Fotoğrafları düzenli bir şekilde tutmak

ibo90p

Kilopat
Katılım
22 Şubat 2014
Mesajlar
21
Merhabalar,
Yaklaşık 20 bin tane fotoğraftan oluşan bir fotoğraf arşivim var. Yıllara göre klasörlenmiş şekilde duruyorlar ama şöyle bir program arıyorum. Mesela kişilere, konumlara, veya konulara göre etiketlemek istiyorum. Apple fotoğraflar veya Google fotoğraflar gibi bir şey arıyorum yani. Ama bunu fotoğraflar kendi harddiskimdeyken yapmak istiyorum. Fotoğrafla ilgili olan bilgileri fotoğraf dosyasına gömsün ve ben bunu Explorer'da veya Finder'da aratınca bulabilmek istiyorum. Nasıl ki bir şarkıyı bulabilmek için -eğer ki gerekli bilgiler şarkıda gömülüyse- sanatçısını veya içinde bulunduğu albümü arattırarak Explorer'da da Finder'da da bulabiliyorsak onun gibi kişi, konu, konum bilgilerini girerek fotoğrafları bulabilmek, organize edebilmek istiyorum.
Önerilerinizi bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fotoğrafın metadatasının ne olduğuna bağlı. Eğer metadata'da konum bilgisi yoksa elle girmen gerekiyor. Arama yaptığında da metadatası olmayan fotoğrafı bulamazsın. Söylediğin şeyi ayıklayabilmek için yapay zeka gerekiyor. Örneğin Ahmet'in olduğu fotoğraflar diye arattığında bulabilmesi için tüm fotoğrafları taraması, tek tek Ahmet'in olduğu fotoğrafları listelemesi, not düşmesi gerekiyor. Bahsettiğin şey metin tabanlı olmadığı için çok zor. Lightroom bi nebze kişileri tanımlayıp ona göre sana listeleyebilir. Ama o bile o kadar başarılı değil.
 
Adobe Lightroom ile kişileri etikledim. Benzer kişileri elinden geldiğince birleştiriyor. Yine bir tık emek istiyor ama çok işime yaradı. Kişileri fotoğrafa ekliyor aynı zamanda IPTC bilgisine keyword olarak ekliyor. Hem Finder hem Explorer kişileri bulabiliyor.

Google'ın Vision API'yı var. Onunla da nesneler etiketlenebiliyor ama uğraşmaya çok da gerek yok gibi geldi bana.

Konum için MetaImage programını kullandım.

Çok teşekkür ederim. @epoxe @AidenPearce

Daha kaliteli bir yüz tanıma programı öneriniz var mı?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı