Oppo Reno 4 İncelemesi

Merhaba Technopatlar! 3-4 bin ₺ bandında çok sorulan ve merak edilen cihazlardan biri olan Oppo Reno 4 hakkında bilgi vereceğim ve düşündüklerimi yazacağım.

Öncelikle bu telefona alternatif olarak tercih edilebilecek cihazları inceleme dışında tutacağım. Karşılaştırmasını anlattığım özelliklere göre siz düşünebilirsiniz. Cihazın en önemli olduğunu düşündüğüm ve öne çıkan kısımlarından anlatmaya başlayacağım.


1. Reno 4 fiyat/performans bir cihaz mı?

Cihazda Snapdragon 720G işlemci ve 8 GB LPDDR4X RAM bulunuyor. Çok fazla oyun deneyimim bulunmadı fakat bu fiyat bandında genel olarak kullanılan, fiyatına göre performanslıdır kendisi. Çok oyun beklentiniz varsa daha yüksek Hertz'li ekranlara sahip modeller tercih edilebilir. Günlük olarak performans bakımından kesinlikle üzmeyen bir cihazdır. Şu an Android 11 güncellemesi yüklü ve gayet akıcı çalışıyor.



2. Cihazın ekranı nasıl?

Cihazın ekranı 6.4 inç boyutunda ve AMOLED teknolojisine sahip (Oppo Türkiye kaynağına göre. Kimi kaynaklar OLED olduğunu söylüyor.). Ekran 2400x1080 FHD+ çözünürlüğüne sahip ve 60 Hertz, 409 PPI piksel yoğunluğuna sahip.

Bu teknik değerlere çok boğulmadan ekranın nasıl bir deneyim sunduğunu öğrenmek isterseniz gayet parlak, güzel bir ekranının bulunduğunu söyleyebilirim. Netflix tarafından sertifikalı cihazlardandır, resmi olarak HD içerik izleyebilirsiniz Netflix’ten.

Genel deneyim olarak ekran beni kesinlikle üzmedi. Ön tarafındaki çift selfie kamera sol üste konumlandırılmış ve içerik izlerken çok göze batmıyor ki içerikler 20:9 ekran oranında olmadığı için videolar ekranın üst ucuna denk gelmiyor. Telefonda video içerik izlemesi keyifli.

Optik parmak izi okuyucusu ekranın içinde bulunuyor. Ayrıca ekranın AMOLED teknolojisinden yararlanarak Always On Display özelliği eklenmiş. Ekran kapalı olsa bile bildirim gelen uygulamaların simgeleri ve saati görüntüleyebiliyorsunuz. Birden fazla saat kadranı kişiselleştirmesi bulunduğunu da eklemem gerek.



3. Bataryası nasıl?

Cihazın muadillerine göre daha az sayılabilecek, bana göreyse ortalama olan 4015 mAh bir bataryası bulunuyor. Değer olarak yüksek bir bataryaya sahip olmaması gözünüzü korkutmasın. Hangi senaryolarda nasıl ekran ve bekleme süreleri aldığımı ekran görüntüsü olarak aşağıya koyuyorum.

1 gün bekleme süresiyle beraber 9 saat ekran kullanımı.
2 gün bekleme süresiyle beraber 7 saat ekran kullanımı.
1 gün civarı bekleme süresiyle beraber 9 saat ekran kullanımı.


Genel olarak batarya performansından memnunum. Bir gün boyunca alabileceğim en yüksek ekran süresini alma odaklı da kullandım, 2 gün bekleme süresiyle ne kadar kullanım sunacak diye de kontrol ettim. Bu kullanımları yaparken GPS özelliği kapalıydı, sadece kullanacağım zaman açıyorum.

Cihazda Oppo’nun VOOC Flash Charge 4.0 olarak adlandırdığı 30W hızlı şarj teknolojisi bulunuyor. Aşağıya cihazın hangi hızlarda şarj olduğunu göstermek üzere ekran görüntüleri koyuyorum. Ortalama olarak ise 50-55 dakika civarı, yani 1 saati bulmadan %100 şarj oluyor %5-10 civarlarından. Az şarj varken acil olarak işi çıkıp 10-15 dakika şarj edecek insanlar için gerçekten önemli ve kullanışlı bir özellik hızlı şarj.

Screenshot_2021-04-07-10-47-35-42.jpg
Yaklaşık 20 dakikada %4'ten %50'ye şarj olması.
Screenshot_2021-04-18-16-50-51-77 (1).jpg
54 dakika içerisinde %1'den %100'e şarj olması.


1 aylık kullanım içerisinde farklı senaryolarla kullandım cihazı ve her şart altında size ekran görüntülerinde gördüğünüz 9-10 saatlik ekran süresi vermeyecek olduğunu söylemem gerek. Kullandığınız ekran parlaklığına, yaptığınız işlemlere ve arka planda çalışan uygulamalara göre değişecektir aldığınız pil performansı.



4. Tasarımı nasıl? Telefon elde nasıl hissettiriyor?

Telefon gerçekten çok zarif, ince ve hafif. Gerçek anlamda çok hafif bir cihaz boyutuna göre. Telefonu ilk elinize aldığınız zaman algınızdan şüphe ettirecek bir hafiflik ve rahatlık sağlıyor kullanımda. Zamanla alışılsa da aynı boyutlarda başka bir telefonu elinize aldığınızda farkı anlıyorsunuz.

Sayısal olarak bakacak olursak yaklaşık 16 cm uzunluğa, 7.4 cm ene ve 7.7mm kalınlığa (veya daha doğrusu inceliğe) sahip. Ağırlık olarak ise 165 gram bir ağırlığa sahip.

Cihazda 3.5mm jak girişi bulunuyor bu arada, yeni telefonların birçoğunda bulunmadığından önemli bir artı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca NFC de bulunuyor.

Cihazın materyali birçok muadilinde olduğu gibi plastik, çerçevesi de arka kapağı da plastik fakat bu sizi korkutmasın. Orta segmentteki birçok cihazda polikarbonat materyal kullanılır. Telefonun plastik olması belli bir duruşa ve sağlamlığa sahip olmasına engel olmuyor. Tabii ki daha sağlam materyallere sahip telefonlar premium hissi vermede daha başarılı fakat bu fiyat segmentinde ilk aranacak şey bu olmamalı, bu yüzden kabul edilebilir bir malzeme kalitesi var.

Telefonun siyah ve mavi olmak üzere iki ayrı renk seçeneği bulunuyor. Bende bulunan cihaz siyah renkte ve bizzat görmüş olarak söyleyebilirim ki cihazın arka kısmı gerçekten göz alıcı. Aşağıdan yukarıya doğru giderek silikleşen ve ışığa göre görünen Oppo logosunun hologramı ayrı bir hava katıyor telefona. Ama siyahın tam olarak bir siyah renk olmadığını söyleyebilirim, hafif koyu laciverte kaçıyor.

Mavi rengini almayı düşünürseniz onun hakkında da fikrimi söyleyebilirim gördüğüm üzere. Mavi renkli cihaz mat ve hafif parıltılı, rengi ışığa göre az da olsa değişen bir mavi renge sahip. Ben siyah rengi daha şık buluyorum.


5. Kamerası nasıl?

Cihazda önde 2, arkada 4 olmak üzere toplamda 6 kamera bulunuyor.

Ön kameralardan başlayacak olursam biri yardımcı kamera, biri ana kamera olmak üzere iki ön kamera bulunuyor. Ön ana selfie kamerası 32 MP bir çözünürlüğe sahip ve gayet güzel işler çıkarıyor bana kalırsa. Arkada güneş ışığı gibi kuvvetli ve patlayan ışık kaynağı bulunduğu zaman HDR özelliğini açıp fotoğraf çekildikten sonra yaptığı yazılımsal düzenlemeyle ortaya genel olarak dengeli ve her yerin rengini ortaya çıkarmaya çalıştığı fotoğraflar çıkarıyor. Çok ters ışık durumlarında bazı renkler patlasa da genel olarak ön kamera performansını beğendim.

Bu arada yardımcı ön kamera telefonu uzaktan el hareketleriyle yönetmeye yarayan özelliği de kontrol ediyor, ne kadar kullanışlı olduğu tartışılır da olsa. Açıkçası ben kullanmadım fakat özellikle telefona bakarken yemek yiyorsanız veya elleriniz ekrana dokunmaya müsait olmuyorsa bu el hareketlerini kullanarak gelen çağrıları yanıtlayabilir veya bir sosyal medya uygulamasının haber kaynağında yukarı-aşağı dolaşabilirsiniz.

Arka kameralara gelecek olursak, en çok ana kamera üzerine konuşacağım fakat diğerlerini aradan çıkarmam gerekiyor. Bir ultra geniş açı, bir yardımcı, bir makro kamera bulunuyor ana geniş açılı kameramız dışında. Ultra geniş açılı kamera 8 MP, orta kalitede işler çıkarıyor. Yardımcı kamera ve makro kamera ise 2 MP, makro kamerayı pek kullanacağınızı sanmam çünkü ana kameraya göre bariz soluk ve dengesiz renkler veriyor. Çok yakından bir şey fotoğraflamak isterseniz kullanılabilir belki fakat ben ana geniş açılı kamerayla yaklaşıp zoom yapmayı tercih ederim.

Ana geniş açılı kameramıza gelecek olursak, kendisi 48 MP Sony IMX586 sensörü. Belli muadil modellerde daha yeni 64 MP Sony sensörleri kullanılıyor olsa da fotoğraf testlerine bakarak megapiksel ve model numarasının yükselmesinin her koşulda en iyi fotoğrafları vermediğini göreceksiniz. Ben bu sensörü gayet başarılı buldum ve muadillerine de bakılırsa gayet güzel performans sergiliyor.

Video kısmında 4K 30 FPS’e kadar video çekebiliyorsunuz. Ayrıca kamerada 1080P özelliğinde aktif edebileceğiniz Super Steady video modu var. Kamerada OIS(Optik imaj sabitleyici) bulunmuyor, EIS(Elektronik imaj sabitleyici) var. Normal şartlarda EIS’in çok titreme yapmadığını gözlemlemiş olarak bu modu da açarsanız sıfıra yakın titreşim olduğunu söyleyebilirim normal şartlarda.

Telefonun kendine has birkaç kamera modu bulunuyor ayrıca. Portre modunda AI yardımıyla öndeki objeyi ayırarak objeyi renkli, arka planı siyah-beyaz veyahut bulanık bir şekilde fotoğraf ve video çekme özelliğine sahip.

Aşağıya ana kamerayla çekmiş olduğum birkaç fotoğrafı koyuyorum.


IMG20210410002907.jpg
IMG20210416134455.jpg
IMG20210422104149.jpg
IMG20210421093243.jpg
IMG20210408165240.jpg



6. Kutu içeriği

Cihazın kutusundan telefonun kendisi haricinde 30W hızlı şarjı destekleyen biraz büyük bir adaptör, sağlam ve kaliteli bir type-C kablo, silikon kılıf, 3.5mm jak girişli kulaklık bulunuyor. Kullanım kılavuzu, SIM kart iğnesi ve garanti belgesi de var tabii ki kutuda.

En önemli olan ve hoşuma giden detaylardan biri ise fabrika çıkışlı olarak telefonun ekran koruyucu jelatine sahip bir şekilde geliyor olması.

7. Giriş – Gelişme – Sonuç

Sonuç olarak bu cihaz fiyatı bandında alternatiflere de sahip olsa zarifliğiyle, tasarımıyla, elime oturuşuyla ve kamera performansıyla beni cezbetti. Siz daha farklı kriterlere odaklanıyor olabilirsiniz fakat telefonun genel özelliklerinden birçok başlık altında bahsettim, bu bilgilere göre kendinizce değerlendirme ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

Ben kullandığım bir aylık süreç içerisinde cihazdan memnun kaldım. Bu cihaza iPhone 8’den geçmiş olduğumu belirtmek isterim, malum artık Apple cihazların fiyatları uçmuşken daha mantıklı ve ucuz bir seçim yapmak gerekiyordu. Alışmam çok zaman almadı ve cihazın bana yaşattığı deneyimden gayet memnunum. Almayı düşünüp aklında soru işareti olan varsa umuyorum ki soru işaretlerine cevap olmuşumdur. Şimdiden almayı düşünen herkese hayırlı olsun diyorum, iyi forumlar Technopat ailesi :)!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oppo'nun satış strajesi bu. Yeni çıkan modelin alınması için eski modellerin fiyatını arttiriyor.
Kendilerince ticari olarak karar veren mekanizmaları, uzmanları daha iyi bilir tabii ki ama stokta kalmış olan eski cihazları ne yapacaklar acep? Tabi şöyle bir şey de var ki fiyat olarak daha da ucuz yaparlarsa insanlar "Ama bu bir seri aşağıda." diye düşünüp bir üst seriye durduk yere birkaç yüz TL fazla vermez. Bu sefer de yeni seri telefonlar ellerinde kalır. Android pazarı çok karışık hocam :D Gereğini düşünüp bir şekilde karar verilmiş olduğuna eminim fakat dediğim gibi bu fiyata Reno 4 değil, Oppo'nun da muhtemelen satmak istediği üzere Reno 5 Lite öneririm Oppo düşünen varsa.
 
A52 varken reno 4'ün yüzüne bakılmaz.
Ben telefonumu alıp bu incelemeyi yazmadan önce Oppo Reno 4'ü 3400-3500 gibi fiyatlara bulmak mümkündü ve kronik problemi olmayan bir cihaz kendisi. A52'nin kasa yamulma mevzusu dönüyor şu an ve 4500 TL gibi bir fiyatla çıkış yaptı. Aynı kulvarda değillerdi bu yüzden.

Ama şu an Reno 5 serisi satılması için Reno 4 de 4000 TL civarına çekildi, bu yüzden bu fiyata Reno 4 önermem. Daha yeni modeller araştırılıp alınabilir.
 
Ben telefonumu alıp bu incelemeyi yazmadan önce Oppo Reno 4'ü 3400-3500 gibi fiyatlara bulmak mümkündü ve kronik problemi olmayan bir cihaz kendisi. A52'nin kasa yamulma mevzusu dönüyor şu an ve 4500 TL gibi bir fiyatla çıkış yaptı. Aynı kulvarda değillerdi bu yüzden.

Ama şu an reno 5 serisi satılması için reno 4 de 4000 TL civarına çekildi, bu yüzden bu fiyata reno 4 önermem. Daha yeni modeller araştırılıp alınabilir.

Yeni kasalarda olmadığını okumuştum, ayrıca 200 TL fazla verip deneyerek almak daha mantıklı geldi bana.
 
Yeni kasalarda olmadığını okumuştum, ayrıca 200 TL fazla verip deneyerek almak daha mantıklı geldi bana.
Şu an tabi başka modellere yönelmek daha mantıklı, bu konudaki birkaç önceki mesajlarımda da söylemiştim incelerseniz.
 
Aranızda Oppo ile OnePlus markalarını deneyimleyen var mıdır? Ben çok arasında kaldım arayüz ve akıcılık olarak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı