Pitbull mu tehlikeli, sahibi mi?

Pitbull denilen cins, yavruluğundan itibaren sosyal ve itaatkar yetiştirilirse çok iyi bir oyun ve aile köpeği olabiliyor.

Bir de işin diğer tarafına bakalım; bu iyi oyun köpeği bir gün bir şeyden tetiklenip içgüdülerine yenildiği zaman durma komutunu duymayan bir cins. Büyük, güçlü ve çok büyük hasarlar verebiliyor. O anda salgıladığı adrenalin yüzünden bırakın "dur" komutunu, acı çekse de geri çekilmiyor kolay kolay.

Bu tür köpeklerin normal insanların eline düşmemesi lazım, özellikle kendi özgüveni olmayıp bir şeyleri kanıtlamaya çalışan vasıfsız barzo tiplerin eline hiç düşmemeleri lazım. Bu tür köpeklerin sadece bazı kriterleri yerine getiren, o köpeğin üretilme nedeni olan alanda (bekçilik, çobanlık, koruma, av gibi) ihtiyacı olan kişilere özel bir lisansla sahiplendirilmeleri gerekiyor.

Bu uygulama sadece pitbull için değil, özel bir amaç için melezlenerek üretilmiş, belli bir ağırlığın üzerindeki tüm köpekler için yapılmalı.
 
Son düzenleme:
Sahibi tehlikelidir. Lakin cinsin kendisi ayrı bi' tehlikelidir.
Pitbull cinsi ve benzeri türlerin hepsini beslemek, yetiştirmek yasak olmalı; sistematik olarak bu cinsin tüm canlıları buharlaştırılmalı.
 
Sanılanın aksine pitbull saldırgan bir cins değil aksine uysal ve bebeklerle en iyi anlaşan köpek ırkıdır bu ırkın tek suçu kaslı ve yapılı olmasıdır bu tarz köpeği besleyen kekolar köpeği saldırganlaştırıyorlar ve şiddet eğilimli yetiştiriyorlar köpeğin hiçbir suçu yok.
 
Bireyler çocuk yetiştirirken doktorlardan, kaynaklardan, araştırmalardan yardım alıyorlarsa köpek yetiştirmelerinde de aynı özeni göstermek zorundalar. Bunun sadece "ırk" ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Çevremde bir dolu Pitbull sahibi olması bir yana, adını Şeker koyup parkta, bahçede oynasın diye serbest bırakan dahi var. Hayvanın karakterini etkileyecek her türlü durum, direkt olarak sahibine bağlıdır. Bu açıdan bir canlı yetiştirirken kesinlikle yeterlilik sınavları getirilmeli. Toplumda sayısız konuda yetkin olabilmek için kurslardan sertifika alıp eğitim programlarına katılıyorsanız bu hususta da aynı düzen getirilmeli. Şu köpek saldırgan, bu köpek tatlı bakış açısı konuyu direkt hayvana yıkmak oluyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı