Merak ettiğiniz SSD modelleri hakkında güvenilir yabancı kaynaklardaki incelemeleri okuyabilir veya şunun gibi veri tabanından özet bilgilere bakabilirsiniz:
SSD listesi
Kioxia'nın; Exceria/Exceria G2, Exceria Plus/Plus G2 ve Exceria Pro modelleri DRAM kullanır.
Konuyu açan üyenin lehine bir avantaj sunmadığı gibi tahmini olarak beklenen ömrü daha kısa olduğu için Crucial P3 yerine Exceria önerdim. Senin için belki de Legend 850 Lite daha mantıklıdır onu bilemem. Çünkü işlemci ve anakart daha fazla hız desteği sunuyor olabilir veya farklı bir amaçla kullanılacak olabilir. O tarafları da düşünmek lazım. Fiyatına hiç bakmadım bile.
Şimdi Legend 850 Lite kötü mü bilmiyorum. Hakkında hiçbir kullanıcı deneyimi okumadım. DRAM yokmuş ayrıca garanti konusunda eleştiri notu düşmüşler. Veri yazım garantisi(TBW) ve garanti süresi düşükmüş. Bunun gibi yüksek sıralı okuma/yazma hızına sahip olan tüm SSD'ler için söylemek lazım ki bu kadar yüksek hızın Windows'un çalışma hızı veya oyunların yüklenme hızına etkisi hissedilemeyek ya da önemsenmeyecek kadar düşük. Sen "SSD'ye sistem kurmayacağım, oyun oynama veya veri depolama için lazım ve fiyatı uyguna geldi" dersen hiçbir şekilde Legend 850 Lite modeline itiraz etmem.
Bu arada bazı insanlar nasıl Kioxia veya Kingston gibi markalara ön yargılı ise ben de Adata'ya karşı önyargılıyım ve sadece birkaç forum mesajından daha inandırıcı gerekçelerim var. Birkaç tane kötü modeli var yoğun şikayet alan. Bunlardan en kötüsü, hatta James Donkey'den bile kötü olduğunu düşündüğüm SU630'u kullandım. Her türlü sıkıntıyı çıkardı zaman içinde. CPU kadar ısınan(71 derece rekoru vardı), sistemi kilitleyip mavi ekran verdiren, çok çabuk ölen bir SSD idi. Bu sadece benim tecrübem değil. Bunun gibi düzinelerce şikayet okudum sadece bu forumda. Ayrıca RGB aydınlatmalı bir veya birkaç modelde aşırı ısınmaya bağlı hız kesme olayı da vardı(S40G olabilir tam hatırlamıyorum). Bir de SX8200 Pro üzerinde yaptıkları şerefsizlik var. İspatlanmış bir olaydır. İki sene kadar önce ortaya çıktı. Bu modelin piyasada en az üç varyantı olduğu ortaya çıkıyor. İlk çıktığı zamanda satılan ve internete incelemeleri düşenler gayet güzel. Ancak sonradan hem kontrolcüyü hem de NAND yongalarını daha kötü modellerle değiştirip kimseye de söylemiyorlar. Aynı adla satışa devam ediyor. O yüzden ben bu markaya gıcık kaptım. Güvenmiyorum kendilerine.
Aklına bir model takılırsa bildiklerim ölçüsünde yardımcı olmaya çalışırım. Bütçen nedir, içine ne yükleyeceksin ve en önemlisi sistem özelliklerin nedir? Mesela daha fazla bütçesi olan ve daha üstün model isteyenler Samsung 970 EVO Plus veya Kingston KC3000 alabilir. Bunlara muadil sayılabilecek kalitede çok model var ama en son fiyatlara baktığımda bunlar daha mantıklı olarak karşıma çıkıyordu. Asgari bütçede M.2 NVMe isteyenler için Kioxia Exceria'nın rakibi yok. Benzer fiyattakilerin hepsinden daha önce