Koku Sonrası R5 3600 sistem Çalışmıyor

Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
14.332
Makaleler
7
Çözümler
83
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Havacılık Sektörü
Profil Kapağı
1522248089
Herkese selamlar arkadaşlar,

Bugün bilgisayarda çalışırken elektrikler gitti. Daha sonrasında ben de emniyet olsun diye fişleri çektim. Elektrik geldikten sonra fişleri taktım ve kasanın içinde fan kablosunun gevşek olduğunu görüp elimle onu taktım. PSU arkasındaki şalteri açtığımda kasadan çıt diye bir ses geldi. Ben de kapattım tekrar. Sonra tekrar bastığımda yine bir çıt sesi geldi ve güç tuşundaki LED sanki PC açıkmış gibi yanık kalmaya başladı. Bir süre sonra ufak bir yanık kokusu aldım. Belli belirsizdi, kasanın ön tarafından koklayınca gelmiyor ama arka kapağı açınca çok hafif bir plastik yanık kokusu gelir gibi oldu. Işığı yanan güç tuşuna açmak için bastığımda sistem çalışmadı.

Şimdi bu PC'de bir şey mi yandı nedir sorun anlayamadım açıkçası. Yandıysa bile neyin yandığını nasıl anlayabilirim? Herhangi bir yanık ya da kararma yok etrafta. Sadece anakartın arka yüzünde belli belirsiz bir koku var o kadar. PC açılmıyor hala ve sisteme güç verdiğimde güç LED ışığı sanki PC açıkmış gibi sürekli yanıyor.

Sistem özellikleri:
  • R5 3600
  • Sapphire Pulse 5600 XT
  • Gigabyte B450M S2H
  • Corsair CV650 PSU
 
İşlemciye ve ekran kartına hasar geldiğini ben düşünmüyorum, kesin konuşamam tabii ki.
Görünen yok gibi aynen. Umarım tekrar montajlarken ekstra bir sürprizle karşılaşmayız. Yeni bir PSU ve anakart alacağım kesinleşti acaba ileri dönük modeller mi alsam diye düşünüyorum B550 anakart gibi mesela.
@painkiller hocam geçmiş olsun. Konuyla pek alakası yok ama, siz pilot muydunuz? Uçuşa gittiğiniz zaman sisteminizi de mi yanınızda götürüyorsunuz?
Evet pilotum ama sistemi yanımda götürme imkanım yok maalesef. O kadar ağırlığı sürekli yanımda taşıyıp hem eziyet hem risk alamam. Evdeyken takılıyorum sistemle. Bu ara malum pandemi falan bol bol evdeyim.
 
Konu açarsınız bilgili arkadaşla öneri yapar size. Sürpriz bir arıza daha çıkmazsa tabii ki.
Umarım. İşlemci ve ekran kartına o paraları vermek istemiyorum şu an çünkü:)
 
Evet arkadaşlar şimdi bilgisayarcıdan geldim incelediler tamamen. PSU ve anakart tamamen gitmiş. Ekran kartında bir şey yok gibi dediler. Fakat işlemciyi deneyecek uygun anakart olmadığı için ellerinde test edememişler. Fakat işlemcide de bir şey olmadığını düşünüyorlar şimdilik.

Dostum öncelikle tavsiyem her nereye götürüyorsan götür muhakkak kendin de herhangi bir işlem yapılıyorken bizzat gör. Mesela en basiti ekran kartı ve PSU testi denilebilir. Genelde bilgisayarcılarda sadece test maksatlı açıkta tutulan çok eski sistem vardır. En azından benim bulunduğum yerde var. Ekran kartı ve güç kaynağı testini çok seri bir şekilde yapabilirler. En kolayları bu ikisi zaten.

Önce senin ekran kartını kendi sisteminde dener. Sonra kendi ekran kartını senin sisteminde dener. Her ikisinde de problem yoksa zaten ekran kartı aradan çıkar. Akabinde PSU çok kolay bir şekilde söylediğim gibi denenip anında net bir sonuca ulaşılabilir. Çünkü buradaki durumun sistemin yazılım ile alakalı bir problem olmaması, donanımsal olmasından dolayı bu iki parçadan çok çabuk netice alınabilir. Bunlarda herhangi bir problem bulunmadığı taktirde zaten muhtemel önce anakart akabinde diğer bileşenler üzerinde durulur.

Benim başıma geldiği için bu durumlar alışığım. 4 sene önce 1 ayda 5 kere farklı anakart değiştirmiştim:) Sonuncusu stabiliteyi sağladıktan sonra 4 sene hiç bir sorun ve problem çıkartmamıştı:) Bu arada bana da PSU veya anakart gibi geliyor. Genelde kaliteli güç kaynakları yani üst düzey koruma sağlayan güç kaynakları, elektriksel olarak herhangi olumsuz bir durumda oluşacak herhangi bir problemi kendinde bitirir. Yani diğer parçaların zarar vermesine müsaade etmez. Fakat iş elektronik aletler olunca her ihtimal maalesef ki düşükte olsa muhtemel.

Umarım en az zararla bu işten kurtulabilirsin. Bu arada etrafında herhangi bir tanıdığın varsa en azından ekran kartı ve güç kaynağını rahatlıkla deneyebilirsin. Eğer yoksa da sadece bir yerin söylediği şeyi muteber saymamanı, muhakkak tam emin olabileceğin şekilde farklı bir yerde de önceki yerin söylediği parçaları denetirken bizzat görmeni tavsiye ederim.

Bunların dışında öncelikle tabii ki de tam olarak hangi parça veya parçalarda problem varsa net bir şekilde belirlenip, sonrasında sistem güncellemeni nasıl yapman konusunda bu konu üzerinden veya yeni bir konuyla rahat bir şekilde istişare de bulunabiliriz.
 
@Yusuf Emre İnceipek maalesef PSU ve anakartı kaybettik. İkisi de yanmış. Mecburen ikisi de değişecek. Şu an ekran kartıyla işlemciyi kurtardık gibi duruyor bakalım.

Geçmiş olsun diyelim, anakartı öldürecek derecede bir sorunun diğer parçalara sıçramaması iyi olmuş. Bütçe varsa benim anakarttı önerebilirim biliyorsun benim sistemi zaten. 1100 TL altı, kaliteli, M.2 soğutmalı ATX anakart. PCIe 4.0 desteği ve S.A.M ile kafa rahat tam performansı alıyorsun.
 
@Yusuf Emre İnceipek maalesef PSU ve anakartı kaybettik. İkisi de yanmış. Mecburen ikisi de değişecek. Şu an ekran kartıyla işlemciyi kurtardık gibi duruyor bakalım.
Geçmiş olsun diyelim, anakartı öldürecek derecede bir sorunun diğer parçalara sıçramaması iyi olmuş. Bütçe varsa benim anakarttı önerebilirim biliyorsun benim sistemi zaten. 1100 TL altı, kaliteli, M.2 soğutmalı ATX anakart. PCIe 4.0 desteği ve S.A.M ile kafa rahat tam performansı alıyorsun.
Teşekkürler. Tam modelini paylaşabilir misin ya da linkini bakayım ona da. Mobildeyim de şu an. MSI B550-A da olabilir diye bakıyordum ama alternatif olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı