Kent lokantaları iyi değil!

ibb-kent-lokantasi-1.jpg

Başlıkta da belirttiğim gibi kent lokantalarını desteklemiyorum, sebepleri ise şu şekilde:

* Ödediğiniz para: Bu tür kurumlar ucuza yemek veriyorlarmış gibi görünselerde aslında normal lokantalara vereceğiniz paradan daha fazla ödersiniz. Çok klasik olacak ama sebebi ise bu tür kurumların vergilerle işletilmesi, yani siz vergi veriyorsunuz adamda tırnak içinde "ucuza" yemek veriyor ancak başta bunun için hiç vergi almasa paranız cebinizde kalacak ve bu tür kurumlara ihtiyaçta kalmayacak. Ancak sizden vergi topladıkları için bu tür kurumlara muhtaç kalıyorsunuz.

* Küçük esnafın zarar görmesi: Devletle rekabet edemeyen küçük esnafın en sonunda zarar ettiği için dükkanını kapatması ve kendisininde bu tür kurumlara muhtaç kalması.

* Rekabet yoksa kalite de olmaz: örneğin soğuk bir kasabada sıcak çikolata satan tek kişi siz olsanız, içeceklerinizi daha kaliteli yapmak için uğraşır mıydınız? Elbette hayır! Ama yanınıza 2 tane daha sıcak çikolata satan yer açsaydık doğal olarak rekabete gireceğiniz için içecekleri daha kaliteli yapmaya uğraşır ya da fiyatları düşürürdünüz ve tüketici bu 3 yer arasından kendisine en uygun yeri seçebilirdi.

son verdiğim örnekten sonra ya bütün sıcak çikolata satan yerler birleşip tekel olurlarsa ne olur diyebilirsiniz. Sorun oraya yeni bir sıcak çikolata dükkanı açıldığında çözülür.

Son incelemeler

Saçmalık anlattıkların , insanları bu duruma düşürenleri eleştirmeyip , ucuza yemek veren belediyeyimi eleştiriyorsunuz ?
Ahmet Kerem Yücel
Ahmet Kerem Yücel
Yahu ucuza nasıl verecek? Mecburen zararına işletecek ettiği zararıda vergilerinle sana ödetecek. Sende ucuza yemek yediğini sanacaksın.

Yorumlar

Görüşlerinize katılmıyorum. Özellikle 2. ve 3. maddeleriniz kendi içerisinde çelişiyorlar. İşini kaliteli yapan bir esnaf değil kendi devletiyle, dünyanın birçok ülkesiyle bile rekabet edebilir. Nitekim günümüzde birçok kurum veya kuruluşun yıllık ciroları, birçok ülkenin milli gelirine denk gelebiliyor hatta geçebiliyor.

Vergi-lokanta konusunda haklılık payınız var, vergilerin çok daha mantıklı kullanım alanları olabilir. Ama bu konunun çözüme kavuşması için en temelden kafa yapısı değişmesi lazım. Hep devletin zirvesindeki adamlar hedef gösterilip "işte şuclu bunlar" demek kolay kısmı, o işler öyle olmuyor malesef. O zirvedeki adamlarda doğduğu gibi zirveye gelen adamlar değil. Nerede o eski gençler, eski insanlar mantığının farklı bir versiyonu, yeni nesili sanırsın ben yetiştirdim :)

İyi haftalar dilerim.
 
Devlet? Ortada bir devlet yok? Kent lokantalarinin sahibi devlet degil? Belediye yonetmeliginde sosyal tesis kapsaminda restoran acma hakki tuzukte tanimli? Rekabet, arz talep egrisi, marjinal fayda, piyasa ekonomisi, serbest ekono mi? Bunlar sana tanidik gelmiyorsa ekonomi 101 ile ise basla, ogrenme surecinde belki Turkce de ogrenirsin
 
Ogrenme surecinde belki Türkçe de ogrenirsin.

İngilizce klavye ile Türkçe yazmaya çalışan birine göre çok öz güvenli konuşmuyor musun? Ayrıca ne demek kent lokantaları devletin değil? Tamam senin dediğin olsun devletin değil "belediyelerin" oldu mu güzel kardeşim? Ve karşıt görüşe saygılı olmak yerine neden alay edersin anlamıyorum, bak mesela yukarıda @YunusYENEROGLU nasıl güzelce belirtmiş fikrini.
 
Devlet? Ortada bir devlet yok? Kent lokantalarinin sahibi devlet degil? Belediye yonetmeliginde sosyal tesis kapsaminda restoran acma hakki tuzukte tanimli? Rekabet, arz talep egrisi, marjinal fayda, piyasa ekonomisi, serbest ekono mi? Bunlar sana tanidik gelmiyorsa ekonomi 101 ile ise basla, ogrenme surecinde belki Türkçe de ogrenirsin.

Sana soğuk savaş ile örnek vereyim. Şimdi Sovyet'ler birliği ile ABD sürekli bir yarış içindeydiler. Sürekli bir birlerinden daha iyisini yapmak için çabaladılar. Ve sonuç olarak sürekli olarak bir birlerinden daha iyi yapmaya çalıştıkları için yaptıkları iş dandik olamaz. Vergi konusunda misal şu an Türkiye'deki işsizlerin hepsi işsiz değil. Özellikle küçük esnaflar çalıştığı halde resmiyeten çalışıyor olarak göstermiyor. Ve bazıları da kendi giderlerini dükkanın/şirketin gideri olarak gösterip daha az vergi ödüyor yani bu yüzden daha ucuz olabiliyor. Ama burada anlatılmak istenen rekabet olmayan yerde kalite olmaz. Ve vergiden dolayı daha yüksek fiyatlı olduğunu söylemiş. Tabii benim görüşüm.
 
İlk madde devlet politikası aldığı fazla vergi aldığı için 40TL menüye muhtaç olabilme durumunu devleti yöneten iradeye sormanız lazım.

Diğer iki maddeye girmiyorum bile çünkü kent lokantalarının aylık kapasitesine bakın bir de aş evlerinin aylık kapasitesine bakın kaldı ki aş evleri ücretsiz.

Bütün bunlara rağmen ben belediye ve devlet politikasının bu kadar sosyal olmaması gerektiğini savunuyorum. Tabii ki gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım etmelidir devletin kanatları ama bu iş artık Türkiye de ucu kaçalı çok oldu neredeyse asgari ücret ile çalışacağıma zaten sosyal yardımlar ile aynı seviyeye geliyorum diyen binlerce insan oluştu.
 
Diyorsun ki vergi alıyor hem para alıyor 2 kez para vermiş oluyorum. E bir de şu yandan düşün o kadar çalışıyorsun sigorta primin yatıyor ama sen hala ilaçlara onlara bunlara ek ücret ödüyorsun. Başka esnafta yesen ne olacak adam tabağa kaç tavuk gelecek ona bakarak dolduruyor ücreti de kol böreği misali. Esnaf akıllanmayacaksa niye ben onlara para vereyim. Özel halk otobüslerinin yetersizliğine karşı belediye otobüslerinin rahatı gibi bir durum bu. Kaliteyi arttırsın F/P olsun o zaman bakarız kent lokantalarının gerekliliğine.
 
40TL'ye 1 porsiyon en azından ETL'i yemek yiyorsun. Bizim burada ciğer kavurma vardır, paf ciğerdir bildiğin akciğer. Köpeğin önüne at yemez öyle diyeyim sana. 1 kavurma dürüm 50TL şu anda, 40TL'ye bu hizmet eleştirilemez kimse kusura bakmasın.
 
40TL'ye 1 porsiyon en azından ETL'i yemek yiyorsun. Bizim burada ciğer kavurma vardır, paf ciğerdir bildiğin akciğer. Köpeğin önüne at yemez öyle diyeyim sana. 1 kavurma dürüm 50TL şu anda, 40TL'ye bu hizmet eleştirilemez kimse kusura bakmasın.

40 TL değil işte, adam vergilerinle işletiyor orayı.
 
Justice changes as often as the waves in the ocean.

Do not judge justice, or justice will judge you.

🦩🦩

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bence kent lokantalarının belirli bir süre daha devam etmesi mantıklı, ülkede enflasyon ve maliyetin çok üstü zamlar yapıyor. Yemek fiyatları aldı başına gidiyor. Temiz yenilebilecek bir mekana gidip karın doyurmanın bedeli en az 200 tl, olmuş. Lokantacılar fiyat arttırma yarışı değil düşürme ve daha fazla satış yapmak için uğraşsa böyle olmazdı.
 
Yazılanları okumadım ama kesin esnaf zarar edecek yazıyor umarım hepsi batar toptancıdan 3 TL'ye aldığı ayranı 15 TL'ye satması değil o ağlayarak eylem yaptıkları günü görmek dileğiyle.
 
Kent lokantaları açanda öyle diyor halktan aldığımız vergiyi halka geri veriyoruz diyor. Saraylar yapmıyoruz diyor, birilerinin altına araba kiralamıyoruz diyor. Var mı ötesi neyi eleştiriyorsun sen küçük esnafı korumak bediyenin görevi degil. Vatandaş memnun al wi-fi de sınırsız açıldı oh çatla 🤣🤣🤣
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Ahmet Kerem Yücel
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
922
Yorumlar
20
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
1,00 yıldız 2 değerlendirme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

Ahmet Kerem Yücel adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı