Kutulu Oyun mu, Dijital Oyun mu?

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere “Kutulu Oyun mu, dijital oyun mu?” sorusunun cevabını vermeye çalışacağım. Konsol oyuncusu olduğum için verdiğim örnekler ve oyun isimleri konsollar üzerinden olacaktır, şimdiden kusura bakmayın.

Bir Ps3 oyuncusu olarak (Ps Vita, PSP ve Ps2 sahibiyim fakat bunları değerlendirme dışı tutuyorum ) hem kutulu hem de dijital oyunlara sahibim. Her iki platformun da kendine göre artıları ve eksileri var. Esas önemli olan hangi tarafın artıları daha ağır basıyor?

Kutulu oyun ile başlayalım;

Günümüz oyunlarının boyutları gittikçe artmaya devam ediyor ve 30 gb’ın üstüne çıkmış oyunlar mevcut. Örneğin God of War, Uncharted 3 vb. Bu oyunları dijital olarak download etmek hem diskte çok büyük yer tutup harddiskin yavaşlamasına ve dolmasına sebep olacağı gibi aynı zamanda da adil kullanım kotamızı dolduracağı için internet deneyimimizin düşmesine sebep olacaktır. Bunun dışında koleksiyon yapmak isteyen kişiler tabi ki kutulu almak zorundadırlar. Firmalar kutulu oyunlara (tabi ki ciddi paralar isteyerek) oyun karakterinin kıyafeti, oyun figürü, poster gibi ekstra içerikler ekleyebiliyorlar. Bir önemli husus da, kutulu oyunları 2. El olarak satabiliyor olmamız. Eğer ki imkan varsa ve oynayıp bitirdiğimiz oyunun yüzüne bir daha bakmayan kişilerden biriysek bu çok önemli bir avantajdır bizim için. Sanıyorum kutulu oyunun artıları bu kadar.

Gelelim dijital oyunlara;

Yukarıda kutulu oyunlar için saydığım nedenler sizin için hayati önem taşımıyorsa dijital oyunlara yönelebilirsiniz demektir. Dijital oyun herşeyden önce kutulu oyunlara göre ucuzdur, çünkü kutulu oyunlarda CD maliyeti, kapak resminin maliyeti, kargolama maliyeti vb. bir sürü maliyeti artıran unsur söz konusu.

Örnek verecek olursak;

Crysis 3 Aral Game teknosa 79,99 tl. ARAL CRYSIS 3 HUNTER EDITION PS3 OYUN - Teknosa

Crysis 3 Playstation Store 19,99 tl https://store.sonyentertainmentnetw...is-3/cid=EP0006-NPEB01234_00-CRYSIS3HDD000001

Tomb Raider D&R 169,99 tl. http://www.dr.com.tr/Oyun-Konsol/Tomb-Raider-PS3//Oyunlar/Aksiyon/urunno=0000000427821

Tomb Raider Playstation Store 19,99 tl. https://store.sonyentertainmentnetw...ider/cid=EP0082-NPEB01298_00-TOMBRAIDERDIGITA

Oyunları dijital olarak download etmenin bir yararı da tüm arşivinizi konsolunuzun içinde taşıyor olmanız. Cihazımızı alıp yolculuğa çıkmak istediğimizde ekstra hiçbir yer kaplamadan tüm arşivimizi de yanımızda götürüp oyunlarımızı rahatça oynayabiliriz. Ancak tabi ki kutulu oyunlarda (bizzat zorluğunu yaşadım) tüm arşivi yanınızda taşımaya çalışmak sizi zorlayacak ve ekstra yer isteyecektir. Yine kimsenin değinmediği bir başka husus daha var. Kutulu oyunlar fiziki olarak elimizde bulunduğu için konsola takıp çıkarırken çizilme, diskin zaman içinde fiziksel etkenlere maruz kalarak bozulması (kabul ediyorum düşük ihtimaller ama çizilme olayı da bir gerçek) gibi durumlarda oyuna verdiğiniz para boşa gidiyor. Ancak dijital oyunlar konsolunuzda yüklü olduğu sırada konsolunuz bozulsa, yansa, patlasa , bir daha hiç çalışmasa (abartmış olabilirim) bile oyunlarınız sizde kalmaya devam edecek ve istediğiniz zaman yeni konsolunuza indirebileceksiniz. Çünkü dijital satın alınan oyunlar üye olduğunuz sistemin bulut tabanlı hafızasında kayıtlı olarak beklemektedir, ki bu çok önemli bir özelliktir. Dijital oyunun bir başka artısı da, konsolunuzun Bluray ya da DVD okuyucusu bozulduğu taktirde tamir ettirmediğiniz sürece kutulu oyunlarınızı oynayamayacaksınız. Fakat yine oyununuzu dijital olarak satın aldıysanız eğer, oyun doğrudan HDD üzerinden çalışacağı için Bluray ya da DVD okuyucu ile hiç işiniz olmadığından oyunlarınızı oynamaya devam edebileceksiniz.

Sonuç;

İki tarafı da artıları ve eksileri ile değerlendirmeye çalıştım. Başta da belirttiğim gibi iki tarafın da artıları ve eksileri var. Ancak benim görüşüm dijital oyundan yana. Çünkü dijital oyunun artıları bana bana göre daha ağır basmakta.

Umarım faydalanabileceğiniz bir yazı olmuştur. Görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim…

Teşekkürler

Mr. Paramedik
  • Beğen
İfadeler: 2 kişi

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Mr. Paramedik
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
2.005
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Mr. Paramedik adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı