Oyunlar için 2 GB ekran kartı belleği yeterli mi?

timucin

Kilopat
Katılım
3 Haziran 2012
Mesajlar
177
Yer
konya
Forum sitelerinde GTX680'ler hakkında söylenti başladı. Diyorlarki 2 GB RAM yetmez oyunlar için. nVidia her yıl satış yapabilmek için az tutuyormuş bellek miktarını. AMD ise yeni nesil oyunlara ancak yeteceği için 3-4 GB koyuyormuş. Bu tezi de aşağıdaki video ile desteklemeye çalışıyorlar. Videoda başlangıçta yapılan ayarlarda en altta bellek ihtiyacı görülüyor 2030-2048 MB. Sizcede yeni oyunlarda 2 GB yetersiz mi kalacak? Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hangi forumlardan bahsediyorsun bilmiyorum ama bunu öne süren kişilerin ekran kartlarının çalışma prensibi konusunda en ufak bir bilgisi bile yok. Ekran kartı belleği, sistem belleği gibi değildir. Anlık çalışır.

Bugün masaüstü bilgisayarlarda DDR3 bellekler kullanılırken ekran kartları GDDR5 bellekler kullanmakta. DDR3 belleklere saniyede 25 GB hızında veri aktarılabiliyor. Oysa ki GDDR5 belleklere saniyede 225 GB veri aktarılabiliyor. Yani İşlemci, saniyede 25 GB veri işlerken ekran kartının işlemcisi, GPU, saniyede 225 GB veri işlemiş oluyor. Burada önemli olan belleği miktarı değil, GPU'nun veri işleme kapasitesidir.

İşlemcinin kullandığı RAM'de, veriler uzun süre aynı kalabilir. Örneğin bir Explorer, Messenger, bir Word dosyası... Uzun süre bellekte kalır. Oysa ki ekran kartında böyle bir şey söz konusu bile değildir. Bellekler sürekli dolar ve boşalır. Ekrana sürekli işlenecek yeni veriler gelir. Zira oyunlar gerçek zamanlı render edilir ve her bir sahnesi benzersizdir!

Bu bağlamda; yok nVidia çok satmak için 2 GB koyuyor, AMD 4 GB koyuyor, bunlar fasa fisodur. Bir şey bilmeyen ama toplumda kabul görmek için saçma sapan tezler ortaya atan kişilerin uydurmalarıdır. AMD'nin 4 GB koyma nedeni, AMD kartlarla birlikte Eyefinity teknolojisi gelmesidir. GTX 680 aynı anda en fazla 4 monitör destekler. AMD HD 7970 ise aynı anda 6 monitöre birden çıkış verir. Bu da karta binen yükü artırır. AMD bu yükün altından kalkabilmek için karta 4 GB bellek koymuştur.

Yine bugün en üst düzey işlemcide dahi 8 çekirdek varken, GTX 680 gibi bir kartta tam 1536 çekirdek vardır. Buradan bile aradaki farkı anlamak mümkündür. Ekran kartı belleği ile sistem belleği farklı şeylerdir. Karşılaştırılamazlar...

Bu tezi öne süren arkadaşlara tavsiyem, desteksiz sallamasınlar...

Mart 2015 Güncelleme: 2015 yılına geldiğimiz şu günlerde oyunlar hiç olmadığı kadar yüksek detay içermekte ve bu bağlamda yüksek video belleğine ihtiyaç duymaktadır. Tavsiyem, üst seviye ekran kartlarında 4 GB belleği olan modellere yönelmenizdir.
 
Son düzenleme:
"Linux, virüs sisteme bulaştığında kendini o kadar çok kasıyor ki işlemci çok ısınıp yanabiliyor"

Bundan 3-4 sene önce de böyle bir yorum görmüştüm. Bu ve başlıkta arkadaşın iddia ettiği konular cidden normal kafa ile söylenemeyecek türden. Casper çalışanları mı uyduruyor acep bunları?
 
Sen nasıl bir ustasın. Hayranlıkla okudum.

Bir soruda benden hazır konusu açılmışken.

Geçenlerde elimde bir listeyle İzmir-Alsancak 'ta bir teknoloji mağazasına gittim. Ekran kartı olarak ASUS GTX670 DCUII Top Edition koymuştum. Bana satıcı "670 yok ama sana SAPPHIRE HD7970 O.C. GDDR5 3GB 384BIT AMD RADEON DX11.1 EKRAN KARTI vereyim. Hem çift fanlı hemde 3 GB" falan fılan dedi. Kararsız kaldım çünkü AMD kartları hakkında bir bilgim yoktu. Ve sisteme takacağım işlemci 3770K.

Kafamı karıştıran bir diger noktada biri 384 digeri 256 bit. Burdan öğrendiklerim den yola çıkarak beni kandırmaya calıştığını düşündüm.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Herkesin bu yazıyı okuması lazım (Özellikle de bilgisayar satış elemanları) :) Muhteşem.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Birde anlamadığım şey bu olayın geçtiği forum sitesinde millet bir şeyler sallıyor. Gayet seviyesiz cevaplar veriliyor. Ner de saçma teoriler var onlar söyleniyor. Bir tane admin, bölüm yetkilisi, yönetici, modaratör çıkıp ta durun arkadaşlar demiyor. İşin gerçeği şu demiyor açıklama yapmıyor cevap bile vermiyor. Tekraren size ve moderatör arkadaşlara yardımlarınız bilginiz ve bilginizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı