14.000 TL'ye hızlı ve büyük baskı alanına sahip FDM yazıcı önerisi

Yakupapaydin

Hectopat
Katılım
2 Kasım 2018
Mesajlar
14
Merhaba, bir süredir araştırıyorum ve forumdaki çoğu konuyu okudum. Mekatronik mühendisliği okuyorum amacım hızlı ve büyük baskı alanına sahip bir yazıcı edinmekle birlikte yazıcının çalışma sistemini öğrenerek bir sonraki yazıcımı kendim yapmayı hedefliyorum. Taban alanı en az 30x30 cm olan modeller Plus olarak geçiyor genelde. Bütçeme uygun yeni modellerde hız olarak Max 500 mm/s'yi karşılıyor ama gerçekte kullanacağım ortalama hızın yüksek olduğu yazıcıyı arıyorum.

Aklımdaki modeller elegoo neptune 4 Plus ve ender 3 V3 ke (Plus gelecek mi bilmiyorum). V3 ke stoklarda yok 4Plus'ta çok nadir bulunuyor. 14K'ya 4Plus alana kadar baskı alanından feragat edip çok daha uyguna @Siyah Martı hocamın tavsiye ettiği neptune 4 modelini alma perilerimde geliyor. Acelem yok haftaya yılbaşı indirimleri olur sanırım o zaman alacağım bütçeyi arttırabilirim.
 
Aslında indirim yapanlar oldu, stoklarını da bitirdiler. Şu an alacak olsan bir hafta öncesine göre N4 için 1000-1500TL daha fazla vermek durumunda olabilirsin.

KE'ye fazla fiyat çektiler. Ön siparişi 12500'den açtılar, şimdilerde 13-14000TL.

Max hızı 500 mm/s olan yazıcılara bakarken bu ürünü gördüm anycubic kobra 2 plus, baskı hacmi diğer markaların Plus modellerinden iyiyken fiyat olarakta daha uygun geldi. Sizce yılbaşında konuştuğumuz modellere indirim gelir mi nasıl bir yol izlemeliyim. Önümüzdeki hafta içi almak istiyorum.
 
Yıl kapanışından önce stok boşaltılır, geçen Cuma Neptune 4 indirim ve kuponla 6500'den gitti, lansman fiyatından bile ucuzdu.

Dolar arttığı sürece ki aksi şaşırtır, fiyatlar düşmez ama ben hala Neptune 4 serisinin fiyatının şişirildiğini düşünüyorum. Nefesi yetmeyen satıcılar şimdi olmasa da sonra düşürecektir. Elegoo ya da diğerleri 2024 başlarında yeni modeller çıkarırsa lansman fiyatları daha düşük olabilir N4lerden. Ben N4'ü alırken N3 Pro'dan ucuzdu.


Anycubic Kobra'ya sadece birkaç videoda denk geldim ama sanırım izlemedim onları da, bilgim yok açıkçası.


@Yakupapaydin
 
Son düzenleme:
Tekrardan merhaba, yazıcıyı şu an alacağım. Neptune 4'de karar kıldım Plus modeli istiyordum ancak normali 8500 iken +10 cm için Plus'a 14000 TL vermek mantıklı gelmiyor. Sizce yılbaşında tekrar 6500 bandına iner mi. Çok değişmeyeceğini düşünüyorsanız direkt sipariş vereceğim. Filament olarak önereceğiniz bir marka var mıdır yazıcıyı çözünce Abs dahil her türlü filamenti kullanacağım.
 
Merhaba.

İnmez, Metatechtr idi o firma, bence N4'ü envanterden çıkarmak için ölü fiyatına sattılar, firmanın ürün gamına bakarsan 600-700 binlik ürünler de var.

Ben Porima kullanıyorum, firmanın kendisinden alıyorum, Yurtiçi K. ile gönderiyorlardı en son aldığımda.

Makineyi başka kaynaklardan da araştırmadan alma, biraz uğraştırabilir başlarda.
 
Son düzenleme:
@Siyah Martı Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz üzerine araştırmada yaparak Elegoo Neptune 4 siparişi verdim emsallerine göre güçlü ve güzel bir cihaz. Asıl konuya gelirsek ise satıcı siparişimin sabahında telefonla arayarak ek ücret istedi. Güç bela anlaştık ancak yapılan bu yakışıksız iş yetmezmiş gibi şimdide yazıcıyla birlikte sipariş ettiğim filament geldi ancak yazıcının kendisi gelmedi. Satıcı firma sitesinde de teslim edildi yazıyor, ulaştığımda Aras kargo şirketinin yazıcıyı almadığı söylendi verilen yeni takip koduna bakınca yazıcı firma adreside olan filamentin gönderildiği yerden değilde Türkiyenin başka bir ucundan kargoya verilmiş gözüküyor. Dolandırıldım mı, iade ürünü mü başka bir şeyi mi gönderiyorlar diye şüphelerim oluştu artık, süreci takip edip olumlu tamamlarlar diye satıcı firmayı şu an ifşalamıyorum.
 
Neptune 4 geldi sonunda. Satıcı firma olan FilamentMarketim adlı satıcıdan 8800'e sipariş verdikten sonraki gün satıcı tarafından aranarak daha fazla para talep edildiğini aksi halde siparişi iptal edeceklerinide eklemeden geçmeyeyim. Konuşurken baktığımda Filletto adlı başka bir satıcıda o sıra 9150 TL idi orayı söyleyince o ücrete tamam oldular, aslında siparişi iptal etmem gerekirdi bu yakışıksız davranış karşısında ancak bana zaman kaybı yaşatacaktı.

Yazıcı güzel çalışıyor ilginiz ve tavsiyeniz için gerçekten çok teşekkür ederim @Siyah Martı söylediğiniz gibi ilk başta uğraştırıyor. Zamanla kendimide geliştirdikçe daha iyi kullanacağım hatta Youtube'da paylaştığınız gibi fanları değiştirebilirim. Şu an beni en çok uğraştıran problemler; tabladan kalkma ve nozulün parçaya sürtmesi. Yapıştırıcıda kullanarak ısı değerini deneme yanılma metoduyla 72 derece'ye çıkardım tabladan kalkması biraz düzeldi gibi ancak hacimli bir parça basmaya şu an cesaret ettirmiyor. Kalibrasyonu kontrol etsemde baskıdan bir süre sonra nozülü parçaya sürtüyor, baskı sırasında 0.01-2 mm ayar veriyorum. Çözümler için Redditte yazıcı blogunu takip etmeye başladım. Cura yerine Prusa Slicer öneriyorlar sizce kullanmalı mıyım, özellikle desteklerin kolay ayrılması gibi detaylarla ilgilenmek istiyorum yapıştığı için ayırdığımda parça yüzeyini bozuyorlar.

Tam bu mesajdan sonra baskı sona yaklaştığımda kalktı. Tabla 72 dereceydi. Baskıdan önce nozülü temizlemek için kenara akıtılan filamentin miktarını artırma yöntemi var mıdır yeterince akmadığını düşünüyorum her seferinde manuel yapmak işlevsel gelmiyor. Temelde sorun var bu baskıyı bile 2-3 kere denedim ilk katmanlarda kalktı. (Microzey Pla filament 1.75mm)
WhatsApp Image 2024-01-05 at 00.20.46.jpeg
 

Dosya Ekleri

  • hata1.jpeg
    hata1.jpeg
    198,9 KB · Görüntüleme: 25
  • hata2.jpeg
    hata2.jpeg
    157,9 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Rica ederim.

Tatsız bir başlangıç olsa da çözülmüş olması iyi.

Tablayı sürekli temiz tutmak gerekiyor, sadece alkol ile silmek yetmiyor, ara ara sıcak su ve bulaşık deterjanı ile temizleyip yüzeye el değdirmeden havlu kağıt vb. bir şey ile kurulaman ya da saç kurutma makinesi ile kurutman gerek. Ben kaplamasız yüzü kullanıyorum, süper ince Bosch Expert sünger ile hafifçe 1-2 kez üzerinden geçip kılcal çizikler oluşturdum. Elimde makine için aldığım çok sayıda Pritt var ama kullanmıyorum.

Cura ve Elegoo Profili kullanıyorsan kullanma. Prusaslicer veya Orcaslicer kullan, Cura'da MVS ayarı yok çünkü. O durumda seçtiğin katman yüksekliğine göre hızları sürekli değiştirmen ya da her biri için ayrı profil kaydetmen gerekir. Sürtmenin bir sebebi bu. Infill sürtme sebebi de infill tipi, gyroid kullan. X ekseninin kasaya paralel olduğuna her daim emin ol. Tabla ayarın da iyi olmalı. Parça tabladan kalkmaya başlıyorsa da doğal olarak sürtme olur.



Makineyi boş bırakma, yapışma sorunu varsa, parça tabladan kalkarsa nozüle takılıp blob of death ile karşı karşıya kalabilirsin.

Sürekli tablayı 72'de kullanma, o sıcaklıkta sertleşmez hamur gibi kalır. En başta yapıp sonraki katmanlarda 60-65 ile kullanabilirsin. İnce katman yüksekliklerinde ilk katman zor yapışır, ilk katman yüksekliğini kalın seçerek ve katman genişliğini arttırarak tutunmaya yardımcı olabilirsin. Brim/skirt gibi yardımcı ayarlar ile parça çevresine destekleyici ek hat çekebilirsin.

Purge line hattını slicerdaki start gcode kısmından değiştirebilirsin, ilgili satırdaki koordinatla oynaman yeterli olur büyük bir ihtimalle.
 

Geri
Yukarı