Telefon Alırken Dolandırıldım

Maybach

Kilopat
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
2.095
Makaleler
2
Çözümler
3
Evet. Yanlış duymadınız, dolandırıldım. Arkadaşlar, ben bilgisizliğim ve cahilliğim yüzünden böyle bir hataya düştüm. Sizin de aynı hataya düşmemeniz, bilinçlenmeniz adına böyle bir konu açıyorum. Uyalım, uyaralım lütfen siz de böyle bir hataya düşmeyin.

3 ay tatilin başlarına doğru kendime yeni bir telefon satın aldım. Mi 6 64GB. Bana 2450 liraya falan tekabül etti. 1 buçuk ay kadar kullandıktan sonra, telefonun bazı küçük sorunları beni rahatsız etti. Buranın altını çiziyorum, küçük sorun. Kişisel olarak takıldığım saçma sapan sebepler olduğunu şuan o kadar net anlıyorum ki. Her neyse, telefonumu başka bir telefon ile takaslamaya karar kıldım. Dolayısıyla 2. el sitelerini gezmeye başladım. Baya bir araştırma sonucunda, favorilerimden bir ilanı gözüme kestirdim.

Adamın teki iPhone 7 satıyordu. Fiyatı ise 2.200 civarı falandı. Açıklamaya da hem iOS sevmediğini ve bu sebep ile sattığını, hem de telefonun yurt dışından kuzeninden geldiğini, kayıt ettirdiğini ve onay sürecinde olduğunu söyledi. Takas esnasında kayıt makbuzunu da vereceğini eklemiş. Neyse, konuştuk bununla buluşmaya karar verdik.

Buluşmaya gittim. Adamın hali, tavrı, konuşmaları gerçekten iyiydi. İçimde herhangi bir şüphe uyandırmamıştı. Ben onun telefonunu, o benim telefonumu inceledi. Sorun yoktu. "Sim kartını ver, takayım" dedi. Kendi telefonumdan çıkardım SIM kartımı, verdim taktı. Ben de onunkini benimkine taktım. Ben benim telefonumu açtım, sıkıntısız çalışıyor cihazım. Onunki açıldığında bir baktık ki, "SIM Geçersiz" diye bir hata veriyor.

Tabii o aralar ben bilmiyorum böyle bir yazı iPhone telefonlarında neden yazar, neden çıkar.. Şöyle bir bağlantı kurdum kafamda, "Onun sim kartını takınca çalışıyor, benimkini takınca çalışmıyor. Demek ki benim SIM kartım ile ilgili bir problem var" diye. Masum düşünce işte. Neyse dedik ki biz, yakında bir telefoncu varsa gösterelim falan derken, yakında telefoncu yok. Adama da artık güvendiğimizden dolayı, tamam biz bunu gösteririz o zaman falan dedik. Adam giderken bize makbuzu da verdi.

Ben orada aslında, IMEI sorgulamasını yapıcaktım lakin bana dedi ki, "Zaten onay sürecinde olduğundan, sen baksan da o göstermeyecektir" dedi. Benbde az çok haklı buldum. Bu SIM kilidi ile de zaten hiçbir bilgim yoktu. Bilsem zaten böyle bir şeye kalkışmazdım.

Her neyse, takas oldu bitti bindik arabaya eve gidiyoruz. Bir de evde forumdan şuradan buradan yardımla hallederim diye düşünüyorum ben. He bir de, kafa kafaya olacaktı takas. Takas esnasında, para isteyince bizde paramızın olmadığını söyledik. "Ben zararına veriyorum, sizde üstüne 3-5 bir şey verin sizinde gönlünüz olsun benimde" dedi. Bende yanımda bulunan 65 lirayı takdim ettim. Biraz mırın kırın etti derken işte bitmişti takas olayı.

Eve geldim, araştırdım, denedim yok. Bu arada o zaman yurt dışı olması bir sorun teşkil etmiyordu. Tek sıkıntısı, "Geçersiz SIM" yazmasıydı. Deniyorum ediyorum, SIM kartımı ben çıkarınca ne farkedeyim? Altında bir çip var. İnternetteki ismiyle, "Turbo SIM veya gevey kart" diye bilinmekte. Araştırmam sonucu öğrendim tabii ki bunu. O sıra bilmiyordum. Her neyse internetten bir şey çıkmayınca bir de telefoncuya götürdük. İşte dediler ki genel olarak, gevey kart gerekiyor açılması için falan. Ben de yanımda getirmiştim, bu zaten vardı yanında diye. Sonrasında aldı o denedi, yarım saat bekledik derken yapamadı. Lakin benim kafama bir şey sokmuştu. Çünkü sanırım aktif edilmesi gerekiyordu çipin.

İşte yeniden eve döner dönmez, ilk olarak çipin markasını buldum ve ardından kendi web sitesinden nasıl aktif edileceğine dair bilgiler edindim. Bir şekilde açmıştım! Başardım! Sanıyordum aslında.. Arama yapabiliyor, mesaj atabiliyordum. 2-3 hafta böyle kullandım. Her şey sıkıntısız ilerler sanarken, dank!

Bir sabah kalktım, telefonumda "Servis yok" yazıyor. Geçicidir dedim bekledim. Ağ bağlantılarını sıfırladım. Telefonu sıfırladım. Yok ve yok. Sonrasında yine IMEI sorgulattığımda anladım dönen bütün tezgahı.

Aldığımız kişiye telefonla ulaştık. Böyle böyle oldu diye anlattık. Bizden makbuzu istedi. Oysa ki, makbuzu kaybetmiştim. Evet, bir başka aptalca hareketimdi. Makbuzu ilk günler kaybetmiştim, nasıl olsa kayıtlanmış diye çokta iplememiştim. Bize makbuzun çok işe yaracağını, şimdi işlerin zor ilerleyeceğini falan söyledi. Uğraşacağım falan filan dedi. Bizde o arada, pasaport arayışına girdik. Araştırdık. Elbette kimse pasaportunu kullandırtmak istemedi. Yurt dışında olan akrabalarımın ise e-devlet hesabı yoktu. Ara ara onu aradığımızda da, Ankara'ya dilekçe yazdığını, cevap gelirse haber vereceğini falan söyledi. Öyle böyle ümidi kestik, pasaport arayışına yeniden girdik. Bulamıyoruz, bulamadık.

Bir forumda, 300 TL her şey dahil kayıt yapan bir adamı buldum. Sıkışık olduğumuzdan dolayı, bir süre beklemesi gerekiyordu bu işin. Bugünlerde ise daha da kötü haber geldi.

IMEI kayıt harcı, 500 TL oldu. Bu zaten çok büyük bir para. Forumdaki adam da sitem ederek kayıt yapmayı bırakmış. "Devletimiz sağ olsun kayıt harcı 500 lira oldu. 500 lira artı diğer masraflar toplamda 850 lira ediyor. Ben bu parayı sizden almaya utanıyor ve artık kayıt yapmayı bırakıyorum. Forumdaki herkesten özür diliyorum." yazmış en son...

Bugün itibari ile bu yazıyı gördüm ve yıkıldım. Telefon elimde patladı. Ne yaparım ederim, gerçekten bilmiyorum. Bilgisizliğim beni ne hallere getirdi. Benim dışımda kimsenin bu şekilde bir şey yaşamasını istemediğim için yazdım arkadaşlar.

Okuyun, bilinçlenin. Yaşadığım tezgahı yaşamayın arkadaşlar. Uyanın, uyarın!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Siz dolandırılmamışsınız ama. Burada bir tezgah da yok. Özellikle yurt dışından getirildiğini bildiğiniz bir cihazda makbuzu kaybetmek telefon sahibinin artık siz olmamanız gibi bir şey. Karşınızdaki kişinin de bu konuda yardımcı olmasını beklerdim ama alırken elinizde çalışmayan bir telefonu neden aldınız ki zaten? Adam aradığınızda telefonu açmış, makbuzu kaybettiğiniz halde yardım etmeye çalışmış. Adamın ne günahı var ki şimdi?..
 
Pardon da dolandırılmak denilen şey bu mu oluyor? Adam sana zaten dış bir ülkeden geldiğini söylemiş. Sen aradığın zaman adam senin telefonunu bile açmış. Dolandırıcı olsa direk telefonun hattını kırar. Bence senin halt yemen. Başkasında suç yok.

Bir dakika ya, ne oluyor? Nasıl insanlar oldunuz siz böyle? Halt yemek falan, ne oluyor yani. Linç etmeye yer mi arıyorsunuz?

Öncelikle yazıyı dikkatli okumuşsan ki, hiç sanmıyorum. Yazının bir çok kısmında bilgisizliğim ve kendi aptallığım yüzünden böyle bir şeye düştüğümü belirttim zaten.

Dolandırılma kısmına gelir isek, yurt dışından geldiğini biliyoruz orası tamam diyelim hadi. Sim kilidi var bu cihazın. Araştırdığım kadarı ile, cihaz Amerika AT&T'den alınan bir cihaz.

  1. Ben bu cihazın sim kilitli olduğundan neden haberdar edilmiyorum?
  2. Takas sırasında, adam çipi görmemem için benden sim kartımı istiyor ve kendisi takıyor. Benim bundan evde haberim oluyor?
  3. Makbuz ile mi bitiyor mu bu işler? Makbuzu kaybetmek tamam çok büyük bir aptallık. Lakin makbuzun yanlış/sahte bir makbuz olmadığı malum? Hadi diyelim doğru bir makbuz. Bir çok belgesi alınıyor bu işlemlerin. Gerek internet üzerinde, gerek fiziksel belgeler üzerinde. Makbuz kayboldu diye bütün sarf edilen para vs. da mı kayıp oldu?
Bu arada şunu da ekleyeyim. Onay sürecinde olan cihazlar için, IMEI sorgulatma ekranında onay sürecinde olduğuna dair bir yazı yazıyormuş. Ben takastan beri sorgulatma yaptığımda, sürekli olarak;

"Kaçak olduğu tespit edilen IMEI" yazıyordu. Onay süresinde dendiği için başlarda ihtimal vermedim.
 
Son düzenleme:
Artık olan olmuş yapacak bir şey yok ama dolandırıldım kafasına girmeyin her iki tarafta bazı konularda bilgisiz kalmış yapacak bir şey yok.
 
Neyse, hepinize teşekkürler yorumlarınız için. Bu konu hakkında yaşadığım sorunlar olarak bir çok konu açmıştım buraya. Yardım istemek adına. Hiçbirine bu kadar mesaj yağmadı, cevap bile gelmedi.

Konu linç olunca millet hemen atlıyor nedense, ilginç.
 

Geri
Yukarı