Intel ve Apple: Ayrılık

17163ba0c9c4f5fcda597515a43c3d50aaa80e84.jpeg
Intel 1990'larda GPU pazarını ele geçiremedi, bunun sonucunda üst düzey PC pazarındaki transistörlerinin önemli bir yüzdesi diğer şirketler tarafından sağlandı. Bu şirketlerin kendi çip fabrikaları yoktu ve bu nedenle diğer fabrikaların müşterisi oldular. Bu, üretim hizmetleri için sağlıklı ve büyüyen bir iş kurmaya yardımcı olmak için gerçek bir destekti.

Apple, iPod ve ardından çıkan iPhone ile büyük bir başarı elde etti. Gerekli güç tüketimi hedeflerine ulaşmak için Intel harici CPU'lara/SoC'ye yöneldiler. Diğer şirketler de benzer bir hedef aldı. Bu SoC'ler 3. taraf üretim fabrikalarında üretildi. Akıllı telefon pazarı patladığından, dizüstü bilgisayar, masaüstü ve sunucu işlemcilerinin büyük marjları ve yüksek ortalama satış fiyatlarından memnun olduğu için Intel, mobil SoC'ler pazarına katılamadı. Bu, üçüncü taraf üretim yerlerinin, mobil cihazların patlamasından kaynaklanan büyümenin çoğunu yakaladığı anlamına geliyordu. Artan gelir, üçüncü taraf üretim fabrikalarının Intel ile çip üretim teknolojisindeki açığı kapatabileceği anlamına geliyordu.

Bu arada Apple, iPhone için ihtiyaç duyduğu güç-performans oranlarını elde etmek için kendi mobil işlemcilerini tasarlamaya başladı. Her şeyden önce, iPhone satışları ve kârları artmaya devam ediyor. Bu paranın bir kısmını üretim yerlerinin sunabileceği en yeni üretim teknolojisine erişimi garanti etmek için yatırım yapıyorlar. Özellikle üretimci olarak TSMC, bu garantili geliri, üretim teknolojilerini Intelinkilere ve ötesine taşımak için kullanıyor.

Her yeni nesil üretim teknolojisi, daha fazla transistör ve daha iyi performans/watt kombinasyonu sunar. Ayrıca, şirketler, bu yeni transistörleri ek performans ve verimlilik iyileştirmelerine yatırım yapabilir. Apple da böyle yapıyor. Bu arada, endüstri ilerlemeye devam ederken Intel durgunlaşıyor. Mevcut pazarları olgunlaşmış durumda ve artık en yeni fabrikaları finanse edemiyorlar. Apple, muhteşem iyileştirmeleri finanse etmeye devam ediyor ve bunları kendi "masaüstü" işlemcileriyle kullanmaya başlıyor. Karşılaştırıldığında Intel'in performansı korkunç görünüyor.

Intel, daha sonra Apple da dahil olmak üzere üçüncü taraflara sunmayı umduğu kendi fabrikalarıyla denkliği yeniden kazanmaya çalışırken, en son tasarımları için üçüncü taraf üretim fabrikalarını kullanacak. Performans farkını azaltabilme şansları var ama bir daha asla markete baskın olamayacaklar gibi görünüyor.

Yorumlar

Keşke Apple, işlemci ve işletim sistemi konusunda sadece kendi cihazları ile sınırlı kalmasa. Bunları yaysa çok iyi olurdu.

Apple ürünlerinde yazılım önplanda macOS iOS bunlar kapalı kaynaklı işletim sistemleri Apple bu işletim sistemlerini geliştirmek için sadece yazılımı 1000'lerce dolar ödüyor Bu kadar para kazanırken niye sırlarını işletim sistemlerini versinlerki adamlar :D
 
Zaten Hackintosh ile kurulabiliyor. Bari uğraştırmasınlar belli bir ücret karşılığında Windows gibi lisansla satsınlar hem daha fazla para kazanırlar.
 
Zaten Hackintosh ile kurulabiliyor. Bari uğraştırmasınlar belli bir ücret karşılığında Windows gibi lisansla satsınlar hem daha fazla para kazanırlar.
Hackintosh ile kurduğun normal işletim sistemi ile aynı performansı vermiyor, her ekran kartına ve işlemciye destek de sunmuyor. Lisansla satması demek bir anda milyonlarca donanımın yükünü toplaması demek, aksi taktirde marka imajı bozulur ki en önemli şey bu. Exclusive deneyimini de çöpe atmış oluyor, cihaz satması zorlaşıyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Oğuzhan T
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
765
Yorumlar
7
Son güncelleme

Donanım kategorisindeki diğer girdiler

Oğuzhan T adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı