Twitch'in, yeni yayıncılar için işe yaramaz bir platform haline gelmesi

dogukanhbo

Kilopat
Katılım
24 Mart 2014
Mesajlar
77
Yer
1090T'nin kuzey köprüsünde
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Müzisyen
Merhaba,
Biliyorsunuz ki yayıncılık, oldukça güncel ve tercih edilen bir meslek haline geldi. Ben gibi birçoğunuz, Twitch ve benzeri platformlarda yayın açmaya çalışıyor, ve kendinize bir iş yaratmaya çalışıyorsunuz.


Öncelikle Twitch hayatım, az da olsa eskilere dayanıyor diyebilirim.
Adsız.png


İlk senelere gidelim. Yani 2015-2016 yıllarına.
İzlenmeler 10-15, kimi zaman 50-60 civarında değişiyordu. Meraktan ya da dalga geçmek için, trollemek ya da bir bakıp çıkmak için bile olsa yayınlara giren çıkan oluyordu. Bu durumda girip çıkan tekil izleyicileri, kanalda tutmak için kafa yürütmeye çalışıyordunuz. Yani bir ışık vardı, fakat bu konu üzerinde çalışmanız, ilgi çekici şeyler yapmanız gerekiyordu. Örneğin yayını tek kişi bile izliyor olsa, hatta kimse izlemiyor bile olsa, yayına her an birinin girebileceğini düşünüp, yaptığınız iş ya da oynadığınız oyun hakkında sürekli konuşmanız, yaşam belirtisi vermeniz gerekiyordu. Hatta o zamanlar bazı Facebook gruplarında yayın linkinizi paylaşmak, oldukça izleyici getiriyordu. Geriye bu izleyiciyi rüzgarınıza kaptırıp, uzun dönem bir takipçi haline getirmek kalıyordu.

Günümüze gelecek olursak...
2017-2018 yıllarından bu yana, farklı bir kanalda sıklıkla yayın açıyorum. League of Legends, Valorant, CS:GO ve yeni çıkan "hype" oyunları, olabildiğince kanalımda oynamaya ve izleyicilere sunmaya çalışıyorum. Fakat gelin görün ki, Twitch'in yeni algoritmasından mıdır, yoksa Twitch'in artık bir yayıncı çöplüğü haline gelmesinden midir bilinmez, yayınlarınız aramalarda hiçbir şekilde izleyicilerin ulaşamıyacağı yerlere gerilemiş durumda. Yukarıda bahsettiğim aralıklarla yayına girip çıkan o izleyicilerden, 10 saatlik günlük yayınlarımda 1-2 kişi ya giriyor, ya girmiyor. Hele ki aramalarda kendi kanalınıza gözatma gafletinde bulunursanız göreceksiniz ki, sizin bulunduğunuz o en alt sıralarda, en az 20 25 tane yayıncı daha var. Yani görünen o ki, Twitch, yeni yayıncılar için kapatılmış, terkedilmiş durumda.

Peki ne yapacağız?
Gerçekten soruyorum bunu. Bu işi yapmak isteyen arkadaşlar, hangi platformlara yönelmeli? Bu soruyu sizlerede soruyorum. Twitch'de yayın yapabilmek için, Instagram, YouTube ya da benzeri bir sosyal medya platformundaki takipçilerinizi, bu platforma çekmeniz gerekiyor ki aramalarda birazcıkta olsa yukarıda çıkabilin. Ama gelin görün ki, Enes batur ve benzeri ünlü YouTuber'lar bile, Twitch üzerindeki yayınlarında oldukça arka sıralarda çıkıyorlar. Hatta birçoğu burada yayın açmayı bıraktı. Sizce bu durum sadece bizim ülkemizdemi geçerli yoksa Twitch genel olarak yeni yayıncılara izleyici sağlayamıyor mu? Ve bu durum, Twitch için kötü bir geleceğin habercisi olabilir mi? Sorunun başına dönecek olursak, sizce yeni yayıncılar hangi platformu, ne sebep ile tercih etmeli?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Twitch'te neden yayın açmak istiyorsunuz? İlk olarak bunu sorayım.

İzleyici portföyünün yüksek olması ilk sebep. Ancak konuda bahsettiğim üzere bu portföy, belirli yayıncılara dağılmış durumda. Yayın izlemek için hala 1 numara. Fakat açmak için öyle mi emin değilim.
 
2015-16 yılında az sayıda yayıncı olmak isteyen vardı. Günümüzde Türkiye ekonomisi kötü olduğu için insanlar kolay yoldan para kazanayım kafasıyla yayıncı olma peşinde koşuyor. Bu da Twitch'de yayıncı sayısını arttırıyor ve kanalınız alt sıralara düşebiliyor.
 
2015-16 yılında az sayıda yayıncı olmak isteyen vardı. Günümüzde Türkiye ekonomisi kötü olduğu için insanlar kolay yoldan para kazanayım kafasıyla yayıncı olma peşinde koşuyor. Bu da Twitch'de yayıncı sayısını arttırıyor ve kanalınız alt sıralara düşebiliyor.

Hocam zaten konunun içeriği bu :) benim bu konuyu açma sebebim, bu işi yapmak isteyen arkadaşlar için bir kaynak oluşturmak. Nasıl bir yol izlenmeli, hangi platformlar tercih edilmeli sorularına cevap bulmak.
 
İzleyici portföyünün yüksek olması ilk sebep. Ancak konuda bahsettiğim üzere bu portföy, belirli yayıncılara dağılmış durumda. Yayın izlemek için hala 1 numara. Fakat açmak için öyle mi emin değilim.
Aslında soruda kastettiğim, neden 6 yıldır bıkmadan bunu yapıyorsunuz? 6 yılda herhangi bir girişimi veya benzeri bir şeyi geliştirmeye ulaşsaydınız 6 yılda yine twitch'in size kattığından çok şey katabilirdiniz kendinize neyse konu bu değil. Bu gibi platformlara karşı asla ısınamadım, ne birine girdim baktım, ne izledim. Hiç izlemedim desem yalan olur. Twitch 2015-2016 değil de 2017-2018 yıllarında hit kazanmaya başladı. Özellikle bana soracak olursanız hype kazanmasının sebebi outlasttır. O yıllardan beri, hani seo desen değil, kamera kalitesi, bilgisayar kalitesi desen değil insanlar değişik bir şekilde yayıncı seçiyor. Neden bir insan o yıllarda Jahrein izler veya diğer yayıncıları izler? 2020 yılında LoL özel oyun lobilerinde yayıncılar link atardı değişik değişik insanlar kolay yoldan para kazanmak için yayın açıyordu adamın 10 tane izleyicisi yok ama yukarıdaki yeşil bara 1000-2000₺ yazıyor direkt. O yayıncılar bu işe başladığında para için başladıklarını sanmıyorum. Amaç ilk adımda para kazanmak olunca tutmuyor. Sizi niye geriye attığını da, nasıl çalıştığını bilmediğim için cevaplayamıyorum fakat yayın başlıklarını ve açıklamalarını tamamen seo dostu yapın. Eğleniyoruz, oyundayız gibi başlıklardan önde çıkacağı kesin.
 
İzleyici kitlesi oluşturmak gerekli. Ve genellikle eğer yeni gelmiş izleyicileri yayında tutabilecek bir yeteneğiniz yoksa veya yayınınız görünüş olarak iyi değilse gerçekten twitchte büyümek zor. Ve özellikle kadın yayıncıların burada haksız rekabeti var kadın yayıncılar daha çok izleniyor.
 
Aslında soruda kastettiğim, neden 6 yıldır bıkmadan bunu yapıyorsunuz? 6 yılda herhangi bir girişimi veya benzeri bir şeyi geliştirmeye ulaşsaydınız 6 yılda yine Twitch'in size kattığından çok şey katabilirdiniz kendinize neyse konu bu değil. Bu gibi platformlara karşı asla ısınamadım, ne birine girdim baktım, ne izledim. Hiç izlemedim desem yalan olur. Twitch 2015-2016 değil de 2017-2018 yıllarında hit kazanmaya başladı. Özellikle bana soracak olursanız hype kazanmasının sebebi outlasttır. O yıllardan beri, hani SEO desen değil, kamera kalitesi, bilgisayar kalitesi desen değil insanlar değişik bir şekilde yayıncı seçiyor. Neden bir insan o yıllarda Jahrein izler veya diğer yayıncıları izler? 2020 yılında LoL özel oyun lobilerinde yayıncılar link atardı değişik değişik insanlar kolay yoldan para kazanmak için yayın açıyordu adamın 10 tane izleyicisi yok ama yukarıdaki yeşil bara 1000-2000₺ yazıyor direkt. O yayıncılar bu işe başladığında para için başladıklarını sanmıyorum. Amaç ilk adımda para kazanmak olunca tutmuyor. Sizi niye geriye attığını da, nasıl çalıştığını bilmediğim için cevaplayamıyorum fakat yayın başlıklarını ve açıklamalarını tamamen SEO dostu yapın. Eğleniyoruz, oyundayız gibi başlıklardan önde çıkacağı kesin.

Hocam 2015-2018 arası aktif yayın yaptım. Fakat bu son yıllarda sürekli olarak girişimlerde bulunuyorum. Düzenli bir şekilde yapmıyorum. Hani; "oyun sardı ya dur yayın açayım" tarzında açılan yayınlar. Uzun süren, fakat herhangi bir feedback almayan türden. Bu arada SEO maalesef Twitch üzerinde işe yaramıyor. Herhangi bir arama motoru ile alakası yok çünkü konunun. İzleyici, kendisi ulaşmak durumunda.
İzleyici kitlesi oluşturmak gerekli. Ve genellikle eğer yeni gelmiş izleyicileri yayında tutabilecek bir yeteneğiniz yoksa veya yayınınız görünüş olarak iyi değilse gerçekten Twitch'te büyümek zor. Ve özellikle kadın yayıncıların burada haksız rekabeti var kadın yayıncılar daha çok izleniyor.

Hocam bu konuda haklısınız. Ancak yayın thumbnail'inizi, izleyicilerin %98'i görmüyor bile. Hani konuyu okursanız tam olarak bahsetmiştim. Önceden giren çıkan olurdu ve onu tutmaya çalışırdın. Ama şu an tutabileceğin, giren çıkan izleyici yok kanala. Diyorum ya, saatlerce süren yayınlara giren çıkan kişi sayısı bir elin parmağını geçmiyor.
 
Hocam 2015-2018 arası aktif yayın yaptım. Fakat bu son yıllarda sürekli olarak girişimlerde bulunuyorum. Düzenli bir şekilde yapmıyorum. Hani; "oyun sardı ya dur yayın açayım" tarzında açılan yayınlar. Uzun süren, fakat herhangi bir feedback almayan türden. Bu arada SEO maalesef Twitch üzerinde işe yaramıyor. Herhangi bir arama motoru ile alakası yok çünkü konunun. İzleyici, kendisi ulaşmak durumunda.
Dlive, facebook watch gibi yayın kanallarında da mı durum aynı?
 
DLive, Facebook Watch gibi yayın kanallarında da mı durum aynı?

Bilmiyorum hocam. Bu konuyu açma sebebimde bu. Acaba diğer platformlarda durum nasıl. Yeni başlayan arkadaşlar nasıl bir yol izlemeli. Benim gibi bu işi yapmak isteyen kişiler için bir rehber olmasını arzu ediyorum bu konunun. Nonolive, nimotv ve DLive gibi platformların çoğu, genellikle mobil oyun oynanan, kadın yayıncıların gene üst sıralarda olduğu, dikey çözünürlükte (TikTok, Instagram gibi)yayın yaptığı platformlar. Hani bu bahsettiğim hype oyunları oynayan, yayıncılar orada da var. Fakat ne kadar gelecek vadediyor, ne kadar potansiyel sahibi oluruz, bu sorular oradaki arkadaşlarımızın bizlere cevaplaması gereken konular. Bu bahsettiğim platformlara girdiğiniz zaman, gördüğümüz ilk şey PUBG Mobile ve benzeri mobil oyunların, önerilenler kısmında ilk sıralarda çıkıyor olması. Diğer oyunların daha az oynanıyor olması da ayrı bir merak konusu.
 

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı