Technopat kullanıcılarının önerdiği Linux dağıtımları

İstediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz bir dağıtım arıyorsanız KDE Plasma masaüstü ortamını kullanan dağıtımlara bakmanız gerek. Diğer masaüstü ortamlarından daha fazla özelleştirmeye sahip. Kubuntu, KDE Neon, Fedora KDE, Manjaro KDE gibi.
KDE Plasma ve Manjaro KDE özelleştirme açısından oldukça tatmin ediciydi.
 
Windows 10 arayüzünden hiç memnun olmadığım için arayışa girmiştim. Linux dağıtımlarını deneyim dedim. Son iki gün içinde denediğim Linux dağıtımları;
Deepin
Ubuntu Budgie
Elementary OS
Manjaro Gnome
Zorin OS

Tam istediğim gibi özelleştiremediğim için ya da özelleştirmeler sonrası yaşadığım sorunlardan dolayı hiçbirinden memnun kalmadım. En son Ubuntu yükledim ve memnun kaldım. Özelleştirme olarak tam olmasada beni tatmin eden dağıtım oldu. Herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Umarım uzun süre kullanırım.(Windows ile dualboot olarak kullanıyorum.)
Kde ve Gnome çok geniş bir özelleştirme sunuyor aslında. Hangi dağıtım olursa olsun örn. Gnome'da tweaks aracını yükledikten sonra ve eklentiler kurduktan sonra istediğiniz kadar özelleştirme yapabiliyorsunuz. Kaynak kod düzenleyebiliyorsanız da Gnome'u ya da herhangi bir masaüstü'nü zevkinize göre modifiye edebiliyorsunuz.
 
Napalım elementary e kde plasma mı yükleyelim? GTK arayüze QT drop-down mı yükleyelim? Böyle yapacaksam niye uğraşıyorum elementary ile direk yüklerim arch ımı gentoo mu, takılırım kafama göre.

O zaman Arch ya da Gentoo kullan.

Konu sahibine cevap olarak, Linux dağıtımı seçerken, süsüne püsüne, bakmayacaksın. Dağıtım böyle seçilmez. Hangi dağıtım kararlılık ve güvenlik vaad ediyorsa, onu kullanmalısın. Arch linux sürekli güncelleme alan, bleeding edge distro.. O yüzden ben tavsiye etmem. Paketler gerekli süre geçmeden, sisteme çatır çatır yükleniyor.. Bu durum, güvenlik sorunları ve stabilite sorunları yaratabilir. Nadir de olsa, güncellemeden sonra, sistemin göçebilir bile.. Ayrıca kurmayı başarsan bile ubuntu kadar yaygın döküman ve sorunlarına kolay çözüm bulamazsın. Arch'ın iyi yönü, bloatware yok. Komut satırından kurulum yaptığın için, istediğin gibi özelleştirerek yükleyebiliyorsun.

Manjaro bu konuda Arch mantığıyla uyuşmuyor. Tamamen bloatware yüklü ve gereksiz bir dağıtım.

Debian Stable yüklesen, onu da evde, masaüstü kullanım için fazla abartmış olursun. Yani yazılımlar fazla eski olur..

Öyleyse ubuntu tabanlı bir dağıtım yüklemelisin. 70 küsür MB'lık, Ubuntu 20.04 minimal ISO'dan, kurulum yap, DE'yi de keyfine göre tasksel aracıyla seçip, kullanmaya başlayabilirsin.

 
Son düzenleme:
Bu konuyu açma sebebim. Forumdakilerin hangi Linux dağıtımlarını önerdiklerini bilmek ve fertler önerecekleri zaman doğrudan burayı kaynak göstermek.
Önerdiklerim;
1- Arcolinux( Arch tabanlı arayanlara, genel öneri)
2- Debian ( stabilite arayanlar)
3- Arch( macera arayanlara)
4- Gentoo (macera arayanlar)
5- Linux Mint
EndeavourOS
 
Xubuntu 22.10 Core;
screenshot_2023-02-10_19-22-48-png.178768


Boşta 500 MB Ram tüketiyor,
3 sn. içinde açılıyor,
LoL'de FPS'i çok güzel.
Diğer oyunlarda da çok FPS alıyorum ve input lag yok.
Çok kolay özelleşiyor.
Süper süper.
 

Geri
Yukarı