çok düşük olmasına rağmen, her yıl doğrudan veya dolaylı olarak yarım milyondan fazla kişi gribe yakalanarak hayatını kaybediyor ancak unutmamak gerek ki gribe yakalanan insan sayısı da 1 milyarı aşkın :)

"Grip daha tehlikeli COVID-19'dan bir şey olmaz" demeyi bırakın lütfen. En kötü ölüm boğularak olan ölümdür. Koronavirüs'ün sebep olduğu COVID-19'un ağır seyir etmesi durumunda maalesef ki boğularak ölüm gerçekleşiyor ama unutmayın ki hastalığın ağır seyir ettiği kişilerin hepsi ölmüyor, çoğu zaman altta yatan başka bir hastalık ölümü getiriyor.

Herhangi 2 semptomun beraber seyir etmesi halinde 184'ü arayınız.
Bu mücadele, hepimizin mücadele sadece devletin değil Türkiye'mizin.

fvINQeyUIkqA5oHbYI-gKw (1).jpg




COVID-19 ile ilgili tüm gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz;

Sağlıcakla kalın.
  • GDGFGD.png
    GDGFGD.png
    16,6 KB · Görüntüleme: 210

Yorumlar

Maalesef bunları burada ki kitleye anlatmak sonucu değiştirmeyecektir. Sonucun değişmesi için yaşlı insanları aile/akraba/dışarda gördüğümüz yaşlı kitleyi bilgilendirmek gerekiyor. Orkun Işıtmak adlı kişinin son videosunu izlerseniz yaşlı insanlar sokaklarda karınca gibi dolaşıyorlar. Ağrıdaki yaşlı kitleye COVID-19 hakkında sorular sorulduğunda ise genel olarak "ilk olarak buraya gelsin" cevabı geliyor yani ülkemizde yaşlı kitle pekte bu hastalığı takmıyor ya zaten yaşadım yaşayacağım kadarıyla kafasındalar yada ekonomik veya ailevi herhangi bir problemden dolayı hayattan kurtulmak istiyorlar yinede elimizden geldiğince yaşlı kitleyi uyaralım
 
Belediyeler şu 65+ kartı kessinler 2 haftalığına bakın bakalım sokakta yaşlı insan var mı? Hem ayrıca adamlar bedava kartım var tabii ki gezeceğim mantığı ile yaşadıkları için bu X konusu, hastalığın yaşlılara daha çok etkili olduğu için X konusu yüzünden hastalık çok çabuk etki edecek. Benimde pek korkum yoktu -yani korkuyorum ama hasta olmaktan değil hastalığı tutup anneme babama bulaştırmaktan korkuyorum- dün son kanal tedavim için dişçiye gittim. Bu olay için konum vermeyeceğim ama mod ekibinden birisi izin verirse görüntü verebilirim. Hastahane 2 binalı 1. kısımda babam çalışıyor teknisyen olarak, 2. bina dişçi. Önce babamı göreyim diye onların binasına girerken girişin önünde birisi kıvranarak yatıyordu. O an bir hastadır dedim ve öyle gözüküyordu. Dişçiye çıktığımda adam bina bahçe girişinin önüne yatmış kafasına su şişesi ile bastırıyordu, bende camdan bakınca gördüm. Doktorum çok eğlenceli ve aşırı bilgili birisi olmasına rağmen çok tedirgin davranarak yaptı. Çıkınca baktım adam yok hemen babamı aradım o adamı gördün mü gitmiş dedim babam ise onu eski kantinin oraya aldılar dedi. Gittiğimde adam siyah bir doblonun önünde yatıyordu. Corona kaptığını kanıtlayamam ama çoğu belirtisi olduğu için önemsemem çok arttı. Eve gelip duşa girip takılarımı, aksesuarlarımı, gözlüğümü, saatimi iyice yıkadım. Ben bile bu kadar hızlı olmaz derken galiba ilk günlerinden bir hastayı gördüm. Yabancı uyruklu olduğuna eminim. Her ne olursa olsun dikkat edin. Evet bir grip evet genç kitle pek etkilenmiyor ama bu ailenizdeki yaşlı insanları etkileyebilir ve internette dolaşan namaza gideriz Allah'ın evine bulaşamaz bulaşsın ne olacak demeyin, unutmayın hiçbir tanrı dünyaya inip ne bulaşıyorsun diye onu durduramaz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
denizsevim
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
777
Yorumlar
4
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

denizsevim adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı