Japonya binaları sağlam yaparken biz niye yapmıyoruz?

Katılım
4 Şubat 2023
Mesajlar
336
Çözümler
2
Arkadaşlar neden Japon müteahhitlerin çalma derdi yok, niye daha çok kar edeyim derdi yok? Neden bu bizde var? Japonya dünyanın en dürüst yeri saygı vs. her şey orada mükemmel. Peki biz neden böyle olamıyoruz? Yönetim ile mi alakalı? Torpil, adamcılık ile mi alakalı?
 
Evet bazı yöneticilerin suçu var. 40-50 Yıllık binaları yıkmak yerine ayakta kalsın derdine olduğu için düşünemiyor. Japonya öyle değil belli bir yaşı geçen binaları yıkıyorlar.

Bazıları ekonomik durumu olmadığı için malzemeden çalıyor oturan otursun ben de kar ederim parayı bulurum bu binaya bir şey yapmam tarzında yapıyorlar.

Şimdi gelecek "Raylı sistem her binaya yapılmalı!" diyenler. Ya ben deprem bölgesinde yaşıyorum. İzalatörün bir gram faydası yok. Iconova 27-45 Katlı izalatörsüz. Niye yıkılmadı adamlar binayı sağlam yapıyorlar. İzalatör her binaya yapılmaz.
 
Orada insanlar birbirine saygı duyuyor. Sadece hukuk kuralları değil toplumsal ahlak var. Bir işi kendisi iyi yapmazsa başkasının da başka işi düzgün yapmayacağını biliyor. O nedenle herkes işini iyi yapıyor.

Bizde ise herkes birbiri kazıklama peşinde, hükümetten de desteği bulunca böyle sonuçlar oluyor. 50.000 kişi öldü ben hiç hapse giren görmedim televizyonda. Böyle olacaksa niye sağlam yapsınlar ki?
 
Japonya'da deprem bir gerçek iken Türkiye'de asrın felaketi olduğu için.

Mütahitler depremin geleceğine inanmıyor, gelse yaptırımı yok. Şimdi tutuklanan mütahitlerin 2 yıl sonra salınacağına eminim. *İktidar değişip sağlam cezalar vermezse.
 
Bina yaptığımız yerin yapısı, fay hattına uzaklığı, kat sayısı, kullanılan betonun kalitesi, kullanılan demirin kalitesi ve miktarı, ağarlık iz düşümünün sağlam olması, gerekli kontrollerin yapılması, daire sayısı, tuğlanın pişirme yöntemi, tuğla kalitesi, çimento kalitesi, kolon sayısı, kolonların içindeki demirlerin birbirleri ile uzaklığı ve yakınlığı gibi faktörler önemli.
 
Çünkü adamlarda utanma duygusu var bir şey yaparken, şu anki hükümetten'de göreceğiniz üzere ne kimsenin utanma duygusu kaldı ne ar kaldı ne bir şey, işini düzgün yapan insan yok, sonra Türkler şöyle Türkler böyle diye abartmaya gerek yok, Türk ilk fırsatta dolandırır arkada bırakır. Üzücü durum.
 
Onlar deprem bölgesinde yaşadığını ve bu afetin nasıl yıkıcı olabileceğini biliyor, insanlar bugün ona olan yarın bana olur mentalitesine sahip işlerini hakkıyla yapıyorlar. Ben de depremzedeyim arkadaşlarım öldü, insanlar halen teselli ederken kader diyor... Çakıcam bir tane ağzının üstüne o da kader olacak.
 
Aslında hiç izalatör falan filan uğraşmaya gerek yok, bizim ülke baştan hatalı olduğu için önce onu düzeltmek gerekiyor. Peki hata ne derseniz, hata nufus dağılımı, şimdi İstanbul'da niye yüksek katlı binalar var çünkü insan çok, yer yok. İşte nufus homojen dağılsa İstanbul'da 15-20 değil 3-4 milyon kişi yaşasa bu kadar yüksek katlı binaya ihtiyaç olmayacak, 2-3 katlı binayı da sağlam yaparsan yıkılmaz olur biter. Gökdelenlere zaten yeterince önlem alınıyor. Yani işin özü nufusu homejen yayıp bina katlarını daha düşük tutmak. Fakat bunun yerine hala insanlar İstanbul'a akın akın göçediyor, insan geldikçe bina yetmiyor ve yeni binalar daha yüksek katlı yapılıyor. Japonya'nın nufus yoğunluğu bizim 3 katımız, yani onların yüksek bina yapma mecburiyeti var, adam çok yer az ama bizim öyle bir mecburiyetimiz yok. Sanayiyi düzgün dağıtıp diğer şehirlerde iş imkanı sağlamak aslında büyük illerin birçok sorununu çözecektir.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı