Dolar ne zaman düşecek?

Çin'den 1 Dolara replikasını al. Avid yerine Aqit falan olur belki ismi ama aynı görevi görür bence. 🤔
 
Dolar 1 liraya düşse de alım gücünü etkileyen bir şey olmayacak.
Türkiye'de ortalama asgari ücret seneye 350 420 dolar arasında başlıyor. Sene başından sene sonuna kadar olan kur artışları vatandaşı fakirleştiriyor, sene içindeki dalgalanmaları dikkate almazsak doların 2 tl olması ile 10 tl olması arasında halk açısından fark yok.
Dolar 2 tl iken 800 Tl maaş almak ile dolar 10 Tl iken 4000 Tl maaş almak arasında bir fark yok. Yine 400 dolar maaş almış olacaksınız.
Türkiye'nin ortalaması zaten bu. Seneye 400 dolar ile başlayan asgari ücret sene sonuna kadar 350-400 dolar arasında gidebilirse (250-300 dolar civarlarına düşmezse) maaş/kur bakımından Türkiye için standart refah seviyesine ulaşılmış demektir.
Doların sene başından sene sonuna kadar aşırı derece yükselmesi ve vergilerin gereğinden fazla olması halkı zorluyor, bu bir gerçek lakin şunu da unutmamak lazım ki gelişmiş ülkelerin refah seviyelerini burada yaşayamazsınız.
Yani dolar yükseldiği an bunu karamizah haline çeviren gençler, sırf ülkemizi kötülemek için mi böyle şeyler yapıyorlar? Bir nevi manipülasyon mudur yaptıkları? Yani doların düşmesinin, biz vatandaşlar için hiç mi olumlu bir etkisi olmaz?
 
Pro Tools'u daha önce duydunuz mu peki? Bende Gear acquisition syndrome sorunu var.
Duymadım ama HDD'er ile alakalı ses kayıt ve miks için bir programmış galiba. Çinde 1 dolara bulunur bence aynısı. Yan sanayi de olsa olur yani neden olmasın? 🤔
 
Duymadım ama HDD'ler ie alakalı bir programmış galiba. Çinde 1 dolara bulunur bence aynısı. Yan sanayi de olsa olur yani neden olmasın? 🤔
İroni mi bu? Hem uygulamanın çakmasını asla almam ben. Alırsam orjinal lisans alırım kalıcı lisans... Kendi bestemi ileride yapmak isterim mesela. Programım çakma olursa sıkıntı çıkabilir. Ticari işe bu yüzden hiç girmedim. Hobiciyim yani. Kazanç elde etmem.
 
İroni mi bu? Hem uygulamanın çakmasını asla almam ben. Alırsam orjinal lisans alırım kalıcı lisans... Kendi bestemi ileride yapmak isterim mesela. Programım çakma olursa sıkıntı çıkabilir. Ticari işe bu yüzden hiç girmedim. Hobiciyim yani. Kazanç elde etmem.
P-peki. O zaman Dolar'ın 10 kuruş olmasını bekleyeceksin galiba? Sen bilirsin.
 
1 ABD Doları eşittir
74,04 Rus Rublesi

1 ABD Doları eşittir
6,37 Çin Yuanı

1 ABD Doları eşittir
8,79 Norveç Kronu

1 ABD Doları eşittir
9,03 İsveç Kronu


Bunun açıklamasını yapın bana Türkiyede ise güncel olarak
1 ABD Doları eşittir
12,64 Türk Lirası diğer ülkeler ile aramızda tek fark üretim eksikliği diğer ülkeler araba uçak üretirken bizim ülkede başörtü yasağı gibi konular eldeydi benim düşüncem ticari pazarda bilerek ülkeler dolar karşısında para birimlerini düşürüyorlar rusya gibi veya üretimde çok iyi olan çin gibi bir ülkede nasıl dolar 6,37 ? hep mizah yapıp ülkeyi kötülemektense biraz kafa yormakta fayda var varmı açıklaması olan fikrimi değiştirebilecek mantıklı bir cevap bekliyorum
Paranın birim değeri tamamen ülkedeki alım gücünü yansıtmaz. Örneğin 1 Türk lirası 9 küsür Japon Yeni'ne karşılık gelmektedir. Bu bizim paramızın birim olarak Japon yeninden değerli olduğunu gösterse de bizim ekonomimizin, refahımızın, alım gücümüzün Japonya'dan üstün olduğunu göstermez.
Japonya'da aylık ortalama gelirin 180.000 Yen olduğunu ele alırsak 1500 küsür dolara denk gelmektedir. Bizim ülkemizde 2022 asgari ücretini ele alalım, 4250 Tl anlık olarak 330 küsür dolara denk gelmektedir. Yani paramız birim olarak Japon Yeninden değerli lakin asgari maaş açısından kıyaslamalar gösteriyor ki durum birim kıyaslamadan çok daha farklı.

Burada örnek verdiğin ülkelerden Rusya ve Çin zaten gelişmekte olan ülkeler. Ülkelerinde üstün refah mevcut değil. Norveç ve İsveç gibi ülkelerde ise gelişmiş ülke refahını göreceksin. Norveç için ortalama maaş 30.00 kron, İsveç için asgari ücret 18.000 kron olarak paylaşılmış. Gelişmekte olan ülkeler gibi aylık 300-450 dolar arasında bir gelir söz konusu değil. Alım gücü kıyaslamasında sadece paranın birim değerini ele alırsan çok yanlış sonuçlara çıkarsın.

Peki kıyaslamada etken olan nedir?
Aylık asgari ücret kaç dolara denk geliyor, ülkenin yüzde kaçı asgari ücret ile çalışıyor, ülkeye giren hammaddeler dolara ne kadar bağımlı, ülkeye dolar ile giren teknolojik aletlerin / araçların yerine ülkenin kendi kaynakları ile üretilen ikameleri var mı, günlük ihtiyaçları ülke kendi kaynakları ile ne kadar karşılayabiliyor...

Bu tür parametrelerin hepsini ele almak zorundasın.
 

Geri
Yukarı