Dolar neden artıyor?

Bu denli ani ve sert düşüşün bi toplama süreci olacaktır, düşüşler inişler şu dönemde görülebilir uzun vadeye bakmak lazım. Umarım artış daimi olmaz.
 
Ülkeye döviz girmediği için. En temel ekonomi bilgisi: Bir şey ne kadar çoksa değeri o kadar azdır. Türkiye'de dolar olmadığı için çok değerli.

Yeni mevduatla piyasaya dolar girdi çünkü The Reis kur farkını ödeyeceğim deyince senin gibi, benim gibi, milyar dolarları olan şirket CEO'ları gibi tipler dolarlarını bozdurdu. Tabi sonuncu tipler bi' o kadar kar etti muhtemelen ama ayrı hikaye o. Dolarlar bozulunca ne oldu? Piyasada dolar arttı, değeri düştü.

Peki neden yine artıyor? Çünkü her geçen gün dolarımız dışarı akmaya devam ediyor. Mesela sen araba alıyorsun ve TL ödüyorsun ama sana satan adam o arabayı dolarla alıyor, verdiği dolarlar Almanya'ya, ABD'ye artık arabanın sahibi hangi şirketse ona gidiyor. Bunu ülkede ürünlerin çoğu olarak düşünürsen her gün Türkiye'deki dolar dışarı akarken yerine sadece TL geliyor. Böyle olunca piyasada TL artıyor ve değeri düşüyor. TL'nin değeri düşünce de dolar artıyor işte.
 
Dediğine inanıyor musun?
Önce okuduğunu anlamayı öğren sonra git biraz ekonomi oku olur mu? İnanıp inanmamak herkesin kendi tercihi, yazdığım cümlede de yükselmeyecek veya düşecek diye bir ifade yok. Basit bir mantıktır bu sert çakılışların üzerine düşme ve toparlanmalar olur. Bir müddet sonra eğilimi belli olur, yazdığım cümleden nasıl bir anlam çıkardın bilmiyorum ama çocukça hareketleri bırak komik değilsin. Bir de gülücük felan atıyor.
 
Ülkeye her geçen gün giren döviz miktarı azalıyor. Sadece faiz arttırarak veya mevduat gibi şeyler uydurarak dövizin artışını kesin durduramazsınız. Mevduat dediğiniz şey hemen hemen faizle aynı mantıkta zaten. Bu mevduat ise devlet tarafından garanti edildi. Devlet garantisi ne demek peki? Türk insanının verdiği vergilerle karşılanması demektir. Bir süre sonra bu mevduat hesaplarına Türk insanının verdiği vergiler yetmeyince para basılacak. Fazla para basımı demek enflasyonun daha da yükselmesi demek, paranın daha fazla değer kaybetmesi demek.
 
Devlet garantisi ne demek peki? Türk insanının verdiği vergilerle karşılanması demektir. Bir süre sonra bu mevduat hesaplarına Türk insanının verdiği vergiler yetmeyince para basılacak. Fazla para basımı demek enflasyonun daha da yükselmesi demek, paranın daha fazla değer kaybetmesi demek.
Bunu zaten 50 yıl önce de yaşadık. Aynı aptalca sistemi denediler ve çok ama çok pahalıya patladı. Tarihimizi bilmiyoruz ki geleceğimiz parlak olsun. Bunlar daha güzel günler, asıl bomba ödeme zamanı gelince patlayacak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı