IPS LCD ve Amoled Ekran Farkı

IPS ekranlar da sararmakta. Bunu Amoled'e bağlayamazsın. Büyüteçle bakmana gerek yok dikkatli baktığında bu pikseller gözükür.

Günümüz IOS ve Android sistemleri daha çok Dark Mode türünde arayüz çıkarmakta veya tercih seçeneği sunmakta. Bu da özellikle Amoled ekranlarda güç performansına yönelik olmakta.

Tercih kullanıcıda tabii ki.

IPS ekran sararıyorsa bu kronik bir problem ya da fabrikasyon problemli bir cihaza işaret eder ama Amoled ekran doğasında sararma vardır. IPS keskinliği de görüntüde kalite algısını yukarı çekebilir. Ayrıca haklısınız kişi isteğine kalmış bir iş bu. Yalnız siyah mod dediniz, Chrome açınca gözlerim kamaşıyor. ;)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgin yoksa lütfen konuşma, hele hele göz kırpma smileyi koyarak kendini daha da küçük gösterme.

Chrome açma, Edge tarayıcısını mobil platforma kur, tema kısmını Koyu olarak ayarla. O gözlerin kamaşmaz.

Al sana en az 6 senelik telefonlar. Soldaki AMOLED ekran ve sararma da dahil hiçbir ekran sorunu yok. Sağdaki ise IPS ekran, sol yandan aşağıya resimde ne kadar belli olur (resim boyutunu küçülttüm) bir sararma var.

Ekran sararması AMOLED veya IPS fark etmez her ikisinde de olabilir. Fakat aktif kullanılan iki cihazda gördüğün üzere AMOLED ekranlıda 6 senedir bir sararma olmadı. :)

1548150157686.png
 
Amoled ekranı paso sabah akşam full parlaklıkta kullanırsanız her şey olur. 3 yıla yakındır A5 2016 kullanıyorum, evde 4 senelik A5 2015 var ayrıca 5-6 senelik Amoled Lumia 925 var. Evet onu biraz hor kullandım hafif "ghost screen" var. :D Ama sararmayı ilk defa duydum.
 
Bildiğim kadarıyla OLED ekranlarda bir görüntü ekranda uzun süre kalırsa onun izi kalıyor. Bir yerde okumuştum, IPS ekranlardaki sararmanın sebebi ise cihazın çok ısınmasıymış. E-Tab 5 kullanırken sürekli oyun oynuyordum ve tablet cayır cayır yanıyordu, ekranın sol ve sağ üst kısımlarında sararma meydana gelmişti, sol taraftaki baya fazlaydı. Şimdiki telefonum da IPS panel, ama neredeyse hiç oyun oynamıyorum, oynadıklarım da çok küçük oyunlar olduğu için telefon hiç ısınmıyor ve 1.5 yıldır sararma meydana gelmedi.
 
AMOLED ekranlar siyah rengi gerçeğe aşırı yakın bir şekilde yansıtırlar çünkü siyah renkte ekranın pikselleri yanmaz bile. Bu da hem güzel bir siyah hem de pil tasarrufu sağlar. Ayrıca ekrandaki renkler çok canlıdır. Kimisi bu canlılığı çok güzel bulurken kimisi de gerçek renklere yakın olmadığı için sevmez. Tamamen kişisel bir tercih. IPS ekranlar ise siyah rengi grimsi(bazen de mavimsi) bir renkte yansıtırlar. IPS ekranların, AMOLED'e göre artı yönü ise renk gerçekçiliğinin daha iyi olmasıdır. İki tarafın da artı ve eksi yönleri var. Benim kişisel tercihim AMOLED ekranlar. Şahsen özellikle karanlıkta IPS ekranın siyahı veremeyişini görmek beni hayattan soğutuyor.
 
Karanlık ortamda full parlaklık. Samsung Galaxy Tab S T700, İphone 7
Eki Görüntüle 362423

Hocam sen siyaha takmışsın da ortada ki kırmızı ve beyaz ayrıca diğer renk tonlarını en iyi ips veriyor ayrıca ips renk doğruluğunu amoled veremez oled lazım bunun için.

Ayrıca yukarda belirttiğim gibi iyi bir ips eğer cihazda ısınma filan gibi sebeplerden sararmazsa uzun yıllar aynı kondisyonu korur ama amoled panel de led'lerin pikselleri organik olduğundan zamanla kondisyonu düşer ayrıca rgb (kırmızı-yeşil-mavi) ışık fotonlarından biri canlılığını yitirdiğinden görüntüde sararma meydana gelir sararmadan kasıt budur.
Ayrıca amoled ekran yandımı burn-in diye bilinen olay meydana gelir ama ips ekran yanması ghost screen şeklinde'dir panel soğuduktan belli bir süre sonra geçer.

Burada insanlara ters düşüldümü ters cevaplar veriliyor ve alttan tehdit eder gibi imla bahanesi ile ufaktan ayağını kaydırırım tarzında uyarı veriliyor. Karşıt görüşe saygı yoksa ve seviyeli bir tartışma olmayacaksa bu forum niye var anlamadım garip iş. Bu son mısrada ki sözler size değil muhatab okursa anlar yanlış anlamayın.
 
Son düzenleme:
@MisafirTerliği34 karanlık ortamda full parlaklık yapınca tabiki öyle ışık sızması olur. Ayrıca karanlıkta parlaklığı sona getirmek gözü inanılmaz yoruyor. En düşük parlaklık seviyesi bile bana parlak geldiğinden 3. parti uygulamalar ile parlaklığı daha da düşürüyorum, o zaman neredeyse ışık sızması olmuyor, siyah renkler ise OLED'deki kadar olmasa da o da neredeyse siyah oluyor.
 
Teknik serviste çalışıyorum , evet amoled ekranlar daha iyi renk kalitesi sunsada yeni nesil IPSLCD ekranlarda amoled ekranlara oldukça yakın

Oled ekrankarın artısı olduğu kadar eksisi de var.
+Daha ince ve kompakt tasarım ile cihazları daha ince olmasını sağlar
+Daha az güç tüketir.
+Her açıdan daha iyi renk kalitesi.

Fakat bunları yanında.
-Aynı çözünürlük ve renk kalitsindeki bir IPS panelin en az 2 katı pahalıdır(kırıldığını düşünün)
-Oled yanması gibi siz cihazı düşürmeseniz de düzgünde kullansanız kronik sıkıntıları vardır ve kimi zaman garanti problem çıkarmaktadır.

Oled için hala vakit var , Benq-Siemens S88 den beri OLED ekran kullanan biriyim , sonra samsung wave ve s3 ile devam ettim. İlk zamanlar LCD ye göre büyük fark varken şuanda fark çok az.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı