Botaş doğal gaz alabilmek için 925 milyon euro kredi çekti

Katılım
25 Aralık 2020
Mesajlar
15.110
Çözümler
12
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
BOTAŞ yurt dışından doğalgaz alabilmek için Deutsche Bank'tan 3 yıl vadeli 925 milyon Euro kredi çekti, garantörü ise Türkiye.

"Haber linki"

Yoksul birisi için bu haber temel ihtiyaçlardan birisi olan barınma bile güç hale geliyor demek oluyor. :)
Beslenmeden sonra barınma, sırada ne var bakalım? Donumuz mu, kulağımızın arkası mı?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bende bu konuda yaz yazdım ama daha onaylanmadı sizinki benden önce onay almış :D Kısaca kendi yazımı da ekliyim şuraya;

Türkiye, LNG almak için Almanya merkezli banka Deutsche Bank’dan 929 milyon Euro kredi aldı. Deutsche Bank hazırlamış olduğu raporlarda BOTAŞ'a da yer verdi. Birkaç gün önce Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da kredinin geri ödenmesi için 3 yıllık garanti desteği verildiği belirtildi. 929 Milyon Euro gibi tüketim hacmi büyük bir kredi almış oldu BOTAŞ. Fakat ilginç yanı şu ki BOTAŞ bu krediyi yurt dışından gaz alıp Türkiye piyasasına sürmek için alıyor, elbette bu gazı piyasaya krediyi karşılamak üzere ciddi miktarda zamlı satacak fakat altını çizmek isterim ki; alınacak olan bu sıvılaştırılmış gaz ülke envanteri üzerine eklenmek için değil piyasanın direkt olarak kullanması için alınacak. Yani anlık (günlük) tüketim için. Kredinin geri ödemesi ise tam bir muamma Banka bazı gizlilik şartları sebebi ile ödemenin nasıl ve hangi tutarda olacağını belirtmemiş. BOTAŞ kâr etse dahi, krediyi ödemekte kullanacak bu kazancını, elinde birikmiş amortisman sene sonunda tekrar kalmamış olacak. Bu durumda tekrar krediye başvurması gerekecek BOTAŞ'ın. İşin diğer bir durumu ise ödeme kısmı, ödeyebilecek mi sorusu da ayrı bir soru işareti kafalarda.
İyimser bir şekilde sene sonuna kadar yeter bu para dedim, yetmezse güzel ülkemin vay haline!
 
Faiz var büyük ihtimal o yüzden günah.
Eğer o borcun faiziyle birlikte halkın cebinden ödenmesi gerekecekse daha büyük günah.
Ama eğer halkın sermayesi için sorun çıkarılmayacaksa ve gerçekten halkın doğalgaz ihtiyacı için çok çok mecbur kalındıysa belki bir şey olmaz.
 
Bu haberin garip olan yeri neresi?

Olayın ayrıntısına baktım. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kışın doğalgaz sıkıntısı olmasın diye BOTAŞ 10 farklı ülkeden sıvılaştırılmış doğalgaz alımı yapmak için kredi almış. Olay sadece bu.

Amaç ne derseniz kışın Rusya doğalgazı kestim derse vatandaş sıkıntı yaşamasın. BOTAŞ zaten Türkiye'nin en çok ciro yapan firması. Bu parayı fazlasıyla geri ödeyebilir. Zaten aldığı gazı vatandaşa satacak parayı ödeyecek garip olan nedir burada anlamadım.

Sonuçta vatandaşa hizmet için yaptığı bir şey bu olay. Devlette kendi firmasına destek amaçlı garantör oluyor. Ödemeyi BOTAŞ yapacak ama devlet ile bir alakası yok aslında. Buradan bir kulağımız arkası kaldı muhabbetine gelmek çok saçma.
 
Bu haberin garip olan yeri neresi?

Olayın ayrıntısına baktım. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kışın doğal gaz sıkıntısı olmasın diye botaş 10 farklı ülkeden sıvılaştırılmış doğal gaz alımı yapmak için kredi almış. Olay sadece bu.

Amaç ne derseniz kışın Rusya doğalgazı kestim derse vatandaş sıkıntı yaşamasın. Botaş zaten Türkiye'nin en çok ciro yapan firması. Bu parayı fazlasıyla geri ödeyebilir. Zaten aldığı gazı vatandaşa satacak parayı ödeyecek garip olan nedir burada anlamadım.

Sonuçta vatandaşa hizmet için yaptığı bir şey bu olay. Devlette kendi firmasına destek amaçlı garantör oluyor. Ödemeyi botaş yapacak ama devlet ile bir alakası yok aslında. Buradan bir kulağımız arkası kaldı muhabbetine gelmek çok saçma.

Peki Karadeniz'de kendi kara sularımızda doğal gaz rezervi bulmamıza rağmen neden hala yurt dışından doğal gaz alımı gerçekleştiriyoruz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Peki Karadeniz'de kendi kara sularımızda doğal gaz rezervi bulmamıza rağmen neden hala yurt dışından doğal gaz alımı gerçekleştiriyoruz?
O doğal gazın çıkarılması ve işlenmesi bana göre hayli zor. Millete 2023'te hanelere dağıtılacak diyorlar, yersen.

Doğal gazı alımı neyse de acaba saygı değer yetkililer özellikle yaz aylarında doğal gaz depoluyor mu, bunu sormak lazım.

Kış bu sefer daha zorlu geçecek, ödemesi gereken paralar var hükümetin. Doğal gaza güzel bir zam bekliyorum, çaktırmadan.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı