Ülkemizde tanınmamış bir oyun: Old School Runescape

Nedir bu Runescape?
Öncelikle oyunun tamamını bu incelemede anlatmamın imkansız olduğunu belirteyim. Runescape, Andrew Gower tarafından ortaya çıkmış bir MMORPG oyunudur. DeviousMUD adıyla 1999 yılında çıkmıştır. Daha sonrasında 2001 yılında Runescape adıyla değişmiştir. Runescape birçok rekora ev sahipliği yapan bir oyundur. Ülkemizde pek tanınmasa da, yabancıların Metin2'si, Knight Online'ı olmuştur. Hala daha bir sürü kişi tarafından oynanmakta olan oyun, dünya çapındaki başarısını hala sürdürebilmektedir. Oyun mobil cihazlarda da mevcut.

Oyun neden bu kadar seviliyor?
En başlıca sebebi, oyunun sizi kısıtlamaması. Oyunda yapamayacağınız şey yok. İster çiftçi olup kendi mahsullerinizi yetiştirip para kazanabilir, isterseniz de cesur bir savaşçı olup Gielnor evreninin ücra köşelerindeki yaratıkların hakkından gelebilirsiniz. Bir diğer sebebi ise oyunun topluluğu. Günümüzdeki çoğu oyundaki toxic kitle bu oyunda yok. Yoldan geçen rastgele birisi bile size 1 milyon gp (Oyun parası gp'dir.) bağış yapabilir. Oyun çok düşük bir sistem istiyor ve Steam'de 6MB bir boyuta sahip. Hiç ilginizi çekmezse bile denemeniz gereken bir oyun. Baştan belirteyim, oyun Türkiye'de pek oynanmadığı için rehber falan bulmanız zor. İngilizcenizin biraz iyi olması lazım. 2015'ten beri oynuyorum, 10'dan az Türk görmüşümdür. Bazıları Türk mü ondan bile emin değilim.

Yetenekler
Oyunda 23 adet yetenek vardır. Sırasıyla Attack (Yakın Saldırı), Hitpoints (Can), Mining (Madencilik), Strength (Güç), Agility (Çeviklik), Smithing (Demircilik), Defence (Defans), Herblore (Bitki bilimi), Fishing (Balıkçılık), Ranged (Uzak saldırı), Thieving (Hırsızlık), Cooking (Aşçılık), Prayer (İman), Crafting (Zanaatkarlık), Firemaking (Ateş Yakma), Magic (Büyü), Fletching (Ok Yapımı), Woodcutting (Odunculuk), Runecrafting (Rün yapımı), Slayer (Yaratık avcısı), Farming (Çiftçilik), Construction (İnşaat), Hunting (Avcılık) Her yetenek en fazla 99 seviye olabilir ve toplam seviyeniz en fazla 2277 olabilir. Oyundaki bazı yetenekler üyelik sistemiyle kullanılabilir bir hale geliyor, onu ileride bahsedeceğiz.

Yetenek tablosu:

1618491898794.png


Görevler
Oyunda dün gelen güncelleme ile 148 görev mevcut. 22 tanesi bedava, 126 tanesi üyelik sistemi ile erişilebiliyor. Bu görevler dünyanın dört bir yanında ve seriler halindedir. Örnek verecek olursak, Elf serisi. Elf serisi, Elf'ler ile ilgili olan görevlerdir. Bu tip bir sürü seri ve görev vardır. Görevlerin çoğunun belli başlı gereksinimleri vardır. Mesela 45 büyü seviyesi gibi. Görevler, oyundaki bazı içerikleri de açar. Mesela "Priest in Peril" görevini tamamlarsanız, Vampirler diyarı olan "Mortyania" bölgesine erişiminiz olacaktır. Başka örnekler verecek olursak, "Enlightened Journey" görevi ile hava balonlarını ile ulaşım veya Dragon Slayer I görevi ile Rune adı verilen madenden yapılan zırhları giyebileceksiniz.

Üyelik Sistemi
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki oyun asla P2W değil. Bahsettiğim gp'ler resmi bir şekilde parayla alınamıyor. Üyelik sistemi oyun içinde "Membership" diye geçiyor. Membership sahibi olanlara P2P, olmayanlara ise F2P oyuncular deniyor. Oyun sizi bunu almaya asla zorlamaz ve hiçbir zaman almasanız bile oyunun zevkini çıkarabilirsiniz. Oyunda "Bond" adı verilen bir sistem var. Üyelik sistemine verecek parası olmayan veya vermek istemeyen F2P oyuncuları için. Bu Bond'lar sayesinde 14 günlük Membership'e sahip olabiliyorsunuz. Bir Bond'un fiyatı şu anda 4,801,354 gp. Çok da pahalı değil aslında. Oyunun F2P içeriklerinden sıkılmaya başladığınız zaman, bu paranın çok daha fazlasını kazanacaksınız. Çok uğraşmak istemiyorsanız, nadir de olsa bazı oyuncular size bu Bond'ları bedavaya bağışlayabiliyor ancak oyuna başlar başlamaz dilenmeyin, insanların gözünde dilenci durumuna düşüyorsunuz. Bir diğer üye olma yöntemi ise tahmin ettiğiniz üzere para vermek. Steam üzerinde 1 aylık üyelik 19,50 TL. Yalnız DLC olarak verildiği için sadece bir kez alınabiliyor. Oyunun sitesinden almak isterseniz 10,99 Dolar fakat oyun doları 5 TL olarak alıyor ve bu üyeliğe 49,99 TL'ye sahip olabiliyorsunuz.

Bond:

1618492898702.png




PKing
Pking, oyuncu öldürme demek. Oyunun bazı yerleri PvP'ye açık. Saldırı özelliklerinizi biraz geliştirerek ve Pking yaparak zengin olabilirsiniz ancak unutmayın. Siz öldürdüğünüz insanların eşyalarını alabildiğiniz kadar, onlar da sizinkileri alabilir. F2P dünyalarda pek PvP olmaz. Sebebi ise F2P oyuncular için paralarının daha değerli olması ve P2P'e göre birazcık daha zor kazanılması.


Yardımcı olacak YouTube kanalları
  • Theoatrix (Old School Runescape'e dair her türden video çekiyor.)
  • FlippingOldSchool (Yetenek kasma, para kazanma gibi rehberlere ağırlık veriyor.)
  • Slayermusiq1 (Bu kanalın ismini aklınızda tutsanız iyi olur. Çünkü görevlerin rehberlerini çekiyor. Görevleri kendiniz de yapabilirsiniz ancak ne yalan söyleyeyim görevler video izlemeden veya bir yerden bakmadan çok zor. Kaç yıldır oynuyorum, ben bile zorlanıyorum.

Yardımcı olacak siteler
  • Old School Runescape Wiki (Adından da anlaşıldığı üzere oyunun Wiki sayfası. Resmidir ve yanlış bilgilendirme vs. yoktur)
  • GE Tracker (Oyunda ilerlediğinizde pazarda eşya satmaya başlayacaksınız. Bu sitede o eşyanın satış grafiklerini son derece detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.)
  • OSRS Calculator (Bu sitede oyundaki bazı hesaplamalar mevcut. Mesela odunculuk yeteneğinizi geliştiriyorsanız, bir sonraki seviyeye kaç tane ve hangi ağaçtan kesmeniz gerektiğini söylüyor. Sadece yetenekler değil, başka hesaplamalar da var.)

1618493730779.png


1618493764730.png


1618493817978.png

Okurlara not: İlk blog yazımdı. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız olursa sorabilirsiniz. Teşekkürler...

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Google görseller
  • osrslogo.jpg
    osrslogo.jpg
    43,4 KB · Görüntüleme: 2.505

Yorumlar

Güzel içerik, mobilde Toram Online'yi bıraktığımdan beri güzel bir MMORPG arıyordum (en son Wild Rift oynamaya bile başladım gerisini siz düşününün) eski ve tatlı grafikleri var, eğer dediğin kadar özgür bir oyunsa, oynamaya değer gibi gözüküyor.
 
Güzel içerik, mobilde Toram Online'yi bıraktığımdan beri güzel bir MMORPG arıyordum (en son Wild Rift oynamaya bile başladım gerisini siz düşününün) eski ve tatlı grafikleri var, eğer dediğin kadar özgür bir oyunsa, oynamaya değer gibi gözüküyor.

Kusura bakmayın. Banım vardı da, cevap veremedim :) Dediğim kadar özgür bir oyun, evet. Oldschool grafikler sevenler için ideal. Oyun hakkında istediklerinizi sorabilirsiniz.
 
Gold satışından çok pis para kazanabilirsiniz, bunu da ben ekleyeyim. Ama satışlar yasak ve tespit edilirse öttürüyorlar.
 
Gold satışından çok pis para kazanabilirsiniz, bunu da ben ekleyeyim. Ama satışlar yasak ve tespit edilirse öttürüyorlar.

F2P dünyalar gp satış siteleri ve bahis siteleri reklamı kaynıyor zaten. Jagex bu konuda çok katı. Dediğiniz gibi buldukları anda uçuruyorlar hesabı.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
mustaine
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
2.837
Yorumlar
5
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı