Formula 1 2022/2023 sezonu sıralama tahmini

Verstappen'in yaptığı savunma değil ölüme teşebbüs.
70 yıldan uzun süredir bütün Dünya'da toplam 34 kişi F1 şampiyonu olmuş. Bunların kaçı rakiplerine kibar davranarak şampiyon oldu? Yıllarını verip bir yere geliyorlar, ellerine şampiyon olma fırsatı geliyor ve bunu centilmenlik dışı diye rakibine mi bırakacaklar?

Leclerc'in bu yüzden şampiyon olma kumaşı yok. Yan yana mücadeleye girmeden rakiplerin yanından rahatça uzayacak hızı olan bir araçta olmadığı sürece Verstappen'i yenemez. Ferrari'nin Vettel'i yıpratma dönemindeki farktan dolayı olduğundan daha iyi görüyorsunuz Leclerc'i bence.
 
Yıllarını verip bir yere geliyorlar, ellerine şampiyon olma fırsatı geliyor ve bunu centilmenlik dışı diye rakibine mi bırakacaklar?
Saçmalığa bak, şampiyon olacak diye centilmenlik dışı hareketleri nasıl mazur görüyorsun akıl alır gibi değil. Hiçbir gerekçesi olamaz böyle bir saçmalığın. 2021 yılında Hamilton'a yaptıkları ortada. Daha önceki vukuatlarını da iyi biliyoruz. Şampiyon olacaksın diye kural dışı savunma yapamazsın. 2021 de Masi gibi gereksiz biri olmayasaydı Verstappen çok daha büyük cezaları hak ediyordu.

Bunların kaçı rakiplerine kibar davranarak şampiyon oldu?
Sertliğin bir dozajı var. Alonso, Vettel, Hamilton, Button, Rosberg hiçbiri Verstappen kadar centilmenlik dışı hareket yapmadı. Elbette şampiyonların çirkeflikleri vardır oluyor bu kaçınılmaz. Çıkıp bu centilmek dışı durumları mazur göremezsin. En temiz yarışanı da kesinlikle Hamilton.
 
Sertliğin bir dozajı var. Alonso, Vettel, Hamilton, Button, Rosberg hiçbiri Verstappen kadar centilmenlik dışı hareket yapmadı.
Hamilton'ın gerçek rekabet içinde Alonso ve Rosberg'e yaptıkları ortada. Rosberg'in de şampiyon olma umudunu görünce yaptıklarını hatta komple 2 arabayı hurdaya çıkardığını biliyoruz. Alonso'nun Schumacher'in hayatına kast ederek çocuklarının olmasına güvendim diyerek dıştan yaptığı intihar dalışını kesitlerden izledim ve takım arkadaşının sıralamasını nasıl sabote ettiğini de biliyorum. Vettel'in de kazanırken Webber'e neler yaptığını videolardan biliyorum, stresten kendi hatası olmasına rağmen Hamilton'a bilerek çarptığını canlı izledim.

Schumacher dönemini de zamanında izlemedim sadece kesitlerden biliyorum ve oraya Schumacher yazmaman iyi oldu. Onu yazsaydın yaptıklarını yazarken elim yorulurdu. Verstappen'den farkı yoktu garaj basma, yol kesme, bilerek çarpma gibi konularda. :D

Bence Verstappen'e karşı olan nefretin 2 nedeni var. Bunlardan biri Netflix belgeselinden sonra gelen grup, diğeri ise tıpkı Hamilton ve Schumacher gibi fırsatı ele geçirdiğinde çok sayıda sezonu domine edecek kadar iyi bir pilot olması. Dominasyon ihtimali en yüksek pilot olduğu için ek bir hoşnutsuzluk var.
 
Hamilton'ın gerçek rekabet içinde Alonso ve Rosberg'e yaptıkları ortada. Rosberg'in de şampiyon olma umudunu görünce yaptıklarını hatta komple 2 arabayı hurdaya çıkardığını biliyoruz.
Alonso asıl mekanikerlere rüşvet vererek ve meşhur pit olayı var Hamilton zaman kaybetsin diye bilerek pitten geç çıkma hadisesi var. Hamilton art niyetli değil bunlar gibi. Alonso'nun çirkeflikleri meşhur zaten. Rosberg ve Vettel böyle pilotlar değil. 2016 senesi Rosberg açısından İspanya yarışında Hamilton'un pist dışına itip kendisi de yarış dışı kaldı, Kanada da startta ilk virajda temas oldu o da yarış olayı. Büyük vukuatlar ortada yok o sene.

Vettel'in de kazanırken Webber'e neler yaptığını videolardan biliyorum, stresten kendi hatası olmasına rağmen Hamilton'a bilerek çarptığını canlı izledim.
Ne yapmış mesela. İstanbul GP olayı var onda da kasıt yok. Hamilton'a Bakü'de bilerek çarpması da fren testi yaptığını sanıp tekerleğine vurdu. Orada hatalıydı Vettel zaten.

Verstappen'den farkı yoktu garaj basma, yol kesme, bilerek çarpma gibi konularda
Garaj basma yarış anında olan şeyler olmadığı için anlamsız. Bilerek kime çarpmış Schumacher örnek verir misin? Schumacher ve Senna centilmenlik sınırlarını aşan pilotlardı bazen. Senna'nın bilerek Alan Prost'a çarpışlığı var. Schumacher'da Monaco'da pole Alonso'ya gitmesin diye bilerek virajı dönememe olayı var sıralamalarda, onda da grid cezası aldı.

Dominasyon ihtimali en yüksek pilot olduğu için ek bir hoşnutsuzluk var.
Karakteri ve davranışları yüzünden öyle. Hamilton sevilen bir pilot değil ama 2021 sezonunda Hamilton'a öyle anlar yaşattı ki millet Hamilton'u savunur oldu ve Masi'nin hediye ettiği bir şampiyonluk var, ister istemez tepki oluşacak.

Hamilton'dan hiç haz etmeyen ben bile Verstappen'e karşı Hamilton'u savunur duruma geldim o derece çünkü Verstappen'in yaptıkları. Hamilton'un 8. dünya şampiyonluğunu kazanmama istememe rağmen ortada bir haksızlık olduğu apaçık ortada.

Hamilton ve Vettel genel olarak temiz yarışan pilotlar. Hamilton bu noktada Vettel'den de iyi, Vettel zaman zaman hırsına yenik düşebiliyordu. Rosberg'e gelince tek bir sene şampiyonluk mücadelesi verdi, onda da Barcelona'da hatası var.
 
Bilerek kime çarpmış Schumacher örnek verir misin?
Bu yüzden komple 1997 sezonundan diskalifiye edilmişliği var adamın. :D İlk şampiyonluğu da şaibeli.

Ne yapmış mesela? İstanbul GP olayı var onda da kasıt yok.
Multi 21 olayı da var, takım emri net olduğu halde umursamıyor.

Hamilton art niyetli değil bunlar gibi.
Bu saydığımız isimlere oranla daha temiz diyelim ama gerçek rekabet içindeyken o da yeri geldiğinde dalışlar yapıyor. 2021 Silverstone'da tek suçlu değildi ama ne olacağını bilerek frene basmamayı tercih etti. Rosberg düzlükte önünü kestiğinde frene basmak yerine çimlerin üstünden sonu belli olduğu halde zorlamaya devam etti. 2015 şampiyonluğunu aldıktan sonra takım arkadaşına yaptığı terbiyesizlik de var. 2016 yılında Rosberg'in çorap uzunluğunu kısaltıp ağırlık azaltacak hatta kendi kas kütlesini azaltıp hafifleyecek kadar kafayı yemesine neden olan son hareket o olabilir.

@BERWAR Gördüğüm kadarıyla değişmeyen bir kural var F1'de. Zamanında dominasyon kurup çoğunluk tarafından sevilmeyen sürücüler ne kadar çirkef olurlarsa olsunlar emekli olduktan sonra yine de iyi hatırlanıyor. Hunt, Schumacher, Senna gibi örnekleri var. Kendi takım taraftarları hariç diğer izleyiciler tarafından sevilmiyorlardı ama emekli olduktan sonra herkes arkalarından iyi konuşuyor. Verstappen de emekli olduktan sonra ne sürücüydü be denilerek anılacak, seyret. Kısa zamanda gaddarlığı ya da fanatik destekçileri şimdiki gibi ağır eleştirilmeyecek.

Mesela şampiyon olabilecek bir sürücü değildi ama Grosjean da çok dengesiz bir sürücüydü. Yarıştığı dönemde yemediği küfür yoktu, emekli oldu şimdi kim kötü anıyor?
 
Son düzenleme:
Multi 21 olayı da var, takım emri net olduğu halde umursamıyor.
Bu bir çirkeflik değil, Webber'dan daha hızlıydı normal.

Bu yüzden komple 1997 sezonundan diskalifiye edilmişliği var adamın.
Doğru onu unuttum, Schumacher ve Senna'nın centilmenlik dışı davrandığını yukarıda dedim zaten.

İlk şampiyonluğu da şaibeli, yasak olan sürüş desteklerinin arabada olduğu kanıtlandı ama FIA kullanıldığına kanıt yok diye diskalifiye etmedi.
Senna'nın da bu yönde açıklaması vardı açıkçası aracın süratlenme ve çıkardığı sesten dolayı. Net bir kanıt olmadığı için direkt şaibeli demek doğru olmaz. Kanıt olsaydı Benetton'a ceza vermemeleri için bir neden göremiyorum.

2021 Silverstone'da tek suçlu değildi ama ne olacağını bilerek frene basmamayı tercih etti.
Orada Verstappen'de suçsuz değil. Kazayı önleyebilirdi. Monza'da da temas oldu ikili arasında orada da Hamilton'un yer bırakmama durumu var zaten.

Rosberg düzlükte önünü kestiğinde frene basmak yerine çimlerin üstünden sonu belli olduğu halde zorlamaya devam etti.
Hiçbir suçu yok orada Hamilton'un frene de basma zorunluluğu yok, orada Rosberg adamı itmese geçişi yapacak zaten nereden bilsin üzerine kapanacak.

Hunt, Schumacher, Senna gibi örnekleri var.
Hunt'ı bu ikisinin dışında tutmak gerek. Schumacher çok büyük pilottu özellikle Jerez ve Monaco'da yaptıkları kabul edilmese de inanılmaz bir pilot ve Ferrari sürücüsü olduğu için bu kadar seviliyor. Senna'nın erken yaşta ölümü ve müthiş pilotajı yüzünden çok seviliyor.

Grosjean da çok dengesiz bir sürücüydü. Yarıştığı dönemde yemediği küfür yoktu, emekli oldu şimdi kim kötü anıyor?
Diğerleriyle aynı değerlendirmek mantıksız olur. Grosjean iyi pilottu ama kazmaydı çok.

Verstappen de emekli olduktan sonra ne sürücüydü be denilerek anılacak, seyret. Kısa zamanda gaddarlığı ya da fanatik destekçileri şimdiki gibi ağır eleştirilmeyecek.
Eski nesil seyirciler ile şimdiki seyirciler arasında fark var açıkçası ve F1 artık çok daha popüler. Verstappen geçen sene Brezilya dışında hariç böyle yarışmaya devam ederse bıraktıktan sonra nefret edilmeyebilir ama eskisi gibi devam ederse sevilmez. Özellikle yeni nesilde sosyal medya yüzünden epey bi linç edilir.
 
Bu bir çirkeflik değil, Webber'dan daha hızlıydı normal.
Takım emrine karşı gelmenin başka bir tanımı yok bence. Sportmenlik dışı bir hareketti, bunu Webber yapmış olsa ciddi şekilde uyarılırdı. Orada Vettel genç ve yetenekli sürücü olmasının kredisini art niyetli şekilde kullanıyor Webber'e karşı. Takım emrine rağmen Webber'e böyle davrandığında Webber de çirkeflikle pist üstünde ikisini yarış dışı bıraksaydı burada suçlu sadece Webber mi olacaktı? Takım emri bu tür ihtimallerin önüne geçmek için var, takım risk almak istemediği ve olası bir sürtüşmeyi engellemek için bu emri veriyorsa pilotlar buna uymak durumunda. Bunun tersi art niyettir. Daha hızlıydı gibi şeyler bahane, o zaman F1 niye takım sporu? Herkes tek başına yarışsın, 10 değil 20 takım olsun.

Net bir kanıt olmadığı için direkt şaibeli demek doğru olmaz. Kanıt olsaydı Benetton'a ceza vermemeleri için bir neden göremiyorum.
1-2 kiloluk ağırlıkların bile bu kadar önemli olduğu bir sporda niyeti bozuk olmayan bir takım sistemleri arabadan söküp ağırlık dezavantajını ortadan kaldırırdı. Başka sürücülerin de bu konuda net demeçleri var. O sistemlerin arabada olması şaibeli demek için yeterli.

Orada Verstappen'de suçsuz değil. Kazayı önleyebilirdi. Monza'da da temas oldu ikili arasında orada da Hamilton'un yer bırakmama durumu var zaten.
Ben de direkt suçlu Hamilton demedim, sonuçta her yıl 8 milyar insandan sadece 1 kişinin sahip olabileceği bir ödülü kazanmak için sürücülerin yapması gereken şey bu. Şampiyonluk gözü karartmak, yeri geldiğinde her türlü avantajı sağlamaya çalışmaktan geçiyor burun buruna mücadelelerde. Bu hareketleri Verstappen gibi dominasyon yaratmasından korkulan bir sürücü değil de başka bir sürücü yapsaydı bu kadar üstünde durulmazdı bence.

Schumacher çok büyük pilottu özellikle Jerez ve Monaco'da yaptıkları kabul edilmese de inanılmaz bir pilot ve Ferrari sürücüsü olduğu için bu kadar seviliyor.
O sürücülerin büyüklüğü tartışma konusu değil zaten. Schumacher, Senna, Hamilton, Fangio, Lauda, Vettel ve Prost gibi sürücülerin başarıları ortada. Anladığım kadarıyla hiç sevmiyorsun ama bu isimlerin yanına 5 yıl içinde Verstappen'i de eklemek durumunda kalacaksın. :D

Leclerc'in ise bu isimlerin arasında olacağını hiç sanmıyorum, nedeni de zaten Verstappen ve diğerlerini eleştirdiğimiz sertlik konusundaki yumuşak tutumu. Yan yana mücadeleye girmesine gerek bırakmayacak kadar dominant bir arabaya sahip olmadığı sürece bütün bir sezonda Leclerc kazanamaz. Mental anlamda da rekabette dezavantajlı durumda Verstappen'e göre.
 
Son düzenleme:
Orada Vettel genç ve yetenekli sürücü olmasının kredisini art niyetli şekilde kullanıyor Webber'e karşı. Takım emrine rağmen Webber'e böyle davrandığında Webber de çirkeflikle pist üstünde ikisini yarış dışı bıraksaydı burada suçlu sadece Webber mi olacaktı?
Hızlıysan geçersin burada bir anormallik yok. Webber hızlı olsaydı yerini vermeseydi. Galibiyet için yarışıyorlar, bu nedenle Vettel daha hızlıyken onu geçmesi doğal. Webber çirkeflik yaparak değil hızıyla karşılık vermeli böylesi bir durumda.

zaten şaibe kelimesi kesin kanıt bulunamadığı zaman kullanılan bir kelime.
Bu nedenle kesin yargıya varmak doğru değil. Pilotlar bu noktada şüphelenebilir, kanıt olmadıktan sonra şüphelenmek kesin bir dille hile yaptılar demek doğru değil.

Verstappen gibi dominasyon yaratmasından korkulan bir sürücü değil de başka bir sürücü yapsaydı bu kadar üstünde durulmazdı bence.
Elbette ki öyle olacak. Galibiyet ve şampiyonluk için ortaya konan mücadelelerdeki temaslar doğal olarak daha fazla göze batar.

Verstappen ve diğerlerini eleştirdiğimiz sertlik konusundaki yumuşak tutumu.
Avusturya yarışından sonra Verstappen'in temasından sonra tamamen değişti Leclerc. Verstappen'e göre daha temiz yarışan biri. Verstappen'in yaptıklarına sertlik lafını kullanmak ancak bir fanın kullanacağı tabirler. Verstappen'in yaptıkları şeyler kabul edilebilir şeyler değil. Bunlar sertlik olarak da adlandırılamaz ve de göz ardı edilemez. Yok şampiyonluk için böyle şeyler yapıp meşrulaştırılamaz bu hareketler.

Leclerc'in ise bu isimlerin arasında olacağını hiç sanmıyorum,
Bunu araç belirleyecek daha çok.

Anladığım kadarıyla hiç sevmiyorsun ama bu isimlerin yanına 5 yıl içinde Verstappen'i de eklemek durumunda kalacaksın.
Kendini düzeltirse neden olmasın.
 
Hızlıysan geçersin burada bir anormallik yok. Webber hızlı olsaydı yerini vermeseydi.
O zaman 1 takımda 2 sürücünün olmasının, takım emrinin ne anlamı var? Dediğim gibi her takımda tek sürücü olsun, takım sayısı 20'ye çıkarılsın o zaman. Tek sürücü ve tek araba ile tüm masraflar da oldukça azalacağı için bu spora girecek 10 takımı rahat bulursun. Webber yavaş olsa da orada kredisini art niyetle kullanan takım arkadaşıyla kendisini yarış dışı bıraksaydı tek suçlu olmazdı. Beni Verstappen fanı olmakla itham ediyorsun, takım emrine karşı gelen adamın yaptığını sırf seviyorsun diye normal karşıladığın için ben seni neyle itham edeyim?

Bu nedenle kesin yargıya varmak doğru değil. Pilotlar bu noktada şüphelenebilir, kanıt olmadıktan sonra şüphelenmek kesin bir dille hile yaptılar demek doğru değil.
Şaibe kelimesi zaten kesin şekilde kanıtlayamadığın durumlarda kullanılır. Kesin şekilde hile yaptılar mı diyorum? Şaibeli diyorum, o ağırlık yapan sistemlerin arabada bulunup da kullanılmaması şüpheli diyorum.

Verstappen'e göre daha temiz yarışan biri. Verstappen'in yaptıklarına sertlik lafını kullanmak ancak bir fanın kullanacağı tabirler.
İstersen sadece sertlik kelimesini kabul et, istersen gaddarlık de, istersen babası gibi psikopat de fark etmiyor ki nasıl tanımladığın. Durum ortada. Verstappen kazanma ihtimali varken ölmeyi göze alacak bir sürücü, tıpkı Schumacher gibi tıpkı Senna gibi. Zaten bu özelliği onu diğer tüm sürücülere karşı bu kadar avantajlı yapıyor. Sportmence bir şeyler izlemek istesem gider tenis izlerim, F1'de konu kazanmaksa centilmenlik diye bir şey yok. :D

Yan yana mücadeleye girmesine gerek bırakmayacak kadar dominant bir arabaya sahip olmadığı sürece bütün bir sezonda Leclerc kazanamaz.
Bunu araç belirleyecek daha çok.
Daha çok araç belirleyeceği için bunu dedim zaten orada.

Kendini düzeltirse neden olmasın.
Düzeltse de düzeltmese de bu yıl 3. şampiyonluğu alıp sonraki 4 yılda da 1-2 şampiyonluk daha kazanıp istisna 4 isimden biri olacak. Bu kişisel bir yorum değil ki, F1'de 3 ve üzeri şampiyonluk kazanan her sürücü çok büyüktür. Bir de 4-5'in üstüne çıktığında bunun tersini nasıl söyleyeceksin? Ben kabul etmiyorum onun şampiyonluklarını, geçerli değil mi diyeceksin?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı