Osmanlı padişahları

osmanli_padisahlari2-702x336.jpg


ertugrul-gazi-1.jpg

Ertuğrul Bey
Ertuğrul Bey aynı zamanda Ertuğrul Gazi olarak da bilinir şimdi belki içinizden bu ne ertuğrul gazi padişahmı diye geçiriyor olabilirsiniz ama öyle demeyin çünkü Avrupa, Rus ve roma kaynaklarına göre 36 değil 38 padişah vardır onlar ertuğrul bey ile başlatır biz ise Osman bey ile başlatırız ve ikimizde sultan 6.Mehmet Vahdettin ile bitiririz ancak onlar fetret devrinde ki Emir Süleyman Çelebi'yi de padişah sayarlar ertuğrul Bey'e dönersek babası Süleyman Şah lakaplı Gündüz Alp annesi Hayme Hatun'dur oğlu Osman gazi daha sonra bir cihan imparatorluğu'nun kurucusu sayılacaktır.

Osman Gazi.JPG

1.Osman
Osman bey Osmanlı devletini kuran padişahtır bacakları kısa kolları uzun'dur hatta ayakta dururken kollarının dizlerine kadar uzandığı söylenir güreşi severdi gönlü bol biriydi üstündeki kıyafete az dikkatli bakan olsa hemen çıkartıp hediye ettiği bilinmektedir babası Ertuğrul Bey annesi Halime Hatun'dur.

orhan.jpg

1.Orhan
Orhan bey padişahlığının yanında aynı zamanda seyyahtır zamanın çoğunu devletin kalelerini teftiş etmek ve dolaşmak ile geçirirdi Osmanlı'nın sınırlarını gayet iyi şekilde büyütmüştür pek çok tarihçi osmanlı'nın ilk büyük Fatih'i olarak saymaktadırlar 1.Orhan'ı babası Osman Bey annesi Malhun Hatun'dur.

Muradhudavendigar.jpg

1.Murad
Halkı tarafından çok sevilen hiç savaş kaybetmemiş şehit olan ilk padişahtır babası Orhan Bey annesi ise Rum asıllı Nilüfer Hatun'dur.

Bayezid.jpg

1.Bayezid
Savaşlara at sırtında adeta yıldırım gibi hızlıca gitmesi, hızlı hareket etmesi, kolay kolay yorulmaması gibi sebeplerden ötürü kendisine Yıldırım ünvanı verilmiştir son savaşı Ankara savaşından sonra Timur Han tarafından esir edilmiştir savaştan önceki mektuplaşmalarına baktığımız zaman Timur uzlaşmaya Bayezid ise savaşmaya çalışmaktadır hatta Timur'u kafir olmakla bile suçlamıştır yine de ben daha sonra tövbe ettiğini düşünmekteyim babası 1.Murad annesi ise Gülçiçek Hatun'dur.

isa çelebi.jpg

musa çelebi.jpg

süleyman çelebi.jpg

mehmet çelebi.jpg

Fetret devri padişahları.
İsa Çelebi - Fetret devrinde Balıkesir ve civarını yönetmiştir.
Musa Çelebi - Fetret devrinde Bursa ve civarını yönetmiştir.
Emir Süleyman Çelebi - Fetret devrinde Rumeli'yi yönetmiştir Avrupa, roma ve Rus kaynaklarınca padişah sayılır ayrıca kullandığım portre aslında 2.Murat'a aittir.
Mehmet Çelebi - Fetret devrine Amasya ve civarını yönetmiştir ayrıca tahta kesin olarak geçmiştir.

c681b68e5bc15c042953ab7ecbf0e1d7.jpg

1.Mehmed
Fetret devrinden sonraki padişah sayıldığı için Osmanlı'nın 2.kurucusu sayılır Mekke ve Medine'ye her yıl hediyeler gönderilmesi bu devirde başlamıştır babası Yıldırım Bayezid annesi ise Devlet Hatun'dur.

f5f3247891a85fbc8fa8264a1c6a4991.jpg

2.Murad tahta ilk çıkışında 23 yıl daha sonra oğlu'nu tahta geçirdikten sonra tekrar tahta çıkıp 5 yıl daha padişahlık yapmıştır babası Mehmet Çelebi annesi Emine Hatun'dur.

0x0-01.jpg

2.Mehmet
İlk olarak 13 yaşında daha sonra 19 yaşında 2 defa tahta çıkmıştır İstanbul'u fethederek İslam peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)'ın övgülerine mazhar olmuştur aynı zamanda Fatih ünvan'ını kazanmıştır aynı zamanda Kırım ve Trabzon gibi önemli yerleri de osmanlı'ya katmıştır pek çok kaynak çok zeki bir padişah olduğunu yazmaktadır Devlet'i yükselme devrine sokmuştur babası 2.Murat annesi Hüma hatundur.

220px-Beyazid_II.jpg

2.Bayezid
Kardeşi Cem Sultan ile olan mücadelesinde tahta oturmayı başarmıştır babası Fatih Sultan Mehmet annesi net olarak belli değildir 1.Gülbahar Hatun veya Sitti Mükrime Hatun olduğu zannedilmektedir.

Yavuz Sultan SELİM.gif

1.Selim
Şah İsmail'i çaldırdan'da yenmiş hilafet sancağını osmanlı'ya katmıştır Allah'ın (c.c.) İzni ile uyumayı ve süslenmeyi pek sevmez sadeliğe önem verirdi yavuz ünvan'ını kazanmıştır babası 2.bayezid annesi ise net olarak belli değildir 2.Gülbahar Hatun veya 1.Ayşe Hatun olduğu sanılmaktadır.

kanuni.jpg

1.Süleyman
En çok tahtta kalan padişahtır gösterişli kıyafetler giymeyi severdi ancak biz onu seferden sefere koşması ile tanıyoruz Osmanlı'nın altın çağı onun döneminde yaşanmıştır Kanuni ünvan'ını almıştır babası Yavuz Sultan Selim annesi Ayşe Hafsa Sultan'dır.

2.selim.jpg

2.Selim
Devlet yönetimini vezir ve paşalara bırakmıştır içkiye tövbelidir hatta hastayken getirilen ağrı kesiciyi içinde alkol olduğu için içmemiştir babası Kanuni Sultan Süleyman annesi Hürrem Sultandır.

2.murad.jpg

3.Murad
Onun döneminde Osmanlı en büyük sınırlarına ulaşmıştır öyle ki Kafkasyadan Balkanlara Balkanlardan Arap yarımadasına Arabistandan Afrika'ya uzanmıştır babası 2.Selim annesi Nurbanu Sultan'dır.

3.mehmet.jpg

3.Mehmed
19 kardeşini katlettirmiştir bu nedenle halkı tarafından da sevilmemiştir ancak babası ve dedesi aksine sefere gitmiştir babası 3.Murad annesi Safiye Sultan'dır.

1.ahmed.jpg

1.Ahmed
Kardeş katlini yasaklamış yerine kafes sistemi getirmiştir babası 3.Mehmed annesi Handan Sultan'dır.

1.Mustafa.jpg

1.Mustafa
Deli olarak anılan tahta iki kere çıkmış bir padişahtır babası 3.Mehmed annesi'nin ismi Valide Sultan'dır.

osman.jpg

2.Osman
Genç Osman olarak da anılan bir padişahtır yeniçeri ocağını kaldırmak istediği için yeniçeriler tarafından boğulmuştur babası 1.Ahmed annesi Mahfiruz Hatice Sultan'dır.

4.murad.jpg

4.Murad
Alkol, tütün ve kahveyi yasaklamış Irak'ı tekrardan Osmanlı'ya katmıştır babası 1.Ahmed annesi Kösem Sultan'dır.

ibrahim.jpg

1.İbrahim
Deli olarak anılan bazılarına göre ise deli olmayan bir padişahtır babası 1.Ahmed annesi Kösem Sultandır.

4.mehmed.jpg

4.Mehmed
Babası 1.İbrahim annesi Hatice Turhan Sultan'dır.

Sultan-II.Suleyman-2.jpg

2.Süleyman
Babası 1.İbrahim annesi Saliha Dilaşub Sultan'dır.

2.ahmed.jpg

2.Ahmed
Babası 1.İbrahim annesi Hatice Muazzez Sultan'dır.

mustafa.jpg

2.Mustafa
Babası 4.Mehmed annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'dır.

0x0-sultan-iii-ahmetin-hatlari-1564665798538.jpg

3.Ahmed
Lale devrinin padişahıdır babası 4.Mehmed annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'dır.

1.mahmud.jpg

1.Mahmud
Babası 2.Mustafa annesi Salihâ Sebkati Sultân'dır.

3.osman.jpg

3.Osman
Babası 2.Mustafa annesi Şâh-Süvar Sultân'dır.

3.mustafa.jpg

3.Mustafa
Babası 3.Ahmed annesi Emine Mihrişah Kadın'dır.

Ekran görüntüsü 2022-12-09 025535.png

1.Abdülhamid
Duygusal ve içe kapanık bir padişah'tı babası 3.Ahmed annesi Rabia Şermi Kadın'dır.

selim 3.jpg

3.Selim
Nizam-ı Cedid ordusunu kurmuştur kan dökmeyi sevmezdi babası 3.Mustafa annesi Mihrişah Sultan'dır.

4.mustafa.jpg

4.Mustafa
Hem kendi devrinde hem de bu devirde en sevilmeyen padişahlardan biridir kendisine baba gibi davranan 3.Selimi vefat etmesi için emir vermiştir babası1.Abdülhamid annesi Ayşe Sineperver Sultan'dır.

mahmud 2.jpg

2.Mahmud
Osmanlı'yı modernleştirmek isteyen bir padişahtır ve bu yüzden halk'ın bir kısmı onu gavur padişah diye isimlendirmiştir ben demiyorum halkın bir kısmı demiş babası 1.Abdülhamid annesi Nakşidil Sultan'dır.

abdulmecid.jpg

1.Abdülmecid
Babası 2.Mahmud annesi Bezmiâlem Sultan'dır.

abdulaziz.jpg

1.Abdülaziz
Hünkar beğendi yemeği var ya işte oradaki hünkar sultan Abdülaziz'dir babası 2.mahmud annesi Pertevniyal Sultan'dır.

5.murad.jpg

5.Murad
Deli olarak anılan bir padişahtır sadece 93 gün tahta kalmıştır babası Abdülmecid annesi Şevkefza Sultan'dır.

Abdülhamid 2.jpg

2.Abdülhamid
Devleti 30 yıl boyunca yönetmiştir meşrutiyet dönemlerinde kaybedilen topraklar hariç çok az toprak kaybetmiştir babası Abdülmecid annesi Tirimüjgan Kadınefendi'dir.

mehmed 5.jpg

5.Mehmed
Reşat ünvanını almıştır kukla bir padişahtır babası Abdülmecid annesi Gülecemal Kadınefendi'dir.

800px-Sultan_Mehmed_VI_of_the_Ottoman_Empire.jpg

6.Mehmed
Aynı zamanda Vahdettin olarak bilinir babası Abdülmecid annesi Gülüstü Hanım'dır.

iiabdulmecid.jpg

2.Abdülmecid

Padişah değildir son halife olduğu söylenir hilafeti satmaya çalıştığına dair iddialar vardır babası sultan Abdülaziz annesi Hayranıdil Kadınefendi'dir.



Eğer istersem belki Selçuklu Sultanları içinde yapabilirim.
  • Osmanlı-Padişahları-Önemli-Saptama-ve-İstatistikler-Toplu-Osmanlı-Hanedanı-Padişahları-Resimle...jpg
    Osmanlı-Padişahları-Önemli-Saptama-ve-İstatistikler-Toplu-Osmanlı-Hanedanı-Padişahları-Resimle...jpg
    300,6 KB · Görüntüleme: 296

Son incelemeler

Çoğu bilgi yanlış, örneğin 2. Selim alkole tövbeliymişmiş...
Ayrıca yorumlarda Türkiye Cumhuriyeti Kurucularına laf atarmışçasına "ne oldu bize islam da kalsaydık " gibi söylemler var. Bu ne saçmalık. Zorla Müslüman edildiklerini unutmuşlar. Arap aşıkları.
Ahmet Kerem Yücel
Ahmet Kerem Yücel
Ben Arap değil müslümanım 2.Selim'de alkole tövbelidir ayrıca Türkiye Cumhuriyeti bir İslam devleti olarak kuruldu zorla müslümanlık meselesi türkler islama geçtiktikten kaç sene önce ki bir olaydır

"Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk, sapıklıktan ayırd edilmiştir. Artık her kim tâğutu inkar edip, Allah'a inanırsa, sağlam bir kulpa yapışmıştır ki, o hiçbir zaman kopmaz. Allah, her şeyi işitir ve bilir." (Bakara, 2/256)
Yazım kuralları ve noktalama işaretleri namına bir şey bulamadık.
Ayrıca bazı padişahlara toz kondurulmamaya çalışılmış, siyasi görüşün baskın gelmiş olsa gerek.
Ahmet Kerem Yücel
Ahmet Kerem Yücel
Eleştiriniz için teşekkürler türkçe'm zayıftır bu bahane değil elbette.

Yorumlar

4. murad bulunduğu siyasi iklim ve hastalığınıda göz önüne aldığımızda fiyat performans dengesi açık ara en yüksek padişahtır, keşke ömrü çok daha uzun saltanatta kalmaya yetseydi.
 
Bence kanuniden sonra yerine gelen osmanlı padişahları kötü yönettiler osmanlıyı. 4.murad toparlasa bile sonra ölünce gene düzen bozuldu.
 
Kendim Müslüman'ım ondan bir şey diyemeyeceğim Türk kültüründrki adetler İslam'a uygun olduğu sürece kalabilirdi haklısın ayrıca teşekkürler.
Bende muslumanim ama bugun Islam'da emredilmeyen cogu giyim kusam gelenek sirf Arap kulturu diye bizde de var. Bugun Turk kulturu dedigin nedir sana diye sorsam Fasllilarla, Araplarla, Pakistan halklariyla ortak kulturumuz oldugunu gorursun. Bundan mutevellit yabancilar Turkleri deve ustunde geziyor sanir.
 
Kendim Müslüman'ım ondan bir şey diyemeyeceğim Türk kültüründrki adetler İslam'a uygun olduğu sürece kalabilirdi haklısın ayrıca teşekkürler.
Tehlikeli bir düşünce tarzı. Sen herhangi bir dine inanıyorsun diye Türklerin öz kültür ve adetleri senin dinine uymuyor diye yok olması gerektiğini düşünmemelisin.
 
Ayrıca kural koyucu Allah (c.c.) 'dür Kainat'ın yaratıcısı o'dur ve onun dilediğinden başkası olmaz. O yüzden öyle söyledim ve hala arkasındayım. @Amogaçi
Birader kendi inancından neden mutlak ve değiştirilmez gerçekmiş gibi bahsediyorsun? Ben böyle böyle düşünüyorum, de geç. Mutlak gerçek gibi insanlara dayatma. Böyle davranacaksan biz de ona göre sana cevap verelim.
 
Kendi inancımı mutlak gerçek olarak nasıl görmem?
Kendin için görebilirsin. Yukarıda yaptığın gibi, kendi inandığın sözlerle bana cevap veremezsin. Bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan yalnızca senin inancın olan bir şeyi neden bana cevap olarak atıyorsun? İnancına hiçbir şey söylemedim ve sen kendi inancından sözleri buraya kopyala yapıştır yaparak kendince bize ders verdiğini zannediyorsun.
Türk isen Türk'sün. Değilsen de pek bir şey fark etmiyor benim için. Ama eğer Türk'sen ve Türklerin adetleri İslam'a uymuyorsa yok olsun, diyorsan orada duracaksın. Benim soyum belli, atalarım belli. Ben özbeöz Selçuklu torunuyum. Senin gibi birinin çıkıp da benim gelenek kültür ve adetlerimin sırf senin inancına uymadığı için yok olması gerektiğini savunmasına izin veremem. Diyebilirsin ki ben İslam coğrafyasının adet ve kültürlerini benimsiyorum ve öyle yaşıyorum, bunu diyebilirsin. Hiçbir sözüm yok. Ama çıkıp İslam'a uymuyorsa Türk adetleri gelenekleri kaybolsun diyemezsin. Eğer böyle sakıncalı bir düşüncen varsa, dua ederken gökyüzüne bakmayı bırak, mezar taşına yazı yazılmaması ve süslenmemesi vasiyeti bırak. Çünkü bunlar Şamanizm ve göktanrı inancından gelen atalarımızdan kalma gelenek ve davranışlarımıza küçük bir örnek. Anadolu Türklerinin yüzlerce dini adeti var ve bunların İslam dinine ait olduğunu zannediyoruz. Araştırırsan kendin de görebilirsin.
Ayrıca kural koyucu Allah (c.c.) 'dür Kainat'ın yaratıcısı o'dur ve onun dilediğinden başkası olmaz. O yüzden öyle söyledim ve hala arkasındayım. @Amogaçi
 
Kendin için görebilirsin. Yukarıda yaptığın gibi, kendi inandığın sözlerle bana cevap veremezsin. Bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan yalnızca senin inancın olan bir şeyi neden bana cevap olarak atıyorsun? İnancına hiçbir şey söylemedim ve sen kendi inancından sözleri buraya kopyala yapıştır yaparak kendince bize ders verdiğini zannediyorsun.
Türk isen Türk'sün. Değilsen de pek bir şey fark etmiyor benim için. Ama eğer Türk'sen ve türklerin adetleri İslam'a uymuyorsa yok olsun, diyorsan orada duracaksın. Benim soyum belli, atalarım belli. Ben özbeöz Selçuklu torunuyum. Senin gibi birinin çıkıp da benim gelenek kültür ve adetlerimin sırf senin inancına uymadığı için yok olması gerektiğini savunmasına izin veremem. Diyebilirsin ki ben İslam coğrafyasının adet ve kültürlerini benimsiyorum ve öyle yaşıyorum, bunu diyebilirsin. Hiçbir sözüm yok. Ama çıkıp İslam'a uymuyorsa Türk adetleri gelenekleri kaybolsun diyemezsin. Eğer böyle sakıncalı bir düşüncen varsa, dua ederken gökyüzüne bakmayı bırak, mezar taşına yazı yazılmaması ve süslenmemesi vasiyeti bırak. Çünkü bunlar şamanizm ve göktanrı inancından gelen atalarımızdan kalma gelenek ve davranışlarımıza küçük bir örnek. Anadolu türklerinin yüzlerce dini adeti var ve bunların İslam dinine ait olduğunu zannediyoruz. Araştırırsan kendin de görebilirsin.

Sonda yazdıklarını yapmıyorum zaten farkındayım kopyala yapıştır yaptığımda yok ayrıca ben hoca vs. değilim şimdi düşününce hata yapmışım gerçekten o zaman değiştiriyorum Müslüman olmayan türklerin adetlerini Müslüman'lar değil Müslüman olmayanlar yapsın ve bunu gerçekten hatamı anladığım için söylüyorum.
 
2. Abdülhamit için kullanılan ifade, onu sorumlusu olduğu işlerden kaçırmak ve parlatmak gibi olmuş. Meşrutiyet döneminde kaybedilen toprakların da sorumlusudur. İnanılmaz bir önde olan orduyla kaybetti. Kimse gelip bana ''Meclis yaptı'' falan demesin gitsin kitap okusun. Boyun eğmemize gerek yok çünkü 93 harbinde Rus ordusundan sayı olarak biraz üstün, teknoloji olarak neredeyse 6 kat üstünüz. Üstün olduğumuzu bilmeden yok o yüzden kaybetti diye geçiyorlar. Harita okumayı bilmediği halde saraydan savaşı yöneten padişahımızın yaptığı hataları saklamaya gerek yok.
 
4. Murad'a ayrı bir saygım var. Çok güçlü bir padişah olduğu düşünülür, 60 KG'lık gürzü tek eliyle kullanabildiği söylenir. Osmanlı'yı bulunduğu kötü durumdan büyük oranda kurtarmıştır. Sağlam diktatördü. Adolf Hitler falan yanında hava cıva kalır. Ama o dönem Osmanlı'sı için bu gerekliydi. Ülkenin içinde bulunduğu durum rezaletti.
 
Öncelikle elinize sağlık.

Aralarında gerçekten büyük devlet adamı ve birer general olmuş önemli kişiler var. Tarihimizi unutmamalıyız çünkü geçmişini unutan bir milletin geleceği de olamaz.
 
Birkaçtane eksiklik var düzelteyim.
Fatih Sultan Mehmet
Kayser-i Rum lakabı yani roma imparatorluğuunun unvanını kullanıyor, çağ açıp çap kapatmış padişah,birkaçtane dil bildiği bilinmekte.
Kanuni Sultan Süleyman
Babasından kalan hazine ile avantajlıydı bazı yönleri iyi olsada piri reis ve şehzade mustafa idamları kanuni döneminde yapıldı.
4.Murad
Bağdat fatihi,deneyimli lider,duraklama dönemini bitiriyor.
2.Mustafa
Ordu başında sefere giden son padişah
2.Mahmud
Yeniçeri ocağını kaldırarak yeni ordu kuruyor.
1.Abdülmecid
Hatırladığım kadarıyla döneminde aldığı borçlarla saray falan yaptırıyor
1.Abdülaziz döneminde donanmayı en iyi ilk 3 e sokuyor borçlar hala var döneminde
2.Abdülhamid
Döneminde çok sayıda ajanı var ve baskıcı padişah döneminde 1.Abdülazizden kalan donanma ya bakımlarını yapacak para olmadığından çürüyor,yada Abdülhamid çürütüyor net bilgim yok,döneminde çok borç var döneminde
Düyûn-ı Umûmiye açılıyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Ahmet Kerem Yücel
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
1.186
Yorumlar
23
İncelemeler
2
Son güncelleme
Değerlendirme
2,67 yıldız 3 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Ahmet Kerem Yücel adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı