Intel Core 2 Duo E8400 işlemci incelemesi

intel-core-2-duo-e8400-3-0ghz-6mb-775-processor-500x500.jpg

Intel Core 2 Duo E8400 işlemci incelemesi​

Technopat Sosyal üzerinde bazen bu tür eski donanımları inceleyenleri görebiliyorum. Ben de bu işe girişmeye karar verdim. Bugün uzun zamandır kullanmakta olduğum E8400 işlemcimi inceleyeceğim ve bu yılda kullanılabilir mi ve kullanılabilirse hangi amaçlar için kullanılabilir bunlara değineceğim.

Öncelikle işlemcimizde 2 çekirdek 2 thread bulunmaktadır. 3.0 GHz hızına sahip ve 6 MB L2 önbellek barındırıyor. Muhtemelen donanımlarla alakası olan kişilerin şimdiden anlayacağı üzere LGA 775 soketli ve 45 nm bir işlemci. 65W TDP değerine sahip işlemcimiz günümüze göre ne kadar eski kalsa da eski oyunlarda ve eskilerin iyisi ekran kartları ile mutlu edebilmektedir. Ben bu işlemciyi ATI Radeon HD 5450 1 GB ekran kartı ile birlikte kullanmaktayım. Anlayabileceğiniz üzere bu sistem ile ahım şahım oyunlar oynamıyorum/oynayamıyorum. Bu işlemci ve sistem ile birlikte oynadığım bazı oyunlarla ilgili aldığım performansa yüzeysel ve pek detaylı olmayacak bir şekilde değineceğim.

Euro Truck Simulator 2:
Sık sık oynadığım, stres attığım bir tır sürme oyunu. Oyun günümüzde de hayla güncelleme almakta ve güncel diyebiliriz. Sadece çevre ışıkları açık ve ölçekleme %100 olacak bir şekilde 800x600 çözünürlükte 20-30 FPS Radeon HD 5450 ekran kartı ile birlikte oynanabilmektedir. Ben görsellik için biraz FPS'den feragat edip çevre ışıklarını açtım. Yani geceleri diğer araçların farları ve sokak lambaları yanıyor. Geceleri bu yüzden FPS 15-20 civarında olabiliyor. Gündüz ise 20-30 FPS almaktayım. Tır sürme oyunu için bence yeterli bir FPS değeri. Bu oyun için kurtarır. Ayrıca test için Windows 11 Home işletim sistemini kullandım. Neden bu sisteme Windows 11 kurduğum konusuna en sonda unutmazsam değineceğim.

Minecraft:
1.18x sürümlerde 1080p'de görsel tüm ayarlar açık, sadece chunklar 6 olacak şekilde 20-30 FPS aldım. Mağaralarda bu değer 60'ı geçebiliyor. Aynı şekilde görsel zevkim için bu sistem ile full ayarlarda oynuyorum. Çözünürlüğü 1280x720 (yani 720p) yaparsanız FPS değerleri ciddi oranda artıyor. Bazen böyle oynuyorum.

CS:GO:
CS:GO'da 800x600 çözünürlükte ve olabilecek en kötü ayarlarda DUST II haritasında oynarken 40-60 FPS civarı aldım. Beni tatmin etti. Fakat ben rekabetçi oyunları fazla sevmediğim için zaten oyunu oynamıyorum. Sadece test için indirmiştim. Oyun yavaş açılıyor, menülerde kasmalar olabiliyor. Fakat sonuç olarak maça girip oynayabiliyorsunuz. Ben bahsettiğim değerleri ölüm maçı modunda elde ettim. Yoldaş modunda daha yüksek FPS değerleri elde edilebileceğini düşünüyorum.

Half-Life 2 ve Garry's Mod:
Öncelikle bu oyunlar aynı oyun motorunu kullandığı ve grafik olarak da aynı olduğu için beraber değerlendirmeye karar verdim.
Garry's Mod'da haritalar, eklentiler gibi birçok etken FPS'e etki edebiliyor. 1080p ve full ayarlarda sadece pürüzsüzleştirme tarzı ayarlar kapalı olacak şekilde gm_construct haritasında 30 FPS alabiliyorum. Az gibi. Haritanın optimizasyonunda sorun var sanırsam. Başka haritalarda daha iyi FPS değerleri elde edebiliyorum. Half-Life 2'yi ise 40 FPS ve üstü bir şekilde Garry's Mod ile aynı ayarlarda sorunsuz bir şekilde oynayabiliyorum.


Sonuçları paylaştığım sistemin donanımları
İşlemci: Intel Core 2 Duo E8400
Ekran kartı: ASUS ATI Radeon HD 5450
RAM: 2x2 4 GB DDR2
Depolama: 250 GB Samsung HDD

Ayrıca bu sisteme neden Windows 11 kurdum?
Görsellik benim için her zaman performanstan ön planda olmuştur. Bu sebeple bu sisteme Windows 11 kurulumu gerçekleştirdim. Windows 11 ile ilgili bazı düşüncelerimi paylaştığım bir konum mevcut. Güncelliğini biraz yitirdi. Yine de incelemek isterseniz bahsi geçen konuya buradan erişebilirsiniz.

Evet, yazım bu kadardı. Umarım işinize yaramıştır. Donanım inceleme işinde bayağı bir acemiyim. Eksiklerimi, önerilerinizi ve görüşlerinizi aşağıda belirtebilirsiniz. Hepinize iyi forumlar :)

Yorumlar

Overclock rekorun ne bu işlemcide? Çarpanı 9. Anakartına göre güzel sonuçlar elde edebilirsin. Benim E7500 3.8GHz OC yapmıştım G41 anakartta.

Bu arada özledin mi beni? 1 ay oldu görüşmeyeli.
 
Overclock rekorun ne bu işlemcide? Çarpanı 9. Anakartına göre güzel sonuçlar elde edebilirsin. Benim E7500 3.8GHz OC yapmıştım G41 anakartta.
Overclock yapmadım, çünkü anakart pili işi hiç yoluna gitti, uğraşırsam emekler çöp olacak elektrik her gittiğinde. Bu sebeple uğraşmayacağım. Pek anlayamıyorum bu BIOS'dan da. Technopat'da 40 kere anlatsalar bir türlü anlayamadım bu overclock işini :D

Bu arada özledin mi beni? 1 ay oldu görüşmeyeli.
Buralarda pek göremedim bu sıralar sizi. Sanırım Technopat'ı bıraktınız diye düşündüydüm.
 
Overclock yapmadım, çünkü anakart pili işi hiç yoluna gitti, uğraşırsam emekler çöp olacak elektrik her gittiğinde. Bu sebeple uğraşmayacağım. Pek anlayamıyorum bu BIOS'tan da. Technopat'da 40 kere anlatsalar bir türlü anlayamadım bu overclock işini :D

Buralarda pek göremedim bu sıralar sizi. Sanırım Technopat'ı bıraktınız diye düşündüydüm.

Ceza yemiştim 1 aylık. O yüzden yoktum. Donanım arşivinde duruyordum. Tam oradan çıkacağım gün oradan ceza yedim. Sonra multiyi bayağı abarttım 7 Nisana kadar cezalıyım oradan.

Aslında OC işi tutku işi. Bunu yapan kişi kafadan kırık olacak. Çünkü başarının yanında bir sürü başarısızlık var. Ve sürekli deneme yanılma ile bulacaksın. Ama kolay yolu belli voltaj göre sıcaklık sınırını bulup sonra frekansları voltaj göre ayarlarsın. En basit yolu bu.
 
Aslında OC işi tutku işi. Bunu yapan kişi kafadan kırık olacak. Çünkü başarının yanında bir sürü başarısızlık var ve sürekli deneme yanılma ile bulacaksın. Ama kolay yolu belli voltaj göre sıcaklık sınırını bulup sonra frekansları voltaj göre ayarlarsın. En basit yolu bu.
Unutmaz isem overclock yapacağım zaman sizi gerekli konuda etiketleyeceğim. Burayı yazının amacı dışında fazla meşgul etmezsek iyi olur diye düşünüyorum 👍
 
E8400 hala iş görür bence hala ama onun yerine en az Q6600 alınmalı. Ek olarak ETS 2'yi nasıl 800x600 yaptın bende en az 1024x768 oluyor.
 
Minecraft'ı 1080p'de test etmiş 4:3 değil galiba.
Yeni 1080p monitörüm oldu. Bundan önceki monitör 1280x720'ydi. Nasıl 800x600 yaptın diye sormuşsun. Ona da cevabım oyunun belgelerde bir klasörü mevcut. İçine girince config diye bir dosya vardı. Onu metin belgesi olarak açıp 1024x768 (yani oyunun izin verdiği en düşük çözünürlük) onu silip 800x600 yazdım.
 
LGA775 soket bu arada. Bilenler bilir de bilmeyenleri yanıltır. GTA 5 bile oynatıyor bu işlemci. Oynamışlığım var.
Beni tatmin etmedi, gittim Xeon X5460 aldım ayrı mesele. :D
 
Zamanına göre güzel işlemciydi. Bende de Wolfdale E5200 var. OC yaptım voltaj vermeden ve 3.02 GHz'de stabil çalıştırıyorum, daha üstü için voltaj yemesi lazım, neyse. E8400 Bana kalırsa günümüzde çok çok geride ve yetersiz kalan bir işlemci. Basit işler için halen tatmin eder ama, orası ayrı. 🥲
 
E8400 bana kalırsa günümüzde çok çok geride ve yetersiz kalan bir işlemci. Basit işler için halen tatmin eder ama, orası ayrı. 🥲
Basit işlere de bazen yetmeyebiliyor. Mesela video izlerken durdurma, ses kısma ve açma gibi işlemler geç işliyor bazen. Disk kaynaklıdır diye düşünmüştüm SSD ekledim sisteme yine aynı. 775 soket düzgün bir işlemci desteklemediği için şu anlık bu işlemciden kurtulmayı planlamıyorum.
 
Basit işlere de bazen yetmeyebiliyor. Mesela video izlerken durdurma, ses kısma ve açma gibi işlemler geç işliyor bazen. Disk kaynaklıdır diye düşünmüştüm SSD ekledim sisteme yine aynı. 775 soket düzgün bir işlemci desteklemediği için şu anlık bu işlemciden kurtulmayı planlamıyorum.
İlginç, bende daha kötüsü E5200 var. Ama saydığınız işlemler bende seri çalışıyor.
 
Zamanına göre güzel işlemciydi. Bende de wolfdale E5200 var. OC yaptım voltaj vermeden ve 3.02 GHz'de stabil çalıştırıyorum, daha üstü için voltaj yemesi lazım, neyse. E8400 bana kalırsa günümüzde çok çok geride ve yetersiz kalan bir işlemci. Basit işler için halen tatmin eder ama, orası ayrı. 🥲

Ben 280 FSB yapmıştım voltajsız. 🤤
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
403052
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
2.449
Yorumlar
21
Son güncelleme

Donanım kategorisindeki diğer girdiler

403052 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı