Ryzen 5 1600 sistem reset atma sorunu

baransuer

Kilopat
Katılım
13 Aralık 2014
Mesajlar
40
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar ben de herkes gibi sistem toplamak için tecrübelerine ve bilgilerine güvenerek yardım istedim. İsim vermeyeceğim ama hatalı sistem toplattılar bana. Vatan bilgisayara gittim bana bu PSU yetersiz kalır RX 580 çok güçlü bir kart dediler. Yine geldim foruma "Güçsüz diyorlar, yetersiz diyorlar." dedim ama yine Vatandaki çalışanları yermeye çalıştılar. Buraya güvendim 600W +80 PSU sipariş ettim. Bugün kasa elime ulaştı. Test etmek için oyun açtım defalarca, 30 dk içinde PSU yetersizliği nedeniyle sistem reset atıyor. Bana oldu başkasına olmasın. Dikkat ettim hala forumda RX 580 ekran kartına 600W +80 PSU önerileri havada uçuşuyor! Sizden ricam diğer sistem toplamak için yardım isteyen arkadaşlara da aynı öneride bulunmazsanız benim gibi mağdur olmayacaklardır.

NOT: Sistem toplamadan sonra herhangi BIOS ayarı yapmadım yapmam gerekiyor mu?

Sistem:
  • AMD Ryzen 5 1600 3.4GHz 16 MB AM4
  • Asus B350M-A Prime 3200 Mhz(OC) AM4+ mATX
  • Corsair Carbide Spec-01 Mid Tower Pencereli
  • Sapphire Radeon RX580 Pulse OC 8GB 256Bit
  • Corsair 240GB Force LE 560/530 SSD
  • Corsair 16GB(2x8) Vengeance Led DDR4 3200MHz CL16
  • High Power 600W 85+ Bronze 45A Single Rail Aktif PFC Siyah ATX Güç Kaynağı
  • (Dikkat ettiyseniz HDD bile yok!)
FİYAT= 4150

Değişim için başvuruda bulanacağım fakat bu sefer de hangi PSU'nun yeterli veya fazla olduğu konusunda bilgisizim. Hemen hemen aynı fiyata 650W ve 750W PSU'lar mevcut. Marka olarak çok fark eder mi sizce? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Not: 2 gündür hala sorunumu çözemedim, Sinerji'yi aradım. Biz test ettik parçaları, 600W PSU sizin sisteme normalde yeterli oluyor. Bozuk parçanız varsa gönderin bize, halledelim, dediler.

Oyunlarda aldığım hata: GPU sıcaklık derecesi 70-75 e çıkıp şu hatayı veriyor:
"Beklenmeyen sistem arızası nedeniyle Radeon WattMan ayarları geri yüklendi"
 
Son düzenleme:
Öncelikle neye göre hatalı sistem? PSU'nun yetmediğini düşünüyorsunuz, keşke biraz araştırıp sisteminizin ne kadar güç çektiğini hesaplasaydınız sonra kendinize göre yorumlasaydınız. "PSU Calculator" programıyla hesaplamalarını yapbilirsiniz.
Ekran kartınızın driverları güncel mi? BIOS güncel mi? Sorununuz ekran kartından kaynaklı gibi duruyor.
 
@Hic Dostum haksız yere kimseye suç atmak istemem. Aslında PSU gibi görünüyordu. Fakat birçok farlı platformda PSU maksimum değerlerine baktım. Çoğu farklı gösteriyordu ama 450W'ı geçen bir değer çıkmadı karşıma. PSU bozuk olabilir diye düşündüm. Ama çoğu bilgisayarcı ,PSU bozuk olursa hiç çalıştırmaz, dedi. Ekran kartından kaynaklı bir sorun da olabilir. Fakat tam olarak sorunun neyden kaynaklandığını bulabilsem parçayı söküp değişim yapacağım. Bu konuda yardımcı olabilecek programlar var mı? Fikirlerinizi beyan ederseniz sevinirim. BIOS'un güncelliğine bakmadım henüz. Ona da bakacağım.
 
Son düzenleme:
Ekran kartınızın da en güncel sürümü kurulu olup olmadığını kontrol ediniz. İmkanınız varsa başka bir ekran kartı takarak deneyiniz. Firma da test ettiğinde bir sorunla karşılaşmamışsa benim düşüncem büyük ihtimal ekran kartın arızalı. Çünkü bildiğim kadarıyla ekran kartını Windows kurulumu gerçekleşmeden test imkanı yok. Ayrıca bu yaşadığınız durumlar oyun oynarken mi oluyor? Yani ekran kartına yük binince mi oluyor?
 
Ekran kartınızın da en güncel sürümü kurulu olup olmadığını kontrol ediniz. İmkanınız varsa başka bir ekran kartı takarak deneyiniz. Firma da test ettiğinde bir sorunla karşılaşmamışsa benim düşüncem büyük ihtimal ekran kartın arızalı. Çünkü bildiğim kadarıyla ekran kartını Windows kurulumu gerçekleşmeden test imkanı yok. Ayrıca bu yaşadığınız durumlar oyun oynarken mi oluyor? Yani ekran kartına yük binince mi oluyor?
Ekran kartına yük binince oluyor. Ayrıca sorunu çözdüm sanırım. Ekran kartı sıcaklığı 70- 80 dereceleri arasına varmasına rağmen GPU fanı hafif, her zamanki rpr de çalışıyordu. MSI Afterburner programını buldum. Fan hızını artırabiliyorum artık. Yalnız RX580 gibi güçlü bir kartın fanının saat hızı fark etmeksizin sürekli aynı sür'atle çalışması saçma ve mantıksız geldi. Kesinlikle en azından otomatik olmalı. Herkes bilinçli ve tecrübeli değil bu konuda maalesef. Yine Afterburner programıyla otomatik fanı açabiliyorum. Bu beni mutlu ediyor açıkçası :mutlu: Ama yine de MSI'ın programına ihtiyaç duymam kötü :D
Sorunu yaşadığım oyun Need For Speed Most Wanted 2012 idi.
Şimdi ki testim Sniper Elite 3 Ultra Grafik ayarlarında hiçbir reset sorunu yaşamadan 1 saat oynayıp usulca kapadım. Diğer grafiği yüksek oyunlarda deneyeceğim. @Hic ilgin için teşekkürler dostum (y)
 
Son düzenleme:
FurMark, 3DMark programlarını kullanabilirsiniz. Isı ve FPS değerlerine göre yorumlarız zaten. Ama bunlardan önce bir kaç farklı oyunda da deneyin eğer bir problem olmazsa sıkıntı yok demektir zaten. Sürücüleriniz en güncel durumdalar değil mi? Bunlardan da kaynaklanmış olabilir.
 
FurMark, 3DMark programlarını kullanabilirsiniz. Isı ve FPS değerlerine göre yorumlarız zaten. Ama bunlardan önce bir kaç farklı oyunda da deneyin eğer bir problem olmazsa sıkıntı yok demektir zaten. Sürücüleriniz en güncel durumdalar değil mi? Bunlardan da kaynaklanmış olabilir.
Hocam nedense fan devreye giriyordu bu stress testinde, hem de Afterburner a ihtiyaç duymadan :ROFL:FurMark programında yaptığım testin sonuçlarını paylaşıyorum. Monitörüm 4:3 eski bir monitör olduğundan 1920X1080 hoş durmuyor pek. Ben yine de ikisini de paylaşayım.

- %90 fan hızında 79 derece ısı var. (Kasa sadece 1 fan ile geldi)

1080p:

GPU, OpenGL and OpenCL database

1280x1024(Submit yapamadım)

asas.png

@Hic
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı