Golf 1.0 TSI DSG ilk çalıştırmada gelen ses nedir?

Katılım
4 Kasım 2013
Mesajlar
1.761
Makaleler
1
Çözümler
8
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar bu vıyk vıyk ses neden olur motor ısındıkça kesiliyor. Bir süre sonra gelmiyor. Sabahları ilk çalıştırma da duymuyorum biraz bekleyip devir 900 civarına düşünce gelmeye başlıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Soğuktandır diye düşünüyorum motor ısınmayınca öyle sesler çıkıyor.
 
Anlattığın o "vıyk vıyk" sesi, motorcuların dilinde genelde V kayışı ya da onunla bağlantılı parçaların (gergi bilyesi, kasnaklar, alternatör vb.) olduğu anlamına gelir. Durumunu ve sesin gelip geçme şeklini göz önüne alınca, büyük ihtimalle sorun şurada
Vıyk Vıyk Sesinin En Olası Nedeni: V Kayışı

Bu sesin motor ısındıkça kesilmesi, soğukken gelmesi ve rölantiye düşünce başlaması şu sebeplerle çok uyumlu:
1. Soğuk ve Sert Kayış:
• Sabahları Neden Duymuyorsun? İlk çalıştırmada motor devri biraz yüksek olur. Bu, kayışın kasnak üzerinde daha hızlı dönmesini ve kaymadan tutunmasını sağlayabilir.
• Devir Düşünce Neden Başlıyor? Motor rölantiye (900 devir civarı) düşünce, kayışın üzerindeki yük ve hız biraz azalır. Eğer V kayışı eski, sertleşmiş, çatlak veya biraz gevşekse, soğukken kasnakların üzerinde kaymaya başlar. Bu kayma da o meşhur "vıyk vıyk" veya "cik cik" sesini çıkarır.
• Isınınca Neden Kesiliyor? Motor ısındıkça, kayışın malzemesi de hafifçe yumuşar ve genleşir. Bu sayede kasnaklara daha iyi tutunmaya başlar ve kayma durur, dolayısıyla ses de kesilir.
2. Yardımcı Parçalar (Bilyeler ve Kasnaklar):
• Ses bazen V kayışını çeviren bilyelerden (örneğin gergi bilyesi, alternatör bilyesi, klima kompresörü bilyesi) de gelebilir. Bu bilyelerdeki yağsızlık veya aşınma, soğukken ses yapar, ısınınca üzerindeki yağ/gres hafifçe akışkanlaşıp boşluğu doldurarak sesi geçici olarak kesebilir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı