Mikrofon Cızırtısını Yok Edin

Bugün çoğu kişinin yaşadığı sinir bozucu mikrofon cızırtısını nasıl geçireceğinizi ve mikrofonu cızırtısız anlık olarak nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. Çok kolay bir yöntem. Öyle çok fazla yazı gözüktüğüne bakmayın. Adım adım ilerlerseniz ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Hadi başlayalım.

Öncelikle ihtiyacımız olan programlara göz atalım:
1- OBS Studio.
2- Virtual Cable.
3- VoiceMeeter. (isteğe bağlı)

3 tane programa ihtiyacımız var. 3'ü de ücretsiz. Zaten paralı program kullanacaklar çoktan Krisp'i aldı ve her ay ödemesini yapıyor. Ama biz kullanıcılar biliyorum ki parayı kolay bulmuyorlar ki kolay harcasınlar. Bu yüzden birkaç adımda ücretsiz bir şekilde sesimizi mikrofon cızırtısından arındırmayı göstereceğim.

Öncelikle Virtual Cable ne işe yarar?
Virtual Cable, Input sesleriyle Output seslerini birbirine bağlayan sanal bir kablo programıdır. Üzerinde işlem yaptığınız kanaldaki bütün sesler Input veya Output olsun farketmez, birbirlerine sanki tek bir kanalı kontrol edermiş gibi bağlanmış olurlar. Bu yüzden çok işimize yarayacak bir yazılım.

Şimdi ise adım adım yapım aşamasına geçelim. 😉

Öncelikle Virtual Cable'ı sitesine girip indirelim ve kurulumu yapmak için .zip halindeki dosyayı bir klasöre çıkaralım. Ardından programın Setup dosyasını yönetici olarak çalıştıralım. (32 bit kullanıyorsanız x64 olmayan Setup'u Yönetici olarak çalıştırın.)
1618318373529.png

Ardından kurulum ekranı gelecek. Install diyerek kurulumu bitirelim. Sistemi yeniden başlatalım ve OBS üzerindeki ayarlarımıza geçelim.

OBS kurlumu çok basit. Sadece sitesine girip indirmeniz ve kurmanız yeterli.

Öncelikle OBS'i açalım.
1618311042452.png

İlk kurulumda karşınıza böyle bir ekran gelecek. Öncelikle mikrofonumuzu seçelim:
1618311116993.png

Karşımıza böyle bir ekran gelecek:
1618311169207.png

Burada üzerinde işlem yapacağımız mikrofonu seçeceğiz. Ben anakartımın ses kartına bağlı Realtek(R) Audio yani kulaklığımın mikrofonunu kullanacağım. O yüzden bunu seçip tamam diyorum.

Ardından OBS ekranındaki Ayarlar'a basıp Ses sekmesine geliyoruz:
1618317637102.png

Buradan izleme Aygıtı'nı CABLE Input yapıyoruz. Uygula deyip pencereyi kapatıyoruz. Ardından mikrofonumuzun yanındaki Ayar butonuna tıklıyoruz:
1618317805175.png

Gelişmiş Ses Özellikleri (A) olan yere tıklıyoruz. Ardından mikrofonumuzun yanındaki Ses İzleme seçeneğine tıklıyoruz.
1618317898382.png

Ekran ve Çıkış'a basıyoruz. Bu seçenek bizim yukarıda seçtiğimiz İzleme Aygıtı'na sesimizi göndermeye yarayacak. Ardından bu pencereyi de kapatıyoruz.

Şimdi OSB üzerinden mikrofonumuza Filtreler ekleyelim. Mikrofonun yanındaki Ayar tuşuna basıp Filtreler'e girelim:
1618319332077.png

Burada 2 tane Filtre seçeceğiz. Biri Gürültü Bastırma diğeri Gürültü Filtresi. Gürültü Filtresi'ni ayarlamaya geçelim.
1618319548126.png

Siz bu değeri kendinize göre ayarlamanız lazım. Eşik Bitişi, sesini duymak istemediğimiz sesler. Bu sesler de cızırtı sesleri. O yüzden mikrofona konuşmuyoruz ve cızırtı sesinin okla gösterdiğim çubuk üzerinde ne kadar yükseleceğine bakıyoruz. Cızırtının ulaştığı yüksek değeri Eşik Bitişi'ne giriyoruz. Sonra mikrofona konuşuyoruz ve sesimizin çubuk üzerinde nereye kadar çıkacağına bakıyoruz. Sesimizin en yüksek değeriyle cızırtının en yüksek değeri arasındaki bir -Db değeri seçiyoruz ve bu değeri Eşik Başlangıcı'na yazıyoruz.

Şimdi Gürültü Bastırma'ya geçelim:
1618319907135.png

Burada çok fazla ayar yok. Ben RNNoise (daha yüksek kalite) olanı seçiyorum. Sizin sisteminiz düşükse Speex olanı seçebilirsiniz.

Her açılışta OBS'in açılmasını ve sistem tepsisinde çalışmasını sağlamak için birkaç ayar yapalım. Her sistemi açtığımızda OBS'i açmak için uğraşmayı istemeyebiliriz. İlk olarak OBS üzerindeki bu ayaları işaretleyin.
1618322045865.png

Bunlar OBS açıldığında hem sistem tepsisinde çalışmasını hem de gözümüzün önüne çıkmasını engelleyecek. Şimdi ise her açılışta OBS'in kendi kendine açılmasını sağlayalım. Bunun için Win+R'ye basıp 'shell:startup' yazıyoruz. (Tırnaksız).
1618321610740.png

Açılan klasöre OBS'in kısayolunu kopyalıyoruz:
1618321650779.png

Bundan sonra sistem her açıldığında OBS sistem tepsisinde açılacak. OBS üzerindeki işlemlerimiz bitti.

Şimdi ise test için VoiceMeeter Banana'yı kullanalım ve sesteki cızırtı ne durumda görelim. Daha önce VoiceMeeter kullanmadıysanız, hazırladığım rehberi inceleyerek VoiceMeeter Banana üzerindeki çoğu şeyi öğrenebilirsiniz.
Ayrıca VoiceMeeter Banana'yı kullanmak zorunda değilsiniz. Bundan sonra herhangi bir programda mikrofonu Cable Output seçerseniz kullanabilirsiniz. Size cızırtının geçtiğini göstermek için bunu kullanıyorum.

VoiceMeeter üzerinden Hardware Input 1'e Cable Output'u, Hardware Input 2'ye normal mikrofonum yani işlem görülmemiş olan Realtek(R) Audio'yu seçiyorum. Bakalım sonuç nasıl:
1618319094443.png

Gördüğünüz gibi ses filtrelenmiş ve arkadaki cızırtı gitmiş. Size ses kaydı vermek isterdim ama şu anlık koyamam. Zaten görselden de anlayabiliyorsunuz. VoiceMeeter ile kullanacaklar sesinin bas tiz ayarını yapsınlar. Seslerin hafif tize ihtiyacı var. Ama bu haliyle bile etkileyici bir sonuç çıkarıyor.

Öncelikle bunu VoiceMeeter ile kullanacaklara bir bilgi, VoiceMeeter ile çok fazla gecikme yapıyor. Tavsiye etmiyorum. Sadece Cable Output'u kullanın yeterli olacaktır. VoiceMeeter rehberinde olduğu gibi biraz uzun bir yazı oldu. Resimlerle çok fazla sıkmamaya çalıştım. Çok fazla kişinin işine yarayacağını düşünüyorum. Umarım faydalı bir rehber olmuştur. Buraya kadar olan adımları eksiksiz yaptıysan sen de bu sonuca ulaşmışsındır. İşinize yaradıysa ne mutlu bana. Bir sonraki rehberde görüşmek üzere.

Son incelemeler

Artıları: Çok güzel bir yöntem ve işe yaradı.
Eksileri: Yok
Teşekkür ederim hocam, ellerinize sağlık.
B
Baş-ül Adam
Teşekkür ederim. 🤩
Artıları: Kısa ve anlaşılır anlatım.
Resimlerle desteklenmiş.
Değinilmesi gereken yerlere değinilmiş.
Gayet güzel, yakın bir zamanda kendim de kullanırım büyük ihtimalle.
B
Baş-ül Adam
Teşekkürler. 😍
Artıları: Oldukça faydalı, sade
Yazı gayet öz, anlaşılır. Elinize sağlık.
B
Baş-ül Adam
Teşekkür ederim. 🙂

Yorumlar

Peki mikrofonumuzda cızırtı neden olur? Mesela ben 150 TL'ye mikrofonlu Gaming kulaklık alıyorum, mikrofonundan cızırtı geliyor, neden?

Ha bir de, neden OBS her sistem açıldığında sistem tepsisinde olmak zorunda?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Peki mikrofonumuzda cızırtı neden olur? mesela ben 150 TL'ye mikrofonlu gaming kulaklık alıyorum, mikrofonundan cızırtı geliyor, neden?

Ha bir de, neden obs her sistem açıldığında sistem tepsisinde olmak zorunda?
Mikrofon cızırtısı kullandığınız ses kartına veya mikrofonun kalitesine bağlıdır. Ses kartı çok önemli bir etkendir. Mesela bir mikrofon satın alacaksın ve kaliteli olduğunu bildiğin bir mikrofonun altında birkaç kötü yorum görürsün. Onlar da farkında değiller, ses kartlarının işlevi kötü veya kaliteli değil. Bu yüzden ses kartının önemi büyük bir ölçüde.

OBS sistem tepsisinde çalışmak zorunda değil. İsterseniz bu ayarı kapatabilirsiniz. Ben sadece her açılışta karşınıza OBS ekranı çıkmasın diye ekledim. Yoksa önemli bir etken değil.
 
Mikrofon cızırtısı kullandığınız ses kartına veya mikrofonun kalitesine bağlıdır. Ses kartı çok önemli bir etkendir. Mesela bir mikrofon satın alacaksın ve kaliteli olduğunu bildiğin bir mikrofonun altında birkaç kötü yorum görürsün. Onlar da farkında değiller, ses kartlarının işlevi kötü veya kaliteli değil. Bu yüzden ses kartının önemi büyük bir ölçüde.

OBS sistem tepsisinde çalışmak zorunda değil. İsterseniz bu ayarı kapatabilirsiniz. Ben sadece her açılışta karşınıza OBS ekranı çıkmasın diye ekledim. Yoksa önemli bir etken değil.
OBS neden her PC açıldığında açılıyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, arkadaşım hiçbir şey değişmediğini söyledi. Yine de sağ olun. Kendim dinlediğim zaman sesim daha net geldi gibi sanki.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Baş-ül Adam
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
2.607
Yorumlar
24
İncelemeler
3
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 4 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı