Dağıtımların pil kullanımları nasıl?

  • Konuyu başlatan eth
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 783

eth

Hectopat
Katılım
19 Nisan 2020
Mesajlar
3.354
Makaleler
2
Çözümler
9
Dağıtımların Windows'a göre pil kullanımları nasıl? Laptopuma kurmak istiyorum fakat benim için en önemli şey pil. Xfce kullanan dağıtım(EndeavourOS) kurmayı düşünüyorum, Windows'a oranla daha fazla pil süresi verme imkanı olur mu? EndeavourOS ve Xfce ikilisine ek olarak önerebileceğiniz dağıtım ve DE varsa onları da kurabilirim. AMD APU işlemci kullanıyorum ek olarak.
 
Dağıtımların Windows'a göre pil kullanımları nasıl? Laptopuma kurmak istiyorum fakat benim için en önemli şey pil. Xfce kullanan dağıtım(endeavouros) kurmayı düşünüyorum, Windows'a oranla daha fazla pil süresi verme imkanı olur mu? Endeavouros ve Xfce ikilisine ek olarak önerebileceğiniz dağıtım ve de varsa onları da kurabilirim. AMD APU işlemci kullanıyorum ek olarak.

Dual boot olarak kurun ve test edin. Kesin bir şey diyemeyiz.
 
GNU/Linux'da pil omru uzun olabilir.

Boyle dusunmemim nedeni;
1. Bir cok GNU/Linux dagitimi. Sistem kaynaklarini Windows 10 gibi bol keseden kullanmiyor. Ram, CPU ve Disk kaynaklarini yogun kullanmiyor.

2. Reddit uzerinden bir post okumustum. GNU/Linux GPU voltajini dusuk tutmaya calisiyor surekli.
 
Bahsedilen durum çok değişken. Windows’un güç tasarrufu modu gerçekten inanılmaz verimli. Linux Mint ile karşılaştırdığımda kesinlikle 4 kat fazla pil ömrü veriyordu. Bununla ilgili bir konum var:
 
Bahsedilen durum çok değişken. Windows’un güç tasarrufu modu gerçekten inanılmaz verimli. Linux Mint ile karşılaştırdığımda kesinlikle 4 kat fazla pil ömrü veriyordu. Bununla ilgili bir konum var:
Dün birkaç saat denedim Windows'a göre daha iyi geldi bana fakat dediğim gibi az denediğim için bir şey diyemem.

LMDE 4 kuracağım birazdan Mint performansını da yazarım test ettikten sonra.
 
Dağıtımların varsayılanlarına göre pil kullanımı değişkenlik gösterebilir. Mesela bazı dağıtımlar bir güç yönetimi daemon'u ile geliyor, mesela PopOS gibi. GitHub - pop-os/system76-power: System76 Power Management

Linux Mint'te buna benzer işleve sahip varsayılan bir yazılım ya da daemon bulunmuyor. Bu durumda TLP kurup bunu elle ya da TLPUI isimli görsel araçla yapılandırabilirsiniz. Ya da işlevsel bir uygulama olan slimbook-battery kurulabilir. Bu uygulama ile oldukça başarılı biçimde güç profilleri yönetilebiliyor.

Dağıtımdan bağımsız olarak Gnome ile kullanılan power-profiles-daemon projesi var, Gnome masaüstü kullandığınızda farklı güç profilleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz. ElementaryOS da bunu kendine uyarlamaya başlamıştı en son. Bir süre sonra benzer özelliğin hemen her masaüstünde görüleceğini düşünüyorum. Varsayılan olması açısından bir fark oluşturuyor, yoksa yukarıda bahsettiğim alternatifleri de bence başarılı.

Özellikle Intel + Nvidia hibrit sistemleri, dahili GPU ile kullananlar güç tasarrufu ile ilgili sorun yaşayabilir. Harici GPU kullanımı için olan bazı projeler, Nvidia GPU'nun gücünü tam olarak kapatmayabiliyor. Bunun için elle bazı ayarlamalar yapmak gerekebiliyor. Ubuntu ile gelen Nvidia Prime çözümünde, gpumanager daemon'u bazı yeni nesil Nvidia GPU'ların güç yönetimini başarıyla uygulayabiliyor (Nvidia GPU kullanılmadığında gücü neredeyse minimuma iniyor), sanırım bazılarında bu kadar başarılı değil.

Netice olarak, güç yönetimi profillerini varsayılan olarak başarıyla idare edebilen dağıtımlar ya da masaüstü ortamları mevcut, ek yazılımlarla aynı işlev diğerlerinde de elde edilebiliyor.
 
Son düzenleme:
Endeavour OS kurup RAM kullanımına baktım. 919 MB gözüküyor. Buradan elbet pil ömrü çıkmaz ama az kaynak kullanıyor.
 

Geri
Yukarı