MUX Switch ve MUX Switch olan cihazlar hakkında sohbet

Yeni IdeaPad Gaming'lerde olacak diye bir şey var ama kesin değil henüz.
RTX3060 olacak demiştiniz bir keresinde psref pdf atıp. Eğer öyle olacaksa ve MUX olmayacaksa almayın, aldırtmayın. Ben kullandığımdan biliyorum. Değmez. Tabii fiyatı da önemli. Eğer 12-13K (Acer'ların fiyatından sonra sanki hayal gibi) bandında çıkarsa neden olmasın. 😁
 
RTX3060 olacak demiştiniz bir keresinde psref pdf atıp. Eğer öyle olacaksa ve MUX olmayacaksa almayın, aldırtmayın. Ben kullandığımdan biliyorum. Değmez. Tabii fiyatı da önemli. Eğer 12-13K (Acer'ların fiyatından sonra sanki hayal gibi) bandında çıkarsa neden olmasın. 😁
Ucuz gelmeleri lazım dediğiniz gibi. Muhtemelen 1000 dolardan çıkacak ürünler olacaklar, 11-12 bandında olmaları gerekiyor. Ama Türkiye'de yaşadığımızı da unutmayalım.
MUX umarım olur, tam bir fiyat/performans cihazına dönüşür.
 
CS:GO, Riot Games oyunları gibi şeylerde imkansıza yakın hocam o. Gözlerimle gördüm. Tecrübeyle sabit.
Çift kanal RAM yapınca hocam FPS ekran yenileme hızına yetişiyor. Ben ve deneyen arkadaşlar tecrübe ettik. Yani stok halde evet olmuyor ama çift kanal RAM ile bu fark çok rahat kapatılabiliyor.
MUXless cihazlar bizi CS:GO gibi oyunlarda ne kadar rahatsız eder?
Eğer çift kanal RAM yoksa çok rahatsız edebilir. Ama var ise normalden oldukça az rahatsız eder. En azından ekran yenileme hızına erişebilir FPS değerleri.
Markalar üst düzey ürünlerinde bu özelliği kullanırken alt/orta düzey ürünlerine entegre etmesi çok mu zor? Çok mu pahalı?
Pahalılıktan ziyade pazarlama stratejisi diye tahmin ediyorum. Çünkü o zaman GTX 1660 Ti bile yeterli performansı verirdi. Bu da firmaların "üst düzey, süper mega harika" cihazlarını satamayacakları anlamına gelebilir. Bence tamamen pazarlama.
2 yıl içerisinde bu özellik yaygınlaşır mı? Yaygınlaşırsa ne kadar yaygınlaşır?
RTX 40 serisinde geleceğini ümit ediyorum. Çünkü gerçekten tüm dünyada şikayetler geliyor artık. Firmalar bunu değerlendireceklerdir diye tahmin ediyorum.
Neden böyle güzel bir özelliği her laptopta görmüyoruz?
Tahminim olacak yine; bence firmalar bu cihazları alanların düşük kalite (Valorant, CS:GO, LoL) oyunları oynayacaklarını tahmin ettiklerini düşünmüyorum. Yani 20.000-25.000 TL cihaz alan biri gider AAA oyunlar oynar diye düşünüyor olabilirler. Çünkü yurt dışında bu cihazları alanlar gidip AAA oyunları da satın alıp oynuyorlar bu durumda adamlar tüm dünyaya bakarlar ne yazık ki... Burada Lenovo, HP gibi markalar (RTX 30 ve RTX 40 serisi hariç çünkü onlar AAA oyunlar için bile 1080P kalitede fazla güçlüler bu yüzden MUX onlarda zorunlu gibi bir şey) bizlere RTX 20 serisinde kıyak geçip A kalite oyunlar oynayan ama sistemim yüksek olsun 300-400 FPS alayım diyenleri düşünen markalar olmuşlardır. Benim tahminim bu. ASUS bu yıl bence son MUX olmayan cihazlarını üretti.

Başka sormak istediğiniz bir soru olursa yazabilirsiniz. İyi forumlar, saygılar.

@Ramazan Ö hocam beni etiketlememişsiniz valla son anda gördüm darıldım...
 
MUX switch, dizüstü bilgisayarlarda olması gereken bir şey. Maliyeti arttırdığı için geçmiş dönemlerde üreticiler MUXless olmasının dezavantajını, onboard GPU'yu donanımsal olarak pasif hale getirerek, yani dizüstü bilgisayar ekranını direkt dGPU'ya bağlayarak ekarte edebiliyordu.

Ancak birkaç sene öncesine göre dizüstü bilgisayarlarla üretkenlik hayli arttı. Buna bağlı olarak görüntüyü sadece dGPU'dan veren bilgisayarlar pil süresinde 1 saati bile zor bulur haldeydi. MUX switch aslında eskiden de çok önemliydi, ancak dediğim gibi artan ve dolayısıyla beklenen pil ömrü, düşük fan sesi, az güç tüketimi beklentilerini karşılamak için iş MUX switch'e döndü.

Bir dizüstü bilgisayarın ekranının sadece iGPU'ya bağlı olması ve MUXless olması her türlü sorundur arkadaşlar. Yani bunu sadece CPU bazlı oyunlarda az FPS olarak tarif edemeyiz.

Örnek verecek olursak, 2004 sürümüyle birlikte Windows 10, uygulamalar için GPU seçimini kendi ayarlarına taşıdı. O sürümden beri ben Chromium tabanlı tarayıcılarda, Zoom gibi birbiriyle alakasını bilmediğim uygulamalarda ekran pırpırlanması yaşıyorum. Ekran kaydını almak için kayda bastığımda direkt yok oluyor çünkü var olan kareyi çizmek için dGPU devreye giriyor.

Başka bir örnek verelim, NVIDIA ekran kartlı MUXless ve görüntü iGPU'ya bağlı bir bilgisayarda Shadowplay ile masaüstü kaydı alamazsınız. Çünkü ekran iGPU'ya bağlıdır ve 2004 güncellemesi sonrası masaüstünde dGPU ile çizim yapmayı zorlayamazsınız. Aynı şekilde DSR gibi NVIDIA Denetim Masası'nın ekstra seçenekleri, görüntüyü iGPU'dan alan dizüstü bilgisayarlarda görünmeyecektir.

Örneklere devam edelim. MUXless, görüntüsü iGPU'ya bağlı dizüstü bilgisayarı olan arkadaşlar deneyebilir. Görev çubuğuna "Dosya Gezgini" adlı uygulamayı sabitleyin. Arkada herhangi bir dosya gezgini penceresi açık olmasın. Siz bu sabitlediğiniz ikona tıkladığınızda dosya gezgini gecikmeli açılacaktır. Karşılaştırmasını, görev çubuğuna "Bu Bilgisayar"ı sabitleyip aynı şekilde açarak yapabilirsiniz. Bu bilgisayar ismindeki komut daha hızlı açılacaktır. Bu da bir Optimus, yani ekran kartları arasında geçiş bugıdır. Ve bunu Microsoft yıllardır çözemedi.

Bu kadar örnek yetmez.


Bu konuda sayfalarca sebebi bulunmayan sorun da bir Optimus faciasıydı. Yani Windows 10, daha sağ tık menüsünde bile ekran kartını seçiminde sorunlar yaşıyor. Çözüldü olarak işaretlenmesine bakmayın, Microsoft forumlarında bile hala "Partially Fixed" olarak geçmekte. Yani bu saçma durum farklı yerlerde kendini göstermeye devam ediyor. Yukarda saydığım bütün problemler de aslında bu "Optimus bugları" başlığı altında incelenebilir.

Yazının başına dönecek olursak, MUXless cihaz sorundur arkadaşlar. Oyunlar dışında karşılaşacağınız, yukarda saydığım ve eklenebilecek onlarcası olan birçok sorun aslında Windows 10'un yıllardır bunu çözememesinden kaynaklı. Bunun için kullanıcılar MUXed cihazlara yönelmek istiyor. Ancak bu da donanımsal bir destek olduğundan maliyeti arttırıyor. Yani dizüstü bilgisayarda sadece oyunlardaki sıkıntılarından ziyade gecikme artışı ve birçok sorundan kurtulmanın yolu ya MUXed bir cihaz almak ya da Microsoft'un Windows 10'u artık adam etmesi.
 
Evet hocam. Şu an 2060 ve çılgınlar gibi mutluyum. Bundan önce ben 3060'lı T5 v20.2 aldım. Onda sorun yaşayınca @Dark Lord of the Sith ve @Radeon RX 5500M hocalarım sayesinde bunu görüp aldım. 🙂 Konu.
😍
CS:GO, Riot Games oyunları gibi şeylerde imkansıza yakın hocam o. Gözlerimle gördüm. Tecrübeyle sabit. 🙂
Üzdü bu 😔
Benim de aklıma sadece bu gelmişti: Maliyet.

Keşke içerde adamımız olsaydı 😃 Aslında teknoloji gün geçtikçe ilerliyor, belki bunları daha ucuza yapabilme yolları bulunabilir. Bakalım, zamanla göreceğiz. :)

MSI ve Asus bence bu pazar gücünü iyiye kullanabilir. Tabii bu bahsettiğim markalardan birisi gidip hem giriş hem üst hem de high end notebooklarındaki kameraları tamamen kaldırdı, orası ayrı...

O çok saçma bir olay bence de. Abi sen laptopsun, pandemiden önce çok kullanılmıyor gibi geliyordu bana. Pandemiden sonra izi kalacak gibime geliyor, illaki kullanılacağı yer olur diye düşünüyorum. Tamam, 100-200 TL gibi bir fiyata halloluyor ama gereksiz kalabalık bence. Sıvı metal macun güzel bir artı ama. :)

Gözümde yeni bir Apple olma yolunda. Diğer markalar da bunu yaparsa bir iki seneye, etiketlersiniz.
O günleri görebilirsek etiketlerim hocam. 😃

Bence de büyük bir detaydı. Şimdiki markaların çoğu yapmazken onlar o zamandan yapmıştı tek tuşla.

Pek televizyon izlemiyorum ama MSI televizyona o kadar reklam vermiyor sanırım. "Açamadığı oyun olursa ücretsiz iade/değişim." demektense böyle, yeni, gelişmiş teknolojiler adına teknik ve açıklayıcı reklamlar verilse çok hoş olur.

Rica ederim ne demek. Gece gece böyle güzel sohbetler hoş oluyor. Ben teşekkür ederim. 🙂
🥰

@Ramazan Ö Benimki bayağı bi ters. Gün içinde sürekli birer saatlik uykular çekmeye başladım şu ara. Üniversite hazırlık dönemim olduğundan biraz yoğun. Geceleri sık giriyorum ama sohbet konularını hiç irdelemedim. Fakat sizlerle aktif sohbet etmeyi ben de çok isterim. Etiketlerseniz bakmaya çalışırım. 🙂 [/SPOILER]

Hocam kusura bakmayın, burayı sonradan görmüştüm ve düzgün cevap verme ortamı bulamamıştım. 😃

Öncelikle kolay gelsin hocam, uyku düzeni işi sıkıntı cidden. Sonrasında, üniversite için mi hazırlanıyorsunuz, yoksa üniversitenin hazırlık sınıfında mısınız? Orasını tam anlayamadım da 😃 Sanırım sohbet konularını onaylamayı bıraktılar 😒
Benim de... Cidden performansları, panelleri, kasaları vs her şey üst seviye ve cool. Harika görünüyorlar.

@Radeon RX 5500M hocam da bizden sanırım, bi' ara online derste Alpha'nın o güzelim ışıklarıyla oynuyorum falan diyordu 😃

Yok diye biliyorum. TR'deki servisleri notebooklardan bi' haberdir muhtemelen. Hiç değmez o riske. 😔

Türkiye'deki servisler laptopları tanımıyor, bilmiyor ki. O yüzden çizikler, hasarlar oluşuyor.
Tarzı bir mesaj okumuştum forumda. Çok haklı gelmişti bana, umarım bir gün zihniyeti, anlayışı ve ekonomiyi çok daha güzel yerlerde görürüz. :)

Eluktronics Max = Tulpar V21. Ayrı olarak onları koymaya gerek yok bence. Benim bilip ekleme yapabileceklerim
Lenovo
Legion 5 (AMD)
Legion 7I 2020
Legion 5, 5Pro, 7 AMD 2021
Legion Y740
Legion Y730

Çok teşekkürler hocam :) GE75 modelinde var mıydı peki? 😃

(MUX Switch nedir tatmayan Y700 ve Y720 kullanıcısı karşınızda duruyor.)
:(
Omen ek serisi, RTX 30 olmak zorunda değil. RTX ekran kartı bulunan her Omen ek kasa laptop MUX'a güncelleme ya da doğrudan satışla sahip oldu.
😍
Kullanan bir kişi olmadığını söylemiş hocam.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu Reddit'e bir ısınamadım gitti. Belki sadece 1-2 kere girdiğimdendir. Baya bi' bilgi alışverişi dönüyor gibi orada.

Yeni IdeaPad Gaming'lerde olacak diye bir şey var ama kesin değil henüz.

Öyle birşey olursa çok güzel olur vallahi. Kalite falan derken 1660Ti modellere kalcaz yakında. Umarım 17.3" de gelir.

Ucuz gelmeleri lazım dediğiniz gibi. Muhtemelen 1000 dolardan çıkacak ürünler olacaklar, 11-12 bandında olmaları gerekiyor.
MUX umarım olur, tam bir fiyat/performans cihazına dönüşür.

Öyle olursa cidden çok ama çok güzel olur. Umarım 17.3"te öyle gelir.
Ama Türkiye'de yaşadığımızı da unutmayalım.
Ah bu dediğiniz şey, belirsizlik oluşturuyor. Adam gibi doğru düzgün kâr oranını al, çekil ya.
Çift kanal RAM yapınca hocam FPS ekran yenileme hızına yetişiyor. Ben ve deneyen arkadaşlar tecrübe ettik. Yani stok halde evet olmuyor ama çift kanal RAM ile bu fark çok rahat kapatılabiliyor. Eğer çift kanal RAM yoksa çok rahatsız edebilir. Ama var ise normalden oldukça az rahatsız eder. En azından ekran yenileme hızına erişebilir FPS değerleri.

Ekran yenileme hızı 144 ise 144- olmaz yani, doğru muyum?

Pahalılıktan ziyade pazarlama stratejisi diye tahmin ediyorum. Çünkü o zaman GTX 1660 Ti bile yeterli performansı verirdi. Bu da firmaların "üst düzey, süper mega harika" cihazlarını satamayacakları anlamına gelebilir. Bence tamamen pazarlama.

Evet, bu da ihtimaller dahilinde. En azından şöyle sıkıntılı bir senede doğru düzgün, insanlık yararına davranılsa, insancıl düşüncelerle yapılsa herşey.

RTX 40 serisinde geleceğini ümit ediyorum. Çünkü gerçekten tüm dünyada şikayetler geliyor artık. Firmalar bunu değerlendireceklerdir diye tahmin ediyorum.

Evet hocam, forumda da mevcut şikayetler var.
Yakında 1-2 hoş görsel hazırlayabilirim belki. Becerili olsam video editi yapardım 😃

Tahminim olacak yine; bence firmalar bu cihazları alanların düşük kalite (Valorant, CS:GO, LoL) oyunları oynayacaklarını tahmin ettiklerini düşünmüyorum. Yani 20.000-25.000 TL cihaz alan biri gider AAA oyunlar oynar diye düşünüyor olabilirler. Çünkü yurt dışında bu cihazları alanlar gidip AAA oyunları da satın alıp oynuyorlar bu durumda adamlar tüm dünyaya bakarlar ne yazık ki...

Yani, elbette 3A oyunları oynayacak ama CS:GO ve LoL gibi bir e-spor alanlarını da yabana atmaması lazım. Valorant'ta patlayacak gibi yakında, belki de patladı bile, oynamıyorum onu. Sonuçta üst düzey bir bilgisayar alıyorsun, açıyorsun bilgisayarı, komik FPSlerle karşılaşıyorsun.

Burada da Lenovo, HP gibi markalar (RTX 30 ve RTX 40 serisi hariç çünkü onlar AAA oyunlar için bile 1080P kalitede fazla güçlüler bu yüzden MUX onlarda zorunlu gibi bir şey) bizlere RTX 20 serisinde kıyak geçip A kalite oyunlar oynayan ama sistemim yüksek olsun 300-400 FPS alayım diyenleri düşünen markalar olmuşlardır.
👍
Benim tahminim bu. ASUS bu yıl bence son MUX olmayan cihazlarını üretti.
Keşke son kamerasız bilgisayarını da üretse... Bu sene sanırım cidden öyle, @ertunc23 hocamınki gibi bir bilgisayara MUX çok güzel giderdi...

İyi forumlar, saygılar.
Hocam cidden dalga geçme amacıyla yazmıyorum. 😃 Ne zaman uzun bir yazı yazsanız, genel olarak böyle yazıyorsunuz. Acayip bi' gülümseyesim geliyor, nedensiz hoşuma gidiyor. 😃
Başka sormak istediğiniz bir soru olursa yazabilirsiniz.
Çok teşekkürler hocam, sağ olun. 😃
@Ramazan Ö hocam beni etiketlememişsiniz. Valla son anda gördüm, darıldım...
:(
@xbea:
Hocam özür dilerim, anlık teknik bilgi ihtiyaçları için etiket atmıştım. Zaten çoğu kendimi yakın hissettiğim kişi bu kategoriyi takip ediyor, tez zamanda gelirler diye düşünmüştüm. Konuyu imzama eklemeyi de düşünüyorum. 😃
Ayrıca
@xbea
Hocam, sizin Dual Channel hakkında yaptığınız güzel açıklama ve mantıklı bulduğum bir teoriniz vardı. Onu bulabilseydim Dark Lord hocamın yazısının altına yapıştıracaktım. Ne güzel pekiştirip birbirlerini tamamlayacaklardı :(
şöyle bir etiket atmıştım, gözden kaçıp bildirim gitmemiş sanırım. :(

@Ryota:
Kimse kusura bakmasın da bir notebooka +20K para verip de external bir kamera alırsam kendimi enayi gibi hissederim, hatta hissetmem direkt enayi olurum. Eğer bir gün alırsam(çok aşırı ucuza alırsam başka) bana enayi diyebilirsiniz. Olur mu öyle şey ya?! (Kendi adıma.)

Kesinlikle katılıyorum hocam, keşke kamera da koysaymış.
Hocam görürüz. Görürüz de şöyle olur. Hani şimdilerde konular "...... alınır mı?" ya, o zamanlar gelince "..... çıkmış, gördünüz mü?" gibi olur.
Haklısınız hocam, öyle olur.
Malum şu an bile son demler sanki, bu kur ve fiyatlandırmalarla.
:(
Sonumuz hayrolsun hocam, 2023'te dolar 6 mı olacak, 15 mi olacak merak ediyorum açıkçası.
Estağfurullah. Üniversiteye hazırlanıyorum. Umarım bu sene kurtulurum. Mezunum ve birinci seferim. İkiyi oynamayı hiç istemiyorum.
Çok kolay gelsin hocam, kendinizden emin görünüyorsunuz. Bu güzel, umarım sınav anında stress olmazsınız. Bu çok önemli bir nokta, siz daha iyi biliyorsunuzdur. 😃 Umarım başarılı olup emeğinizin karşılığını alabilirsiniz hocam :)
Malum, laptopu da başka şehre gideceğimden emin olduğum için aldım. 😎
😍
Umarım kazanırsınız hocam, katılıyorum. Cidden farklı bir şehirde okumak o kadar güzel ki... Ben de memleketten uzakta, lisede okuyorum. Farkı hissediyorum hocam, bence bazen değişiklik şart. O güzelliği de güle güle sağlıklı günlerde kullanın hocam. İkiniz, buradan yakıştınız gibi görünüyor :)


@m0rphine elinize sağlık hocam, çok güzel yazmışsınız :)
 
O çok saçma bir olay bence de. Abi sen laptopsun, pandemiden önce çok kullanılmıyor gibi geliyordu bana. Pandemiden sonra izi kalacak gibime geliyor, illaki kullanılacağı yer olur diye düşünüyorum. Tamam, 100-200 TL gibi bir fiyata halloluyor ama gereksiz kalabalık bence. Sıvı metal macun güzel bir artı ama. :)
Kimse kusura bakmasın da bir notebooka +20K para verip de external bir kamera alırsam kendimi enayi gibi hissederim, hatta hissetmem direkt enayi olurum. Eğer bir gün alırsam(çok aşırı ucuza alırsam başka) bana enayi diyebilirsiniz. Olur mu öyle şey ya?! (kendi adıma)
O günleri görebilirsek etiketlerim hocam. 😃
Hocam görürüz, görmesine görürüz de şöyle olur: Hani şimdilerde konular "...... alınır mı?" ya, o zamanlar gelince "..... çıkmış, gördünüz mü?" gibi olur. Malum şu an bile son demler sanki bu kur ve fiyatlandırmalarla.
Hocam kusura bakmayın, burayı sonradan görmüştüm ve düzgün cevap verme ortamı bulamamıştım. 😃

Öncelikle kolay gelsin hocam, uyku düzeni işi sıkıntı cidden. Sonrasında, üniversite için mi hazırlanıyorsunuz, yoksa üniversitenin hazırlık sınıfında mısınız? Orasını tam anlayamadım da 😃 Sanırım sohbet konularını onaylamayı bıraktılar 😒
Estağfurullah. Üniversiteye hazırlanıyorum. Umarım bu sene kurtulurum. Mezunum ve birinci seferim. İkiyi oynamayı hiç istemiyorum. Malum, laptopu da başka şehre gideceğimden emin olduğum için aldım. 😎

@Ramazan Ö Hocam Discord'unuz varsa eklemeyi çok isterim. Malum, sizin de belirttiğiniz gibi "sohbet etmek" forumda çok görmek istenen bir şey değil moderasyon ekibi tarafından. E bir derece haklılık payları da var doğrusu. 😁
 
Ekran yenileme hızı 144 ise 144- olmaz yani, doğru muyum?
Hocam benim kendi tecrübem ile sabit. PUBG Lite bütün ayarlar en yüksekte ve FPS sınırı olmadan:

- Tek kanal 8 GB RAM ile; FPS 130 hatta 100'lere kadar düşmüştü
- Çift kanal 32 GB RAM ile; haritanın neredeyse her yerinde (çok nadir olarak "shelter" bölgesine gidince tünellerde nedenini anlamadığım bir şekilde 140-150 arasında gidip geliyor arada yine 190-200 oluyor o kısmı çözemedim daha) FPS 190 aşağısını görmedi ki genel olarak 220-260 arasında değişiyor hocam.
Keşke son kamerasız bilgisayarını da üretse... Bu sene sanırım cidden öyle, @ertunc23 hocamınki gibi bir bilgisayara MUX çok güzel giderdi...
Hocam kamera işi benden söylemesi yalan artık. O çerçeve o kadar ince olması demek ya kamera olmayacak yada mobil tarafında gördüğümüz ekran üstünde bir delik/ekran altına gömülü bir şekilde olacaktır ki bu çok zor biz oyuncular için. Bir de MUX olsa of... Neyse RTX 40 ve İntel 12.nesil/AMD 6.nesil işlemcileri bekleyeceğim.
Sürprizbozan Hocam özür dilerim, anlık teknik bilgi ihtiyaçları için etiket atmıştım. Zaten çoğu kendimi yakın hissettiğim kişi bu kategoriyi takip ediyor, tez zamanda gelirler diye düşünmüştüm. Konuyu imzama eklemeyi de düşünüyorum. 😃
Ayrıca
şöyle bir etiket atmıştım, gözden kaçıp bildirim gitmemiş sanırım. :(
Hocam sonradan geldi bildirim. Sıkıntı yok 😁.
Hocam cidden dalga geçme amacıyla yazmıyorum. 😃 Ne zaman uzun bir yazı yazsanız, genel olarak böyle yazıyorsunuz. Acayip bi' gülümseyesim geliyor, nedensiz hoşuma gidiyor. 😃
Hocam o benim imzam gibi bir şey oldu, genelde uzun bir yazı yazınca sonuna ekliyorum. Benimde hoşuma gidiyor 😁.
 
Hocam kamera işi benden söylemesi yalan artık. O çerçeve o kadar ince olması demek ya kamera olmayacak yada mobil tarafında gördüğümüz ekran üstünde bir delik/ekran altına gömülü bir şekilde olacaktır ki bu çok zor biz oyuncular için.
Bence Huawei MateBook'lardaki gibi olabilir Asus modelleri. Zaten o kısımda tuşlar var halihazırda. Bir tuş daha ekleyip konumlandırılabilir diye düşünüyorum ben. Sizce de güzel olmaz mıydı? Evet açı iyi değil vs. vs. ama hiç yoktan iyidir bence. 😊
 

Dosya Ekleri

  • huawei-matebook-x-pro-hero-0.jpg
    huawei-matebook-x-pro-hero-0.jpg
    86,8 KB · Görüntüleme: 62
Bence Huawei MateBook'lardaki gibi olabilir Asus modelleri. Zaten o kısımda tuşlar var halihazırda. Bir tuş daha ekleyip konumlandırılabilir diye düşünüyorum ben. Sizce de güzel olmaz mıydı? Evet açı iyi değil vs. vs. ama hiç yoktan iyidir bence. 😊
Hocam ben bunu tamamen unuttum ya... Kusura bakmayın evet bence harika olur ve çok da yakışır tasarımına. Ben destekliyorum bu işi hocam 👍.
 
Öncelikle, @Dark Lord of the Sith hocamın anlatımıyla MUX Switch nedir:
Eki Görüntüle 979719
Bu MUX'un nasıl görev sağladığını gösteren bir resim. MUXless olana baktığımız zaman DGPU'dan gelen görüntü işlemcinin içindeki ekran kartından geçerek panele yansıyor. Yani sadece dGPU üzerinden görüntü almak mümkün olmuyor. IGPU'dan geliyor görüntü. Bu performans düşüklüğüne yol açıyor. Ancak MUXed olana baktığımız zaman sadece dGPU üzerinden görüntü alma şansımız var. iGPU hiç olaya girmiyor, sadece dGPU üzerinden alıyoruz görüntüyü. Bu performans artışına yol açıyor.

MUXless olanlarda dGPU kullanılsada tam potansiyeli ortaya çıkamıyor. Ancak MUXed olduğunda tam potansiyelli bir şekilde kullanıyoruz ekran kartını.

Bu MUXless cihazlarda CS:GO gibi oyunlarda FPS düşüşü oluyor. Tek kanal RAM varsa bir tane daha aynı özelliklere sahip RAM ekleyerek RAM'leri Dual Channel çalıştırmış oluyoruz. Bu Dual Channel olayı MUXless cihazlarda bi' nebze olsun FPS artışı sağlıyor.

Peki benim bildiğim hangi modellerde MUX Switch var:
  • Legion 5
  • Tulpar T7 V22.1
Tabii başka cihazlarda da var ama hangileri olduğunu tam hatırlamıyorum. yanlış bilgi vermek de istemem 😃

@Dark Lord of the Sith ve @Radeon RX 5500M hocalarım hangilerinde bulunduğu konusunda daha bilgili. Bildikleri modelleri yazarlarsa sevinirim.

Ek olarak benim bazı sorularım var.
  • MUXless cihazlar bizi CS:GO gibi oyunlarda ne kadar rahatsız eder?
  • Bu oyunlar hangileri?
  • Neden böyle güzel bir özelliği her laptopta görmüyoruz?
  • Markalar üst düzey ürünlerinde bu özelliği kullanırken alt/orta düzey ürünlerine entegre etmesi çok mu zor? Çok mu pahalı?
  • 2 yıl içerisinde bu özellik yaygınlaşır mı? Yaygınlaşırsa ne kadar yaygınlaşır?
  • Bu özellik ne zamandan beri kullanılıyor ve ilk kim keşfetti?
Bir amacım ise bu soruları tartışmak 😃

Sorular hakkında fazla araştırma yapamadım, şu sıralar yoğunum. Vakit buldukça, araştırabilirsem konuya ekleyeceğim :)

MUX Switch problemi için yeni bir teknoloji üretildi adı NVIDIA Optimus v2.0/Advanced Optimus. Maalesef teknoloji şu anda stabil bir şekile getirilemediği için ASUS laptoplarında kullanmamış. İlerleyen yıllarda çoğaltıcı anahtar problemine kalıcı bir çözüm bulunmuş olacak. Ben olsam stabiliteyi önemsemeden laptoplarıma koyardım açıkcası. Bu yüzden bu nesil elimden geldiğince ASUS almaktan kaçınacağım.
 

Geri
Yukarı