Pardus Nedir?

MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ PARDUS

Pardus; 2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, Türkiye'de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır

Pardus'un Genel Özellikleri Nedir?

1- Açık kaynaklıdır.

2- GPL lisanslıdır.

3- Özgürdür.

4- Adını Anadolu panterinin isminden alır.

5- TÜBİTAK-UEKAE tarafından gerçekleştirilen bir işletim sistemidir.


Peki Pardus'u Bilgisayarıma Kurmak İçin Ne Gerekli?

1- 800 Mhz Intel veya AMD işlemci.

2- 256 MB RAM.

3- En az 4GB boş alana sahip harddisk.
4- Pardus hizmetlerine ve kaynaklarına ulaşmak için bir internet bağlantısı.

Pardus'u Neden Tercih Edeyim?



1- Özgürdür.

2- Türkçedir.
3- Virüslere geçit vermez.
4- Hızlı kurulur.
5- Kolay kullanılır.
6- Her şey yazılım dahildir.
7- Özelleştirilebilir.
8- Şeffaftır.
9- Çoklu dil desteği.

10- Eğlencelidir.


Pardus Kurmadan Nasıl Deneyebilirim?


Pardus’u bilgisayarınıza kurarak ya da çalışan sürümüyle sabit diskinize hiç dokunmadan deneyebilirsiniz.

Pardus hem optik diskler üzerinde hem de USB bellek ve disklerde çalışabilir.
Sisteminizin BIOS yazılımında belirlenen açılış sırasını Pardus kullanacağınız optik sürücü ya da USB bağlantısı önce olacak şekilde ayarlamanız gereklidir. Yeni bilgisayarların çoğu açılış sırasında bir tuşla (bir çok masaüstü bilgisayarda F8 bu işi görür) bu sırayı değiştirebilmenizi sağlar.

İkinci yol olarak Windows için VirtualBox uygulamasını kullanarak Pardus'u sanal makine üzerinde denemek mümkün.

Pardus'un Ücreti Ne Kadar?


Bu "Özgür Yazılımın" bedeli 0TL.

Peki Bu Özgür Yazılımı Nereden İndirebilirim ve Nasıl Kurarım?
Bu özgür yazılımı Pardus'un resmi sitesinden temin edebilirsiniz: https://www.pardus.org.tr/indir/
Bu özgür yazılımın kuruluşunu yine resmi sitesinden öğrenebilirsiniz: https://www.pardus.org.tr/forum/-/message_boards/message/30046013/

Ek Olarak;


[video=youtube;JUowgFAZuXs]http://www.youtube.com/watch?v=JUowgFAZuXs[/video]


BRMYIq4.png


Yorumlar

Böyle düşünüldüğü için bu işletim sistemi gelişemiyor işte. :) Etkin olarak Windows kullanan biriyim ama Windows ilk çıktığında süper bir işletim sistemi miydi? Hayır, açıklarla dolu kod yığınıydı, onu bugünlere getiren biz kullanıcılar olduk.
Ben inanıyorum ki etkin bir şekilde kullanılmaya başlandığında önü açık bir sistem. Ne de olsa Pardus kendi kod tabanını kullanmıyor. Linux tabanını kullanarak geliştiriliyor. Bakınız Ubuntu. Hiçde yabana alınacak bir işletim sistemi değil.
 
Öncelikle yazı çok güzeldi. Teşekkürler. Daha sonra yazacağınız yazıları da bekliyor olacağız. Unutmayalım "Marifet iltifata tabiidir". Lütfen yazılarını beğendiğiniz arkadaşları yüreklendirin ki daha iyi işlere imzalarını atabilsinler.

Farklı olanı denemek güzeldir :). Bir şans vermekte fayda var. Mac OS henüz yokken Xerox'ın ilk defa masaüstü kavramını kullanan işletim sistemi vardı. Steve Jobs, Xerox'ın işletim sistemini inceledikten sonra iyi fikirlere sahip oldu. Ardından Apple'ın kaliteli işletim sistemleri geldi. Meşhur Stanford konuşmasında Steve Jobs üniversitede katıldığı kaligrafi kursunu öve öve bitiremiyor ve bilgisayar dünyası ile hiç alakası olmayan o kursun Macintosh için hazırlanan fontların çok kaliteli olmasında büyük katkısı olduğunu söylüyor. Bunu söyledikten sonra da Windows'a taş atıyor :) Evet bu nedenle yeni fikirlere ulaşmak isteyenler farklı olanı denemeli. Meraklı olmalı. Üstelik her şeye ulaşım bu kadar kolaylaşmışken. Bill Gates'i düşünün. Şu an kullandığımız bilgisayarlara göre komik özelliklere sahip olan bir bilgisayarı kullanmak için firmanın hazırladığı programdaki hataları buluyordu :)

Linux nedense kendisinden beklenen çıkışı gerçekleştiremedi. Bunun en büyük sebebi ise ticari amaçlara hizmet için yazılmamış olmasına bağlıyorum. Linux için yazılım geliştirenler amatör ruha sahiptiler. Bu programdan parayı kırarım ben hesabında değilller. Windows 95 için zamanında şöyle söylenmişti: "Bütün bu gürültü bir Başlat tuşu için mi ?":) Reklam ve pazarlama. Hayır Windows kötü bir işletim sistemi değil. Bill Gates ve arkadaşları çok güzel işler başardılar ve güzel de para kazandılar. Beni rahatsız eden, neden farklı işletim sistemleri kullanmadık ? Hep Windows kullandık.

Linux işletim sisteminin de içinde yer aldığı açık kaynak kodlu dünya bizleri de heyecanlandırmıyor değil. Açık kaynak kod anlamında Android işletim sistemi çok yüksek kullanıcı sayısına ulaşmayı başardı. Her cep telefonu üreticisi kendi Android versiyonunu hazırlayarak müşterilerinin beğenisine sundu. Açık kaynak kodlu dünyanın tabiatı da bu zaten. Ortada bir kaynak kod var. Onu istediğin gibi değiştirebilirsin. Android'in en güzel yanı bu bence. Linux'un yapamadığını torunu Android yaptı :) Yolda yeni işletim sistemleri de var. Firefox OS (Mozilla) ve Tizen (Samsung+Intel) gibi.

Son olarak Pardus mu hocam deneyelim be :)
 
Beni rahatsız eden neden farklı işletim sistemleri kullanmadık ? Hep Windows kullandık.
Bu düşüncenize tamamen katılıyorum. Ben 12 yaşına kadar Windows'dan başka bir işletim sistemi olduğunu bile bilmiyordum. Arkadaşlarıma soru sorarken "İşletim sistemin ne?" yerine "Windows kaç kullanıyorsun?" diyordum.
Pardus 2003 yılından itibaren geliştirilmeye başlansada (bence) ticari amaç güdmediği için gelişemedi.
İnsanlara yeni bir bilgisayar alırken Ram'in, ekran kartının, işlemcinin vs. piyasaki durumunu performansını söylüyorlar. İşletim sistemini çoğu insana "bedava" olarak verdiklerini hissettiriyorlar.
Bu işletim sistemine bir şans vermeden onu kötülemek mümkün müdür?
 
Burak Alkan;bt2983 dedi:
Pardus'tan bi cacık olmaz.

Öncelikle insafsızca bir yorum olmuş. Sebebi az sonra :)

Cankural hocamın yazısından sonra Pardus'un KDE 32 olan Topluluk Sürümünü indirdim. Size de KDE32 olan sürümü tavsiye ederim. Bu şekilde görselliği daha iyi olan bir işletim sistemine sahip oluyorsunuz. İndirdiğim ISO dosyasını USB'ye Ultra ISO programı ile yazdırdım. (link : https://www.pardus.org.tr/forum/-/message_boards/message/30067380 ) Bu USB ile bilgisayarı boot edip Pardus'u direkt bilgisayara kurmadan hemen kullanmaya başladım. Bu harika :). Eğer Windows'u kullanmaya devam etmek istiyorsanız yapmanız gereken sadece USB'yi USB slotundan çıkarmak ve bilgisayarı yeniden başlatmak.

Pardus'u bir süre kullandım. Kullanıcı arayüzü olarak yabancılık çekilmiyor. Arayüz zaten Windows'a benziyor. Daha önceki Linux temelli işletim sistemi uyarlamalarında arayüze yabancılık çekilebiliyordu. Pek tabii bu durumda işletim sistemine alışma süresi uzuyordu. Bu iyi haber. Bir başka güzel özellik, Pardus genişletilmeye ve kişiselleştirilmeye oldukça müsait. Biz kullanıcılar için önemli bir konu olan masaüstü tema desteği oldukça iyi. Ayrıca kurulmayı bekleyen bir çok kaliteli program da mevcut. Bu programlar için çok uğraşıldığı ve ciddi bir emek ürünü olduğu belli. İşte insafsızca yorum olmuş dememin sebebi de bu.

Gelelim eksik olarak gördüğüm noktalara. Birçok açık kaynaklı projenin düştüğü hata olan dokümantasyon yetersizliği maalesef Pardus'da da mevcut. Mesela en azından Pardus'u ilk defa kuran bir kullanıcı için daha basit ve anlaşılır bir görsel kullanım kılavuzu çok şık olurdu. Ben kurulumu Pardus.org forumlarını okuyarak yaptım. Bir başka eksik ise Windows'da oynadığımız gelişkin oyunlar Pardus'da mevcut değil. Bu normal. Bütün oyun geliştiren firmalar Windows'a oyun hazırlıyorlar. Bir başka konu ise sahip olduğumuz donanımlar için sürücü desteğinin yeterli seviyede olup olmadığı.

Genel olarak bakıldığında Pardus başarılı bir proje. Daha da iyi olacaktır. İlerisi için o ışığı gördüm :). Tebrikler iyi iş çıkarmışlar.
 
pro-b;bt3005 dedi:
Ubuntu varken pardus kullanılmaz.

Pardus'a geçmemin en büyük sebebi Ubuntu'ydu.
Bütün kullandığım işletim sistemlerine bir şans tanırım en büyük eksikleri bile görmezden gelir "Aman ne var canım, tek bir hatası var, bundan bişey olmaz, olmasada olur" derim. Ubuntu kurulumdan itibaren sorun çıkarmaya başladı. Kurulumu üç kez tekrarladım çünkü üçündede "kurulum bir hata yüzünden sonlandırıldı" uyarısı verip kurulumdan çıktı.
Çok ısrarlı biri olduğumdan 4. deneyişimde nihayet Ubuntu'yu kurdum ve arayüze ulaşmayı başardım :) . Sorunlar bundan sonra iyice artmaya başladı. Ubuntu ile ilgili bir Forum'a üye oldum. Gerek bilgi edinme gerek yardım etme açısından.
Ubuntu'yu 1 ay içerisinde 8 kere yeniden kurdum. Nedeni ise ayarları değiştirmem, donanımsal hatalar ve yazılımsal hatalar yüzünden sistem çökmesi ve donması.
Bu sıralarda 2. işletim sistemi olarak Windows 8.1 duruyordu. Ona biraz ara vermiştim 3 ay ona devam ettim. Geçen günlerde Pardus'u denemek amaçlı Ubuntu'yu silip yerine Pardus'u yükleyecektim. Ubuntu'da olan bütün sorunlar hatta fazlasını Pardus'dan da bekliyordum. Deneme amaçlı bir yükleme gerçekleştiriyim dedim.
USB ile 20 dakikada hatasız bir yükleme yaptım. Pardus arayüzüne düşünce Ubuntu'da karşılaştığım hiçbir hatayla karşılaşmadım. Kodları biraz kurcaladım ikon, tema vs. değişimi yaptım masaüstünü zevkime göre ayarladım derken bu blog girdisini oluşturmadan 2 gün önce yüklediğim Pardus'u hala severek kullanıyorum.
Canım çok oyun oynamak istersede 2. işletim sistemi olan Windows'a geçiş yapıyorum.
Ayrıca Pardus ile alakalı birde blog sitesi oluşturdum.
www.system-pardus.blogspot.com
 
hobbit1421;bt3010 dedi:
Öncelikle insafsızca bir yorum olmuş. Sebebi az sonra :)

Cankural hocamın yazısından sonra Pardus'un KDE 32 olan Topluluk Sürümünü indirdim. Size de KDE32 olan sürümü tavsiye ederim. Bu şekilde görselliği daha iyi olan bir işletim sistemine sahip oluyorsunuz. İndirdiğim ISO dosyasını USB'ye Ultra ISO programı ile yazdırdım. (link : https://www.pardus.org.tr/forum/-/message_boards/message/30067380 ) Bu USB ile bilgisayarı boot edip Pardus'u direkt bilgisayara kurmadan hemen kullanmaya başladım. Bu harika :). Eğer Windows'u kullanmaya devam etmek istiyorsanız yapmanız gereken sadece USB'yi USB slotundan çıkarmak ve bilgisayarı yeniden başlatmak.

Pardus'u bir süre kullandım. Kullanıcı arayüzü olarak yabancılık çekilmiyor. Arayüz zaten Windows'a benziyor. Daha önceki Linux temelli işletim sistemi uyarlamalarında arayüze yabancılık çekilebiliyordu. Pek tabii bu durumda işletim sistemine alışma süresi uzuyordu. Bu iyi haber. Bir başka güzel özellik, Pardus genişletilmeye ve kişiselleştirilmeye oldukça müsait. Biz kullanıcılar için önemli bir konu olan masaüstü tema desteği oldukça iyi. Ayrıca kurulmayı bekleyen bir çok kaliteli program da mevcut. Bu programlar için çok uğraşıldığı ve ciddi bir emek ürünü olduğu belli. İşte insafsızca yorum olmuş dememin sebebi de bu.

Gelelim eksik olarak gördüğüm noktalara. Birçok açık kaynaklı projenin düştüğü hata olan dokümantasyon yetersizliği maalesef Pardus'da da mevcut. Mesela en azından Pardus'u ilk defa kuran bir kullanıcı için daha basit ve anlaşılır bir görsel kullanım kılavuzu çok şık olurdu. Ben kurulumu Pardus.org forumlarını okuyarak yaptım. Bir başka eksik ise Windows'da oynadığımız gelişkin oyunlar Pardus'da mevcut değil. Bu normal. Bütün oyun geliştiren firmalar Windows'a oyun hazırlıyorlar. Bir başka konu ise sahip olduğumuz donanımlar için sürücü desteğinin yeterli seviyede olup olmadığı.

Genel olarak bakıldığında Pardus başarılı bir proje. Daha da iyi olacaktır. İlerisi için o ışığı gördüm :). Tebrikler iyi iş çıkarmışlar.

Pardus, Kurumsal ölçekte şekillendirilmeli ve Devlet birimlerinde vede isteyen işyerlerin de kullanılmalı ve kullanılması için geliştirilmelidir.

Ayrıca Linux yapısı orta okuldan öğretilmeli ki zaten o zaman sen seyret ne Hindistan kalır nede Rusya..
 
Biz ülke olarak Pardus projesini yarı yolda bıraktık ne yazık ki, kadrolar değişti, proje durdu, başladı, tekrar durdu. İstikrarsız olduğu için başarısız oldu. Devlet kurumlarında kullanımı sağlansaydı başarılı olacaktı.
 
Tekrardan Pardus'u düzeltmeye çalışıyorlar. Devlet kurumları ve Askeri kurumlar Pardus (2013) işletim sistemini kullanıyor.
Ben bunların ne kadar doğru olduğunu bilemesemde "Fatih Projesi" kapsamında Pardus kullanılıyor. Bizim okul "Pilot Okul" olduğundan dolayı biliyorum. İnşallah bu girişimde bir fiyaskoyla sonuçlanmaz.
 
Can Kural kardeşim Pardus için yaptığın blogtaki KDE hangi sürüm 2012 mi. Görünüşü çok güzelde.
 
PARDUS SU AN DEVLETİN AKİLLİ TAHTALARİNDA BULUNUYOR TEK EKSİGİ WİNDOWS TA YAPTİGİNİZ SUNUM PARDUSTA GUZEL CİKMİYOR VEYA EKSİK OLUYOR PARDUSTAKİDE WİNDOWS TA ÖYLE
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Can Kural
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
5.469
Yorumlar
14
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı