Wattpad ve ortamı

"Wattpad" adlı uygulamayı illa bir yerden duymuşsunuzdur diye düşünüyorum. Özellikle yeni nesil gençler çok seviyor! Peki ortamı nasıl? Gelin, hep birlikte bir bakalım.

Not; Eğer yine yanlış yerde açtı isem üzgünüm. Bu blog işlerinde yeniyim ve yanlış yerde açabiliyorum.

Wattpad nedir?

Wattpad'in yaş kitlesi kaç?

Wattpad ve Türk yazarlar

Wattpad ve çocuk yazarlar

Wattpad ve K-pop fanları

Wattpad topluluğu

Wattpad kullanılır mı?

Aynı klişeler

Sonuç

Wattpad nedir?

Wattpad; 2006 yılının kasım ayında kurulmuş ve insanların makaleler, şiirler ve kitaplar yazıp paylaşabileceği bir uygulamadır. Kanada da Allen Lau ve Ivan Yuen ile iş birliği yapılarak dünya çapında hizmete sunulmuştur.
Wattpad'de şöyle bir sistem bulunmaktadır; Okurlar bir yazarın kitabını beğenirse oy kullanarak öne çıkarılmasına yardımcı olurlar. Oy bir yıldız şeklindedir ve o yıldıza bastığınızda kitabı oylarsınız ve bu yazara büyük bir destek olmak demektir. Her bir okuyucu kitabı oyladığında kitap keşfete çıkma olasılığı artıyor ve okuyucu kazandırıyor.
Ayrıca Wattpad'in her yıl yaz ayında uyguladığı "Watty yarışması" var. Wattpad bazı şartlar veriyor ve yazarlar eğer kriterlere uyuyorsa başvuru yapıp katılıyorlar. Ardından kazanırlarsa para ödülü ile beraber bir rozet ve okuma listesine ekleniyorlar. Yani şu şekilde 👇

watty okuma listesi.png


Bu şekilde bir okuma listesine ekleniyorlar ve rozetleri görüyorsunuz zaten. Bir etiket gibi duruyor bunun farkındayım. Ancak bu şekildeler.

Wattpad'in yaş kitlesi kaç?

Birçoğunluğu 13-21 arasında olsa da 30 yaşında olanlar da var. Bunların birçoğu da kız her zamankisi gibi ama bu sefer erkek yazar var mı hiçbir fikrim yok.

Wattpad ve Türk yazarlar

Kırtasiyeye veya kitapçıya gittiğinizde mutlaka bu kitaplardan birini görmüşsünüzdür;
Asansör - Beyza Alkoç - PDF E-EKİTAP ÜCRETSİZ Oku, İndir.jpg

Yaralasar çok sevdiğim bir kitap 📚.jpg

Beyza Alkoç kitapları _).jpg

Not 2; Resimler internetten alınmıştır.
Belki daha fazla kitabını basan Wattpad Türk yazarlar vardır ancak şimdilik bunları biliyorum.
Yahu arkadaşım, romantik yazacaksan yaz tamam ama bari kurgun farklı olsun! Bu fotoğraftaki 3 kitapta birbirlerine benziyor. Aksiyon adı altında romantik kurgu yazmaya başladı birçok insan. Bakın, kaleminiz güçlü olmayabilir veya betimleme de zorluk çekiyor olabilirsiniz ama yeter ki özgün olun, kopyalamayın. Size şunu diyeyim, özgün olunca daha çok mutlu olursunuz.

Wattpad ve çocuk yazarlar

Evet, çocuklarda yazıyor. Hatta +18 yazıyorlar çoğunlukla. Ancak şu an neredeyse çocuk yazarlar olmadığı için bu konu hakkında konuşmayacağım çünkü 2018'li yıllar da çok fazlalardı. Güzel ve yaşlarına göre yazıyorlarsa hiç sorun yok. Ancak bu kardeşlerimiz 2018'de de olduğu gibi en tatlı dille eleştirileri bile dikkate almayıp kızıyorlar. Bir tane örnek verebilirim ancak yüksek ihtimalle yazar çocuk değil, ergen.

efsanevi.kavga.png


Okumasanız da olur...
Dediğim gibi, en tatlı dilde olan eleştirileri bile büyütüyorlar. Burada bir kullanıcı biraz kırıcı konuşmuş olabilir ancak yazarın verdiği tepki ve kurduğu cümle de saçma.

Dediklerini uygulasaydın inan daha fazla okunurdu. Senin kitabını okuyan bazı arkadaşlarımız yazım hatalarından dolayı değil, romantizm ve cinsellik içerdiği için okudular ama ben okuduklarını da zannetmiyorum şahsen. Bir kullanıcı neden yazım hatası olan bir kitabı okuyarak haz alsın?

Wattpad ve K-pop fanları

K-pop fanları 8-15 yaş aralığı olsalar da burada yaş kitlesi biraz değişiyor. Normalde eskiden 9-12 yaş aralığında oluyorlardı fakat şu an 13-16 yaşlarındalar.
Şu an Wattpad'de K-pop erkek gruplarının fic, yani fan kitaplarını yazıyorlar. Sadece erkek grupların değil tabii ki. Kız grupları da var fakat erkek gruplar daha fazla. Tanımasanızda yazayım; Genelde minsung, taekook, hyunlix veya yoonmin gibi gey kitaplar yazıyorlar. Kitapların hiçbirini okumadığım için ne yazıyorlar pek bir fikrim yok ancak tahmin ettiğiniz gibi çoğunluk +18. Normalde önceden şu şekilde yazıyorlardı;

Ana karakter her zaman biz oluyorduk. Genelde BTS oluyordu grup olarak veya mafya ya da vampir ile alakalı oluyordu konular. Bizde safsalak olduğumuz için onlara aşık oluyorduk ilişkiye giriyorduk falan filan. 9-12 yaş aralığında olan çocukları 20-25 yaşında ki adamlar ile sevgili yapmak yerine birbirleri sevgili yaptırmak daha mantıklı. Çok şükür artık nesilleri tükendi ve ya akılları başlarına geldi.

Wattpad ve topluluğu

Şöyle kısa ve ve anlatıcı bir özet geçeyim.

Wattpad de yazarlar 4'e ayrılmaktadır.

1- Normal yazarlar

2- Sinirli yazarlar

3- Tek derdi oy olan yazarlar

4- Ölü yazarlar

Normal yazarlar; Bu yazarlar genelde kendi hallerinde takılırlar ve okuyucuları ile arası iyidir. Ayrıca kimse ile derdi olmaz.

Sinirli yazarlar; Fotoğrafta da olduğu gibi, her şeye sinirlenen ve eleştiri kaldıramayan insanlardır.

Tek derdi oy olan yazarlar; Şu an böyle tipler az var ama yine de yazayım dedim. Sürekli oy isterler ve reklam yaparlar -Evet reklam yapılabiliyor bu uygulama da-. Hayatları oylara bağlamışlardır.

Ölü yazarlar; Bir zamanlar çok aktif olup ancak ortadan kaybolan yazarlar.

Okuyucular ise 5'e ayrılır;

1- Anonim okuyucu

2- Aktif okuyucu

3- Samimi okuyucu

4- Normal okuyucu

5- Yazara tapan okuyucu

Anonim okuyucu; Kitabı okur ancak varlığını belli ettirmez. Ne oylar ne de yorum atar...

Aktif okuyucu; Yazar, yeni bölüm atar atmaz oy ve yorum yapan okuyuculardır. Ben işsiz olduklarını düşünüyorum.

Samimi okuyucu; Yazarı çok sever, över, hatası olduğu halde eleştirmez, sürekli "Harika yazıyorsun be." der...

Normal okuyucu; Yazarı sever, yeri gelince över, hatası olursa eleştirir, ara sıra varlığını belli eder...

Yazara tapan okuyucu; Açıklamama gerek var mı?


Wattpad kullanılır mı?

Her ne kadar kötü kitaplar olsa da bence güzel kitaplarda var. Sadece bu kitaplar bahsedildiği için kötü bir yermiş gibi görünüyor Wattpad. Ne kötü ne de güzel bir yer. Mesela size şu kitabı öneririm;

kabus.png


Şahsen ben beğendim ama sizi bilemem. Bana göre güzeldi...

Aynı klişeler

Bir de son olarak klişelerimiz var.

1- İlk öpücük

Bu ilk öpücüğü ya havalı abilerimiz ya da mafya patronu almaktadır. Genelde gezmeye çıktıklarında yaşanır.

2- Kaçırılma

Bizim masum kızımız dışarıdayken bir anda önü kararır ve kendisini oda da bulur. Olamaz! Mafya onu kaçırmış ve artık onun olacakmış! Asla dışarı da çıkmayacakmış bir de.

3- Anında aşık olma

Bu Wattpad klişelerinin atasıdır. Karakterler birbirlerini görür görmez bakışıp aşık oluyorlar. Yahu, önce bir tanışın nedir necidir... Belki adam sapık ama haberi yok.

Sonuç

Wattpad'de her ne kadar toxic kitaplar ve yazarlar olsa da idare eder bir uygulama ve ya en azından şimdilik. Ne tavsiye ederim ne de etmem, isteyen kullanabilir.

Sanırım bu kadar, sadece bildiklerimi yazdım. Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim hepinize.
Yazar hakkında
dilaraweqrxd

Yaşı küçük, utangaç birisi. Pek arkadaşı yok ama iyi birisi. Kendisine "Dolunay" lakabı takmıştır ama gerçek ismiyle hitap edilmesi hoşuna gider. Konularda yorum yapmaktan çekiniyor. Bloglarında genelde sosyal medyadaki popüler konular hakkında konuşur yada eleştirir.

Son incelemeler

Artıları: Her yönden düşünülmüş ve kafa patlatılmış bir inceleme
Eksileri: Eksinin olmaması
Wattpad okuyan kız bts fanı biri varsa sakın muhatap olmayın tecrübeyle sabittir.
dilaraweqrxd
dilaraweqrxd
Valla adam akıllı olan neredeyse yok. Onlar da aynı yazıyormuş bu bloğu yazdıktan sonra merak edip okumuştum ve kitabın birine girdim, girmem ile beraber kendimi yeni sekme de buldum. O kadar kötüydü...

Yorumlar

Bu kişilerle 1 metre uzakta dururum. Kızmayın ama zaten bunların zeka seviyesi normalin altında. Aşk diye deli oluyorlar resmen. Zaten aşkta biriyle sürekli +18 şeyler yaşamak değildir. Hepsi de klişedir. Çevremde Wattpad okuyupta zeki olan görmedim.
BTS ile bilmem ne yaptım. Mafya babası bana aşık oldu. Beni öldürecek kişiye aşık oldum.😂
Youtube'da k-pop editi yapanlar doluşuyor buraya. Yaş kitlesi 10-16 olabilir ama gerçekten zeka seviyeler en fazla 12.
Wattpad okuyacağına aç bir klasik oku. Gezi yazısı oku. Resim çiz. Birde bunlara takıntılı olanlar var.
Umarım bu takıntılarından kurtulurlar.
 
Bu kişilerle 1 metre uzakta dururum. Kızmayın ama zaten bunların zeka seviyesi normalin altında. Aşk diye deli oluyorlar resmen. Zaten aşkta biriyle sürekli +18 şeyler yaşamak değildir. Hepsi de klişedir. Çevremde Wattpad okuyupta zeki olan görmedim.
BTS ile bilmem ne yaptım. Mafya babası bana aşık oldu. Beni öldürecek kişiye aşık oldum.😂
Youtube'da k-pop editi yapanlar doluşuyor buraya. Yaş kitlesi 10-16 olabilir ama gerçekten zeka seviyeler en fazla 12.
Wattpad okuyacağına aç bir klasik oku. Gezi yazısı oku. Resim çiz. Birde bunlara takıntılı olanlar var.
Umarım bu takıntılarından kurtulurlar.
Neden kızayım hocam? Haklısınız, aslında böyle takıntılı olmasalar her şey çözülür. Ah bir de güzel yazsalar... Bende güzel yazan birisi değilim ancak bari mantıklı yazsalar tamam diyeceğim.
 
Türkiye'de okuyan çoğu kişi gereksiz insanlar geriye kalan kısımda denizde damla. Ben kurgu değilde böyle bilimsel makale ya da teknoloji ile alakalı makale okumayı seviyorum. Bulması daha kolay ve bilgilendirici. Ama tabi ki de kitap okuyorum. Çok iyi Türk yazarlarımız varken Wattpad'tan saçma hikayeler okumak bana sorarsanız saçma olurdu. Herkesin kendi zevki. Zevkler tartışılmaz.
 
Türkiye'de okuyan çoğu kişi gereksiz insanlar geriye kalan kısımda denizde damla. Ben kurgu değil de böyle bilimsel makale ya da teknoloji ile alakalı makale okumayı seviyorum. Bulması daha kolay ve bilgilendirici. Ama tabii ki de kitap okuyorum. Çok iyi Türk yazarlarımız varken Wattpad'tan saçma hikayeler okumak bana sorarsanız saçma olurdu. Herkesin kendi zevki. Zevkler tartışılmaz.

Wattpad'de güzel yazan pek insan yok maalesef. Ben sadece dalga geçmek için giriyorum o kadar. Açıkçası bende güzel yazan birisi değilim ama en azından mantıklı ilerlesin yeterli fakat dediğin gibi, zevkler tartışılmaz.
 
Bir zamanlar ben de buraya lise günlükleri yazıyordum. Erkeğim. Bir ara bir kız bana öyle bir taktı ki, nereden bana ulaşabiliyorsa iletişim kurmaya çalıştı. En sonunda Wattpad'imi kapattım gitti.
 
Bir zamanlar ben de buraya lise günlükleri yazıyordum. Erkeğim. Bir ara bir kız bana öyle bir taktı ki, nereden bana ulaşabiliyorsa iletişim kurmaya çalıştı. En sonunda Wattpad'imi kapattım gitti.

Bir taktılar mı salmazlar. Bende benzeri sayılan bir olay yaşamıştım 😀. Anlatmadan geçmeyeyim;

Benim 2 tane hesabım var. Ana hesabım da eleştiri yapıyorum. Bir gün saat 4 gibi "Niyazi" adında, profilinde cinsel organı olan bir adam takip etti. Takip ettiği kişilere baktım ve hepsi K-Pop fanı. Sonra "Bu adam sapık ve küçük kızlara ilgi duyuyor." Dedim ve şikayet ettim. Akşam 7 falan oldu, hâlâ hesabı kapanmadı! Adam bana "Ne yapıyorsun?" diye yazmış ve bende hesabı kapanana kadar bir konuşayım dedim. Gayet normaldi her şey. Sonra adam bana "Güzelim okuduğun erotik kitapları bana atar mısın? Cinsellik olursa sevinirim." Dedi. Bende attım keyfimden 😏. Sonra "Ne için istedin?" Dedim, oda "Lazım olacak ondan istedim gülüm." Dedi. Sonra bende konuşmaya devam ettim, ardından hesabı kapandı! Adam yeni hesap açtı sonra konuşmaya devam ettik. Bu hesaptan konuşmaktan sıkıldığım için "Benim başka bir hesabım var, istersen orada konuşalım. Burada aktif değilim pek." Dedim ve adamda kabul etti. Yan hesabımda da normalce konuşurken Adam bir anda "Rahatsız olduğun bir konu var mı?" diye sorunca bende şüphelendim ama bir yandan da rahattım çünkü Wattpad'in mesajlaşma özelliği çok geride olduğu için fotoğraf atılmıyor. Bende olmadığını söylediğimde "Benim vitesi koyayım mı profile?" Dedi. Bende bir an araba vitesi zannettiğim için "Koyabilirsin istersen." diye yazmıştım fakat adam yine cinsel organını koyunca tekrardan şikayet ettim. Burada biraz salaklaştım çünkü anlayamamıştım ne demek istediğini. 15 dakikalık bir aradan sonra başka bir hesap "Vay." diye yazdı. Bu sefer uğraşmak istemedim ama engellemedim de. Adam garip garip anlamsız cümleler kurunca "Sen kimsin?" diye sordum dayanamayıp. Adam da bana "Bilmem ki, kimim ben?" diye cevap verdi. Adam benimle uğraştığı için kim olduğunu söylemiyordu ama ben zorluyordum ve en son "İsmimi veremem ama seninle konuşmuştuk. Hem de ilginçti ve senden hoşlanmıştım" diye ipucu verdi. Tabii bende artık sinirleniyorum, ne yalan söyleyeyim 1 saat boyunca adam bana ipucu verdi ama ben kim olduğunu tahmin edebiliyorum. Adam da sinirlendi tabii en son. "Niyazi" Adlı eleman oymuş ve gerçek ismi Niyazi değil, Emreymiş. Şahsen ben rol olduğunu düşünüyorum. Hiç inandırıcı gelmedi yaşadığım olay.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
dilaraweqrxd
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
942
Yorumlar
9
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
4,50 yıldız 2 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

dilaraweqrxd adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Mete kayagil
    Selam, ilk defa blog oluşturuyorum ve eğer yanlış yerde yazdı isem üzgünüm. Bu Blogda "Mete...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı