Skyrim'in dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyunu olduğu gerçeği

Minecraft >skyrim o zaman.

Ama eğer modsuz olarak derseniz tabi ki skyrim.
Modsuz haliyle de epey iyi bu arada, oynarken yapımcının ne kadar severek ve özenerek, ince düşünerek yaptığını hissediyoruz.
 
Yorumlarda herkes bir oyunu kötülemiş. Bana göre Witcher 3 ve Skyrim'in yeri başkadır.
Skyrim'de +1000 saat oynamışlığım ve yeni bir yer keşfetmişliğim var. Witcher'da hem çok üzüldüğüm hem de 5 saniye sonra mutluluktan gözlerimin dolduğu (gerçek oyuncular bilir bu görevi) sahneler oldu. Bu kişiden kişiye değişebilir ama yeni nesil oyunların hiçbirisi bu ikisinin yerini alamaz. Her zaman hatırlanacak ve özlenecek oyunlar bunlar.
 
Kendi zamanının en iyisi olabilir, ama geçti artık o devirler hocam. Bayrağı Starfield devralması lazımdı, başaramadı. Bethesda'nın kendini güncelleyip, adam gibi bir yapımla dönmesi dileğiyle, adamların kepenk kapatıp gitmesini kimse istemez herhalde.

Bakarsın Cyberpunk 2077 vakasındaki gibi, 2.0,3.0 vs bir yama ve kaliteli bir ek paket ile Starfield tekrar gündem olur(Gerci o oyun motoruyla ne kadar mümkün bilemedim).
 
2010'ların en iyisi olabilir mi? Tartışılır. Asıl gerçek Skyrim'in çoktan geride kaldığıdır. Her şey gelişti oyunlar gelişti bizde mağarada kalmayalım yanlış versuslar yapmayalım. Elder Scrolls 6 çıksın o zaman konuşalım yani neden olmasın?
 
Skyrim'i 60 saat kadar oynayıp bitiremedim.

Genel olarak yorumlarım olumlu ama oynanış açısından da olumsuzluklara katlanamıyorum.

  • Grafik arayan birisi değilim ama vuruş hissini arıyorum. Kombat sistemini arıyorum. Oyun çok fazla kütük kalmış.
  • Bu her kapı kapatıp açma sonrası loading ekranına katlanamıyorum. Evet oyun çok büyük evet oyun çok güzel ama o ekranı beklemekten bıktım.
  • Bu oyunda fizik namına gerçekten mantıklı bir şeyler arıyorum.

Şimdi bu dediklerimin günümüz ile 2011 kıyası doğru değil ama adamlar hala aynı hatalarına devam edip Starfield'ın içine ettiler. Bu saatten sonra o oyun toparlamaz ve bu lekeyi temizleyemezler. Uzay oyununda uzay gemisini kullanamamak ne demek ya. Oyunda keşif aracı bile vermiyorlar. Milyon tane gezegen olsa bana ne...
 
2011 kıyası doğru değil ama adamlar hala aynı hatalarına devam edip Starfield'ın içine ettiler.
Gerçekten de Skyrim başarısı var diye, Starfield'da böyle bir "zamanlama" hatasına düşülmüş olabilir. Bazı mekanikler vardır değiştirilmez bazı oyunlar vardır geliştirmek %100 şarttır. İşte bunun ayarını* hesap edemeyip "biz hiç bozmayalım, maliyeti de düşük olur canımıza minnet" şeklinde düşünmüş olabilirler. Yani bunun bedeli çok ağır ödendi.

Örneğin Dark Souls 3'den Elden Ring'e giden yolu düşünün. Dövüş mekaniklerinin ana hatları korundu üzerine geliştirmeler yapıldı çeşitlendirildi. Geri kalan her şey yeni ve düşünülmüş ama uygun olacak şekilde yapıldı ve genişletildi. Dediğim gibi ayarı* buydu.
 
Gerçekten de Skyrim başarısı var diye, Starfield'da böyle bir "zamanlama" hatasına düşülmüş olabilir. Bazı mekanikler vardır değiştirilmez bazı oyunlar vardır geliştirmek %100 şarttır. İşte bunun ayarını* hesap edemeyip "biz hiç bozmayalım, maliyeti de düşük olur canımıza minnet" şeklinde düşünmüş olabilirler. Yani bunun bedeli çok ağır ödendi.

Örneğin Dark Souls 3'ten Elden Ring'e giden yolu düşünün. Dövüş mekaniklerinin ana hatları korundu üzerine geliştirmeler yapıldı çeşitlendirildi. Geri kalan her şey yeni ve düşünülmüş ama uygun olacak şekilde yapıldı ve genişletildi. Dediğim gibi ayarı* buydu.

Katılıyorum. Skyrim evren olarak gerçekten çok büyük, oyunun içi dolu dolu. Ama oyunu mekaniksel açıdan oynanış açısından geliştiremiyorlar.

2011 yılında çıkmış bir oyun. Modlanarak hala oynanıyor ve şunu düşünün bu paragöz Allah'ın çöp firması modları 2-3 tanesini birleştirip oyunun bir üst sürümü diye yayınlıyor. 2011-2025 arası Online saymazsak elder scrools IP'si ile icraat 0. Online sayarsak 1 oyun da öyle var işte.

Oblivion, Morrowind veya Skyrim'e remake getirmeleri lazımdı.

Şimdi elder scrools 6 için duyuru yaptılar ama benim umudum yok. Starfield hüsranından sonra moral motivasyon olarak çökmüşlerdir umarım. Köklü bir değişikliğede gideceklerini düşünmüyorum aynı oyun motoruyla aynı rezilliğe devam ederler.
 
Skyrim bir oyun değil, bir platform. Bir mod bağımlısı bu oyunu tamamen yeniden yaratabilme fırsatına sahip.
Bu yoruma bayıldım, çok haklısın. Bu yüzden biraz kafa karıştırıyor Skyrim.

Evet eski, hatta o dönemin öncesinde çıkan oyunlara bakarsan ve objektif olursan ortalama bir oyuna dönüşüyor insanın gözünde ama ortalama bir oyun bile 2021 yılında açılmış konuya, 2011 yılında çıkmış bir oyun olmasına rağmen ve ardından 3 yıl geçse bile tekrar tartışma başlattırabiliyor.

Aha bunu da az önce çektim, Skyrim Skyrim'dir.
20240223223309_1.jpg
 

Geri
Yukarı