Dijital oyun mağazalarına Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor!

Yani diyebilecek şey bulamıyorum ya. Bakın bu şu an bir tasarı ama gerekli tepki gösterilmezse Discord, wattpad, Roblox gibi erişim engeline gider. Ki zaten internet sağlayıcıları aman aman bir hızda internet vermezken bir de ücretsiz VPN kullanayım olay çözülür gibi bir şey yok en azından benim gözümde.

Steam'ın fıkratında yok sadece bir Almanya'da temsilcileri var diye biliyorum. Steam'de geçenlerde ücretsiz LGBT içerikli ücretsiz oyun verildi normalde ülkede yasaklanmış insanlar o kadar VPN ile almaya çalıştı kırk takla attı. Oyunlara müdahale edebilmek demek elini kolunu sallaya sallaya oyunlarla bir işi olmayanların 'AA bak bu ahlak bozuyor' deyip sansür getirmeleri yasak getirmeleri anlamını taşıyor. GTA oyunları, Witcher, cyberbug, baldur gate 3, Last of Us, Manhunt daha birçok liste çıkar buraya. Bizim para verip KDV ödeyip satın aldığımız oyunlara müdahale ediliyor.

Yerli milli destek diye tuturup bize fahiş fiyatlarla ürün satanları öne çıkarmak için yurt dışı sınırı da kalkıyor. Temu ofiside basılmış. Yerli milli otomobil deyip bize kazık yurt dışına cüzi miktarlarda satışlarda gördük. Artık parayı nereyi harcayacağımıza tasarrufumuza her şeye el atıldı. Çocukları koruyorum deyip hadi sosyal medya yasağı muhabbeti de var. Önceden çocuklar sonra bütün ülke de der beklerim. Küçük Kuzey Kore oluruz. Al sana yerli milli yapay zeka, alsana yerli milli mesajlaşma uygulaması sadece bunları kullanacaksın der onu da beklerim.

Bu kadar çok uzun yazdım üzgünüm ama yok içimi dökmem lazım. Hobi eşyaları edinemiyoruz, kitaplar aşırı pahalı, Steam dolarda zaten almak zorken yani kütüphanedeki oyunlara bari elleme. 50.000 tane suçlu salındı, birçok insan ölüyor ceza alan yok güvende olduğumuz yer evimiz gerçi o da belli değil müteahhitler malzemeden çalıp bir ev yaptığı için depremde kaybettik canlarımızı da. Bir oyun oynama keyfimiz var o da kalsın.

Bakın bu öylesine bir konu değil. Diyelim ki ses çıkardık ama takip etmedik. Hop bir yasa tekrar geri getirirler. Özellikle teknoloji, eleştiri ve oyun kanalları çok takipçili olanlar ses çıkarmak zorunda. Başka türlü yok yolu. Bir kısım yayında değil zaten abartmaya gerek yok kafasında bir kısım neyi onayladığını bilmeden oh çok iyi gelsin yasak diyor. Susmak olmaz sen susarsan ben susarsam nasıl çıkarız karanlıktan aydınlığa?
 
Son düzenleme:
Bir de şunu eklemek isterim. Steam temsilcilik atadı diyelim. Sıkıntı şurada başlıyor; EA, Rockstar, Ubisoft gibi şirketler atayacak mı? Atamazlarsa yasaklandığında Steam'deki bu şirketlerin oyununu nasıl oynayacaksınız? FC 26'dan örnek vereyim. Bant daraltması yaşandığında nasıl oynayacağız? Bu olayı küçük bir şey olarak düşünmemek lazım.

Bugün susan, yarın ağlamasın.

Ubisoft batmanın eşiğinde. :D Bir de temsilci mi atayacak?
 
@WolreaG hocam hadi temsilci bir nevi avukat gibi galiba, o kısmen kabul edilebilir de diğer kısımları kabul edilemez halde. Ve bu arada temsilci fiyatlarla ilgili bir şey yapmaz, onunla alakası olduğunu hiç sanmıyorum.

"BTK'ya ise içerik tarafında geniş yetkiler veriliyor. Kurum, sakıncalı görülen oyunların mağazalardan kaldırılmasını talep edebilecek; ayrıca platformların şirket yapısı, kullandıkları algoritmalar ve veri işleme süreçleriyle ilgili detaylı bilgi isteyebilecek."

Kime göre sakıncalı görülen veya riskli bir şey bu? Adam GTA 6'ya sakıncalı deyip yasaklayabilir mesela. Böyle şeyler halkın yararına olmuyor çoğunlukla.

Mevcut oyunlara ya da çıkacak oyunlar tamam da asıl tehlike şurada kendi çapında ülkemizde oyun yapmaya çalışan gençlerimiz var. Onlar ne yapacak bu durumda? Gidişat gram iyi değil.
 
@alasakarama, vergi verilmiyor diyen iyi sallıyor.

40 dolara aldığın oyun için 7 dolara yakın vergisini veriyorsun zaten. Nasıl verilmiyor?
1769855354582.png


TL ile vermekle de kalmıyorsun, dolar olarak vergi veriyorsun.
 
@ahmttunc, sorun Steam'in temsilci açması değil. Steam temsilci atasa bile Ubisoft, EA veya Rockstar açabilecek mi? Steam açsa bile bu oyunlara nasıl erişeceksin? DPI tek çare değil.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
iti an çomağı hazırla.

Bu tam boomer yorumu işte. Left 4 Dead boomer'ı hatta.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

  • Technopat Haberler

    Geri
    Yukarı