Atatürk'ü sevmeyenleri anlamak

Ezanda kutsal olan bir kelime yok, Arap topraklarından çıktığı için Arapça. Eğer İtalya'da Müslüman'lık oluşsaydı dili İtalyanca olacaktı.

Olay Arapça olması değil orijinal halinin öyle olması bu bir değerdir sen o değeri değiştirirsen hakaret etmiş olursun.

Ama siz değer vermiyorsanız ne kadar konuşsak boşdur anlamazsınız.
 
Ezanda kutsal olan bir kelime yok, Arap topraklarından çıktığı için Arapça. Eğer İtalya'da Müslümanlık oluşsaydı dili İtalyanca olacaktı.
Hocam bazıları işte nedendir bilinmez arapçayı kutsal sanıyorlar. Halbuki arapça değil, kuran kutsaldır.
 
Atatürk'ü sevmeyenlerin bazı sebepleri şunlar;

1: İstiklal mahkemeleri - onlara göre hocaları ve dindarları öldürmek için kurulmuş bir yapı, lakin biraz araştırınca aslında Kürt teali cemiyeti, İngiliz muhipleri cemiyeti vs gibilerinin üyelerini yargılamak için yapıldı, dinle alakası yok.

2: Yunan olması - bunu 2 şekilde çürütebiliriz, o zamanlarda o topraklar Osmanlı'nındı ve şunu biliyoruz ki Osmanlı'nın izlediği iskan politikası sonucunda ailesi Selanik'e yerleştirildiğini biliyoruz.

3: Dini - Atatürk Müslüman mıdır, ateist midir, bilmem ama bir diğer sebep de budur, yok rakı içmesi yok Müslüman olmaması. Ama zaten Türk halkı da "Atatürk öyle bir Müslüman'dı ki her gece sabahtan akşama kadar 4 hatim bitirirdi" falan demiyor, Kurtuluş Savaşı'nı kazandırdı, Türkiye'yi kurdu diye zikrediyor.

4: Halifeliği, Osmanlı'yı yıktı - öyle bir şey başlı başına yalan zaten Osmanlı'yı yıktığı falan yoktu, Osmanlı'da aranması da işgallere baş kaldırdığındandır. Osmanlı'nın orduları dağıtılmıştı, ülkeyi Yunan askerleri elini kolunu sallayarak işgal ettiler, katliamlar yaptılar. Yani kısacası Osmanlı zaten yıkılmıştı fiilen, sadece masa üzerinde vardı, artık hasta adam değil, ölü adamdı.

5: Kendini tanrılaştırması - bunu genellikle kadir mısıroğlu'nun tayfası diyor yok Kemal değil de kamal yapmış ismini kamal ıbranice'de Tanrı demekmiş de bilmem neymiş de. Yok böyle bir şey biraz araştırınca ne kamal isminin Tanrı demek olmadığını ne de Atatürk'ün kendini tanrılaştıracak bir şey yapmadığını, sadece ondan sonraki bazı manyaklar onu tanrılaştırdığını anlıyorsunuz. Benzer bir durum İslam'da da olabilirdi, niye olmadı (bazı manyaklar onda da yaptı da)? Çünkü en basit örneğinden Hz. Muhammed kendi resmini, heykelini yaptırmayı yasaklıyor, ki bazıları tapmaya, putlaştırmaya başlamasın diye.

6: Yaptığı inkılaplar - bir diğer sebepse şudur ki, harf inkılabı yapması, kıyafet kanunları vs. bunu da şöyle çürütebiliriz ki, Osmanlı Türkçesi'nde bazı kelimeler %100 anlaşılabilir değildi. Arapça'daki harekeler çoğunlukla konulmuyordu bu da okumayı zorlaştırıyordu. Örneğin, berber ve barbar kelimeleri aynı şekilde yazılıyordu. Harf inkılabı sayesinde Türkçenin okunabilirliği arttı ve kolaylaştırıldı. Kıyafet kanunlarında da bu adamlara ne desen tersleyecek ama mesela II. Mahmud'un yaptığı yeniliklere bir şey demezler. Neden mi? Çünkü o Osmanlı'ydı. Neyse.

7: Ezanın Türkçe okunması, kuranın Türkçe yapılması - burada %100 haksızlar diyemem çünkü ezanın olayı zaten nereye gidersen git ezan olduğunu anlayabilmendir. Kur'ân için de meâl yapılması iyi bile olmuştur ama bütün orijinallerini kaldırmak saçmadır. Yani kısaca burada da şu anki düzeni savunuyorum, ezan Arapça, isteyen kuranı mealden okuyor isteyen orijinalden.

Başka sizin bildiğiniz sebep var mı veyahut siz sevmiyorsanız neden sevmiyorsunuz? Eğer başka sebep yoksa neden bu adamlar sevmiyor arkadaşım Atatürk'ü?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Diamond tema değil de sırf açıklama için attım.
 
Atatürk'ü sevmeyenlerin bazı sebepleri şunlar;

1:İstiklal mahkemeleri - Onlara göre hocaları ve dindarları öldürmek için kurulmuş bir yapı, lakin biraz araştırınca aslında Kürt teali cemiyeti, İngiliz muhipleri cemiyeti vs gibilerinin üyelerini yargılamak için yapıldı, dinle alakası yok.

2:Yunan olması - Bunu 2 şekilde çürütebiliriz, o zamanlarda o topraklar Osmanlı'nındı ve şunu biliyoruz ki Osmanlı'nın izlediği İskan politikası sonucunda ailesi Selanik'e yerleştirildiğini biliyoruz.

3: Dini - Atatürk müslüman mıdır, ateist midir, bilmem ama bir diğer sebep de budur, yok rakı içmesi yok Müslüman olmaması. Ama zaten Türk halkı da "Atatürk öyle bir müslümandı ki her gece sabahtan akşama kadar 4 hatim bitirirdi" falan demiyor, Kurtuluş Savaşı'nı kazandırdı, Türkiye'yi kurdu diye zikrediyor.

4:Halifeliği, Osmanlı'yı yıktı - Öyle bir şey başlı başına yalan zaten Osmanlı'yı yıktığı falan yoktu, Osmanlı'da aranması da işgallere baş kaldırdığındandır. Osmanlı'nın orduları dağıtılmıştı, ülkeyi yunan askerleri elini kolunu sallayarak işgal ettiler, katliamlar yaptılar. Yani kısacası Osmanlı zaten yıkılmıştı fiilen, sadece masa üzerinde vardı, artık hasta adam değil, ölü adamdı.

5:Kendini tanrılaştırması - Bunu genellikle Kadir Mısıroğlu'nun tayfası diyor yok kemal değil de Kamal yapmış ismini Kamal İbranice'de tanrı demekmiş de bilmem neymiş de. Yok böyle bir şey biraz araştırınca ne Kamal isminin tanrı demek olmadığını ne de Atatürk'ün kendini tanrılaştıracak bir şey yapmadığını, sadece ondan sonraki bazı manyaklar onu tanrılaştırdığını anlıyorsunuz. Benzer bir durum islamda da olabilirdi, niye olmadı (bazı manyaklar onda da yaptı da)? Çünkü en basit örneğinden Hz. Muhammed kendi resmini, heykelini yaptırmayı yasaklıyor, ki bazıları tapmaya, putlaştırmaya başlamasın diye.

6:Yaptığı inkılaplar - Bir diğer sebepse şudur ki, harf inkılabı yapması, kıyafet kanunları vs. Bunu da şöyle çürütebiliriz ki, Osmanlı Türkçesi'nde bazı kelimeler %100 anlaşılabilir değildi. Arapça'daki harekeler çoğunlukla konulmuyordu bu da okumayı zorlaştırıyordu. Örneğin, berber ve barbar kelimeleri aynı şekilde yazılıyordu. Harf inkılabı sayesinde Türkçe'nin okunabilirliği arttı ve kolaylaştırıldı. Kıyafet kanunlarında da bu adamlara ne desen tersleyecek ama mesela II. Mahmud'un yaptığı yeniliklere bir şey demezler. Neden mi? Çünkü o Osmanlı'ydı. Neyse.

7:Ezanın Türkçe okunması, kuranın Türkçe yapılması - Burada %100 haksızlar diyemem çünkü ezanın olayı zaten nereye gidersen git ezan olduğunu anlayabilmendir. Kur'ân için de meâl yapılması iyi bile olmuştur ama bütün orijinallerini kaldırmak saçmadır. Yani kısaca burada da şu anki düzeni savunuyorum, ezan Arapça, isteyen kuranı mealden okuyor isteyen orijinalden.


Başka sizin bildiğiniz sebep var mı veyahut siz sevmiyorsanız neden sevmiyorsunuz? Eğer başka sebep yoksa neden bu adamlar sevmiyor arkadaşım Atatürk'ü?
  • Hain dedeleri asıldığı için ağlamaları normal. :D
  • Tarih bilmedikleri için I. Balkan Harbi’ne kadar Bosna-Hersek’in Osmanlı egemenliği altında olduğunu bilmezler; Osmanlı’nın oraya iskân politikasıyla eski Türk ailelerini yerleştirdiğini hiç bilmezler.
  • V. Murad Mason’du, bunu da bilmezler. Atatürk’ün dini görüşüne ait net bir cevap bulunmamaktadır.
  • Hilafetin bir işe yaramadığı, Sultan V. Mehmed Reşad’ın cihat çağrısında gayet açık şekilde anlaşılmıştır; koskoca İslam dünyasından kayda değer bir hareket bile gelmemiştir.
  • Kendi tebaasına “kullarım” diyen padişahlardan çok daha mütevazı… Direkt geçiyorum.
  • Yaptığı inkılapların hepsi, ondan önceki sultanların yapmaya çalıştığı; ancak dönemin çeşitli yobazları tarafından engellendiği inkılaplardır. II. Mahmud, III. Selim ve II. Osman buna örnek verilebilir.
  • Buna direkt olarak bir şey yazmayacağım; ezanın nasıl okunduğu, manasını değiştirmez.
 
Hocam bazıları işte nedendir bilinmez arapçayı kutsal sanıyorlar. Halbuki Arapça değil, kuran kutsaldır.

Aslında bir nevi Arapça da kutsal sayılır. Neden bu kadar karşı çıktınız anlamadım sonuçta Allah'ın insan ile iletişime geçtiği dil.
 
Atatürk'ü sevmeyen bir insanı neden doğrudan AKP'li veya Kürt olarak nitelendiriyorsunuz? Siyah ve beyazdan ibaret değil bu işler.

Hocam ben parti falan söylemedim dikkat ettiyseniz. Ha Turkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak isteyen FETÖ, PKK gibi terör örgütleri Atatürkten nefret eder ve bazı kesimler onlarla aynı görüşte Atatürk konusunda.
 
Ezanı Türkçeleştirmesi bile yeterli samimi bir Müslüman olarak bu en üst derece bir hakarettir.
Müslümanım. Ezanın Türkçe olması neden batıyor anlamadım. Ezan, insanları namaza davet etmek için vardır. Çağrıdır. Arapça halinden ne anlıyorsunuz ki şu an mesela?
 
Bu sebepleri detaylıca anlamaya başlayınca bu sebepleri sunanların çoğunluğu İslamı korumak değilde tamamen Atamı yermek olduğunu fark ediyoruz zaten.

Amaçları tamamen Atamın iyi özelliklerini saf dışı bırakmak. Geçende bir arkadaşım "Atatürk mavi gözlü değildi." dedi. Adamı lekelemek için yapmadıkları kalmıyor.
Öylesini ilk defa duydum hocam abartmış 🤣
 
Olay Arapça olması değil orijinal halinin öyle olması bu bir değerdir sen o değeri değiştirirsen hakaret etmiş olursun.

Ama siz değer vermiyorsanız ne kadar konuşsak boşdur anlamazsınız.
Değer vermediğim falan yok, aksine kimsenin verilmek istenen mesajı anlamadığı Arapça dilinde okunmasındansa herkesin ne anlatılmak istendiğini, ezanın gerçekten namaza çağrı olduğunu anlaması çok daha mantıklı. Ancak ille bir din sömürüsü yapmak zorunda olanlar bunu bile bir saygısızlık, hakaret varsayıyor.
 
Müslümanım. Ezanın Türkçe olması neden batıyor anlamadım. Ezan, insanları namaza davet etmek için vardır. Çağrıdır. Arapça halinden ne anlıyorsunuz ki şu an mesela?
Hocam arapça olması daha uygundur çünkü bir yabancı geldiğinde de anlar ezan olduğunu. Hristiyanlıkta da çan var mesela çan yerine Adile Naşit'in zilini kimse kullanmıyor.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı