İntel core i7 3770 kaç çekirdekli ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşım ben hayır gelip buraya sistem alıyorum süper de olacak demedim. Sen yazdıklarımı okumuyorsun herhalde! Benim Türkçem eminim yeterince iyi. Fakat kullandığım aletin üzerinde maalesef Türkçe karakter desteği yok. Bunu ikinci sefer yazıyorum. Ben geldim HT’yi anlattım. Şu sistemi alıyorum dedim. Siz geldiniz yok bu böyle kotu yok yaptığın aptallık yok Türkçe kurallarına uy gibi şeyler yazdınız. Sana ne arkadaşım benim Türkçe kurallarına uyup uymamamdan? Biz burada Türkçe’mi mi tartışıyoruz yoksa bilgisayar mı? Yazdıklarımı okumadan seviyesizce eleştiren sensin gelmiş bana burada ayni cevapları ikişer kere verdirten de sensin. Hani senin ve sizlerin dışında bu dünyada bana hayır o anakart o işlemciye uygun değil bunu öneririm diyebilecek olan milyonlarca insan var zaten. Sabah oturup Vatan Bilgisayar’dan 15 dakikada bütçeme uygun görüp hazırladığım bir tablo iste. Oturup günlerce araştırmadım. Onumuzdaki hafta alacağım için de sanırım 6-7 gün içerisinde çözebilirdim bunları. "Sen Türkçe kurallarına uy önce" seklinde cevap atıp duran kişilerin yardımına hiç ihtiyacım yok. 5 senedir bilgisayar toplamak gibi bir amacım yoktu 15 dakikalık ufak bir araştırmada ortaya çıkan sonuç bu. Kusura bakmayın.

Forumda Türkçe kurallarına uymak zorunludur. Seviyesizce kimse eleştirmedi seni. Madem biz senin yazılarını okumadık, sen de bizimkileri okumamışsın ! Türkçe konusunu kapatıyorum. Burası bir forum. Her şey tartışılabilir. Ben burada HT'yi en basit haliyle anlattım. Sen de HT'nin içine girdin tamam. Burada sorun yok. Hem sistemi yazıyorsun, hem de eleştirilere cevap veriyorsun. Burası forum. Tekrar diyorum. Sen ne yazıyorsan tartışılır. Sonra da biz HT'yi tartışıyorduk yazıyorsun. Hadi sen de itiraf et ! 2 sayfa tartışmadık mı ? Evet. Anlamıyorum. Hala ihtiyacım yok diyorsun. O zaman kapat bu konuyu.

Özetle, 2 sayfadır bizimle tartışıyorsun ve kimsenin yardımına ihtiyacım yok diyorsun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sevgili zacky,

öncelikle HyperThreading teknolojisinin aynı sayıda transistör ile birden çok çekirdek yapılarak oluşturduğunu söylemişsin. Bu bilginin kaynağı nedir? Sen forumdaki üyelerden bilgi vermeden ünlem işaretli cümleler yazdıkları için nefret ettiğini söylemişsin. Ben de kaynak göstermeden, kendi sanki Intel fabrikasında çekirdek tasarlamış gibi kendinden emin bir biçimde işlemci yapım teknolojisini anlatan ve birden bire ortaya çıkarak "siz bi bok bilmiyorsunuz, ben her şeyi biliyorum" modunda olan tiplerden hoşlanmam. Tabi sen bu tiplerden birisin demiyorum. Bunu, HT teknolojisini araştırıp öğrendiğimizde öğreneceğiz.

O zaman HT teknolojisine biraz bakalım... HT teknolojisini savunan sayın Mr_YAMYAM, bu satırları siz de okuyun:

İlk olarak İTÜ'nün bu konudaki yazısına bakalım:

Çift çekirdek:

Çift çekirdekli işlemci, tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme biriminden oluşur. Kullanıcılara sunulan en önemli avantaj, işlemcinin içindeki çekirdek adedinin iki katına çıkartılarak bilgisayarın yeteneklerinin ve bilgi işlem kaynaklarının önemli ölçüde artırılması ve daha hızlı yanıt süresi, daha yüksek çok kademeli işlem kapasitesi ve paralel bilgi işlem özelliklerinin sunulmasıdır.


Çift çekirdekli işlemci dört şeritli bir otoyol olarak düşünüldüğünde iki şeritli yollara göre iki kat daha fazla araba trafiği kaldırabildiği ve bunu yapması için arabaların iki kat hızlı gitmesinin gerekmediği görülür. Benzer şekilde çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar ile birden çok görev aynı anda gerçekleştirilebilir.

Hyper-Threading:

Hyper-Threading teknolojisi, tek bir fiziksel işlemcinin çok sayıda komut zincirini eş zamanlı olarak işlemesi ile performans artışı sağlamasıdır. Hyper-Threading teknolojisine sahip olan bir işlemci, mantıksal olarak iki adet işlemciden oluşmaktadır. Her bir işlemci fiziksel olarak aynı çip üzerinde bulunmasına rağmen farklı komut zincirlerini işleyebilir. Geleneksel iki farklı fiziksel işlemci kullanan sistemlerin aksine, Hyper-Threading teknolojisinde mantıksal işlemciler tek bir işlemci kaynağını (sistem veri yolu, bellek) paylaşırlar. Bu yüzden Hyper-Threading mimarisine sahip bir işlemci, işletim sistemine iki işlemcili bir sistem gibi görünmesine rağmen, iki gerçek fiziksel işlemcinin sağladığı performansı vermeyecektir.



Çift Çekirdekli İşlemci İle Hyper-Threading Teknolojisine Sahip İşlemci Arasındaki Temel Fark

Hyper-Threading, sanal olarak iki işlemci üreten bir tekniktir. Bu teknikte işlemler iki sanal işlemciye bölüştürülerek bir çeşit yük dengesi sağlanması amaçlanmıştır. Çift çekirdekli işlemcilerde ise gerçekten birbirinden bağımsız iki tane işlemci çekirdeğinin varlığı sözkonusu olması yönüyle Hyper-Threading teknolojisinden farklıdır. İşlemleri bir sıraya dizip komutları birden fazla sırada işleyerek işlemci içindeki kaynakları paylaşma mantığı aynı olmasına rağmen, çift çekirdekli işlemcilerde temel fark paylaşacak kaynağın daha fazla olması ve her işlemcide ayrıca bulunmasıdır. Örneğin: Hyper-Threading işlemcilerde tek bir çekirdek ve ona bağlı birer tane birinci ve ikinci seviye önbellek varken, çift çekirdekli işlemcilerde her çekirdek için ayrı bir birinci ve ikinci seviye önbellek bulunmaktadır. Sistem ve bellek denetçisi ile çekirdekler arasındaki iletimi sağlayan bir devre de ayrıca bulunmaktadır. Bu şekilde yük paylaşımı, önbelleklerin denetimleri ve giriş/çıkış denetçilerine ulaşım sağlanmaktadır.

Şimdi İTÜ ne diyor? HyperThreading fiziksel değil, mantıksaldır. Siz ne diyorsunuz? HyperThreading, fizikseldir:

1 milyar transistor ile Quad Core bir işlemci yapmak yerine 1.2 milyar transistor ile 8 Core yaparak bu çekirdeklerin gerek duyduğu diğer ünitelerin sayısını Quad Core bazında tutarak yapılan işlemci 4 Core HT oluyor.

Size mi inanalım, İTÜ'ye mi inanalım?

Haydi diyelim bu yazı İTÜ'deki tecrübesiz biri tarafından yazıldı. O zaman başka kaynaklara da bakalım. Malum, ben sizin gibi "HT budur! Siz yanlış biliyorsunuz!" demek istemiyorum. Farklı kaynaklardan bilgiler edinerek doğru bilgiye ulaşmayı amaçlıyorum. Zira HT teknolojisini ilk defa ben de bu kadar kapsamlı araştırıyorum...

O zaman Wikipedia'ya bir uğrayalım:

Hyper-threading works by duplicating certain sections of the processor—those that store the architectural state—but not duplicating the main execution resources.

Demek oluyor ki:

Hyper-threading, işlemcinin bazı bölümlerini kopyalayarak çalışan bir teknolojidir -işlemcinin mimari durumunu depolayan kısımler. Fakat ana işlem kaynaklarını kopyalamaz.

Bu ne demek? HT, donanımsal olarak çekirdeklerin kopyalanmadığı bir teknolojidir. Sadece ön bellek ve bazı mimari komut setlerinin yer aldığı kısımlar kopyalanır. Yani zacky'nin dediği gibi ortada bir donanımsal çekirdek ve Transistörlerin tasarrufluca kullanıp onlardan yeni çekirdekler yapılması gibi bir durum söz konusu bile değil!

ARM'den HyperThreading'e Eleştiri


Bugün mobil dünyayı ele geçirmiş olan ve Intel'in artık "AMD bizim rakibimiz değil, ARM bizim rakibimiz" dediği firma, 2006 yılında HT teknolojisini bakalım nasıl eleştirmiş:

In 2006, hyper-threading was criticised for being energy-inefficient. For example, specialist low-power CPU design company ARM has stated simultaneous multithreading (SMT) can use up to 46% more power than dual-core designs. Furthermore, they claim SMT increases cache thrashing by 42%, whereas dual core results in a 37% decrease.[14] Intel has disputed this claim, stating that hyper-threading is highly efficient because it simply uses resources that would otherwise be idle. In 2010, ARM has stated that it will include simultaneous multithreading in its chips in the future.[15]

Tercümesi:

2006 yılında HT enerji konusunda verimli olmadığı dolayısıyla eleştirildi. Düşük güç tüketimli işlemciler tasarlama konusunda uzman olan ARM, simultaneous multithreading (SMT) teknolojisinin (HyperThreading oluyor bu) çift çekirdekli tasarımlardan %45 daha fazla enerji tükettiğini iddia etti. Dahası, SMT'nin ön Cachhe Trashing denilen, ön belleği çöplüğe çevirme oranını da %42 oranında artırdığını belirtti. Çift çekirdek ise bu oranı %37 oranında düşürüyor. Intel bu iddiaları reddederek HT teknolojisinin boştaki kaynakları kullandığını öne sürdü. 2010 yılında ARM, gelecekte SMT teknolojisini kullanacağını belirtti.

Bugün Intel'in en çok korktuğu firma, Intel'in esamesinin okunmadığı mobil pazarın lideri olan ARM, HT teknolojisini özetlemiş bir nevi.

Tabi o zamanlar geride kaldı. Bu bağlamda biz de 3770K üzerinde yer alan HT teknolojisine göz atalım:

http://semiaccurate.com/2012/04/25/does-disabling-hyper-threading-increase-performance/

Buradaki testte de görüldüğü üzere HT kapatılınca bazı uygulamalar daha performanslı çalışıyor. HT'nin getirdiği performans farkı ise %10'u geçmiyor.

Bu yazılardan sonra zacky'nin AMD'nin 8 çekirdekli işlemcilerini Intel'in 4 çekirdekli, HT teknolojili işlemcileriyle karşılaştırmasını ne kadar komik olduğunu anlamak mümkün. Bu fark, mimari açıdan oluşmaktadır. HT yüzünden değil.



HT konusuna noktayı koyduysak devam edebiliriz..

Şu anda fiyat performans olarak lider konumda olan işlemci Ivy Bridge Core i7 3770K

zacky kendini sadece HT konusunda değil, fiyat/performans oranlarını hesaplama konusunda da uzman görüyor anlaşılan. 2770K gibi bir işlemci nasıl F/P kralı oluyor, anlamak güç. Tabi yukarıda da dediğim gibi ben kaynak vererek konuşmayı severim. "Ben her boku bilirim, en iyi işlemci 3770K'dır" demek beni ancak ukala yapar. Şimdi o zaman CHIP Almanya'nın testlerine bir göz atalım:

Vergleich: Desktop-Prozessoren im Test - CHIP Online

Liste performansa göre sıralanmış durumda. Fiyat/Performans oranına bakmak için Preis-Leistung bağlantısına tıklamanız gerekiyor. Bu bağlamda karşımıza çıkan liste budur:


SıralamaÜrünFiyatToplam PuanFiyat/performansDğeerlendirme
8.AMD FX-8150
162,49 €

77,5

100



  • [*=left]Performans (77,5%)
11.AMD FX-8120
133,75 €

70,6

91



  • [*=left]Performans (70,6%)
19.AMD FX-6100
98,49 €

61,4

81



  • [*=left]Performans(61,4%)
6.Intel Core i7-3820
259,25 €

81,2

74



  • [*=left]Performans(81,2%)
12.Intel Core i5-3470
166,15 €

69,7

73



  • [*=left]Performans(69,7%)
5.Intel Core i7-3770K
285,80 €

Test raporu
83,5

72



  • [*=left]Performans (83,5%)



Yukarıdaki tabloyu bir kenara bıraktım, zacky arkadaşımız bu işlemci ısındığı için yanında Noctua NH-D14 öneriyor. Şimdi hem fiyat/performans diyorsunuz, hem de bu işlemcinin yanında Noctua NH-D14 al diyorsunuz. Yahu Noctua NH-D14 200 Lira!

200 TL'ye AMD FX-4100 işlemci alınıyor. Bu işlemci ısınmıyor ve yanında kendi soğutucusu ile geliyor! Yani zacky'nin hesabına göre 800 lira verip 3770K ve 200 lira daha verip NH-D14 aldığınızda fiyat/performans oranı yüksek bir sistem toplamış oluyorsunuz. Bravo! Bravo! Söylenecek söz bulamıyorum.

Tabi zacky'nin cevabı hazır: "Overclock yapınca aldığın performans ile harcadığın parayı korutuyorsun". O zaman ben de şunu diyeyim, FX-8150'yi ya da 8350'yi çok daha iyi OC edebilirsin...



Hadi bu konuyu da geçelim... gelelim zacky'nin overclock için seçtiği anakarta... Şimdi ilk mesajda yazılan anakart nedir
? ZH77A-G41.... Bu anakartın yonga seti nedir? H77....

Sonraki mesajda bu anakartın çok rahat 4.4 GHz yaptığını belirtiyor kendisi. Buraya dikkat:

Bu linkteki yorumlarda stok fan ile OC yapıp iyi sonuçlar almış olanlar var.

diyor ve ardından Z77 yonga setli ve overclock yapabilen MSI Z77A-G41'in videosunu paylaşıyor.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? H77 ile overclock yapılamıyor. kaynağı da vereyim, malum, kaynaklara dayanarak yorum yapmayı severim:

Z68, Z77, and H77 – What’s the difference? | Puget Systems Blog



Sonuç olarak;

Sevgili zacky, araştırmacı insanları severim. Ama sen geldiğin forumun kurallarına uymadan, Türkçe katliamı yaparak, üyelere hakaret ederek ve kaynağı olmayan yanlış bilgileri doğruymuş gibi dayatarak insanlara hakaret etmen hoş değil.

Foruma hoş geldin, buraya güzel katkıların olacağına inanıyorum ama lütfen buranın kurallarına uy ve kulaktan dolma bilgileri sanki kendin araştırmışsın gibi anlatma. İnsanlar burada sana yardımcı olmak istiyor, her şeyi ben bilirim deme, senden daha iyi bilenlerden bilgi öğren, daha az bilenlerle de bilgilerini paylaş.
 
Intel'in hiçbir işe yaramayan bir Hyper-Threading teknolojisi var. Bu teknoloji Core ailesinden önce Pentium 4'lerde kullanıldı. Yani mehmet, olay şundan ibaret. Senin işlemcin 4 fiziksel çekirdekli. 4 tane de sanal çekirdek var. Hiçbir yararını görmedim ben şahsen.

HT azda olsa işe yarıyor. Tabi ben bunu P4 İşlemcilerde farkettim.

- - - Güncellendi - - -

İzlek nedir? Donanımhaber'in uydurduğu saçma sapan bi terim gibime geliyor...

İzlek takip edilen yol olabilir :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hyper Threading teknolojisinin ne olduğunu ben gayet iyi biliyorum. Senin WikiPedia’dan koyduğun alıntılara ihtiyaç duymadan. Mekatronik mühendisliği mezunu olduğum için kendim chip yapma ve nanoteknoloji bilgisine sahibim. Transistor sayısının değişken olduğunu da eklemiştim.

Arkadaşım ya siz okuduğunuzu anlamıyorsunuz ya da ben anlatamıyorum. DOSTUM TURKCE KLAVYE DESTEGI OLMAYAN BIR LAPTOP KULLANIYORUM. TURKCE KARAKTER KULLANAMIYORUM. Beni Türkçe kullanım kurallarına uymadığım için banlayan Moderator ya da yöneticiye de teşekkürler. Ne kadar gereksiz bir insan kitlesi olduğunuzu ispatladınız.
Size başarılar diliyorum.
 
Bahsi geçen işlemcide HT teknolojisini tartışmak çok gereksiz. O işlemci dünya testlerinde zaten kendini göstermiş ve bir tartışmaya yer vermemiş. Bekleyelim AMD yeni işlemcilerini piyasaya sürsün o zaman tartışırız :)
 
Adama yüz tane kaynak gösteriyoruz hala ben bunu bunu zaten biliyorum hem de kaynak olmadan diyor. Bırakın şunu ya kendi kendine her şeyi biliyorum havalarına girdi. Adam seni susturmaya yetecek cevabı verdi ama sen hala konuşuyosun. Senin işin yok burada o yüzden defol git bi' dahada gelme.
 
Bilen arkadaşlar için basit bir grafik çizdim.
Umarım bana da anlatırlar da ben de birşeyler öğrenebilirim.


Uploaded with ImageShack.us
 
“Çarşıdan aldım dört çekirdek, eve geldim sekiz çekirdek” durumu HyperThreading demektir.
 
Hyper Threading teknolojisinin ne olduğunu ben gayet iyi biliyorum.

Ne kadar iyi bildiğinizi, sizin gibi mühendisleri eğiten İTÜ gibi kurumlar tarafından yazılan makaleler sayesinde daha iyi anlaşılıyor.

WikiPedia’dan koyduğun alıntılara ihtiyaç duymadan.

Bu cümle ile zaten ukalalığınızı ve ezikliğinizi göz önüne seriyorsunuz.

Mekatronik mühendisliği mezunu olduğum için kendim chip yapma ve nanoteknoloji bilgisine sahibim.

Türkiye'deki üniversitelerde verilen eğitimi çok iyi biliyorum, siz hiç merak etemyin. Mezun olduğunuz bölümü bitirenler bu yobaz ülkede ancak pazarda limon satabilir maalesef. Eğitimi veren hocalar da kitaplarının arasından küf mantarı düşen tipler...

Transistor sayısının değişken olduğunu da eklemiştim.

Olay şu ki, ortada bir transistör sayısı yok. Transistörler sadece çekirdekler için kullanılıyor. Yazıda geçen bileşenler için milyonlarca transistör harcamaya gerek yok...

Bizden daha gerekli bir insan olduğunuzda sizi TV'de görürüz belki. Kusura bakmayın ama burası iki tane ağdalı söz edip Transistörleri bölüştürerek insanları kandırabileceğiniz basit yerlerden değil. Size ekmek çıkmadı buradan, yazık. Oysa ki ne hava atmak umutlarıyla gelmiştiniz... Mekatronik falan...

Sizin gibi tipleri üniversitede çok iyi tanıdım. Hiç unutmam, bir gün yine sizin gibi egoist bir mühendis, CD'nin AutoRun simgesine kendi resmini koymaya çalışıyordu. Çocuğu tanımadığım için arkadaşıma dedim ki ben biliyorum, yardım edeyim. "Yok, yardım etme, o şimdi kendi yapması lazım..." demişti. İşte o gün mühendislik bölümü okuyanların ne kadar ezik ve egoist olduklarını daha iyi anladım...

Üniversite tercih kitapçığında Mekatronik bölümünü gördüğünüzde herhalde Casper bilgisayardaki 16 GB RAM'i görüp "Üff bununla arkadaşlarıma nasıl hava atarım" düşüncesinde olan gençler gibi sevinmişsinizdir... Yazık. İddiaya varım, sizin ekşisözlük üyeliğiniz de vardır... Malum, ancak orada ispatlarsınız kendinizi...
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı