Home Server Tecrübem Part2 Active Directory Domain Services ve Windows Deployment Services Kurulumu

Server üzerine Add Role seçeneği ile görev ekliyoruz. Ardından Active Directory Domain Services (AD DS) seçeneğini seçiyoruz. Sırasıyla gereken ayarları yapıyorsunuz. Domain adını giriyorsunuz. Password belirliyorsunuz. Burada artık yerel ağın DNS görevi SERVER'in oluyor. Ben SERVER üzerinde DNS ayarı yapmadım. Dilerseniz SERVER'inizi Dış DNS'lere yönlendirici olarak da kullanabilirsiniz. DD-WRT modem üzerinde DNS seçeneklerinden yerel ve global ilk DNS'in SERVER'in IP'si diğer iki DNS ise google DNS şeklinde ayarladım. Şu anda elimizdeki görevlere ek olarak Ağdaki diğer bilgisayarlar Ağın ismini SOYADIM.HOME şeklinde görüyor. Estetik olarak güzel. Evdeki bilgisayarlarımı Domain'e bağlamadım. Çünkü Administrator görevleri SERVER'e devrediliyor. Bu durumda da en ufak program yükleme/kaldırma çok büyük başağrısı yapıyor.
AD DS SERVER üzerinde kurulumu tamamlandıktan sonra ikinci adım olarak Windows Deployment Services(WDS) kurulumuna geçiyorum. İlk basamak olarak SERVER'in TCP/IP seçeneklerinden IPv4 özelliklerinden gelişmiş kısmında WINS sekmesinde NETBIOS over TCP/IP seçeneği disabled yapıyorum. Nedeni ise UEFI sistemlerin Boot Over LAN işlemleri bu seçenek açık olduğunda çalışmıyor. Eski yöntemle PXE boot denediğiniz zaman da UEFI olarak sistemi formatlayamıyorsunuz. Ağdan format işlemi yapmak için bu beni geriye götürüyordu. WDS işlevsiz kılınıyordu. Add Role seçeneği ile WDS ekleme işlemi gerçekleştiriyorum. WDS AD DS'e entegre olarak kurmuyorum. Standalone seçeneğini seçiyorum. Dediğim gibi sistemleri Domain'e eklemek istemiyorum. 600 GB'lık HDD ye konumu gösteriyorum. Kurulum sonrasında boot.wim ve install.wim dosyalarını gösteriyorsunuz. Gerekli konuma aktarmaları sistem gerçekleştiriyor. Artık ağ üzerinden kurulum yapmaya hazır mıyız? Hayır. DD - WRT modem arayüzünden DNS Mask (Ben bunu kullanıyorum) seçeneklerinden "dhcp-boot= ,,SERVER IP" ekliyorsunuz. Artık PXE sistemler ağ üzerinden ip istedikleri zaman bu adrese yönlendirilip ilk kurulum dosyalarını alıyorlar. Şimdi hazırız. Benim müşterilerim genelde Türkçe işletim sistemi kullandıkları için yükleme dosyalarını (install/boot.wim) önceden NTLite ya da WinReducer gibi programlarla sırasıyla güncelleme ve dil paketlerini entegre ederek server'e o şekilde aktarıyorum. Yükleme anında size hangi dille yükleme yapmak istediğiniz soruluyor sonrasında. Entegrasyon uzun ve meşakatli bir iş. Hatta bazen dosya entegrasyonu sırasında hata olabiliyor. Başa dönmek zorunda kalabiliyorsunuz. Ancak işletim sisteminiz güncellemeler entegre bir biçimde karşınıza geliyor. Bence bu uğraşa değer.

Sonuç olarak şunu belirtmemde fayda var burada anlatıığım basamakların sırasını değiştirmemenizde fayda var. Windows Server işletim sistemi nazlı bir sistem. Çünkü AD DS WDS kurulumundan sonra yapıldığı takdirde WDS servisleri başlamada sorun yaşıyor. Ne kadar da entegre etme seçeneğini seçmiş olsanız bile.

Şunlardan bahsetme gereği duymadım. Eğer SERVER kurulumu yapacak kadar gelişmiş bir kullanıcı olduğunuzu düşünüyorsanız tüm bu Rolleri sisteme eklemeden önce sistemin tüm güncellemelerinin yapıldığından, tüm sürücülerinin en güncel versiyonlarında olduğundan emin olduğunuzu varsaydığım içindir. Herşeyi düzgün yapmışsanız ancak servisler çalışmıyorsa bunların eski/bozuk/hatalı sürücülerden kaynaklanması ironiktir. Ve emin olun ki yaşadığım için söylüyorum. Ben, Windows Technet forumlarında geçen ufacık saçma gereksiz ayarlarla saçlarımı yolarken meğer eski bir Realtek GbEthernet sürücüsü sorunlarımın kaynağıymış. O yüzden herşeyden önce SERVER'in adını ardından da güncellemelerle sürücüleri ayarlamayı unutmayın.

Devamı gelecek...

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
swatcyp
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
316
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

swatcyp adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı