Bilgisayar kasasına dokunulduğu an sistem çöküyor

cpt.Overlord

Centipat
Katılım
21 Temmuz 2022
Mesajlar
69
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
6 şubat depreminde bilgisayar kasam yamulup kullanılamaz hale geldiği için 2. el bir kasa alıp kullanmaya başladım ama ayağım HDMI kablosuna deyse bile sistem bir anda kilitleniyor, öyle kalıyor ve zorla kapatmadan açılmıyor, Win+CTRL+Shitf+B işe yaramıyor. Açılınca Radeon grafik sürücüsü silinmiş oluyor ve geri yüklemeye çalışınca hata veriyor. DDU ile silip sonra geri yüklemem gerekiyor. Bu sorun neden kaynaklanıyor?

20230916_221924.jpg


Ekran görüntüsü 2023-09-16 222422.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
6 şubat depreminde bilgisayar kasam yamulup kullanılamaz hale geldiği için 2. el bir kasa alıp kullanmaya başladım ama ayağım HDMI kablosuna deyse bile sistem bir anda kilitleniyor, öyle kalıyor ve zorla kapatmadan açılmıyor, Win+CTRL+shitf+b işe yaramıyor. Açılınca Radeon grafik sürücüsü silinmiş oluyor ve geri yüklemeye çalışınca hata veriyor. DDU ile silip sonra geri yüklemem gerekiyor. Bu sorun neden kaynaklanıyor?

Eki Görüntüle 1946422

Eki Görüntüle 1946414

Hocam öncelikle geçmiş olsun. Sorununuzu çözdünüz mü? Eğer çözemediyseniz bence fanı doğru şekilde takın, ekran kartını temizleyip takın ve DDU ile ekran kartı driverlerin silip tekrar yükleyin. Ayrıca gördüğüm kadarıyla kasanız bayağı tozlu. Temizlersen iyi olur. Tekrardan çok ama çok geçmiş olsun, inşallah depremden dolayı can kaybınız yoktur. Sağlıklı günler dileğiyle.

Hocam öncelikle geçmiş olsun. Sorununuzu çözdünüz mü? Eğer çözemediyseniz bence fanı doğru şekilde takın, ekran kartını temizleyip takın ve DDU ile ekran kartı driverlerin silip tekrar yükleyin. Ayrıca gördüğüm kadarıyla kalsanız bayağı tozlu. Temizlersen iyi olur. Tekrardan çok ama çok geçmiş olsun, inşallah depremden dolayı can kaybınız yoktur. Sağlıklı günler dileğiyle.

He bir de bu dediklerim olmaz ise PSU değiştirin. Ama bence statik elektrik vs. bir de reset tuşunu yani on/off tuşunuz arızalı olabilir. Tam olarak nereye dokununca oluyor acaba? @cpt.Overlord
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Donanım bilgisi olan birinin kontrolü şart gibi görünüyor. Darbe sonrası tam oturmamış bir parça olabilir, anakartta mikro çatlaklar olabilir. Sistemde takılı olan tüm parçaları söküp gözle kontrol edip tekrar takın. Tek tek acele etmeden detaylıca parçaları inceleyin. HDD varsa darbe sonrası hasar görmüş olabilir. PSU nuz hasar görmüş kartında çatlak soğuk lehim temassızlık olmuş olabilir (teknik bilginiz yoksa özellikle psu'nuza el sürmeyin yüksek gerilim vardır). Elinizden geldiğince anladığınız kadarının kontrolünü yapın. Özellikle hdmı ekran kartı kablo girişini kontrol edin. Kablolarda ezik vs varsa önce kablolardan değiştirmeye başlayın. Elinizde yedek varsa veya bir arkadaşınızdan ödünç alıp bazı parçaları değiştirmeyi deneyip sorunu tespit etmeniz gerekiyor. Yada durumunuz varsa hiç uğraşmayın bir bilgisayarcıya götürün sorunu tespit etsin
 
Öncelikle geçmiş olsun. Bazı kasalarda topraklama kabloları mevcut bunların takıldığına emin olun. Ya da doğru takıldığına. Ayrıca topraklı bir priz ile bilgisayarı kullanıyorsun diye tahmin ediyorum. Eğer öyle değilse topraklama hattı bulunan bir priz kullan. Söylediklerin bir kisa devre gibi duruyor. O yuzden kasa ile kablo teması sonucu oluşuyor gibi anladığım. Kontrol ile çözersin bence.
 
Anakarttan kasanın reset tuşuna bağlı olan kablolarını çıkarıp deneyebilir misiniz? Statik elektrik veya dediğimden de kaynaklanıyor olabilir.
 
Ram sorunu olabilir. Kitlenme genel de ram, ssd veya hdd kaynaklı oluyor. Dual ram varsa tek tek deneyin. Bozuk hdd veya ssd veyahut kabloları kitlenme sorunu yapabilir. Sistem tamamen kapanmıyor veya siyah ekran yoksa psu, ekran kartı sorunu olduğunu düşünmüyorum.
 
Hocam büyük ihtimal kablo bantlama durumunda kısa devre var. Bantladığınız kabloları değiştirin bence.
 
Elektriksel bir kaçak falan var sanırım kabloların uçlarını kesip bantladiğinizı söylemişsiniz belki bundan kaynakli olabilir emin olarak bir şey söylemek zor geçmiş olsun bu arada umarım can kaybıniz yoktur.
 
Anakartı kasaya monte ederken arada altın renginde iletken olmayan pirinç vida yuvaları olması gerekir. Ancak bunların takılı geldiği yerler kasadan kasaya değişir. Anakartların boylarına göre değiştirmen gerekir. Mesela kasadaki pirinçler ATX anakart için dizilmiştir ama senin anakart mATX boyutundadır. Bu yüzden o pirinçleri değiştirmen gerekir. 2.el kasa ise hiç olmayabilir de dikkat et. Bazı akıllılar kasayı satarken pirinçleri alıp o şekilde satıyor. Pirinç olmaması büyük sorunlara neden olabilir.
 

Geri
Yukarı