Satranç kitabı önerisi

MrErving

Hectopat
Katılım
11 Kasım 2020
Mesajlar
11
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Selim Gürcan'ın Satrancın Temelleri kitabını mı almalıyım yoksa Satranç sistemim kitabını mı almalıyım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Mat Ansiklopedisi 1, 2, 3. Bana satrançı öğreten hocalarımdandır ve baya iyidir kitapları. Ayrıca kendisi şuan Türkiye'nin 18 yaş altı satranç grubunun hocasıdır. Geçen sene dünyada 1.olmuşlardı ve hocanın balkanlar arasındaki bir turnuvada 3.olmuşluğuda var.
 
Bir şey almamalısın. 2023 yılındayız kitap ile satranç gibi bir şeyi öğrenmenin anlamı yok git lichess yükle orada grandmasterların oyunlarını anlık izleyebiliyorsun, Twitch'te satranç turnuvalarını yayınlayan ve hareketleri anlatan, yorumlayan Türk kanalları var. Ha illa alacağım para harcamak istiyorum o kağıda dokunmak istiyorum diyorsan bilemem tabi..
 
Merhaba. SEL'im gürcan'ın satrancın temelleri kitabını mı almalıyım yoksa satranç sistemim kitabını mı almalıyım?

Kitapla satranç öğrenmenin bir hayrı yok. Oynayarak her pozisyonu ezberleyerek ve 5 adım ilerisini düşünerek oynarsan daha verim alırsın.
 
Chess.com elmas üyelik alabilirsin.
Kitap istiyorsan Yasser seirawan, olgun kulaç gibi yazarların kitaplarına bakabilirsin, Youtube'da Sabo satranç, magnus carlsen ve Satranç turnuvalarını izlersen sana çok şey katar dostum.
 
Son düzenleme:
Bir şey almamalısın. 2023 yılındayız kitap ile satranç gibi bir şeyi öğrenmenin anlamı yok git lichess yükle orada grandmasterların oyunlarını anlık izleyebiliyorsun, Twitch'te satranç turnuvalarını yayınlayan ve hareketleri anlatan, yorumlayan Türk kanalları var. Ha illa alacağım para harcamak istiyorum o kağıda dokunmak istiyorum diyorsan bilemem tabii.

Hocam konunun üzerinden epey geçmiş fakat kendimi tutamadım. Kitabın kaynak olarak eskimeyeceği konulardan veya dallardan biri kesinlikle satrançtır. Ustalar oynadiklari oyunları yorumlarlar ve aslında hamlelerinden daha iyilerini o maçı analiz ederken kitapta yazarlar. Bir maçı lichess üzerinden incelediğinizde veya YouTube'dan izlediğinizde ustanın kafasından geçeni bilemezsiniz. Ve derinlemesine analizler yoktur. Kısacası satrançta gelişmenin (belirli bir seviyeden sonra) en önemli yolu kitaplardır. Ayrıca temel ögeleri bu ögeleri satranca netlikle kazandıran ustalardan öğrenmek çok farklı noktadadır. Yalnızca bilgisayar analiziyle maça bakmak "x" ise kitaptan incelemek bu saydığım nedenlerden ötürü "3x"tir. Teşekkür ederim.
 
Hocam konunun üzerinden epey geçmiş fakat kendimi tutamadım. Kitabın kaynak olarak eskimeyeceği konulardan veya dallardan biri kesinlikle satrançtır. Ustalar oynadiklari oyunları yorumlarlar ve aslında hamlelerinden daha iyilerini o maçı analiz ederken kitapta yazarlar. Bir maçı lichess üzerinden incelediğinizde veya YouTube'dan izlediğinizde ustanın kafasından geçeni bilemezsiniz. Ve derinlemesine analizler yoktur. Kısacası satrançta gelişmenin (belirli bir seviyeden sonra) en önemli yolu kitaplardır. Ayrıca temel ögeleri bu ögeleri satranca netlikle kazandıran ustalardan öğrenmek çok farklı noktadadır. Yalnızca bilgisayar analiziyle maça bakmak "X" ise kitaptan incelemek bu saydığım nedenlerden ötürü "3X"tir. Teşekkür ederim.

Çok haklısınız lakin göz önüne almadığınız bir nokta o yayınlarda da zaten grandmasterlerin yorum yaptığı, düşünce tarzlarını analiz ettiği hatta kimi yayında eski maçları o maçları oynamış kişilerin analiz ettiğidir. Sallıyorum Carlsen'in ya da Hikaru'nun yayınlarını izlerseniz çok daha verimli olunacağını düşünmekteyim. Ha tabii sen Kasparov'un oyunlarını analiz etmek istiyorsan kitap okuman zaten gerekli ama modern oyuncular için biraz çağ dışı kalıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı