İsmail Enver Paşa'nın ölüm yıl dönümü

Riskli bir hârekattı elbette. Tarihi konularda olasılıklar üzerinden konuşamayı sevmiyorum ama. Osmanlı olmadan ittifak bloğu çok daha kısa sürede yenilirdi. Bu sayede 4-5 yıl değil 1-2 yıl sonra savaş biterdi ve diğer devletler osmanlıya saldırmaya başlardı. 4-5 yıl sürmezdi yani bence ve o yıllarda yapılabilecek şeyler osmanlı'nın savaşı kazanmasını sağlayamazdı. Siyasi gücü zayıflatma kısmına pek katılmıyorum. Olması gereken oldu. İstibdat dönemi elbet bitecekti. Her ne kadar 2.abdülhamid'i daha başarılı bulsam da itthat ve terakki elinden geleni yapmıştır.

Kahin misin nereden biliyorsun osmanlıya saldıracağını 2. dünya savaşından sonra saldırdılar mı?
 
Allah rahmet eylesin.
İttihatçılar ölür ittihatçılık ölmez.
Unutmayın, Atatürk'te bir dönem ittihatçıydı. O gelenekten gelir.

Sadece Atatürk değil Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale savaşı komutanları da ittihatçılardı. Bağımsızlık mücadelesi veren çoğu komutan ittihatçı desek daha doğru olur.
 
Riskli bir hârekattı elbette. Tarihi konularda olasılıklar üzerinden konuşamayı sevmiyorum ama. Osmanlı olmadan ittifak bloğu çok daha kısa sürede yenilirdi. Bu sayede 4-5 yıl değil 1-2 yıl sonra savaş biterdi ve diğer devletler osmanlıya saldırmaya başlardı. 4-5 yıl sürmezdi yani bence ve o yıllarda yapılabilecek şeyler osmanlı'nın savaşı kazanmasını sağlayamazdı. Siyasi gücü zayıflatma kısmına pek katılmıyorum. Olması gereken oldu. İstibdat dönemi elbet bitecekti. Her ne kadar 2.Abdülhamid'i daha başarılı bulsam da itthat ve terakki elinden geleni yapmıştır.
1-2 yıl olsa dahi belki hükümetlerin düşmesini erkene alabilirdik. En azından Kurtuluş Savaşı daha az kayıplı ve rahat olurdu.
 
Osmanlı bu darbeler sayesinde siyasi gücünü daha çok kaybetti. Savaşa girmesek en azından 4-5 yıl sonra daha güçlü girerdik.
  1. 4-5 yıl sonra ortada Almanya, Avusturya kalmazdı.
  2. Sen daha güçlü olmazdın, hasta adam diye dalga geçiyorlardı zaten Osmanlıyla.
  3. Sen güçlü olsan bile rakibin çok daha güçlü olacaktı çünkü Cihan Harbi bitmiş olduğundan İngiltere ve Fransa Osmanlıya daha fazla kaynak ayırabilecekti.
  4. Olasılıklarla tarih yapılmaz birader de Osmanlı'nın 1.Dunya Savaşı'ndan kaçışı yoktu. İngilizler daha savaş çıkmadan Osmanlı topraklarını çoktan bölmüş, paylaştırmıştı bile.
 
4-5 yıl sonra ortada Almanya, Avusturya kalmazdı.
4-5 yıl biraz atma rakam. 1-2 yıl sonra girmek bize çok şey kazandırırdı.
Sen daha güçlü olmazdın, hasta adam diye dalga geçiyorlardı zaten Osmanlıyla.
Bazı askerlerin elinde silah yoktu. Apar topar savaşa girdik. En azından ikmal sağlanırdı.
Sen güçlü olsan bile rakibin çok daha güçlü olacaktı çünkü Cihan Harbi bitmiş olduğundan İngiltere ve Fransa Osmanlıya daha fazla kaynak ayırabilecekti.
Dediğim gibi 1-2 yıl Almanya rahat direnirdi.
Olasılıklarla tarih yapılmaz birader de Osmanlı'nın 1.Dunya Savaşı'ndan kaçışı yoktu. İngilizler daha savaş çıkmadan Osmanlı topraklarını çoktan bölmüş, paylaştırmıştı bile.
Aynı olasılığı az önce yaptınız. Bir burada tahminde bulunuyoruz zaten.
Hayranlık mı mecburiyet mi? 2 taraftan birine katılmak zorundaydı sonuçta.
Erken girmemiz hayranlık.
 

Geri
Yukarı