İnceleme Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Metacritic'te yazdığım Call of Duty: Modern Warfare Remastered incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE REMASTERED İNCELEME​


Yeniden düzenleme böyle olur.​


cod4-modern-warfare-remastered-sistem-gereksinimleri.jpg



Giriş Kısmı ve Hikâye:​



Call of Duty 4: Modern Warfare zamanının en ses getiren ve beğenilen oyunlarından biriydi. Oyun o güne kadar görülmemiş aksiyon sahneleri ve ilk defa modern bir savaş ortamını oyunculara bu kadar iyi aktarmasıyla fazlaca beğenilmiş ve oyuncuların aklında yer edinmişti. Aradan 10 yıldan fazla bir süre sonra hâliyle yaşlanmış olan bu oyunun yenileneceğini duyduğumuzda pek çoğumuz korkmuş ve bu efsanenin baştan savma bir yeniden düzenleme ile aklımızdaki o güzel yerini kaybedeceğini düşünmüştük. Neyse ki öyle bir şey olmadı. Call of Duty: Modern Warfare Remastered kusursuza yakın bir yeniden düzenleme. Hatta o kadar iyi ki firmalar yeniden düzenleme yapacağı zaman bu oyunu örnek alarak işe girişmeliler.


Yeni sürüm en başta grafiksel geliştirmeler içeriyor ve 2007 çıkışlı orijinal oyunu grafiksel olarak muhteşem bir şekilde canlandırmayı başarıyor. Bütün kaplamalar, ışıklandırmalar, gölgeler, karakter modelleri, silah modelleri, ortam aydınlatması ve akla gelebilecek her türlü grafiksel detay elden geçirilmiş ve günümüz standartlarına uygun hâle getirilmiş. Bu yapılırken de bölüm ve mekân tasarımı konusunda orijinal oyuna son derece sadık kalınmış ve orijinal oyundaki atmosfer hissinden hiçbir şey kaybedilmemiş, hatta atmosfer daha iyi hâle getirilmiş. Oynanışta çok büyük bir değişiklik olmasa da -zaten bu bir yeniden düzenleme, yeniden yapım değil- silah inceleme gibi ufak ama hoş eklentiler getirilmiş. Daha fazla uzatmadan oyunun hikâyesine geçeyim, anlatırken hikâyedeki kilit kısımlardan bahsedeceğimin uyarısını da bir kere daha yapayım.


Call of Duty Modern Warfare Remastered_2022.04.04-15.20_1.png



Hikâye Soap MacTavish adlı bir askerin eğitimi ile başlar. Soap eğitimi başarı ile geçerek Yüzbaşı Price komutasındaki birliğe verilir. Price ve ekibine Nikolai adlı başka bir askerden istihbarat gelir ve Rusların denizde bir gemisinin olduğu, bu gemide nükleer silahlar bulunduğu söylenir. Bunun üzerine Price, içerisinde Soap'un da bulunduğu ekibiyle gemiye operasyon düzenlemek için yola çıkar. Ekip fırtınalı bir gecede gemiye sessiz bir şekilde sızar ve susturuculu silahlarla düşmanları bir bir etkisiz hâle getirirler. Sonradan ekip fark edilse de çatışarak düşmanları etkisiz hâle getirmeye devam ederler. Bu sırada gemi düşmanlar vurulur ve batmaya başlar, ekip batan gemiden kurtulup helikoptere zor da olsa döner ve görev tamamlanır.


Ekip gemide bulduğu belgelerle başını Imran Zakhaev'in çektiği Rusya'daki aşırı milliyetçiler ile Orta Doğu'daki bir ülkede bulunan Al Asad adlı kişinin iş birliği içerisinde olduğu ve Ruslar tarafından bu kişiyi başa getirmek için her türlü desteğin sağlandığı ortaya çıkar. Al Asad, Ruslardan aldığı destek ile yönetimi eline alır ve güçlenir, hatta Al Asad ele geçirdiği ülkenin devlet başkanını canlı yayında idam ettirir. Daha sonra Price'ın birliğine önceden istihbarat veren Nikolai'ın Rus aşırı milliyetçiler tarafından kaçırıldığı öğrenilir. Price ve ekibi Nikolai'ı kurtarmak için yola koyulur ve Rus ordusunda bulunan ve Kamarov adlı kişinin komuta ettiği birlikle gerçekleştirdikleri ortak operasyon ile Nikolai'ı kurtarırlar.


Al Asad yönetimi ele geçirdikten sonra ABD ülkeye müdahale etme kararı alır ve asker gönderir. Teğmen Vasquez komutasındaki birlik Al Asad'ı yakalamak ve ülkede bulunan nükleer silahı etkisiz hâle getirmekle görevlendirilir. Şehir merkezinde büyük çatışmalar yaşanır ve ekip Al Asad'ı bir türlü bulamaz. Daha sonra ekibe yakın bir bölgeye düşen askeri helikopterdeki pilotu kurtarma görevi verilir. Al Asad'ı da nükleer silahı da bulamayan ekip bu sefer kendilerine verilen görevi başarıyla yerine getirir ve pilotu kurtarırlar. Hep birlikte bir helikoptere binen ekip tam havalanırken nükleer bomba patlar ve her şey yerle bir olur.



Call of Duty Modern Warfare Remastered_2022.04.04-15.31_2-min.png



Nükleer bomba olayından sonra Al Asad'ın saklandığı yer tespit edilir ve Price ekibi ile bölgeye operasyon düzenler. Al Asad'ı yakalayan Price onu sorgular ve bombaları kimden aldığını sorar. Al Asad, Zakhaev'i ele vermemek için dirense de Price, Al Asad'ın telefonuna gelen mesajdan bombayı ona veren kişinin Zakhaev olduğunu öğrenir, sonra da Al Asad'ı öldürür. Ardından hikâye 15 yıl geriye, Price ve MacMillan'ın Zakhaev'e suikast düzenlediği operasyona gider. Price ve MacMillan Ukrayna'nın Pripyat kentinde bir buluşmaya gideceği öğrenilen Zakhaev'i öldürmek için bölgeye gizlice sızmıştır. Price ile MacMillan gizlice görüşmenin yapılacağı yeri karşıdan gören harabe bir binaya girip Zakhaev'i beklemeye başlarlar.


Kısa bir süre sonra Zakhaev görüş açılarına girer. Price dürbünlü tüfekle nişan almaya çalışır fakat hedef çok uzaktadır ve hava da çok rüzgârlıdır, bu yüzden zor bir atış olacaktır. Price tetiği çeker ve Zakhaev'i vurur. Ancak mermi Zakhaev'in koluna isabet etmiştir, Zakhaev kolunu tamamen kaybeder fakat hayatta kalmayı başarır. Yerleri tespit edilen MacMillan ile Price kaçmaya başlarlar. Çatışa çatışa ilerlemekteyken MacMillan ayağından yaralanır ve Price onu taşımak zorunda kalır. Daha sonra gelen helikopterle ikili bölgeden kurtulmayı başarırlar.


Bu olaylardan sonra Price, ekibiyle birlikte yeni bir görev alır. Görev Imran Zakhaev'in oğlu Victor Zakhaev'i canlı ele geçirerek ondan babasının planları hakkında bilgi almaktır. Ekip Victor'un yerini tespit eder. Uzun süren çatışmaların ardından Victor kaçmaya başlar. En sonunda kaçacak bir yeri kalmayan Victor Zakhaev yakalanmak yerine kafasına sıkarak intihar eder ve görev başarısız olur. Bunun üzerine Zakhaev elindeki balistik füzelerden ikisini aktif eder ve bu füzeleri ABD'ye gönderir. Füzenin gönderildiği tesislere operasyon ekibi girse de iki füzenin çoktan ateşlendiğini görürler.



Call of Duty Modern Warfare Remastered_2022.04.05-15.21-min.png



Ekip füzelerin gönderildiği kontrol odasına ulaşıp füzeler hedefine varmadan onları imha etmek için işe koyulur. Tesiste büyük çatışmalar çıkar. Sonunda kontrol odasına ulaşan birlik füzeler Atlas Okyanusu üzerindeyken onları imha eder ve olası bir nükleer savaş önlenmiş olur. Hemen ardından Zakhaev'in takviye güçleri tesise gelmeye başlar, ekip de araçlarla bölgeden uzaklaşmaya çalışır. Yolda bir kovalamaca başlar, Zakhaev'in birlikleri kaçmaya çalışan ekibi helikopterler ve araçlarla takip eder. Ekibin tam bir köprüden geçtiği sırada helikopter köprüyü vurarak onları durdurur. Price, Soap ve Gaz hepsi bir yana savrulmuştur. Bu sırada Zakhaev üç adamı ile birlikte ortaya çıkar, hem Gaz'i hem de Griggs'i öldürür. Tam Soap'u da öldürecekken dost askerlerden Nikolai'ın kullandığı helikopter köprüye doğru ateş açar ve Zakhaev'in dikkati dağılır. Zakhaev ve adamları arkasını dönüp helikoptere bakarken Price, yerdeki silahı Soap'a gönderir ve Soap da Zakhaev ile adamlarını vurarak öldürür. Nikolai'ın helikopteri Soap ve Price'ı almak için köprüye iniş yapar. Kalbi duran Price'a kalp masajı yapıldığı gösterilir ve hikâye bu şekilde sonlanır.


Oyunun senaryosu bu şekildeydi. Doğruyu söylemek gerekirse gördüğüm en iyi senaryoya sahip oyun bu değil, ama bir Call of Duty oyunundan da hiçbir zaman muhteşem bir senaryo beklemedim çünkü oyunda aradığımız şey bu değil. Senaryo çok klasik. Dünyayı tehdit eden bir kötü adam ve onu durdurmaya çalışan diğerleri, tüm senaryo bu temel üzerine kurulu. Ek olarak senaryo bolca Amerikan propagandası içeriyor, en çok rahatsız olduğum konu buydu.


Olay örgüsü hikâye bölüm bölüm anlatıldığı için biraz kopuk. Yükleme ekranlarındaki videolarla bu sorun giderilmeye çalışılmış fakat yine de yeterli değil. Karakterler bakımından bu oyunda akılda kalıcı tek kişi bence Price'tı. Ki onun da ne kadar başarılı işlendiği tartışılır. Karizmatik bir karakter olduğu için Price genelde çok sevilir ama işleniş bakımından bence hiçbir ağırlığı yok. Yönettiğimiz karakterler de konuşmadığı için ana karakter bakımından da oyun zayıf kalıyor. Ayrıca Zakhaev de inanılmaz klişe bir ana karakter, farklı tarzda kötü karakterler seven bir oyuncu olarak Zakhaev tipi kötü karakterleri oyunlarda ve filmlerde onlarca defa gördüğüm için kendisini oldukça yetersiz ve sıradan buldum. Yani oyunun -en azından benim için- pek de umursanacak bir hikâyesi yok. Zaten dediğim gibi ben ve benim gibi birçok oyuncunun genellikle bir Call of Duty oyununda aradığı şey çok iyi bir hikâye olmaz.



Call of Duty Modern Warfare Remastered_2022.04.06-13.00.png



Oynanış:​



Oynanış tarafında çok memnun kaldığımı söyleyebilirim. Savaş atmosferi, mekânlar, bölümler hepsi birbirinden güzeldi. Silah çeşitliliğinden anlatmaya başlayayım. Silah çeşitliliği konusunda oyun çok iyi bir seviyede. Neredeyse her bölüme farklı silahlarla başlıyoruz. Bu silahlar da genelde stok olmuyor, bir silah modelinin çeşitli şekillerde modifiye edilmiş hâli oluyor ve bu olay modern silahlarla birleşince bana çok büyük keyif verdi. Ayrıca bölümü oynarken yerde bulduğumuz veya öldürülen düşmanlardan düşen her silahı da kullanabiliyoruz. Tek bir bölüm içerisinde 6-7 silah değiştirdiğim oldu ve bunun da oynanışı oldukça çeşitlendirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunda farklı tabanca çeşitlerinden birçok hafif makineliye, pek çok farklı saldırı tüfeğinden ağır makinelilere ve hatta roketatardan güdümlü füzelere kadar onlarca farklı silah oyuncu tarafından kullanılabiliyor.


Silah kullanımı konusunda da oyun silah çeşitliliğinden geri kalmıyor. Farklı silaha geçildiğinde o silah şarjör değiştirme süresinden, geri tepmesinden veya hızından "farklı" olduğunu gerçekten de hissettiriyor. Örneğin bir M4 modelinden RPD'ye geçtiğinizde silah değiştirdiğinizi fazlasıyla hissediyorsunuz. M4 modelleri daha stabil atışlar ve daha hızlı şarjör değiştirme imkânı sunarken RPD daha dağınık atışlara ve uzun şarjör değiştirme süresine sahip; bunlarla birlikte ise RPD'nin şarjörünün çok daha fazla mermi kapasitesi var, yani sürekli şarjör değiştirmeye gerek kalmıyor. Bu durum her silah kategorisinde aynı, yani yarı otomatik bir tabancadan Desert Eagle'a geçince de aradaki farkı rahatlıkla hissedebiliyorsunuz.


Call of Duty Modern Warfare Remastered_2022.04.04-17.47_1-min.png



Bölüm tasarımı ve atmosfer konusunda da oyun çok başarılı. Öncelikle oyun savaş ve çatışma atmosferini seslerle ve tasarlanan ortamlarla oyuncuya çok iyi bir şekilde yansıtmayı başarıyor. Patlamalar, aksiyon sahneleri ve silah sesleri gerçekten de çok iyi. Karakter seslendirmeleri de oldukça başarılı. Ayrınca oyunun temposu çok yüksek, bu da oyuncunun sıkılmamasını sağlıyor. Aksiyon dozajı neredeyse her bölümde üst seviyede ve bu harika atmosferle birleşince çok keyifli oluyor. Bölüm tasarımı konusunda ise oyunun kendini çoğunlukla tekrar etmediğini ve her bölümün kendine özgü tasarımı olduğunu söyleyebilirim. Oyunda gece baskını yapılan bir bölüm ve helikopter ile düşman birliklerini koruduğumuz bölüm gibi birçok farklı bölüm var ve çeşitli bölüm tasarımı harika atmosfer ile birleşince ortaya gerçekten güzel bir iş çıkmış.


Vuruş hissi kısmında oyun maalesef diğer anlattıklarım kadar başarılı değil. Bu bir yeniden düzenleme olduğundan vuruş hissi ve animasyonlara pek el atılmamış, haliyle 2007'den kalma vuruş hissi ve karakter animasyonlarının artık eskidiğini söyleyebiliriz. Vuruş hissi çok kötü değil ancak yeterli de değil maalesef. Yapay zekâ da yine vuruş hissi gibi yetersiz kalan kısımlardan biri. Onun dışında oynanışa küçük ama yerinde bir yenilik olarak silah inceleme getirilmiş, onu da söyleyeyim.


Call of Duty Modern Warfare Remastered_2022.04.05-15.35.png



Grafikler ve Performans:​



Grafiksel olarak oyun harika gözüküyor. 2007 yılındaki bir oyun ancak bu kadar iyi elden geçirilebilirdi. Tüm kaplamalar, silah, karakter ve araç modellemeler, ışıklandırmalar, ortam aydınlatması ve gölgeler elden geçirilmiş. Özellikle oyunun ışıklandırma ve kaplama konusunda üst düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Yeniden düzenlemelerin amacı eski oyunları yeniden oynanabilir hâle getirmektir, bu oyun da bunu kesinlikle başarıyla yerine getirmiş. Grafikler günümüz standartları için bile iyi seviyede. Optimizasyon olarak da başarılı bir iş çıkarılmış. Oyunu 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve ufak tefek düşüşler haricinde stabil 60 saniye başına kare performansında oyunu oynadım. Teknik olarak yaşadığım tek sorun oyunu SSD ile oynamama rağmen karşılaştığım uzun yükleme süreleriydi, bu da birkaç ayar değiştirilerek kısaltılabiliyor. Oynarken herhangi bir hata veya çökme ile de karşılaşmadım.


Son Söz:​



Call of Duty: Modern Warfare Remastered 2007'deki orijinal oyuna sadık kalarak onu harika bir şekilde yenilemiş ve onu günümüz standartlarına uygun hâle getirmiş. Baştan savma yapımlarla oyuncularda kötü bir şöhrete sahip olan "yeniden düzenleme" sürümler bu oyun ile birlikte benim kötü düşüncelerimi kırmayı başardı. Call of Duty: Modern Warfare Remastered oldukça iyi bir yeniden düzenleme ve bu işe atılacak sektördeki diğer firmalar için örnek teşkil eden bir yapım.


85/100

 
Son düzenleme:
1. oyunun da 2. oyunun da Remastered versiyonlarını çok beğendim. Grafik takıntınız varsa eskileri yerine bunları oynayabilirsiniz. Optimizasyonları da güzeldi gayet iyi FPS almıştım.
Hele o pripyat bölümü çok güzel gözüküyor. Bir de şu patlama bölümü.
1653310556216.png
 
GTA oyunlarının yeniden düzenlemelerini incelediğim konuda olduğu gibi eski sürüm ile yeni sürümün ekran görüntülerini son kısımda karşılaştırmayı düşünüyordum fakat eski sürümü oynarken ekran görüntüsü almamıştım, yeniden oynamaya da üşendim. Arada devasa fark var gerçekten.
Eski oyunlar karşılaştırmak önemli. Grafik güzelleştireceğiz derken oyun atmosferi bozulabilir bazen.
 
Metacritic'te yazdığım Call of Duty: Modern Warfare Remastered incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE REMASTERED İNCELEME​


Yeniden düzenleme böyle olur.​


Eki Görüntüle 1396586


Giriş Kısmı ve Hikâye:​



Call of Duty 4: Modern Warfare zamanının en ses getiren ve beğenilen oyunlarından biriydi. Oyun o güne kadar görülmemiş aksiyon sahneleri ve ilk defa modern bir savaş ortamını oyunculara bu kadar iyi aktarmasıyla fazlaca beğenilmiş ve oyuncuların aklında yer edinmişti. Aradan 10 yıldan fazla bir süre sonra hâliyle yaşlanmış olan bu oyunun yenileneceğini duyduğumuzda pek çoğumuz korkmuş ve bu efsanenin baştan savma bir yeniden düzenleme ile aklımızdaki o güzel yerini kaybedeceğini düşünmüştük. Neyse ki öyle bir şey olmadı. Call of Duty: Modern Warfare Remastered kusursuza yakın bir yeniden düzenleme. Hatta o kadar iyi ki firmalar yeniden düzenleme yapacağı zaman bu oyunu örnek alarak işe girişmeliler.


Yeni sürüm en başta grafiksel geliştirmeler içeriyor ve 2007 çıkışlı orijinal oyunu grafiksel olarak muhteşem bir şekilde canlandırmayı başarıyor. Bütün kaplamalar, ışıklandırmalar, gölgeler, karakter modelleri, silah modelleri, ortam aydınlatması ve akla gelebilecek her türlü grafiksel detay elden geçirilmiş ve günümüz standartlarına uygun hâle getirilmiş. Bu yapılırken de bölüm ve mekân tasarımı konusunda orijinal oyuna son derece sadık kalınmış ve orijinal oyundaki atmosfer hissinden hiçbir şey kaybedilmemiş, hatta atmosfer daha iyi hâle getirilmiş. Oynanışta çok büyük bir değişiklik olmasa da -zaten bu bir yeniden düzenleme, yeniden yapım değil- silah inceleme gibi ufak ama hoş eklentiler getirilmiş. Daha fazla uzatmadan oyunun hikâyesine geçeyim, anlatırken hikâyedeki kilit kısımlardan bahsedeceğimin uyarısını da bir kere daha yapayım.


Eki Görüntüle 1396605


Hikâye Soap MacTavish adlı bir askerin eğitimi ile başlar. Soap eğitimi başarı ile geçerek Yüzbaşı Price komutasındaki birliğe verilir. Price ve ekibine Nikolai adlı başka bir askerden istihbarat gelir ve Rusların denizde bir gemisinin olduğu, bu gemide nükleer silahlar bulunduğu söylenir. Bunun üzerine Price, içerisinde Soap'un da bulunduğu ekibiyle gemiye operasyon düzenlemek için yola çıkar. Ekip fırtınalı bir gecede gemiye sessiz bir şekilde sızar ve susturuculu silahlarla düşmanları bir bir etkisiz hâle getirirler. Sonradan ekip fark edilse de çatışarak düşmanları etkisiz hâle getirmeye devam ederler. Bu sırada gemi düşmanlar vurulur ve batmaya başlar, ekip batan gemiden kurtulup helikoptere zor da olsa döner ve görev tamamlanır.


Ekip gemide bulduğu belgelerle başını Imran Zakhaev'in çektiği Rusya'daki aşırı milliyetçiler ile Orta Doğu'daki bir ülkede bulunan Al Asad adlı kişinin iş birliği içerisinde olduğu ve Ruslar tarafından bu kişiyi başa getirmek için her türlü desteğin sağlandığı ortaya çıkar. Al Asad, Ruslardan aldığı destek ile yönetimi eline alır ve güçlenir, hatta Al Asad ele geçirdiği ülkenin devlet başkanını canlı yayında idam ettirir. Daha sonra Price'ın birliğine önceden istihbarat veren Nikolai'ın Rus aşırı milliyetçiler tarafından kaçırıldığı öğrenilir. Price ve ekibi Nikolai'ı kurtarmak için yola koyulur ve Rus ordusunda bulunan ve Kamarov adlı kişinin komuta ettiği birlikle gerçekleştirdikleri ortak operasyon ile Nikolai'ı kurtarırlar.


Al Asad yönetimi ele geçirdikten sonra ABD ülkeye müdahale etme kararı alır ve asker gönderir. Teğmen Vasquez komutasındaki birlik Al Asad'ı yakalamak ve ülkede bulunan nükleer silahı etkisiz hâle getirmekle görevlendirilir. Şehir merkezinde büyük çatışmalar yaşanır ve ekip Al Asad'ı bir türlü bulamaz. Daha sonra ekibe yakın bir bölgeye düşen askeri helikopterdeki pilotu kurtarma görevi verilir. Al Asad'ı da nükleer silahı da bulamayan ekip bu sefer kendilerine verilen görevi başarıyla yerine getirir ve pilotu kurtarırlar. Hep birlikte bir helikoptere binen ekip tam havalanırken nükleer bomba patlar ve her şey yerle bir olur.



Eki Görüntüle 1396674


Nükleer bomba olayından sonra Al Asad'ın saklandığı yer tespit edilir ve Price ekibi ile bölgeye operasyon düzenler. Al Asad'ı yakalayan Price onu sorgular ve bombaları kimden aldığını sorar. Al Asad, Zakhaev'i ele vermemek için dirense de Price, Al Asad'ın telefonuna gelen mesajdan bombayı ona veren kişinin Zakhaev olduğunu öğrenir, sonra da Al Asad'ı öldürür. Ardından hikâye 15 yıl geriye, Price ve MacMillan'ın Zakhaev'e suikast düzenlediği operasyona gider. Price ve MacMillan Ukrayna'nın Pripyat kentinde bir buluşmaya gideceği öğrenilen Zakhaev'i öldürmek için bölgeye gizlice sızmıştır. Price ile MacMillan gizlice görüşmenin yapılacağı yeri karşıdan gören harabe bir binaya girip Zakhaev'i beklemeye başlarlar.


Kısa bir süre sonra Zakhaev görüş açılarına girer. Price dürbünlü tüfekle nişan almaya çalışır fakat hedef çok uzaktadır ve hava da çok rüzgârlıdır, bu yüzden zor bir atış olacaktır. Price tetiği çeker ve Zakhaev'i vurur. Ancak mermi Zakhaev'in koluna isabet etmiştir, Zakhaev kolunu tamamen kaybeder fakat hayatta kalmayı başarır. Yerleri tespit edilen MacMillan ile Price kaçmaya başlarlar. Çatışa çatışa ilerlemekteyken MacMillan ayağından yaralanır ve Price onu taşımak zorunda kalır. Daha sonra gelen helikopterle ikili bölgeden kurtulmayı başarırlar.


Bu olaylardan sonra Price, ekibiyle birlikte yeni bir görev alır. Görev Imran Zakhaev'in oğlu Victor Zakhaev'i canlı ele geçirerek ondan babasının planları hakkında bilgi almaktır. Ekip Victor'un yerini tespit eder. Uzun süren çatışmaların ardından Victor kaçmaya başlar. En sonunda kaçacak bir yeri kalmayan Victor Zakhaev yakalanmak yerine kafasına sıkarak intihar eder ve görev başarısız olur. Bunun üzerine Zakhaev elindeki balistik füzelerden ikisini aktif eder ve bu füzeleri ABD'ye gönderir. Füzenin gönderildiği tesislere operasyon ekibi girse de iki füzenin çoktan ateşlendiğini görürler.



Eki Görüntüle 1396932


Ekip füzelerin gönderildiği kontrol odasına ulaşıp füzeler hedefine varmadan onları imha etmek için işe koyulur. Tesiste büyük çatışmalar çıkar. Sonunda kontrol odasına ulaşan birlik füzeler Atlas Okyanusu üzerindeyken onları imha eder ve olası bir nükleer savaş önlenmiş olur. Hemen ardından Zakhaev'in takviye güçleri tesise gelmeye başlar, ekip de araçlarla bölgeden uzaklaşmaya çalışır. Yolda bir kovalamaca başlar, Zakhaev'in birlikleri kaçmaya çalışan ekibi helikopterler ve araçlarla takip eder. Ekibin tam bir köprüden geçtiği sırada helikopter köprüyü vurarak onları durdurur. Price, Soap ve Gaz hepsi bir yana savrulmuştur. Bu sırada Zakhaev üç adamı ile birlikte ortaya çıkar, hem Gaz'i hem de Griggs'i öldürür. Tam Soap'u da öldürecekken dost askerlerden Nikolai'ın kullandığı helikopter köprüye doğru ateş açar ve Zakhaev'in dikkati dağılır. Zakhaev ve adamları arkasını dönüp helikoptere bakarken Price, yerdeki silahı Soap'a gönderir ve Soap da Zakhaev ile adamlarını vurarak öldürür. Nikolai'ın helikopteri Soap ve Price'ı almak için köprüye iniş yapar. Kalbi duran Price'a kalp masajı yapıldığı gösterilir ve hikâye bu şekilde sonlanır.


Oyunun senaryosu bu şekildeydi. Doğruyu söylemek gerekirse gördüğüm en iyi senaryoya sahip oyun bu değil, ama bir Call of Duty oyunundan da hiçbir zaman muhteşem bir senaryo beklemedim çünkü oyunda aradığımız şey bu değil. Senaryo çok klasik. Dünyayı tehdit eden bir kötü adam ve onu durdurmaya çalışan diğerleri, tüm senaryo bu temel üzerine kurulu. Ek olarak senaryo bolca Amerikan propagandası içeriyor, en çok rahatsız olduğum konu buydu.


Olay örgüsü hikâye bölüm bölüm anlatıldığı için biraz kopuk. Yükleme ekranlarındaki videolarla bu sorun giderilmeye çalışılmış fakat yine de yeterli değil. Karakterler bakımından bu oyunda akılda kalıcı tek kişi bence Price'tı. Ki onun da ne kadar başarılı işlendiği tartışılır. Karizmatik bir karakter olduğu için Price genelde çok sevilir ama işleniş bakımından bence hiçbir ağırlığı yok. Yönettiğimiz karakterler de konuşmadığı için ana karakter bakımından da oyun zayıf kalıyor. Ayrıca Zakhaev de inanılmaz klişe bir ana karakter, farklı tarzda kötü karakterler seven bir oyuncu olarak Zakhaev tipi kötü karakterleri oyunlarda ve filmlerde onlarca defa gördüğüm için kendisini oldukça yetersiz ve sıradan buldum. Yani oyunun -en azından benim için- pek de umursanacak bir hikâyesi yok. Zaten dediğim gibi ben ve benim gibi birçok oyuncunun genellikle bir Call of Duty oyununda aradığı şey çok iyi bir hikâye olmaz.



Eki Görüntüle 1396952


Oynanış:​



Oynanış tarafında çok memnun kaldığımı söyleyebilirim. Savaş atmosferi, mekânlar, bölümler hepsi birbirinden güzeldi. Silah çeşitliliğinden anlatmaya başlayayım. Silah çeşitliliği konusunda oyun çok iyi bir seviyede. Neredeyse her bölüme farklı silahlarla başlıyoruz. Bu silahlar da genelde stok olmuyor, bir silah modelinin çeşitli şekillerde modifiye edilmiş hâli oluyor ve bu olay modern silahlarla birleşince bana çok büyük keyif verdi. Ayrıca bölümü oynarken yerde bulduğumuz veya öldürülen düşmanlardan düşen her silahı da kullanabiliyoruz. Tek bir bölüm içerisinde 6-7 silah değiştirdiğim oldu ve bunun da oynanışı oldukça çeşitlendirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunda farklı tabanca çeşitlerinden birçok hafif makineliye, pek çok farklı saldırı tüfeğinden ağır makinelilere ve hatta roketatardan güdümlü füzelere kadar onlarca farklı silah oyuncu tarafından kullanılabiliyor.


Silah kullanımı konusunda da oyun silah çeşitliliğinden geri kalmıyor. Farklı silaha geçildiğinde o silah şarjör değiştirme süresinden, geri tepmesinden veya hızından "farklı" olduğunu gerçekten de hissettiriyor. Örneğin bir M4 modelinden RPD'ye geçtiğinizde silah değiştirdiğinizi fazlasıyla hissediyorsunuz. M4 modelleri daha stabil atışlar ve daha hızlı şarjör değiştirme imkânı sunarken RPD daha dağınık atışlara ve uzun şarjör değiştirme süresine sahip; bunlarla birlikte ise RPD'nin şarjörünün çok daha fazla mermi kapasitesi var, yani sürekli şarjör değiştirmeye gerek kalmıyor. Bu durum her silah kategorisinde aynı, yani yarı otomatik bir tabancadan Desert Eagle'a geçince de aradaki farkı rahatlıkla hissedebiliyorsunuz.


Eki Görüntüle 1396965


Bölüm tasarımı ve atmosfer konusunda da oyun çok başarılı. Öncelikle oyun savaş ve çatışma atmosferini seslerle ve tasarlanan ortamlarla oyuncuya çok iyi bir şekilde yansıtmayı başarıyor. Patlamalar, aksiyon sahneleri ve silah sesleri gerçekten de çok iyi. Karakter seslendirmeleri de oldukça başarılı. Ayrınca oyunun temposu çok yüksek, bu da oyuncunun sıkılmamasını sağlıyor. Aksiyon dozajı neredeyse her bölümde üst seviyede ve bu harika atmosferle birleşince çok keyifli oluyor. Bölüm tasarımı konusunda ise oyunun kendini çoğunlukla tekrar etmediğini ve her bölümün kendine özgü tasarımı olduğunu söyleyebilirim. Oyunda gece baskını yapılan bir bölüm ve helikopter ile düşman birliklerini koruduğumuz bölüm gibi birçok farklı bölüm var ve çeşitli bölüm tasarımı harika atmosfer ile birleşince ortaya gerçekten güzel bir iş çıkmış.


Vuruş hissi kısmında oyun maalesef diğer anlattıklarım kadar başarılı değil. Bu bir yeniden düzenleme olduğundan vuruş hissi ve animasyonlara pek el atılmamış, haliyle 2007'den kalma vuruş hissi ve karakter animasyonlarının artık eskidiğini söyleyebiliriz. Vuruş hissi çok kötü değil ancak yeterli de değil maalesef. Yapay zekâ da yine vuruş hissi gibi yetersiz kalan kısımlardan biri. Onun dışında oynanışa küçük ama yerinde bir yenilik olarak silah inceleme getirilmiş, onu da söyleyeyim.


Eki Görüntüle 1396973


Grafikler ve Performans:​



Grafiksel olarak oyun harika gözüküyor. 2007 yılındaki bir oyun ancak bu kadar iyi elden geçirilebilirdi. Tüm kaplamalar, silah, karakter ve araç modellemeler, ışıklandırmalar, ortam aydınlatması ve gölgeler elden geçirilmiş. Özellikle oyunun ışıklandırma ve kaplama konusunda üst düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Yeniden düzenlemelerin amacı eski oyunları yeniden oynanabilir hâle getirmektir, bu oyun da bunu kesinlikle başarıyla yerine getirmiş. Grafikler günümüz standartları için bile iyi seviyede. Optimizasyon olarak da başarılı bir iş çıkarılmış. Oyunu 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve ufak tefek düşüşler haricinde stabil 60 saniye başına kare performansında oyunu oynadım. Teknik olarak yaşadığım tek sorun oyunu SSD ile oynamama rağmen karşılaştığım uzun yükleme süreleriydi, bu da birkaç ayar değiştirilerek kısaltılabiliyor. Oynarken herhangi bir hata veya çökme ile de karşılaşmadım.


Son Söz:​



Call of Duty: Modern Warfare Remastered 2007'deki orijinal oyuna sadık kalarak onu harika bir şekilde yenilemiş ve onu günümüz standartlarına uygun hâle getirmiş. Baştan savma yapımlarla oyuncularda kötü bir şöhrete sahip olan "yeniden düzenleme" sürümler bu oyun ile birlikte benim kötü düşüncelerimi kırmayı başardı. Call of Duty: Modern Warfare Remastered oldukça iyi bir yeniden düzenleme ve bu işe atılacak sektördeki diğer firmalar için örnek teşkil eden bir yapım.


85/100

Bu oyun oynadığım en mükemmel 2. oyun
İlki MW2 Remastered.
1. oyunun da 2. oyunun da Remastered versiyonlarını çok beğendim. Grafik takıntınız varsa eskileri yerine bunları oynayabilirsiniz. Optimizasyonları da güzeldi gayet iyi FPS almıştım.
Hele o pripyat bölümü çok güzel gözüküyor. Bir de şu patlama bölümü.
Eki Görüntüle 1397022
Aynen öyle ama benim sinir olduğum nokta şu. Remastered ediyorsun ama kontrol ettiğin adamın ayağı gözükmüyor ve gölgesi yok bu beni bayağı kızdırmıştı.
 
Son düzenleme:
Aynen öyle ama benim sinir olduğum nokta şu. Remastered ediyorsun ama kontrol ettiğin adamın ayağı gözükmüyor ve gölgesi yok bu beni bayağı kızdırmıştı.
O var mı yok mu dikkat etmemiştim ama çok problem değil benim için. Ama olsa güzel bir detay olurdu tabi.
 

Geri
Yukarı