- Katılım
- 22 Mart 2018
- Mesajlar
- 9.719
- Makaleler
- 1
- Çözümler
- 81
kafam açıkçası iyice karıştı.
balıklama atlamak bana da mantıklı gelmiyor; hiçbir konuda yüzeysel kalmak istemiyorum. sanırım önce biraz daha derin araştırmalar yapmam gerekecek.söyledikleriniz ve fikirleriniz için gerçekten teşekkür ederim.
önemli bir başka konuda şunu da sormak istedim;
siz yazılıma alaylı olarak başlayacak olsanız, ilk yapacağınız ve en net araştırma ne olurdu?
bu hem bana hem de konuyu okuyan diğer arkadaşlara farklı bir bakış açısı kazandırabilir diye düşünüyorum. ben kolay bir şeyle başlayıp içine girdikçe yolumu çizmek istiyorum ama hangi aşamada nelere dikkat etmem gerektiğini kestiremiyorum.
ek olarak şunları da merak ettim verdiğiniz cevaplara yönelik :
1-/teorik kısmı ve pratiği aynı anda götürmek mümkün mü, yoksa biri bittikten sonra diğerine mi geçmek daha verimli olur?
2-alaylı birinin en çok zorlandığı veya atladığı konu sizce hangisidir? (örneğin algoritma, network, veri tabanı gibi)
3-günümüz şartlarında web tarafında kariyer hedefleyen biri için hangi dil veya teknolojiyle başlamak daha mantıklı olur?
cevap vermek için zaman ayırırsanız gerçekten sevinirim.
Acip bakardim en iyi universiteler, egitim kurumlari bu isi nasil ogretiyorlar; en iyi firmalarda calisan insanlar nerelerden mezun olmuslar nasil egitim almislar; ona gore izledikleri yolu olabildigi kadar replike etmeye calisirdim. Bu bilgilerin hepsi internette var.
1. Bazen olur bu, bazen olmaz. Bence kucuk paketler halinde teorik + pratik seklinde gitmek lazim. Mesela database ogrenilecekse once veritabani sistemleri hakkinda teorik bilgi almak gerek. Sonra veritabani kullanan ufak bir proje yapmak gerek. Konu + pratik seklinde.
Teorisi bilinmeden pratige atlanirsa yanlis aliskanliklar olusabilir. Ornegin bizim sirkette calisan arkadaslardan bir tanesine Ingilizce isim vermeyi ogretemedik. Oyle alismis, yabanci insanlar okuyamiyordu ve isten ayrildi. Yoksa kafasi calisiyordu gayet, sadece dil ogrenememis. Okuyup yazacak kadar dil ogrenmek 1 sene alacak is bile degil.
2- Ben birlikte calismadim alayli birisiyle. Ama mulakat yaptim. Gordugum en buyuk eksiklik bilmedigi seyi arastirmasinda. Genel olarak universite okuyan birini okumayan birinden ayiran en temel seylerden birisi bu. Nasil google kullaniyor, dogru bilgiyi yanlistan nasil ayiriyor direkt anlasiliyor. Bu soft-skill sayilir. Teknik olarak en buyuk eksiklik de benim gozlemim tecrubesiyle orantili bilgi ogrenmis olmasi. Yani isi dusmedikce ogrenmemis.
Ornegin bir bilgisayar muhendisi graph ogrenirken ( Graph ) yakinlik uzaklik; agirlikli uzaklik vs gibi faktorleri hesaplamayi ogrenir. Daha sonra bunu nerede kullanacagini belki o anda bilmez, teorik olarak bilir. Sonra bu kavrami kelimelere uygulama fikri aklina gelip "Bunu mu demek istediniz" seklinde bir kelimeye "en yakin" kelimeyi bulacak algoritma zincirini gelistirebilir. Teorisi olmasaydi yapamayacakti. Alayli birisiyle bu konulari tartisirsan teorik eksiklikten kaynaklanan acikligi hizlica fark ediyorsun.
3- Ben her developerin farkli seviyede dil bilmesi gerektigini dusunuyorum vizyon icin. Yalnizca JS ve PHP bilen kisi scripting dili disina cikmamis olur; bu da negatif bir sey. Biraz C de bilecek, type safety de bilecek, fonksiyonel de bilecek, OOP de bilecek.
Sonrasinda zamanini en cok harcayacagi teknolojiler icin de onunde 2 yol var. Kendisi bir seyler insa edecekse gereksinimini en iyi karsilayan neyse onu ogrenmeli. Belirli bir sektorde is bulacaksa ona gore stratejik tercih yapmali.
Java ya da onun gibi JVM dilleri ya da onun kullandigi Spring, Quarkus gibi framework'ler cok populerdir kurumsal alanda fakat alayli birinin bu mecrada is bulabilmesi zordur.
Python, Ruby yurt disinda populerdir web alaninda ama Turkiye'de is imkani azdir. ( Guncelden haberim yok bu arada yaniliyor olabilirim )
C# ve PHP Turkiye'de alaylilar icin is imkaninin muhtemelen en rahat bulunabilecegi alandir ama maasi az ve rekabeti yuksektir - zira basvuran cok olur. Bugun elini sallasan web alaninda PHP az cok bilen birine denk gelirsin.
Freelance is yapacaksan hitap ettigin ve yaris halinde oldugun kesin buna gore degisir.
O yuzden bu soruyu biraz sartlara ve duruma gore kisi kendisi cevaplamali.
Son olarak sunu da soyleyeyim; web cok genis bir alan. HTML yazdim CSS giydirdim seklinde ilerlemez cogu web projesi. Haberlesme, guvenlik, sunucu tarafindaki mimariler, yazilan kodlarin sunucularda kayipsiz guncellenmesi gibi pek cok alt konu basligi var bu isin ve bir developerdan bu alanlarin hepsini belirli olcude bilmesi beklenir.