Evga GTX 980 TI tek ve SLI / sicaklik ve performans testleri

Merhaba arkadaslar,

Bugun, topladigim sistemde bulunan ekran kartlarinin, tek, SLI ve overclock lu olarak yaptigim testlerin sonuclarini paylasacagim.

Baslamadan once sistem bilesenlerini gormemis olan arkadaslar icin, bilesenlerin ve toplarken cektigim bir kac foto nun oldugu link: Custom sivi sogutma / i7 5960x / 2x GTX 980 TI SLI

Ekran kartlari Evga 980 TI hydro copper

6.jpg 7.jpg



Ilk olarak paylasacagim testler OC siz ve tek GPU ile yaptigim testlerdir.

I scored 16199 in Fire Strike
non-sli-FS.png

I scored 8420 in Fire Strike Extreme
non-sli-FSE.png

OC siz ve SLI

I scored 23375 in Fire Strike
sli-FS.png

I scored 14914 in Fire Strike Extreme
sli-FSE.png

I scored 8219 in Fire Strike Ultra
sli-FSU.png

Simdiki sonuclar OC yapilmis tek GPU ile alinmistir.


I scored 18289 in Fire Strike
oc-non-sli-FS.png

I scored 9300 in Fire Strike Extreme
oc-non-sli-FSE.png

I scored 4897 in Fire Strike Ultra
oc-non-sli-FSU.png

Simdiki testler OC SLI sonuclari.

I scored 27492 in Fire Strike
oc-sli-FS.png

I scored 16699 in Fire Strike Extreme
oc-sli-FSE.png

I scored 9128 in Fire Strike Ultra
oc-sli-FSU.png


Ekran kartlari hakkinda kucuk bir degerlendirme yapmam gerekirse; OC potansiyelinin cok yuksek olmadiginin altini cizmeliyim cunku bundan daha iyi sonuclar verebilecek 980 TI lerin oldugunu soyleyebilirim buna en iyi ornek Galax in HOF serisinden gtx 980 ti nin fabrika cikisi bas frekansi 1203 MHz boost isi 1304 MHz ki bu kartin uzerinde 8+8+6 pin girisi var :vıy:.
Fiyatinin 980 dolar olgunu soyledikten sonra bir de foto ekleyelim ;)

gtx980ti_hof.png

Evga nin 980 TI hydro copper une donersek, OC sirasinda fazladan voltaj vererek 1532 MHz kadar ciktim, ustelik sivi sogutma sayesinde en fazla 46 dereceye kadar cikti ama karti bu frekansta kullanmak pek mantikli degil bende karti zorlanmadan ve ekranda atlamalarin olmadigi 1490 MHz civarinda kalacak sekilde ayarladim.
1532hz.jpg
 

Dosya Ekleri

  • non-sli-FSU.png
    non-sli-FSU.png
    107,1 KB · Görüntüleme: 696
Directx 12 destekli oyunlari dort gozle bekliyoruz, aradaki farki gormek zevkli olacak.
EVGA nin GTX 980 Ti KINGPIN i bas frekasi 1203 MHz boost ise 1304 MHz, GALAX in GTX 980 Ti HOF EX WC si ise bu degerler degismiyor, iki kartinda OC potansiyelinin yuksek oldugunu soylemek yanlis olmaz ama kullanim senaryolari tamamen farkli, zira Kingpin hava sogutmali tasarimi ile gelirken Galax in HOF u su sogutma ile kullanilacak sekilde tasarlanmis, bir birlerinden ayrildiklari en onemli nokta bu.

Sorunuza tam cevap verecek olursam; evet bu iki kart bir biri ile cok ilgin sekilde yarisabilir ama tekrar altini cizeyim ikiside ayri kulvarlarin yariscilari :)



Oncelikle aldiginiz kartin teknik detaylari cok onemli bugun referans kartlarda bile 100 - 150 MHz hiz asirtmak cok kolay eger kart referans tasarimdan ne kadar uzaksa kaliteli bilesenlere o kadar yakin oldugu anlamina gelir demek yanlis olmaz, Asus, Galax, Msi, Zotac, Gigabyte ve Evga gibi ureticiler kartlarinda referans tasarimdan uzaklasirken hem tasarimi guzellestiriyor hemde daha kaliteli bilesenler koyuyor, bu bilesenler direk olarak kartin overclock yeteneklerine etki eder. Uzun lafin kisasi, birinci kural karti alirken iki kere dusunun ve iyi arastirin.

Karti sectik, aldik overclock a gecelim; once size bir kac program lazim bunlarin basinda GPU-Z geliyor bununla birlikte eger kartiniz yukarida adi gecen bir ureticiden ise her ureticinin kendine ozgu OC, frekans ve sicaklik takipi yapan programlari mevcut bunlar arasinda en cok bilinenler Msi afterburner Asus un Rog GPU tweak gibi programlaridir, ben Evga nin Precision X ini kullaniyorum ki eger mumkunse uretici firmanin kart icin hazirladigi programi kullanmanizi tavsiye ederim cunku firma programini kendi karti icin optimize ediyor, yani Evga nin kartini alip afterburner ile OC yapmanizi tavsiye etmem (calismaz ya da yapilamaz demiyorum ama firmanin yazdigi programin kullanilmasi baha iyidir) kaldiki bugun butun bu programlar 3 assagi 5 yukari ayni olasiliklari sunuyor. Bu olasiliklarin basinda OC profil kaydetme, kayitli profiller arasinda rahat gecis, oyun sirasinda kartin yuk, frekans hizi ve isi durumunu gosteren bilgilerin ekranda gorulmesi, benchmark testleri ve karti optimize (OC) ederken kullanilabilecek test programlari geliyor.

Butun bunlari arastirip indirdiginizi farz edersek overclock kismina gecebiliriz (burasi isin en zevkli kismi) :vıy:
Indirdiginiz programlarin kullanici ara yuzleri genelde sadedir rahat kullanima elverislidir biraz ingilizce bilmek ya da varsa turkce kullanmak isinizi daha kolaylastirir.
Ben burada cok kisi tarafindan kullanildigi icin ve nette hazir buldugum icin ;) Msi nin afteburner ini ornek alacagim ama isteyen arkadaslar icin Evga nin Precision X ini de seve seve anlatirim.

MSI AfterBurner Ara yuzu



  1. Kartiniz hakinda bilgi alabileceginiz bir bolumdur, kart ismi ve kullandigi driver (surucu) gibi bilgiler icerir, ayni zamanda fanlarin calisma hizi ve tartin sicaklik durumunuda burada gorebilirsiniz.
  2. Karta giden voltaji ayarlamanizi saglar, burada altini cizeyim voltaji sadece yukseltmek icin degil ayni zamanda azaltmak icin de kullanilir bu sayede grafik ihtiyaciniz olmadiginda enerji tasarrufu saglar.
  3. Kartinizin TDP limitini degistirmenizi saglar
  4. En guzeli ve eglencelisine geldik, burda kartinizin core yani islem frekansini degistirmenizi saglar, altini cizmekte fayda var; bu kisimdaki ayari birden sona dayamak bir ise yaramaz kartinizin limitini bulmak icin kucuk (bazen 10 bezen de sadece 1) deger artirarak bulabilirsiniz. bu konudan daha sonra baysederim.
  5. Bu ayar ise kartinizin memory yani bellek frekansini degistirmenizi saglar ki 980 TI de 6GB olan bellek sorunsuz yetiyor ama 980 ve 970 te ise sadece 4 GB 960 ta 2 GB diger taraftan Titan da 12 GB bellek var. Ben 980 TI de bellegin sorunsuz yettigini gordum en azindan iyi optimize edilmis oyunlarda bellek frekansina OC yapmama gerek olmayacak.
  6. Ekran kartinin fan ayarini yapmanizi saglar, eger kartta islem frekans ve voltaji attirirsaniz kart dogal olarak daha fazla guc harcayacagi icin daha afazla isinacaktir, sicakligi dagitmak icinde fanlarin daha hizli calismasi gerektigini unutmayin. Bu durum fansiz yani su sogutma icin tasarlanmis olan kartlar icin gecerli olmadigini soylememe gerek yok. Bu ayari Auto da tutarsaniz fanlar kart ureticisinin belirledigi sicaklik / hiz dengesinde calisacaktir ama unutmayin ureticinin belirledigi denge OC isleminin yapilmadigi durumlar icindir.
  7. ve 8. Kisimlarda program ayarlari var ayni zamnada sol at kosede kart uzerinde yaptiginiz ayarlari kayit edebileceginiz profilleri goreceksiniz. Profil kayit etmek icin once "save" tusuna basip ardindan da istediginiz profilin numarasina basmaniz yeterli, kayitli profiller arasinda gecis yapmak icin ayarlardan ilgili kisima atadiginit tus kombinasyonu sayesinde oyundan cikmadan profiller arasinda gecis yapmak mumkun ve kolay.

Gelelim daha sonra bahsederim dedigim frekans arttirimi konusuna; isin en eglenceli yeri oldugunu tekrar soyleyeyim ama bununla birlikte eger cok hizli gidecek olursaniz cok berbat bir hal alacagini da soylemek isterim zira yukarida bahsettigim butun ayarlarin bir birine senronize edilmesi gerekiyor ornek olarak ben kartimda GPU islem frekansini 300 yapar ve frekans hizini beslemesi icin yeterince voltaj vermessem ekran karti surucusu cokecektir, isin en kotu tarafi ise bu surucu masa ustunde cokmez cunku orada ekran kartinin beslemesi gereken grafik az dir ve bir oyun ya da benchmark testi actiginizda surucu cokme hatasiyla karsilasirsiniz, bu durumda da genellikle makineyi kapatip acmaniz ve yaptiginiz ayarlari gozden gecirmeniz gerekir. Her dengesiz ayarda bunu yapmaniz gerektiginde de cok cekilmez bir hal alir, tam ayarladim bitirdim derken oyunun ya da benchmark in ilk sahnesinde ekran karti surucusu coker hop sil bastan basla!
Benim izledigim yolu merek ediyorsaniz; ekranda olabildigince buyuk bir pencereke bir benchmark acip kartin tam yuk altinda calismasini sagliyorum ve ardindan frekans ve diger degerleri arttirmaya basliyorum, benchmark ekraninda dalgalanmalar ya da kartin doldurmakta zorlandigi pikseller olmaya basladiginda artik son noktada oldugumu anliyorum. Ardindan 3dmark ile benchmark yapiyorum, eger ekrandaki dalgalanmalar ve doldurulamayan pikseller yogun ise 3dmark ekran kartinin surucusunun cokmesi nedeniyle tamamlanamiyor bu durumda da ya voltaj arttiriyorum ya da voltajin yaterli oldugunu dusunuyorsam frekanslari dusuruyorum. Bu islemi ekran kartinin duzgun calistigi dogru frekansi bulana kadar tekrarliyorum.

Voltaj konusunda altini cizmek istedigim bir nokta var ki bu cok onemli; ekran karti ureticileri kenki belirledikleri voltaj degerinin uzerine cikilmis olan ekran kartlarini garanti kapsamindan cikariyorlar. Bunu unutmayin yani bu ise yeni baslanyan arkadaslar voltaj degerleriyle cok ugrasmazlarsa onlarin yararina olacaktir. Eger kartiniz eski ise ve zaten degistirmeyi dusunuyorsaniz uzerinde deneyim sahibi olmak adina voltaj testi yapabilirsiniz ama bunun makinedeki diger bilesenlerede zarar verme olasiligini goz onunde bulundurun.

Bu arada konu fena olmadi GPU kisminda arterburner ile OC basligi acabiliriz :melek:

İnternet de araştırıp bulamadığım bilgileri bir çırpıda anlattınız hocam. Gerçekten çok teşekkürler.
 
İnternet de araştırıp bulamadığım bilgileri bir çırpıda anlattınız hocam. Gerçekten çok teşekkürler.

Rica ederim isinize yaramis olmasina sevindim :)

Bu arada zaman bulursam oyun testlerini ekleyecegimi yazmistim.


Ilk test Shadow of Mordor un 4K ful ayarlarda benchmark testidir. Ekran kartlari overclock edilmistir

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir sonraki test ise yine Shadow of Mordor un 4K ful ayarlarda yapilmis benchmark testidir. Ekran kartlari overclock edilmemistir bu kartin OC siz neler yaptigini gormek icin onemli.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bir de 5 dakikalik oyun ici goruntusu var bu da kartin overclock suz halidir. Kartin yogun grafik durumunda neler vaad ettiginin gormek icin onemli olcaktir. Ayarlar; Ful ultra ayarlarda 4K dir

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Not: Su anda kullanmakta oldugum monitor 1080p dir bu nedenle DSR kullanmak zorunda kaldim

Son olarak test bekleyen bir kac arkadasi etiketliyeyim (y)
@ercanglum
@Silinen üye
@adn1925
@Pesimistik
@MutluEgemen
@VanquisheR_
 
Rica ederim isinize yaramis olmasina sevindim :)

Bu arada zaman bulursam oyun testlerini ekleyecegimi yazmistim.


Ilk test Shadow of Mordor un 4K ful ayarlarda benchmark testidir. Ekran kartlari overclock edilmistir

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir sonraki test ise yine Shadow of Mordor un 4K ful ayarlarda yapilmis benchmark testidir. Ekran kartlari overclock edilmemistir bu kartin OC siz neler yaptigini gormek icin onemli.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bir de 5 dakikalik oyun ici goruntusu var bu da kartin overclock suz halidir. Kartin yogun grafik durumunda neler vaad ettiginin gormek icin onemli olcaktir. Ayarlar; Ful ultra ayarlarda 4K dir

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Not: Su anda kullanmakta oldugum monitor 1080p dir bu nedenle DSR kullanmak zorunda kaldim

Son olarak test bekleyen bir kac arkadasi etiketliyeyim (y)
@ercanglum
@Silinen üye
@adn1925
@Pesimistik
@MutluEgemen
@VanquisheR_
4K Ultra 60+ FPS... :vıy:
 
Emeğine sağlık. Tabi bir de bilgisayarına kuvvet :cool: Benim asıl beklediğim ise bu canavarın detaylı resimleri. Nazar değecek diye mi paylaşmıyorsun arkadaş? Duamızı eder de bakarız merak etme :D:D
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı