Türkiye'nin Dolar cinsinden borcu rekor kırıyor!

Türkiye'nin döviz cinsinden borcu en çok artan ülkelerden biri olduğu belirtildi. ( Bloomberg, IMF ) Bu borcun, %87,2 si döviz ile yapılan borçlanma, garanti ve satın alma işlemleri oluşturuyor. ( https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjNrp72mM7wAhWEhf0HHTsdD5UQFjABegQIBRAD&url=https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/doviz-bagimliligi-artan-turkiyenin-borclari-1-2-trilyon-dolara-dayandi-6433565/#:~:text=T%C3%9C%C4%B0K%20taraf%C4%B1ndan%20717%20milyar%20dolar,sini%20d%C3%B6viz%20cinsi%20bor%C3%A7lar%20olu%C5%9Fturdu.&usg=AOvVaw2UsNH-gilWmemr84ApWlDy )
Borç Yiğidin kamçısı mı gerçekten!
Dolar cinsinden, Türkiye'nin borcu ; 1.171.500.000.000 $

(1 Trilyon, 171 Milyar, 500 Milyon Dolar)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu borcun milli gelire oranı %62,5 sizce de çok fazla değil mi? İlerde bu oran daha da artar benden söylemesi.
Amerika'ninki milli gelirini asmis durumda. Gerci onlarin boru gibi silahi var. Höt diyenin agzini cart diye yirtarlar. Biz rahibi isteyene hediyelik pakete sarip yolluyoruz korkudan. Teroristimizin, dolandiricimizin adresi belli, onlari bile geri alamiyoruz daha.
 
Bunlar baştan giderse ödenir de düzeltilir de. Atatürk de bu ülke için hayatını verdi, sonuç olarak küllerimizden yeniden doğduk ve gelişmeye başladık. Hiçbir zaman umudunu kaybetmezsen her şey olur. Hatta 2023'te kaybederlerse ülkenin düzeleceğine de kesinlikle eminim.

Atatürk'ün şu sözü her şeyi açıklıyor:

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.
 
Valla yazmayayım dedim ama dayanamadım. Adama rakam veriyorsun, "kurumlar doğru sayı vermez" diyor ama TÜİK üfürükten enflasyon açıklayınca ona güvenir. Kendisi rakam bile vermemiş; söylediği şey bilmem kaç "katı olur" diye bir tahminden ibaret. Ne bir çalışma var arkasında ne bir dayanak, neye dayanarak tahmin etmiş belli değil ama sorsan biz boş konuşuyormuşuz! Yersen!

Olmuyor işte kardeşim sadece savunma sanayii yetmiyor. Yapılanlar iyi güzel, ekonomiye olumlu etkisi de vardır ama yetmez, kimse kusura bakmasın. Bu ülkeye 2000'li yılların ortalarında düşük kur yüksek faiz nedeniyle sıcak para aktı. Savunma sanayiini saymazsak hangi kalıcı yatırımlara yönlendirdin o kadar dövizi?

Belki bazı genç arkadaşlar tam hatırlamaz o dönemi, o gelen sıcak para sayesinde ortamlarda "biz kuru düşürdük" diye hava attılar bunlar, "Bak bu sıcak paradır, ürkerse geldiği gibi kaçar, iyi değerlendirin, sabit yatırımlara dönüştürün bunu" diyenlere kulak tıkadılar, borçlandılar faizle. Aldıkları dövizleri de toprağa; yani sadece devam ettiği sürece etrafına para kazandıran, yapımı bittiğinde ekonomiye katkısı duran inşaat sektörüne gömdüler, yandaş müteahhitleri ihya ettiler. Neden? Çünkü sabit yatırım denince akıllarına gelen bir tek oydu, vizyon o kadardı. E tabii cepler de dolacaktı, daha ne olsun? Öyle de yaptılar. Sonra dünyada krizler bir başladı 2008'de, 2010'da falan, bizim de kurlarla imtihanımız başladı. Sermaye sahipleri güvenilir ülkelere kaçtı, bizim ekonomi iyot gibi kaldı ortada. Tabii zamanında ihracata yönelik doğru düzgün sabit yatırım yapılmamış. Döviz başladı erimeye. Zaten darbesidir, Suriye'sidir siyasi krizler de var, sonuç bu işte.

Yetmezmiş gibi geçmeyen yolcu başına ödeme garantisi verilen yollarımız, köprülerimiz, havaalanlarımız da var artık. Üstelik döviz garantisi veriyorsun. Kurun bu halde olduğu ülkede, döviz üzerinden geçiş garantili köprü yaptırıyorsun. Geçmediğimiz köprünün, gitmediğimiz havaalanının gelmeyen yolcu sayısı kadar, bizim vergilerden garanti para ödeniyor ya müteahhit firmalara. Üstelik dövizle! Böyle bir şey olur mu arkadaş? Bu şartlarda nasıl bir kur bekliyorduk ki zaten? Şimdi biz mi boş konuşuyoruz yoksa siz mi boş iş yaptınız? Deli Dumrul düzeni kurmuşsunuz, geçenden 5 altın geçmeyenden 10 altın diye tutturuyorsunuz, biz de bunu eleştirdik diye boş konuşmakla suçlanıyoruz. Tabii eleştirebildiğimiz zamanlarda...

Bezduk daa bezduk.

Neyse, sakinim...
 
Son düzenleme:
Adam Smith, David Ricardo gelse bile düzelmez. Sürekli özelleştirme yaparsan. 100 Liralık ihale işini 1000 Liraya yaparsan böyle olur. Yanlış ekonomi ve tarım politikalarının sonucudur bu. Her yere üniversite açarsan İşsizlikte artar eğitimin kalitesi de düşer. Her yere fabrika açmalıydın ki işsizlik önlensin gerçi fabrika açmasan bile kalkınırdın doğru politikalarla. Türkiye bu konuda şanslı. Sadece tarım ve turizmle bile gelişebilecek bir ülkeyiz. Bir Almanya kadar olamasak bile bir Hollanda kadar olabilirdik.
 
Türkiye'nin 2020 silah ihracatı toplamda 2.3 milyar dolar. Gerçekten size iyi yediriyorlar bu uçuyoruz kaçıyoruz masallarını. 2 milyar ile devlet mi döner yahu? Kiş ibaşına 30 dolar yıllık. Ben eldeki dandik tek kartla mining yapsam 30 katini cikaririrm kendi adıma. 🤣 🤣 🤣


🤣🤣Yazık kafanıza yahu ilk başta yazdığım gibi devlet hiçbir zaman tam rakam vermez ya çok az ya da çok fazla kimse bu değerlere inanmasın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı