İnceleme DayZ

Katılım
19 Ekim 2020
Mesajlar
10.241
Makaleler
11
Çözümler
59
Merhaba, 120 saat (Oyunu kavramak için yeterli olduğunu düşünüyorum) boyunca başta çok kuşkuyla baktığım DayZ'yi öğrendikten sonra biraz övme vakti geldi, oyun hakkında düşüncelerimi belirtme vakti.

Başlangıç ve oyunun hikayesi

DayZ, ilk başta oyun geliştiricisi Dean Hall tarafından bir Arma 2 modu olarak ortaya çıktı. Dean Hall, Yeni Zelanda ordusunda görev yaptığı sırada zorlu bir askeri eğitime katılmıştı. Burada kazandığı deneyimler ile hayatta kalma odaklı bir oyun yapmak istedi. Arma 2'nin büyük haritası ve genel olarak yapısı, bu isteğini yerine getirmesi için oldukça uygundu. Oyunun genel olarak amacı Zombilerin ve başka oyuncuların olduğu bir dünyada hayatta kalma çabası oluşturmaktı. Sonrasında Dean Hall, daha da gelişmiş bir oyun yapmak için ilk başta 2013 yılında kendi projesini başlattı ve DayZ ortaya çıktı.

Kaynaklar; DayZ - Vikipedi


2018 yılında oyun tam sürümüne kavuştu, oyun genel olarak her ne kadar eleştirilse bile günümüzde bile anlık 60.000 oyuncuya ulaşıyor Steam üzerinde.

Oyunun amacı

Oyunun asıl amacı yukarıda da yazdığım gibi Zombilerle dolu ve bizden farklı oyuncuların da olduğu çok zorlu (Gerçekten zor) bir dünyada hayatta kalmak. Karşınıza çıkabilecek oyuncular sizi gördüğü anda ellerindeki imkanlarla sizi öldürmeye çalışabilir, dostça yaklaşabilir, eline bir fırsat geçmesini bekleyebilir veya sizden kaçabilir… DayZ kitlesi bu yönden çok geniş ama genel olarak uzun süreli bir arkadaş bulmak çok zor. Kafanızı çıkardığınız her pencereden kafanıza 7.62 mermi yiyebilirsiniz. Kendinizi güvende hissettiğiniz her an, avcı kamuflajlı bir keskin nişancı sizi gözetliyor olabilir. Oyun genel olarak DayZ'yi tek çimine kadar bilen oyuncularla dolu çünkü oyun 2013 yılında çıktı ve hala deli gbi oynanıyor. Oyunu her yönüyle bilenlerden biri @FalconPolat diye biliyorum 😀

Oyun içeriği

Yiyecekler

DayZ'de gerçekten çok fazla eşya var; Yiyecek içecekten tut, sebzelerden meyvelere…
“Tamam iyi ama, bu her oyunda var değil mi?”
Bu doğru, ancak bu yiyeceklere erişmek o kadar da basit değil. Öncelikle her bir yiyeceğin ve meyvenin özellikle kendine has bir bölgesi olabiliyor. Meyve ve sebzeler ekilebiliyor ancak oyunda tarım yapmanın o kadar kolay olmadığını söylemeliyim.

Oyunda olta ile balık tutabiliyoruz, olta genel olarak deniz kenarındaki iskelelerde bulunuyor.

Oyundaki yiyecek ve içeceklerin bazıları;

IMG_7812.png


Yemek pişirmek
Oyunda yemek pişirmek hiç de kolay değil, oyunu gerçekten bu kadar zorlu kılan şeylerden biri de bu.
Oyunda yemek pişirmek için ateş kampı yapabilirsiniz veya evlerdeki ocakları kullanabilirsiniz.
Ben genel olarak evlerin içindeki ocaklardan yararlanıyorum, hangisinin daha iyi şüpheli ancak ateş kampı daha çok uğraştırıyor. (stant yapmak falan filan)
Evlerin içinde ben bunu kullanıyorum;

IMG_7813.jpeg


Ateş yakmak için elinizde bir bıçağınız olması gerekiyor, başta bıçak bulmalısınız. Eğer vanilla sunucusunda oynuyorsanız üzerinizde muhtemelen bir bıçak bulunmayacak ama korkmayın, oyundaki şehirlerde et bıçağı gibi şeyler oldukça yaygın. (Özellikle kasaplarda)

Bıçak ile bulduğunuz herhangi bir ağacın kabuklarını (4 tane soyun) soymanız gerekiyor. Elinize bıçak alıp ağaca sol tık basılı tutarak ağacın kabuğunu soyabilirsiniz. Bundan sonra yapmanız gereken şey 2 tane çalılık aramak. Bulduğunuz çalılığı elinizdeki bir bıçak yardımıyla kırıp uzun çubuk elde edeceksiniz. Bu işlemde 2 tane çubuk gerekiyor bize.

Bu uzun çubuğu evdeki ocağa yerleştirebilmek için çubukları kırmanız gerekiyor. Çubuğu elinize alın, sol tık basılı tutarak kırın ve çubuğumuz hazır. Ocağın yanına gelip kapağı açtıktan sonra çubuğu içine yerleştirebileceksiniz (İbare çıktıktan sonra F basın) ve bu işlemden hemen sonra ocağın yanında Tab basarsanız ocağın bir menüsü açılacak.
Şimdi ağaç kabuklarının yarısını o menüdeki Wood barks kısmına yerleştirin. Elinizde kalan ağaç kabuklarına eğer elinizde çakmak veya yanıcı herhangi bir şey varsa ihtiyacınız yok, eğer yoksa ateşi tutuşturmak için hand drill kit oluşturmanız gerekiyor. Tab basıp envanterimize girdikten sonra bu ikisinden herhangi birini elimize alıyoruz ve diğerini elimizdekinin üzerine “Combine” (Sürüklemeye başladıktan sonra çıkacaktır) kısmına sürüklüyoruz. Bundan sonra envanter kapanacak ve yazı çıkacak. Burada “Camp Fire” veya “Hand Drill Kit” yazacaktır, Mouse'taki scroll tekerleğini kullanarak Hand Drill Kit'i seçiyoruz ve sol tık basılı tutarak Hand Drill Kit yapıyoruz. Hazırladıktan sonra yapmanız gereken tek şey ocağın üstüne gelip ateşi tutuşturmak (İçine doğru bakınca Fill yazması gerekiyor, sol tık basılı turun)
Ve ateşimiz hazır! “Cooking” bölümüne yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz ama patates gibi şeyler için tencere gerekiyor.

Silahlar, ekipmanlar ve üretim

Üretim
Oyunda üretebileceğiniz şeyler resimdeki gibi;

IMG_7814.jpeg


Oldukça gerçekçi bir üretim çeşitliliği var. Diğer oyunlar gibi absürt absürt üretim seçenekleri yok…

Silahlar, ekipmanlar ve mermileri



IMG_7815.jpeg



Oyundaki her silah gerçek hayattakine oldukça yakın görünüşe, aynı mermi türüne ve hasarlara sahip.
Kimi silah uzun mesafe içen mükemmelken, bazıları oldukça kötü veya rakipe ulaşmıyor bile 😀

IMG_7816.jpeg


Yakın dövüş silahlarımız ve ekipmanlarımız da bunlar. Az çok ne işe yaradığını zaten çözmüşsünüzdür, bazı ekipmanlar base yapımı için
Önemli.

IMG_7817.jpeg


Oyunda çok fazla giysi seçeneği bulunuyor. Tişörtler, montlar, kamuflajlar, ayakkabılar, ceketler, pantolonlar, çantalar, kemerler ve başlıklar…

Gerçekten çok kapsamlı.

Her giysinin ısı yalıtımı ve hasar koruması çok farklı. Kimi hasardan koruyor, kimi ısıdan. Kimi o kadar nadir bulunuyor ki her iki amacı da fazlasıyla yerine getiriyor.

Neden oynuyorum?

Bu tarz zorlu hayatta kalma oyunlarına gerçekten bayılan ve saatlerimi ayırabilecek biriyim. Her an tehlikede hissetmek, aksiyonda olmak veya birbirinden iyi silahlar ve teçhizatlar bulmak bu oyunu saatlerce oynamamı sağlayabiliyor. Başkalarıyla karşılaşıp arkadaş olarak oyuna devam etmek veya birine ağır hasar verip bayılttıktan sonra kelepçeleyip eğlenmek (yapılabiliyor) de oldukça hoşuma giden şeyler.

Özetle bana mermileri çok büyük titizlikle harcamaya çalıştığımız ve sürekli bir şeylerin arayışında olduğumuz bir oyun gerekiyordu.

DayZ'nin kendi rakibi olarak adamakıllı tek bir rakibi var şu anda ve o da SCUM, bu kadar iyi bir oyun değil.

Vanilla hali o kadar iyi değil DayZ'nin, ben sürekli The Day Before gibi sunucularda oynuyorum. Size de öneririm 😃

Eğlenceli bilgiler

Eğer oyunda öldürdüğünüz düşmanları kesip insan eti yemeyi tercih ederseniz, karakteriniz 30 dakika içinde “Kuru” hastalığına yakalanıyor.

Bundan kurtulmanızın tek yolu F11 basıp intihar etmeniz. (Elinizde bıçak veya içi dolu herhangi bir silah olması gerekli₺

Kuru: Kuru (disease) - Wikipedia

Özet; Bu hastalık kesinlikle tedavi edilemeyen, kişinin sebepsiz kahkahalar atması, elinin titremesi, davranışlarda ani değişimler gibi durumlara yol açan bir hastalıktır. Papua Yeni Gine'de insanlar ölen kabile liderlerinin beyinlerini yerlerdi ve bu hastalık ortaya çıktı. Kuru, fark edilmesinin hemen ardından kontrol altına alındı. Günümüzde neredeyse yok bile ama kim bilir, belki yamyamlık devam ediyordur 😆

Kimler oynamamalı?

Ben sabırsız biriyimdir ve hızlı oyunları seviyorum derseniz kesinlikle oynamamanız gereken bir oyun.
Ayrıca oyunlara şans vermem, 1-2 saat veya 5 saat sarmazsa bırakırım diyorsanız zaten almayın. 100 saatten sonra anca kavrıyorsunuz, önerim topluluk sunucularında oynamanız.
 
Son düzenleme:
Oyun iyi, bir rakibi de yok. Atmosfer, terkedilmişlik hissi, sürekli tedirginlik harika. Gun fightlar çok çok iyi. Simülasyon ağırlıklı, yavaş bir oyun. Thedaybefore sunucusundayım bende bu arada, baya büyük bir basem var 15 kapılı, 200e yakında silah var, silah lazımsa söyle :D
 
Oyun iyi, bir rakibi de yok. Atmosfer, terkedilmişlik hissi, sürekli tedirginlik harika. Gun fightlar çok çok iyi. Simülasyon ağırlıklı, yavaş bir oyun. Thedaybefore sunucusundayım bende bu arada, baya büyük bir basem var 15 kapılı, 200e yakında silah var, silah lazımsa söyle :D
Oyunu dibe gömenler genelde en fazla 10 saat oynamış, oyundan pek bir şey anlamamış kişiler. Oyunda o kadar çok mekanik ve gerçekçi şeyler var ki sürekli oynayasım geliyor. Yemeğe ihtiyacım olduğunda avlamak için geyik falan ararken ve
bunu avlarken bile ayrı bir atraksiyon var.

Kesinlikle rakipsiz bir oyun kendi türünde.
Oyun motoru eskimeye başladı ancak o kadar çok bunu gizleyen şeyler var ki göze bile batmıyor.
 
Oyun iyi, bir rakibi de yok. Atmosfer, terkedilmişlik hissi, sürekli tedirginlik harika. Gun fightlar çok çok iyi. Simülasyon ağırlıklı, yavaş bir oyun. Thedaybefore sunucusundayım bende bu arada, bayağı büyük bir basem var 15 kapılı, 200e yakında silah var, silah lazımsa söyle :D

Yuh hocam 200 silah ne naptınız.
 
Oyun iyi, bir rakibi de yok. Atmosfer, terkedilmişlik hissi, sürekli tedirginlik harika. Gun fightlar çok çok iyi. Simülasyon ağırlıklı, yavaş bir oyun. Thedaybefore sunucusundayım bende bu arada, baya büyük bir basem var 15 kapılı, 200e yakında silah var, silah lazımsa söyle :D
Silah her daim lazım hocam da 200 saat neymiş öyle 😀😀
 
@AlperCK @328914
Yarın indirimde oyunu alacağım sizle oynayabilir miyim hem öğrenirim.
 
Böyle içerikleri gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Bu tür detaylı ve düzgün anlatımı olan rehber içerikler oyunlarda topluluk oluşturulmasında önemli rol oynuyorlar.

Elinize, klavyenize sağlık.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı